Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli prześledzicie inne wątki stwierdzicie, że Inwestor uczulony jest również na inne "syfy", np. na budownictwo szkieletowe, na rzeczowe argumenty użytkowników oraz zawiązał z "house" koalicję w tej kwestii.

Co jest kurcze grane czytaj kochaneńki dokładnie co jest napisane. Ja właśnie miałem taki domek i wiem jak to jest. House pewnie też w takim domku mieszkał i z życzliwościnapisał podobnie jak wiele osób wcześniej i przestrzega ludzi aby nie pakowali się w kanał. Poza tym pisz w w odpowiednich wątkach nikt nie będzie śledził całego forum aby dementować tego typu wypowiedzi jak twoje.

Pozdrawiam i sorry za wypowiedź tutaj w innej sprawie.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich !

Mam rekuperator, działa (chyba) i chyba trzeba już filtry wymienić. Po dwóch sezonach uważam że rekuperator to "normalka". No właściwie to zapomina się o jego istnieniu. Instalacje składałem sam bo w owym czasie pracowałem w firmie produkującej te cuda.

pzdr.

Pytanie do rekuperatowców (zadałem je też w wątku o silikatach):

Czy bloczek drążony na poniższym obrazku można by ewentualnie wykorzystać jak końcówkę kanału nawiewnego wentylacji mechanicznej?

http://www.ludynia.pl/page/images/bp/amd500.gif

Bo mam mieć kanały nawiewne rozprowadzone pod wylewką. I albo mógłbym je zakończyć kartką nawiewną wpuszczoną w podłogę, albo przewiercić w powyższym bloczku (tym co stoi bezpośrednio na stropie) dziurę, podłączyć kanał nawiewny, i zrobić kratkę w parapecie, zamiast w podłodze. Czyli od stropu do parapetu musiałoby przejść przez 4 bloczki.

Jakie mogłyby być minusy takiego rozwiązania?

Witam wszystkich wentylowanych mechanicznie :-). My też chcemy, chyba, że nas coś skutecznie odstraszy :o .

Jesteśmy na etapie planowania instalacji. Czy jest jakaś firma (wykonawca), którego możecie z czystym sumieniem polecić (no i będzie mu się chciało fatygować do Lublina)? Bo raczej domu do wykonania instalacji nie dostarczymy ;-)

Serdecznie pozdrawiam

BabaB

Czy ktoś posiada fiński reku marki ILTO, który także w Polsce jest oferowany ? Ponoć reku ILTO:

"umożliwiają wykorzystanie zysków ciepła powstających wewnątrz domu za pomocą systemu recyrkulacji powietrza. Urządzenia serii ILTO 400 i 450 posiadają w standardowym wyposażeniu króciec do podłączenia przewodu recyrkulacji powietrza np. znad kominka. Dzięki zastosowaniu tego systemu kominek przestaje być tylko ozdobą naszego salonu i zamienia się w dodatkowe źródło ciepła do ogrzania pozostałych pomieszczeń. Dystrybucja zysków ciepła znad kominka ogranicza zużycie energii podstawowego źródła ciepła (nagrzewnica) i ogranicza koszty."

Centrale te mają 7 wejść/wyjść:

powietrze zewnętrzne x1

powietrze zużyte x1

nawiew powietrza do pomieszczeń x2

wyciąg powietrza z pomieszczeń x2

recyrkulacja x1

W związku z powyższym może ktoś wie jaka jest dopuszczalna temp recyrkulacji (z kominka) na wejściu do reku ?

Może ktoś posiada cennik tych central lub jakiś bardziej techniczny opis ?

Pzdr[/i]

• 3 weeks później...

Sam zastanawiam się nad Ilto ale teraz doszedł Valox. Ilto to podobno starsza wersja Valoxa ale każdy dealer chwali swoje i ma jakiegoś haka na konkurenta.

Co do wprowadzenia powietrza z okolic kominka do recyrkulacji to tyle jest głosów za ci i przeciw. Poszukuję konkretnej podpowiedzi, która może pomóc podjąć decyzję.

Teraz kilka konkretów:

dystrybutor Ilto z Łodzi podał mi takie ceny:

Ilto 300 --- 1141 EUR

Ilto 400 ECONO (nagrzewnica wodna podłączana do centralnego, recyrkulacja z kominka) --- 1359 EUR + 60 EUR jeśli chce się dodatkowy panel sterowania do umieszczenia gdzieś w innym pomieszczeniu.

• 4 weeks później...