corveta 05.05.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Witam mam pewien problem. Miesiąc temu kupiłam i zasadziłam tuje szmaragdowe w ogrodzie. Niestety okazało się że ze względu na to że ogród leży nad podziemnym parkingiem wszystkie roślinki muszą być w doniczkach i tu pojawił się problem czy tuje mogą stać w doniczkach 12-15 litrowych, gorna srednica kolo 30cm, srednica podstawy kolo 25, glebokosc 25cm, bez dziur zakopane w ziemi lub wkopane do polowy wysokosci? (tuje mają narazie 120 cm i chcemy by rosły w szerz zamiast do góry). Czy te doniczki powinny mieć dziury a pod doniczką położyć ewentualnie jakąś podstawkę lub wyłożyć czymś doniczkę by nie pozwolić korzeniom rosnąć w dół. Chodzi o to że parking zaczyna się 60 cm od powierzchni i nie chcemy by korzenie go rozwaliły. Jest jeszcze możliwość kupienia doniczek bez dziur na dole tylko po bokach. Proszę o pomoc bo w temacie ogrodnictwa jestem zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.05.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 ogólnie chyba żle pomyślane od samego początku. Pytanie - czy dach nad parkingiem jest przeznaczony na obsadzenia intensywne (posiada np. ochronę przez przerastaniem korzeniami roślin warstwy izolacji p.wodnej i cieplnej?) Powinniście wokół swojego ogródka raczej postawić duże, ocieplane donice i w nich posadzić krzewy nie o kolumnowym wzroście (jak żywotniki), tylko rozrastające się na boki (np. cisy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts