hokejgk1 04.05.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Witam wszystkich Jako że jestem świeży na forum przedstawie się w dwóch słowach: Ja 27lat wykształcenie wyższe-kierunek konstrukcje budowlane i inż.zawód-konstruktor budowlanypracuje od 7 lat w tym 5 lat w biurze projektowym Żona 26latwykształcenie średniezawód-prowadzi mini działalność usługi ŁĄczny dochód około 7000PLN (netto) Narazie mieszkamy razem u rodziców, chcielibśmy mieć swoje mieszkanie najlepiej dom.Wymogi jakie stawiamy naszemu domowi to: Dom parterowy wolnostojący z poddaszem użytkowym-NIEPODPIWNICZONYDach 4 spadowy kryty dachówkąOgrzewanie- GAZ- kocioł kondensacyjny + kominek (BEZ PŁASZCZA)Podłogówka tylko-KUCHNIA, HOL na parterze i poddaszu, i większa łazienka na poddaszu.2 łazienki (w jednej wanna, w 2 kabina)Pow uż.- 130m2, całkowita pow ok 170m2Garaż-NIEOGRZEWANYTaras Posiadamy narazie:Zgromadzone środki w gotówce: 200 000PLNDziałke 600m2 na uboczu miasta, bezpośredno przy działce. WODA, PRĄD, GAZ, KANALIZA Wielki minus działki 15m od torów kolejowych.Wielki minus myślimy o wzięciu kredytu w wysokości 200 000PLN Narazie co wybraliśmy to taki projekt (do mocnej przeróbki): http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-hiacyntowcach/m4c7b62d95de6b W załączniku jest wersja robocza parteru z obrysami lini zabudowy i granicy działki...Głwone zmiany to jedna lukarna z prawej strony domu przeniesiona na tył a wyjście na taras zrobione w prawej strony domu... Czy waszym zdaniem jest warto się pchać w tak poważną inwestycje w naszej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.05.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Sytuację macie doskonałą : ziemia, praca, umiejętności, odłożona kasa, stały dopływ gotówki... w czym problem ? LIczysz 2500 za metr całkowitej i wiesz ile wydasz, chyba, że sam włożysz dużo pracy. Wtedy liczysz 2k za metr i wiesz wszystko. To czysta matematyka - nic prostszego. P.s. yyyyyyyyy tu całkowita to ponad 200mkw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 04.05.2012 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Jako że mam spore doświadczenie w konstrukcjach budowlanych głównie stalowych, mam brak wiedzy w cenach materiałów, robociźnie itp . 2500PLN x metr pow uzytkowej czy całowitej pow ? (czyli tym przypadku było by to ponad 200m2). I co za teo 2500PLN mozna zrobić (czy dostaje stan pod klucz czy juz z podstawowym umeblowaniem, + WC, prysznice, wykonczone podłogi, ściany itp.) Dom na stronie troche zostanie zmniejszony, ale nie dużo, palnuje równiez usunąć pokój nad garażem dla obnizenia kosztów, zrobić tam z kotłowni schody strychowe i rupieciarnie. Czy dom nie wydaje się wam za duży narazie jestesmy we dwóch w przyszłości może w 3 Ilość POMIESZCZEŃ to: Parter: SALON+JADALNIA KUCHNIA MAŁA ŁAZIENKA PRALNIA GARAŻ WIATROŁAP MAŁY POKÓJ - BIURO PODDASZE: RUPIECIARNIA-NAD GRAŻEM WEJŚCEI Z KOTŁOWNI PRZEZ SCHODY STRYCHOWE - W PRZYSŁOŚCI Gdy zajdzie potrzeba przerobić na pokój (wejście ze spocznika schodów) SYPIALNIA + GARDEROBA DUZA ŁAZIENKA 2 POKOJE DZIECIĘCE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.05.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 i wybierz sobie nie tego Gargamela.... skoro /podobno/ inżynier budownictwa wybiera sobie Gargamelato nie dziwota że takie coś w ogóle ma kto projektować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.05.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Jak jesteście "we dwóch" to dzieci z tego nie będzie:):) Jeśli sam popracujesz (płytki, g-k. podłogi, niezbyt drogie materiały) to za 2k masz wszystko - do wprowadzenia Ale jak widzę masz sporo kasy, bo tak skomplikowany dach wybrać to tylko z kasą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 04.05.2012 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Z kasą tak jak pisałem działka + 200PLN uzbierane (na dzień dzisiejszy), + 200PLN kredyt. Niestety moja zona nie daje się namówić na 2 spadowy ..., maszczescie konstrukcja dachu jest bardzo przemyślana...Schody ze względu na pomieszczenie znajdujące się pod nimi planuje wykonać jako żelbetowe obudowane drewnem. Czy waszym zdaniem jestem w stanie zmieścić się w cenie 400 000PLN brutto w stanie takim zeby dało się zamieszkać oczwisćie dom bez zadnych tam fajerwerków typu:-CENTRALNY ODKURZACZ-ROLETY W OKNACH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 04.05.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Sytuację macie bardzo dobrą i nie ma się co zastanawiać czy warto budowac czy nie- jasne , że warto. Tylko nie ten projekt ! Pytasz ( czyli masz wątpliwości) czy dom nie jest za duży. Uważam, że dla dwójki dorosłych i w przyszłości 1 dziecka jest za duży! Moja rodzina to 2+2 i zamierzam wybudować parterówkę 100 m i wcale nie uważam żeby było nam w niej za ciasno. Zastanowiłabym też się nad działką ze względu na odległość torów. Może warto spróbować ją sprzedać i kupić działkę w lepszym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Może wybierz projekt indywidualny tak zaprojektowany by ściany odbijały odgłosy z linii kolejowej? 15 metrów to IMHO za blisko - będzie się trzęsły szyby w oknach. Może sprzedać działkę i kupić gdzie indziej bardziej ustawną? Blisko drogi i torów może ktoś będzie chciał taką działkę na AG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 04.05.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 PODDASZE:RUPIECIARNIA-NAD GRAŻEM WEJŚCEI Z KOTŁOWNI PRZEZ SCHODY STRYCHOWE - W PRZYSŁOŚCI Gdy zajdzie potrzeba przerobić na pokój (wejście ze spocznika schodów)SYPIALNIA + GARDEROBADUZA ŁAZIENKA2 POKOJE DZIECIĘCE. To co będzie wam potrzebne na poddaszu to sypialnia , łazienka i pokój dla dziecka. Po co cała reszta? Nie myśl " w razie potrzeby", bo to bez sensu. Zastanów się ile naprawdę pomieszczeń potrzebujecie. A tak na marginesie- dla trzech osób wybrałabym dom parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 04.05.2012 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Sprzedasz działki na pewno odpada-względy rodzinne. I mogło by być trudno znaleźć w tak dobrym położeniu jak ta, na czas budowy woda i prąd zapewniona od domów sąsiada, utwardzona droga dojazdowa, i nie daleka odległość od mediów... Minis to tory- dla wyciszenia chałupy zamierzam budować z silki... Do parterówki się przymierzałem ale zrezygnowałemWiększa pow. zabudowy parterówki jest więkasz przy 600m2 na działce ma znaczenie,nietypowy kształt działki a parterówka jest znacznie obszerniejsza od domu z poddaszem trudno wpasować. Kalisa - 100m2 pow użytkowej, całkowitej, ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 04.05.2012 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Jak juź wspominałem linka dałem tylko dla zobaczenia bryły, budynek zostanie pomniejszony i zmieniony układ pomieszczeń w środku tak jak na wysłanym załączniku wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanna_u 04.05.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 gdybym miala tyle pieniedzy i swoja dzialke - to bym sie nie zastanawiala, czym jest te 200tys. kredytu w stosunku do tego co macie? my mamy "tylko" 100tys. a dzialki nie mamy :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 04.05.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Masz rację ,że parterówka zajmie więcej miejsca, ale ten dom który wybrałeś też nie jest mały. Moim faworytem jest projekt Antek ( http://pprojekt.pl/projekt1134-antek_i__100_90_m.html ) , ale póki co dopiero szukamy działki, więc nie mogę powiedziec że na pewno go wybudujemy.Chcemy maksymalnie prosty i tani w budowie dom stąd taki mały, niepozorny Antek- z zewnątrz nie jest najpiękniejszy, ale ja patrzę na układ pomieszczeń i pod tym względem Antek jest dla mnie genialny. Twoja żona chyba lubi domy przede wszystkim ładne ( czyli niekoniecznie tanie) skoro nie chce domu z dachem dwuspadowym ? Przecież dwuspadowe też mogą być ładne.... Jeśli działka ma nietypowy kształt to może warto pomyślec o projekcie indywidualnym? Tory są bardzo blisko, ale czy to jest uciążliwe tzn. przejeżdża 1 pociąg na 2 dni czy ruch jest cały czas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 04.05.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Jak juź wspominałem linka dałem tylko dla zobaczenia bryły, budynek zostanie pomniejszony i zmieniony układ pomieszczeń w środku tak jak na wysłanym załączniku wcześniej. Może łatwiej znaleźć nowy projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 04.05.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Sytuację finansową macie super - tylko budować. Dom z silikatów to niezły pomysł, ze swojego doświadczenia powiem, że naprawdę nieźle odcina hałasy z zewnątrz. Koncepcja projektu dyskusyjna. Ile osób tyle gustów i potrzeb. A i te potrzeby mogą być faktyczne albo wyobrażone. Jak na razie macie wybrany dom bardzo duży, ozdobny, taki ogólnie mówiąc reprezentacyjny. Wybierajcie świadomie - duży dom to dość wysokie koszty utrzymania i sporo do sprzątania. Czy żona ma porównanie i wie, jak wyglądają poddasza domów pod różnymi typami dachów? Osobiście wolałabym prostszą konstrukcję, mniejszy dom a fajniejsze wyposażenie lub dodatkowe konstrukcje wyciszające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.05.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) Witam wszystkich Czy warto zaczynać budowe Zacząć warto, a jeszcze lepiej ukończyć. Za 200tyś powinieneś się zmieścić w SSO. Działka jest z mediami więc to też dużo. Edytowane 4 Maja 2012 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.05.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Niestety moja zona nie daje się namówić na 2 spadowy ..., maszczescie konstrukcja dachu jest bardzo przemyślana... A patrzy na ten dach "od zewnątrz", czy "od wewnątrz" ? Czy ma świadomość tego, jak dach 4-spadowy rujnuje ustawność pomieszczeń na piętrze ? Sytuację masz bardzo dobrą, gdyż zawsze tak należy ocenić stan, w którym masz działkę i 50% kwoty szacowanego kosztorysu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 04.05.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 15 m od torów to dość blisko ale tym bym się nie zniechęcała. do wszystkiego można się przyzwyczaić. Moi teściowie mieszkają jakieś 60m od torów (linia Warszawa-Poznań) więc pociągi jadą dość często. Na początku nie było lekko, teraz nie zauważam jadącego pociągu mimo tego że bywam tam raz w tygodniu. Więc naprawdę można Projekt trochę przekombinowany, myślę że 400 tys. może być trochę mało. Ale zacząć budowę WARTO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts