Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas działa reku od końca sierpnia. O ile latem było fajnie, chłodno itd., to zimą przy ogrzewaniu tez jest fajnie, bo ciepło, ALE jest BARDZO suche powietrze. Wilgotność waha się w okolicach 40% (najczęściej jest poniżej 40). Rano, po nocy w ustach i nosie susza. Kwiatki też wysychają błyskawicznie. Doszło do tego, że zaczęliśmy po prostu wyłączać rekuperator.

Witek P.

Chętnie porozmawiam o KOSSie. Nie podjąłęm decyzji co do firmy. Może coś z tego wyjdzie. Na pewno potrzebuję pomocy kogoś kto mi to wszystko dokładnie "roztłumaczy" bo na razie wentylacja mechaniczna i rekuperator to dla mnie to samo i nie rozróżniam wymiennika przeciwproądowego i chyba płytowego.

Tomek

Magdzia - u nas też teraz zrobiło się bardzo sucho (wilgotność 34%) ale to chyba z tego powodu, że kominek podłaczony jest do reku i do domu wdmuchiwana jest bardzo duża ilość gorącego i suchego powietrza co powoduje, że wilgotność jest bardzo niska. Jak nie palimy kominkiem to wilgotność utrzymuje się pomiędzy 40 - 50% bo tak ustawilśmy na sterowniku rekuperatora.

agniesia, vektor, mlk - zdjątka wysłałam. Dajcie znać czy doszły.

Do Magdzi i Maluszka,

Ani rekuperator, ani typowe urzadzenia grzejne nie maja cudownych wlasnosci osuszania powietrza. Fizyka zjawiska jest zupelnie inna: przy stalej ilosci wody w jednostce objetosci powietrza, wilgotnosc wzgledna tego ostatniego zalezy od temperatury. Swieze powietrze wtlaczane z dworu zima ma na zewnatrz wilgotnosc wzgledna 60-80%. Jesli podniesiemy jego temperature do 20 stopni, jego wilgotnosc wzgledna spada w okolice 30%. Ci, ktorzy maja wentylacje grawitacyjna i szczyca sie wieksza wilgotnoscia powietrza w domu, maja po prostu mniejsza predkosc wymiany powietrza - wilgoc produkowana w ich domach jest z nich wolniej usuwana, a wiec wilgotnosc wzgledna jest u nich wyzsza. Jesli chcecie uzyskac podobny efekt, zwolnijcie prace wentylatorow.

Pozdrawiam, Piotr

Jak nie palimy kominkiem to wilgotność utrzymuje się pomiędzy 40 - 50% bo tak ustawilśmy na sterowniku rekuperatora.

Maluszku, my jeszcze nie mamy kominka a i tak jest b. sucho. A jak można ustawić na reku poziom wilgotności?

Do Piotra - ok, zgadzam się z tym, co napisałeś, ale może też wpływ na wilgotność w domu ma fakt, że u tych, któzy mają wentylację grawitacyjną powietrze dostaje się przez nawiewniki w oknach, czy inne szpary i nieszczelności, a u mnie jedyna droga (poza otwieraniem drzwi) jest przez kanały wentylacyjne, w których to powietrze jest ogrzewana i osuszane? Poza tym, mając normalne kaloryfery można powiesić sobie jakiś nawilżacz. Ja mam podłogówkę, pozostaje mi więc jakiś elektryczny nawilżacz.

Nie chcę aby to zabrzmiało na zasadzie "a nie mówiłem" jestem daleki od tego mimo że zwracałem uwage na te zjawiska w innym watku. Niestety z przykrością muszę sie powtórzyć że dobra wentylacja mechaniczna kosztuje duże pieniadze. A dobra to przede wszystkim cicha czyli w nocy nie wiecej jak 20 dB A. Czyli duże i specjalne kanały, tłumiki, specjalne anemostaty, ciche wentylatory itp. Parametry powietrza - czyli wilgotność to nawilżacz spore koszty zakupu, dużo prądu upierdliwa obsługa bo ciagle się zakamienia i trzeba czyścić te z automatycznym odkamienianiem jeszcze droższe. Jak da sie nawilżacz to poza dobrymi filtrami trzeba dokupić jeszcze sterylizator UV bo zaraz się będzie w kanałach lęgło "nowe życie :wink: "

Magdzia nie masz obecnie innego sposobu jak: albo drastycznie zmniejszyć wydatek wentylacji albo ponosić dalsze koszty i dokupić nawilżacz + sterylizator UV. odrazu koszty eksploatacji pójdą wtedy drastycznie w górę. Ciesz się że nie zafundowałś sobie ogrzewania nadmuchowego bo wtedy to dopiero byś miała nie 40% wilgotności ale 25 % a czasem i mniej. Szkoda tylko że sprzedawcy wentylacji tego nie mówią przed zakupem.

Pozdrawiam