Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wstawić w kanał wywiewny z łazienki zanim się strugi wymieszają tez nie dasz rady?

Chociaż wydaje mi się że w Twoim układzie najkorzystniejsze będzie przenieś czujkę do kanału kuchennego.

Będziesz miał odczyt zbliżony do obecnego, a nie zakłócany praca kominka.

Witam, czy ktos uzywa/planuje miec reku z recyrkulacja?? Nie chce tu reklamowac konretnej firmy

No na pewno, sądząc po tym że wklejasz ten post wszędzie gdzie się da :)

No to az drugi watek, bo w pierwszym nie uzyskalem odpowiedzi, za to w zadnym z nich raczej trolem nazwany nie bede:)

Jakos nie usmiecha mi sie kupowac reku z gralka elektryczna, to takie brzydkie rozwiazanie. Jak nie dostane rozsadnych odpowiedzi to sie skonczy na GWC ;)

Pozdrawiam

Ale sie uczepiliscie i nic pomoc nie chcecie:) Pospiesznie tak napisalem, ocziwscie jestem swiadomy innych zalet GWC, ale w tej chwili tylko jedna z nich jest istotna. Moze akurat problem rozmrazania by sie udalo rozwiazan bez kladzenia rurek w ziemi i kopania dookola domu, chodz wiem, ze bez GWC nie bede mogl korzystac z wszystkich jego zalet, no ale cos za cos :)

Ale sie uczepiliscie i nic pomoc nie chcecie)

Wcale się nie uczepiliśmy i właśnie chcemy pomoc :)

Szukanie rozwiązań zastępczych dla jednego z zastosowań GWC to takie wstawianie protezy.

Taka recyrkulacja jest właśnie taką protezą.

Coś tam da i może w określonych warunkach pomoże, ale nie da tego co rozwiązanie właściwe.

To właśnie chcemy Ci uświadomić.

Zadałeś pytanie:

...czy ktos uzywa/planuje miec reku z recyrkulacja??

wiec otrzymujesz odpowiedz co myślimy o takim rozwiązaniu zastępczym.

Ostateczną decyzję i tak podejmiesz sam.

My (choć piszę tylko w swoim imieniu) możemy tylko wyrazić swoja opinię :wink:

I tak postawiona odpowiedz dopiero mnie w miare zaspokaja. Wlasnie tak to traktuje jak napisales (rozwiazanie zastepcze), poniewaz jest to nowa rzecz to tym bardziej ciezko znalesc zeby ktos juz to uzytkowal, choc tak naprawde jesli juz bedzie GWC to problem znika. Czyli jednak troche bede musial rozkopac i dac rurki, tak cyz inaczej dziekuje za rade.

Przepraszam, ze do mojej swiadomosci to tak dlugo dociera :p

Pozdrawiam

Grzalka ma sie rozumiec w okolicy wymiennika zeby dziurek lodem nie zapchalo:) Jestem za GWC jak najbardziej ale ta recyrkulacja mi spokoju nie daje :)

jak się tak boisz zamrażania to zamiast wynalazków kup może bartosza lub nikola, nie słyszałem jak dotąd żeby komuś któryś z nich zamarzł

Sprytnie panowie z Mistrala wymyślili ten patent - na pewno jest to lepsze i tańsze w użytkowaniu niż oferowane przez innych grzałki elektryczne (oczywiście w przypadku gdy inwestor nie chce GWC).

Mogliby jeszcze wykombinować prosty w użytku by-pass zamiast zalecać wyciąganie na lato wymiennika :-?

Jednak każdemu kto może wybudować GWC polecam koniecznie go wykonać, bo przyda się i zimą i latem.

Właśnie dostłem wycenę z instalacji rekuperatora ale bez gwc ( instalację będzie zakładał producent reku Nikol, gwc nie wykonują i nie bardzo polecają, twierdzą że sens jedynie do chłodzenia latem). jeżeli bym wykonał gwc we własnym zakresie gdzie uzyskam rady oraz jaką długość rur, jakie rury i ich średnica do instalacji z rekuperatorem Nikol 500.

jak się tak boisz zamrażania to zamiast wynalazków kup może bartosza lub nikola, nie słyszałem jak dotąd żeby komuś któryś z nich zamarzł

Niestety nie ma produktów idealnych.

Tu http://forum.muratordom.pl/post3973771.htm?highlight=#3973771 i post niżej jest opisany przypadek zamarzania Bartosza.

Zresztą w tym wątku tez http://forum.muratordom.pl/post3965763.htm?highlight=#3965763

Jak w piosence: "Wszystko się może zdarzyć" :(