Magdzia 15.12.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 A ja mam takie trochę przewrotne pytanie odnośnie czyszczenia przewodów wentylacyjnych: Skoro przed reku jest filtr, to za filtrem czyli za reku w przewodach nawiewnych leci czyste powietrze, tak? Zatem z czego należy czyścić te przewody? Z drugiej strony w przewodach wywiewnych leci brudne powietrze i na ściankach przewodów osadza się brud. No i co z tego, skoro ten brud nie wraca do pomieszczeń, bo powietrze płynie w jedną stronę? W kanałach wentylacji grawitacyjnej też jest pełno syfu, a nie słyszałem żeby ktoś je czyścił. Jak to jest z tą wadą czy też "wadą" wentylacji mechanicznej, jakoby trzeba ją czyścić a najlepiej co jakiś czas wymieniać całe kanały. O to trzeba zapytać "Inwestora", który w podobny wątku napisał" Ano dla tego że aby powietrze było naprawdę czyste trzeba stosować bardzo wysokiej jakości filtry czyli drogie i regularnie je wymieniać. A i tak po jakimś czasie w kanałach nawiewnych zbiera się syf dyskwalifikujący układ. Ja akurat jestem uczulony na zarodniki pleśni i dosłownie po kilku chwilach po wejściu do takiego pomieszczenia wentylowanego mechanicznie mam atak kataru siennego. Jeśli w domu bym miał taką wentylację to po prostu musiałbym ją wyłaczyć. Wymiana kanałów wentylacyjnych czekała by mnie co 10 lat no może co 15 gdybym stosował jakieś super filtry i zmieniałbym je częściej niż potrzeba A mogło by tak być że wymiana co 5lat tego nie wiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.12.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Magdzia więc chyba sama już znalazłaś odpowiedź na to pytanie nie bardzo widze co tu można jeszcze dodać. No chyba tylko tyle że nie ma filtrów o 100% skuteczności idealnie szczelnych instalacji itp. Jak stosuje sie dobre filtry to syf zbiera sie znacznie wolniej niz przy gorszych. Nie ma takiej sytuacji że nie zbiera sie wcale. To tylko kwestia czasu. A z tym brudem w kanałach wywiewnych to nie jest tak do końca bo jak ktoś zafunduje sobie ogrzewanie nadmuchowe w marnej konfiguracji to znaczy z recyrkulacją to sporo powietrza zawraca spowrotem do pomieszczeń więc ten syf również. Jak nie ma recyrkulacji to w zasadzie nie powinno sie specjalnie nic przedostawać do pomieszczeń z kanałów wywiewnych więc tych kanałów raczej chyba nie ma obowiazku czyścić. Z tego co sie dowiedziałem to w praktyce jest tak że jak ktoś juz czyści to nie wnika specjalnie czy to nawiew czy wywiew tylko leci po całości. Tak samo z wymiana. Jak instalacje wymienia to nie zostawia starych brudnych gratów tylko daje wszystko nowe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 15.12.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 No właśnie wcale sobie nie odpowiedziałam. Nadal czekam na wyjaśnienie. Bo jeśli powietrze wdmuchiwane jest przed wdmuchaniem do domu oczyszczone, i syf zostaje na filtrze przed rekuperatorem, więc do domu mi wpada czyste (oczywiście nie w 100%) powietrze. Natomiast nie bardzo interesuje mnie co się dzieje w kanałach wywienych, bo wywala to na zewnątrz. A bardziej chyba "szkodliwe" dla alergików jest powietrz wpadające bez jakiegokolwiek oczyszczenia, czyli przy wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.12.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Magdzia nie bardzo czuje o co pytasz ??? Może napisz jakos bardziej precyzyjnie. Jeśli dobrze zrozumiałem to masz watpliwości co do tego co jest lepsze dla alergików went. mechaniczna czy grawitacyjna. Myslę że zależy to od tego na co jest sie uczulonym. Ja na ten przykład jestem uczulony na coś co lęgnie się w kanałach wentylacyjnych i do tego należy odnosić moja wpowiedź której fragment cytowałaś. Na podstawie moich obserwacji mojej osoby podałem że przy starych wentylacjach nie jest dobra dla mnie sytuacja bo cały rok sie w nich cos wydziela na co jestem uczulony. Przy grawitacyjnej wentylacji ten problem mam tylko kilka dni w roku. Jestem uczulony na wiele różnych alergenów i nie potrafie stwierdzić co akurat w danej chwili wywołuje u mnie rakcje alergiczną. Moge tylko stwierdzić że w budynkach gdzie sa instalacje wentylacji mechanicznej takie już dosyć stare tak własnie sie dzieje. Z tego powodu interesowałem sie mocno tym problemem i m. inn. z tego powodu zrezygnowałem z wentylacji mechanicznej w swoim domu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 15.12.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Filtr na wywiewie daję się by nie zasyfić wymiennika w rekuperatorze, bo traci wtedy wydajność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.12.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 No i wszystko jasne. Inwestor uczulony jest na kanały wentylacyjne. Zapewne dlatego każdy wątek na forum o wentylacji czy ogrzewaniu powietrznym wywołuje reakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 15.12.2004 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Hmm... teraz rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.12.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Też bym tak chciał aby to było uczulenie na kanały a nie na to co jest w kanałach. No ale cóż człowiek tego nie wybiera na co jest uczulony. A Wy kochani jak wam nie szkodzi ten cały syf który sie tam gromadzi to się grzejcie powiewem czystego powietrza. Widziałem już kilka razy takie kanały po demontażu i naocznie mogłem się przekonać jaka jest skuteczność filtrów renomowanych firm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 16.12.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Inwestorze, szczerze współczuję. Musi to być dla ciebie straszny kłopot w codziennym życiu, bo przecież teraz praktycznie we wszystkich budynkach jest albo wentylacja mechaniczna, albo klimatyzacja albo ogrzewanie powietrzne, a czasami wszystko razem. A tendencje w prawie budowlanym są takie że większość nowobudowanych budynków już raczej nie mogą się bez tego obejść, więc będzie coraz gorzej Ale to już raczej temat dla alergologa a nie na forum budowlane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 16.12.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Polecam dla inwestora artykuł o aspektach świeżego powietrza:http://www.klimatyzacja.org.pl/ZAGADNIENIA%20.docwp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 16.12.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Inwestorze, jak Tobie, biedaku, udaje sie przetrwać we współczesnym świecie? Przecież tyle syfu lata w powietrzu, smog, kurz, spaliny, a wiesz, co się lęgnie w poduszkach, kołdrach i materacach? Nawet w ubraniach! Mimo wszystko, nadal uważam, że lepiej i zdrowiej jest oddychać powietrzem oczyszczonym przez filtry niż nieoczyszczonym. No i wyobraźmy sobie: Mamy dwa domy, z których jeden ma wentylację mechaniczną, a drugi nie. Obydwa stoja obok siebie, więc warunki zewnętrzne te same. Ten, który ma went. mech. ma założone filtry powietrza. Ten który ma went. grawitacyjną, nie ma takich filtrów. I teraz ten, co ma filtry, wyjmuje je i widzi, ile syfu sie na nich osadziło. I teraz pytanie - co dzieje się z syfem, który wpada przez napowietrzniki do drugiego domu bezpośrednio, bez przefiltrowania? Otóż wpada do domu i potem do płuc właściciela. No i co jest zdrowsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.12.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Dzieki Witek znam ten i jemu podobne artykuły, znam również tendencje o której pisał Rfał. I dla tego jestem za wentylacja mechaniczną. Rafał najprawdopodobniej nie załapał o co chodzi albo udaje że nie wie o co chodzi. Tak samo zrobił ze mnie przeciwnika podłogówki ?? a ja przeciez podłogówkę mam. A mnie wyłacznie chodzi o to że lepsza jest moim zdaniem wentylacja grawitacyjna niż bylejaka mechaniczna. A przyzwoita wentylacja mechaniczna kosztuje naprawde duże pieniądze i wymaga sprych nakładów do jej utrzymania. To nie jest zabawa że pójdzie sobie ludek w jednym sklepie kupi kanały w drugim kształtki bez projektu, bez obliczeń poskłada do kupy i coć tam dmucha. A handlowcom/sprzedawcom taki układ jak najbardziej pasuje i wręcz proponują takie rozwiazanie bo za nic wtedy nie odpowiadają. I wcziskaja teksty kup pan se kształtki my sprzedamy urządzenia i bedzie OK po co płacić firmie za robotę. A później co dudni chuczy że spać nie można, za mocno dmucha, smrody sie przenoszą pomiedzy pokojami, zasyfia się i dmucha kurzem z kratek bo filtry wystarczy niby trzepać itd. itd. itd. Własnie taka instalację niedawno wyłączyła moja koleżanka w swoim domu i to juz po 3 latach. Na początku owszem zadowolona była, ale jak trzeba było ciągle filtry zmieniać i zaczęło to sporo kosztować to kupiła sobie taki filtr do trzepania a potem to już nawet i nie przepała tego tkaninowego bo to stały i upierdliwy obowiazek. Ktoś jej doradził że jak wychodzi z domu to lepiej jak wyłącza bo to oszczędności. I co jak wracała do domu to włączała wentylację a ten cały zastany syf wtedy ruszal przez kratki. Potem jak troche pochodziło i przedmuchało to juz było OK. Jak wyłączyła całkowicie wentylację to teraz twierdzi że nareszcie ma z tym ustrojstwem swięty spokój i ma upragnioną ciszę. Ma gdzieś te niby oszczędności z rekuperatora. Ma nareszcie czysty sufit wokół kratek. Tak to było, miała w każdym pokoju kratkę nawiewną i wywiewną czyli wentylacja z górnej półki na wysokim poziomie. Więc się kochani zastanówcie czy tego chcecie napewno o taką wentylację wam chodzi ??? Trzeba powiedzcie głosno że dobra wentylacja to duża kasa i stały upierdliwy obowiazek a nie tylko wydatek kilka tys na poczatku. I nie przkrecaj Rafałek sensu moich wypowiedzi że jestem przeciwnikiem wentylacji. Rozumiem doskonale że nie chcesz ludziom nic doradzić bo jak zaczną się orientowac to byle czego im juz nie wciśniesz będą żadac projektów, pomiarów i zaczna wymagać dobrej jakości i tanich i dobrych urzadeń, wiec to nie jest w interesie sprzedawców. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.12.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Magdzia widzę że nie bardzo rozumiesz o co mi w tym chodzi. W kanałach w ich zakamarkach osadza się brud w tym brudzie legnie sie różne dziadostwo a legnie się nie okresowo tak jak w przyrodzie tylko non stop bo sa w tych miejscach dobre do tego warunki . W przyrodzie sa określone okresy "wylęgu" poszczególnych alergenów i poza nim jest swięty spokój z chorobą. Natomiast jak zafundujesz sobie byle jaka wentylacje nie bedziesz jej doglądać to bedzie jeszcze gorzej niz jakby jej nie było.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek12345 18.12.2004 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Witek P,Potrzebuję pilnie informacji o KOSSie. Miałeś się odezwać.Pozdr.T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 19.12.2004 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Jeśli prześledzicie inne wątki stwierdzicie, że Inwestor uczulony jest również na inne "syfy", np. na budownictwo szkieletowe, na rzeczowe argumenty użytkowników oraz zawiązał z "house" koalicję w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 19.12.2004 02:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Do użytkowników reku mam pytanie czy przy wyłączonym reku wentylacja działa jak w grawitacyjnej ? kiedyś fidox napisał: "... aby wyłączyć wentylacje ponoć wtedy jest ciąg ale mniejszy bo T Brzęczykowski na forum http://www.budujemydom.pl napisał: jak zabraknie prądu wentylacja ma działać jak grawitacyjna Wyrzutnie umieścić jak najwyżej kalenicy, bo będzie się miało znamiona grawitacyjnej wentylacji np. poddaszem przy pracy FLEXITA S30 na I biegu było 105 m3/h po wyłączeniu silników 75. Przy 15 m3/ osobę wilgotność względna i co2 nie przyrasta. Wyrzutnia powietrza jest poprostu na dachu. Silniki w znanych mi rekuperatorach nie tamują swobodnego przepływu powietrza. W opisanym wyżej przypadku różnica wys. między czerpnią a wyrzutnią wynosiła 6.2 m. " czy możecie potwierdzić powyższą tezę, tzn. silniki wentylatorów w reku przy jego wyłączeniu nie blokują przepływu powietrza i ew. jaki jest ten przepływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 19.12.2004 02:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Do użytkowników reku mam pytanie czy przy wyłączonym reku wentylacja działa jak w grawitacyjnej ? kiedyś fidox napisał: "... aby wyłączyć wentylacje ponoć wtedy jest ciąg ale mniejszy bo T Brzęczykowski na forum http://www.budujemydom.pl napisał: jak zabraknie prądu wentylacja ma działać jak grawitacyjna Wyrzutnie umieścić jak najwyżej kalenicy, bo będzie się miało znamiona grawitacyjnej wentylacji np. poddaszem przy pracy FLEXITA S30 na I biegu było 105 m3/h po wyłączeniu silników 75. Przy 15 m3/ osobę wilgotność względna i co2 nie przyrasta. Wyrzutnia powietrza jest poprostu na dachu. Silniki w znanych mi rekuperatorach nie tamują swobodnego przepływu powietrza. W opisanym wyżej przypadku różnica wys. między czerpnią a wyrzutnią wynosiła 6.2 m. " czy możecie potwierdzić powyższą tezę, tzn. silniki wentylatorów w reku przy jego wyłączeniu nie blokują przepływu powietrza i ew. jaki jest ten przepływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 19.12.2004 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 CZY KTOŚ ZNA TAKĄ FIRME???http://www.venture.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 19.12.2004 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Czy jest możliwość zastosowania nawilżacza w połączeniu z rekuperatorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 19.12.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 tak ale osobiście nie widziałem nawilżacza mniejszego niż od wydajności 2000m3/h no i ta cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts