Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zaczynać budowe

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jako że jestem świeży na forum przedstawie się w dwóch słowach:

Ja 27lat

wykształcenie wyższe-kierunek konstrukcje budowlane i inż.

zawód-konstruktor budowlany

pracuje od 7 lat w tym 5 lat w biurze projektowym

Żona 26lat

wykształcenie średnie

zawód-prowadzi mini działalność usługi

ŁĄczny dochód około 7000PLN (netto)

Narazie mieszkamy razem u rodziców, chcielibśmy mieć swoje mieszkanie najlepiej dom.

Wymogi jakie stawiamy naszemu domowi to:

Dom parterowy wolnostojący z poddaszem użytkowym-NIEPODPIWNICZONY

Dach 4 spadowy kryty dachówką

Ogrzewanie- GAZ- kocioł kondensacyjny + kominek (BEZ PŁASZCZA)

Podłogówka tylko-KUCHNIA, HOL na parterze i poddaszu, i większa łazienka na poddaszu.

2 łazienki (w jednej wanna, w 2 kabina)

Pow uż.- 130m2, całkowita pow ok 170m2

Garaż-NIEOGRZEWANY

Taras

Posiadamy narazie:

Zgromadzone środki w gotówce: 200 000PLN

Działke 600m2 na uboczu miasta, bezpośredno przy działce. WODA, PRĄD, GAZ, KANALIZA

Wielki minus działki 15m od torów kolejowych.

Wielki minus myślimy o wzięciu kredytu w wysokości 200 000PLN

Narazie co wybraliśmy to taki projekt (do mocnej przeróbki):

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-hiacyntowcach/m4c7b62d95de6b

W załączniku jest wersja robocza parteru z obrysami lini zabudowy i granicy działki...

Głwone zmiany to jedna lukarna z prawej strony domu przeniesiona na tył a wyjście na taras zrobione w prawej strony domu...

Czy waszym zdaniem jest warto się pchać w tak poważną inwestycje w naszej sytuacji ?

Sytuację macie doskonałą : ziemia, praca, umiejętności, odłożona kasa, stały dopływ gotówki... w czym problem ? LIczysz 2500 za metr całkowitej i wiesz ile wydasz, chyba, że sam włożysz dużo pracy. Wtedy liczysz 2k za metr i wiesz wszystko. To czysta matematyka - nic prostszego.

P.s. yyyyyyyyy tu całkowita to ponad 200mkw...

Jako że mam spore doświadczenie w konstrukcjach budowlanych głównie stalowych, mam brak wiedzy w cenach materiałów, robociźnie itp ;-).

2500PLN x metr pow uzytkowej czy całowitej pow ? (czyli tym przypadku było by to ponad 200m2). I co za teo 2500PLN mozna zrobić (czy dostaje stan pod klucz czy juz z podstawowym umeblowaniem, + WC, prysznice, wykonczone podłogi, ściany itp.)

Dom na stronie troche zostanie zmniejszony, ale nie dużo, palnuje równiez usunąć pokój nad garażem dla obnizenia kosztów, zrobić tam z kotłowni schody strychowe i rupieciarnie.

Czy dom nie wydaje się wam za duży narazie jestesmy we dwóch w przyszłości może w 3 :)

Ilość POMIESZCZEŃ to:

Parter:

SALON+JADALNIA

KUCHNIA

MAŁA ŁAZIENKA

PRALNIA GARAŻ

WIATROŁAP

MAŁY POKÓJ - BIURO

PODDASZE:

RUPIECIARNIA-NAD GRAŻEM WEJŚCEI Z KOTŁOWNI PRZEZ SCHODY STRYCHOWE - W PRZYSŁOŚCI Gdy zajdzie potrzeba przerobić na pokój (wejście ze spocznika schodów)

SYPIALNIA + GARDEROBA

DUZA ŁAZIENKA

2 POKOJE DZIECIĘCE.

Jak jesteście "we dwóch" to dzieci z tego nie będzie:):):):) Jeśli sam popracujesz (płytki, g-k. podłogi, niezbyt drogie materiały) to za 2k masz wszystko - do wprowadzenia :)

Ale jak widzę masz sporo kasy, bo tak skomplikowany dach wybrać to tylko z kasą :)

Z kasą tak jak pisałem działka + 200PLN uzbierane (na dzień dzisiejszy), + 200PLN kredyt.

Niestety moja zona nie daje się namówić na 2 spadowy ..., maszczescie konstrukcja dachu jest bardzo przemyślana...

Schody ze względu na pomieszczenie znajdujące się pod nimi planuje wykonać jako żelbetowe obudowane drewnem.

Czy waszym zdaniem jestem w stanie zmieścić się w cenie 400 000PLN brutto w stanie takim zeby dało się zamieszkać oczwisćie dom bez zadnych tam fajerwerków typu:

-CENTRALNY ODKURZACZ

-ROLETY W OKNACH

Sytuację macie bardzo dobrą i nie ma się co zastanawiać czy warto budowac czy nie- jasne , że warto. Tylko nie ten projekt ! Pytasz ( czyli masz wątpliwości) czy dom nie jest za duży. Uważam, że dla dwójki dorosłych i w przyszłości 1 dziecka jest za duży! Moja rodzina to 2+2 i zamierzam wybudować parterówkę 100 m i wcale nie uważam żeby było nam w niej za ciasno. Zastanowiłabym też się nad działką ze względu na odległość torów. Może warto spróbować ją sprzedać i kupić działkę w lepszym miejscu?

Może wybierz projekt indywidualny tak zaprojektowany by ściany odbijały odgłosy z linii kolejowej? 15 metrów to IMHO za blisko - będzie się trzęsły szyby w oknach.

Może sprzedać działkę i kupić gdzie indziej bardziej ustawną? Blisko drogi i torów może ktoś będzie chciał taką działkę na AG?

PODDASZE:

RUPIECIARNIA-NAD GRAŻEM WEJŚCEI Z KOTŁOWNI PRZEZ SCHODY STRYCHOWE - W PRZYSŁOŚCI Gdy zajdzie potrzeba przerobić na pokój (wejście ze spocznika schodów)

SYPIALNIA + GARDEROBA

DUZA ŁAZIENKA

2 POKOJE DZIECIĘCE.

To co będzie wam potrzebne na poddaszu to sypialnia , łazienka i pokój dla dziecka. Po co cała reszta? Nie myśl " w razie potrzeby", bo to bez sensu. Zastanów się ile naprawdę pomieszczeń potrzebujecie. A tak na marginesie- dla trzech osób wybrałabym dom parterowy.

Sprzedasz działki na pewno odpada-względy rodzinne.

I mogło by być trudno znaleźć w tak dobrym położeniu jak ta, na czas budowy woda i prąd zapewniona od domów sąsiada, utwardzona droga dojazdowa, i nie daleka odległość od mediów...

Minis to tory- dla wyciszenia chałupy zamierzam budować z silki...

Do parterówki się przymierzałem ale zrezygnowałem

Większa pow. zabudowy parterówki jest więkasz przy 600m2 na działce ma znaczenie,

nietypowy kształt działki a parterówka jest znacznie obszerniejsza od domu z poddaszem trudno wpasować.

Kalisa - 100m2 pow użytkowej, całkowitej, ?

Masz rację ,że parterówka zajmie więcej miejsca, ale ten dom który wybrałeś też nie jest mały. Moim faworytem jest projekt Antek ( http://pprojekt.pl/projekt1134-antek_i__100_90_m.html ) , ale póki co dopiero szukamy działki, więc nie mogę powiedziec że na pewno go wybudujemy.Chcemy maksymalnie prosty i tani w budowie dom stąd taki mały, niepozorny Antek- z zewnątrz nie jest najpiękniejszy, ale ja patrzę na układ pomieszczeń i pod tym względem Antek jest dla mnie genialny. Twoja żona chyba lubi domy przede wszystkim ładne ( czyli niekoniecznie tanie) skoro nie chce domu z dachem dwuspadowym ? Przecież dwuspadowe też mogą być ładne....

Jeśli działka ma nietypowy kształt to może warto pomyślec o projekcie indywidualnym? Tory są bardzo blisko, ale czy to jest uciążliwe tzn. przejeżdża 1 pociąg na 2 dni czy ruch jest cały czas ?

Sytuację finansową macie super - tylko budować. Dom z silikatów to niezły pomysł, ze swojego doświadczenia powiem, że naprawdę nieźle odcina hałasy z zewnątrz.

Koncepcja projektu dyskusyjna. Ile osób tyle gustów i potrzeb. A i te potrzeby mogą być faktyczne albo wyobrażone. Jak na razie macie wybrany dom bardzo duży, ozdobny, taki ogólnie mówiąc reprezentacyjny. Wybierajcie świadomie - duży dom to dość wysokie koszty utrzymania i sporo do sprzątania. Czy żona ma porównanie i wie, jak wyglądają poddasza domów pod różnymi typami dachów? Osobiście wolałabym prostszą konstrukcję, mniejszy dom a fajniejsze wyposażenie lub dodatkowe konstrukcje wyciszające.

Niestety moja zona nie daje się namówić na 2 spadowy ..., maszczescie konstrukcja dachu jest bardzo przemyślana...

A patrzy na ten dach "od zewnątrz", czy "od wewnątrz" ?

Czy ma świadomość tego, jak dach 4-spadowy rujnuje ustawność pomieszczeń na piętrze ?

Sytuację masz bardzo dobrą, gdyż zawsze tak należy ocenić stan, w którym masz działkę i 50% kwoty szacowanego kosztorysu.

15 m od torów to dość blisko ale tym bym się nie zniechęcała. do wszystkiego można się przyzwyczaić. Moi teściowie mieszkają jakieś 60m od torów (linia Warszawa-Poznań) więc pociągi jadą dość często. Na początku nie było lekko, teraz nie zauważam jadącego pociągu mimo tego że bywam tam raz w tygodniu. Więc naprawdę można :) Projekt trochę przekombinowany, myślę że 400 tys. może być trochę mało. Ale zacząć budowę WARTO!