Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może wszyscy mają nieszczelne domy.

Prawdopodobnie właśnie tak jest. Widziałeś, żeby ktoś na budowie taśmą uszczelniał połączenia okna-ściana, drzwi-ściana, paraizolacja-ściana, paraizolacja-krokwie, paraizolacja-paraizolacja itd. Ja niestety nie widziałem, tylko czytałem że tak się robi, ale u mnie już było za późno. Ci mądrzejsi przeczytali wcześniej i tak zrobili, ja niestety nie...

ok

ale robiąc sam wyciąg w wiatrołapie czy mam podcinać drzwi? Jak będzie szczelnie to nie będzie problemu z powietrzem w wiatrołapie?

Ja zrobiłem nawiew i wyciąg w wiatrołapie.Bez podcięcia powinno być OK.

czy przy wentylacji mechanicznej trzeba podcinać drzwi do wiatrołapu także?

Mam osobne wejście z wiatrołapu do salonu oraz osobne wejście z wiatrołapu do gabinetu. W gabinecie i salonie bedzie wentylacja mechaniczna oczywiście. Rozumiem że w wiatrołapie nie montuje się anemostatu rzadnego i nie robi wm?

ok

Mam osobne wejście z wiatrołapu do salonu oraz osobne wejście z wiatrołapu do gabinetu.

Przeciez to idealny układ żeby wydzielić strefę:

gabinet - nawiew => wiatrołap - wywiew.

Ty bardziej, że jak przypuszczam gabinet będzie używany w ciągu doby znacznie rzadziej niz reszta pomieszczeń mieszkalnych.

Strefę mieszkalną, dzienną, jak zwał tak zwał zrób osobno.

eh..

Przeciez i tak nie wydzieli tego -tak dokladnie, pod drzwiami zawsze jest jakas "szpara" chociazby po to zeby drzwi o podloge nie tarly.

Nie rozumiem skad te dylematy?

Wywiew w wiatrolapie a powietrze i tak dstanie sie z gabinetu i z salonu -pod drzwiami mimo ze nie podciete.

Jesli nie masz wiatrolapu wielkosci salonu a tylko kilka m2 to nie robilbym sobie z tego problemu wielkiego.

Pzdr.

Mozesz tez wogole ich nie podcinac bo na tzw. I biegu i wydatku rzedu 100-150m3/h niczego to nie zmieni.

Roznica moze byc dopiero na najwyzszym biebu gdy beda pozamykane wszystkie drzwi co rzadko sie zdarza np. w moim przypadku :) i wydatek bedzie np. na 360m3/h lub wiekszy.

Wiadomo, ze i tak zrobisz jak zechcesz.

Pzdr.

• 4 weeks później...

Mam pytanie do ludzi mających Brinka lub inny, który pokazuje opory instalacji. Jakie macie i przy jakich wydatkach?

Bo, jaki jest sens liczenia oporów instalacji, skoro one MOCNO zależą od prędkości powietrza w kanale?

Nie zakładałem anemostatów, a mam mniej więcej takie wyniki:

100m3/h - 50-70Pa

175m3/h - 130-150Pa

225m3/h - 330Pa!!!

Do tego dojdzie nagrzewnica (18Pa) i coś da od siebie anemostat.

A tak swoją drogą - czerpnia/wyrzutnia ścienna jest typu UVLA - ma siateczkę przeciw owadom oraz paski blachy (tzw. kierownicę).

Muszę sprawdzić ile, ale przy wydajności powyżej 200m3/h mocno syczy i ona zdaje się być duuużym oporem.

Sprzedawca mówił oda razu, jeżeli to do rekuperatora - to wywalić siatkę...

Ale może lepiej było dać zamiast czerpni fi160 - np 250tkę?

Sprawdzę dziś wpływ czerpni na opory instalacji, a was proszę o podanie waszych wartości...

Pomierzyłem co nie co, oto wyniki:

Z założonymi czerpnia/wyrzutnia (ścienne):

100m3/h - 68Pa/80Pa

170m3/h - 148Pa/152Pa

225m3/h - 260Pa/255Pa

Bez czerpni/wyrzutni:

100m3/h - 34Pa/50Pa

170m3/h - 85Pa/90Pa

225m3/h - 97Pa/115Pa

WNIOSEK: czerpnia i wyrzutnia są do d***.

Albo muszę założyć jakieś na 250mm, albo wyciąć kierownicę (strasznie dławi przepływ).

Siatkę bym zostawił.

Teraz druga sprawa - prędkość strugi. Obliczyłem i zmierzyłem (kanał 160mm):

dla 100m3/h - obliczeniowo 1.38m/s - zmierzyłem 2.2m/s

dla 150m3/h - obliczeniowo 2.08m/s - zmierzyłem 3.3m/s

dla 200m3/h - obliczeniowo 2.78m/s - zmierzyłem 4.5m/s

dla 250m3/h - obliczeniowo 3,47m/s - zmierzyłem 5.9m/s

O co tutaj chodzi???

Edytowane przez swistak81
Wyniki

Albo muszę założyć jakieś na 250mm, albo wyciąć kierownicę (strasznie dławi przepływ).

Siatkę bym zostawił.

Teraz druga sprawa - prędkość strugi. Obliczyłem i zmierzyłem (kanał 160mm):

dla 100m3/h - obliczeniowo 1.38m/s - zmierzyłem 2.2m/s

dla 150m3/h - obliczeniowo 2.08m/s - zmierzyłem 3.3m/s

dla 200m3/h - obliczeniowo 2.78m/s - zmierzyłem 4.5m/s

dla 250m3/h - obliczeniowo 3,47m/s - zmierzyłem 5.9m/s

O co tutaj chodzi???

po co ci w czerpni albo wyrzutni kierownica? leje ci po niej deszcz czy jak?

druga sprawa, to co widzisz to różnica pomiędzy "danymi" marketingowymi a realiami :)

To nie jest tak, że mi kierownica potrzebna. Kupiłem to co jest dostępne systemowo.

Takie coś jako czerpnia (lekko pod okapem dachu):

http://img146.imageshack.us/img146/1557/1700507074.jpg

A takie coś jako wyrzutnia (całkowicie pod dachem):

http://img40.imageshack.us/img40/9485/1707784975.jpg

O deszcz się nie boję, ale boję się zimy, że szybko zalepi się siatka śniegiem, a przy tej "kulce" - nie.

Myślę zatem o takim czymś:

http://img98.imageshack.us/img98/91/1715237129.jpg

A wy co macie w ścianie (przy GWC glikolowym lub jego braku)? Może lepiej dać komuś do wykonania???

A co do prędkości - no to sorry, ale to nie jest kilka procent różnicy.

A może wynika to z lepkości płynu rzeczywistego?

Wiecie jaki jest rozkład prędkości w rurze, przy ściankach jest zero.

My liczymy dla jednakowej prędkości w całym jej przekroju...może o to chodzi...?

Choć wydaje mi się ta różnica zbyt duża.

Moaje wczorajsze odczyty

Czerpnia z GWC:

* I bieg 110 m3/h

t = 33 Pa

A = 65 Pa

* II bieg 210 m3/h

t = 170 Pa

A = 170 Pa

* III bieg 320 m3/h

t = 420 Pa

A = 340 Pa

Sama czerpnia:

* I bieg 110 m3/h

t = 29 Pa

A = 65 Pa

* II bieg 210 m3/h

t = 170 Pa

A = 170 Pa

* III bieg 320 m3/h

t = 420 Pa

A = 340 Pa

tp = 19 *C

ts = 23 *C

Po zalaniu GWC woda (po 3 minutach):

tp = 17 *C

ts = 23 *C

Wartosci sa przyblizone poniewaz pomiar jest chwilowy i zmienia sie wartosc czasem o 20-30 Pa, spisalem te wyzsze wartosci i najbardziej powtarzalne.

Niestety nie sa zbyt miarodajne poniewaz jestem tuz przed kolejna wymiana filtrow w centrali i ponownym oczyszczeniem czerpni.

Swoja droga to strasznie syfi sie ta czerpnia (mam te z lamelkami i siatka), czyszczone niemal co dwa tygodnie - mam tam siatke przeciw owadom i ona sie syfi a kierownice chyba w niczym nie przeszkadzaja. te lamelki chronia troche przed dostawaniem sie wody czy sniegu do srodka.

Mam w sumie 7 anemostatow wywiewnych i 7 nawiewnych

Pzdr.

Edytowane przez piwopijca

Sama woda nie jest problemem. Raz, że wpadnie jej tam całe bzy, a dwa - co wpadnie - poleci odpływem do kanalizacji.

Jak chcesz to sobie sprawdź ile Pa zyskasz zdejmując czerpnię. Widzisz jaka u mnie różnica wyszła? OGROMNA.

A swoją drogą, nasz Reku (no ty masz mocniejszy) ma swoje wydajności dla oporu 150Pa. Twój drugi bieg już to przekracza (czyli nie leci 210 a pewnie coś mniej).

Pod warunkiem że to istotne.

A tak naprawdę to największy plus po zdjęciu czerpni i wyrzutni - CISZA na każdym biegu. Na trzecim biegu jest teraz ze 3x ciszej...

Moze i tak, nie zdejmuje czerpni (oslony) ze sciany bo potraktowalem ja silikonem zeby syfu nie wyplukiwalo spod niej jak deszczem nawali na sciany-czasem tam mocno zacina z zachodu.

Opory jak juz wspomnialem mam "ciut" za duze bo te filtry musze wymienic juz i oczyscic czerpnie (siatke) z kurzu.

Kiedys sprawdzalem po wymianie filtrow i wyczyszczonej siatce (czerpni) i bylo OK dla tej centrali ale nie pamietam jakie wartosci wowzas byly. Kontaktowalem sie w tej kwestii z dostawca - stad wiem ze bylo w porzadku.

Teraz widac jaki duzy wplyw ma czystosc filtrow i czerpni na opory -to nie sa znikome roznice ale rzedu kilku dziesiatek Pa.

Zauwaz ze opory sa podobne na nawiewie i wywiewie jak rowniez pomijalne sa roznice przy pracy z GWC jak i besposrednio z czerpni.

Jesli chodzi o strumienie nawiewu i wywiewu to sa utrzymywane na zadanym poziomie -wzrasta predkosc wentylatorow zeby je utrzymac przy zbyt duzych oporach.

Parametry:

* t. 170 - Aktualne ciśnienie wentylatora nawiewnego [Pa]

* A. 170 - Aktualne ciśnienie wentylatora wywiewnego [Pa]

Zauwaz ze wyzsze na III biegu sa dla wywiewu niz nawiewu, stad wniosek ze opory samej instalacji sa spore.

Ja wyrzutnie mam w kominie -mialem wolny szyb i skorzystalem z niego

Pzdr.

Wygląda na to, że najlepsza byłaby czerpnia dużej powierzchni, dalej zwężana (rura) do średnicy ca. 200. Można to jakoś sensownie zrealizować, są na rynku takie kratki XXL? Biegać na poddasze nieużytkowe to tydzień to średnie wyjście... ;/ O obsłudze nie wspominam, może powinienem wrócić do koncepcji czerpni na parterze... hmm...

EDIT: coś czuję trzeba będzie pomyśleć o jakimś customowym rozwiązaniu (zdecydowanie wolałbym nie). Ściana z ociepleniem razem 40cm, kratka musi być ~licowana ze ścianą na zew., to może dostęp do niej przez górną klapę od środka, a sama kratka (taka niby kaseta) w ramie na jakimś zawiasie (co by pochylić do środka i wymienić "wkład" kratkowy na czysty, a brudny zabrać do wyczyszczenia, i tak cyklicznie)? Obawiam się tylko o nieprzewidzane "efekty" takiego dzieła - zacieki, przecieki etc. :(

Edytowane przez grzeniu666

Panowie mam pytanie.

Podłączyłem już PPC i wrzuciłem wylot z niej do nawiewów rekuperatora.

I powstał oczywisty problem (spodziewałem się) - wentylator pompy nie daje rady pchać (tzn. daje radę, ale oczywiście powstaje za słaby przepływ i zamarza parownik pompy).

Chcę dać więc drugi wentylator. Konieczny jest jakiś ze sporym sprężem. Czyli do wyboru są promieniowe (spręż 300-400Pa). Bo 60-80 Pa zwykłych to chyba za mało.

Co o tym myślicie?

Szkoda mi tego powietrza bo jest naprawdę zimne i (co w lecie korzystne) suche.

Fakt, że zaburzy mi to wentylację - chyba mniej istotny, bo ta pompa chodzi rzadko i krótko.

A pytanie zasadnicze - jaki wentylator dać? Mam tam kanały 160mm.

Panowie mam pytanie.

Podłączyłem już PPC i wrzuciłem wylot z niej do nawiewów rekuperatora.

I powstał oczywisty problem (spodziewałem się) - wentylator pompy nie daje rady pchać (tzn. daje radę, ale oczywiście powstaje za słaby przepływ i zamarza parownik pompy).

Chcę dać więc drugi wentylator. Konieczny jest jakiś ze sporym sprężem. Czyli do wyboru są promieniowe (spręż 300-400Pa). Bo 60-80 Pa zwykłych to chyba za mało.

Co o tym myślicie?

Szkoda mi tego powietrza bo jest naprawdę zimne i (co w lecie korzystne) suche.

Fakt, że zaburzy mi to wentylację - chyba mniej istotny, bo ta pompa chodzi rzadko i krótko.

A pytanie zasadnicze - jaki wentylator dać? Mam tam kanały 160mm.

A nie lepiej wylot z PPC podłączyć do wejścia do centrali wentylacyjnej [wlot powietrza] - wtedy wentyl centrali pomoże temu z PC i razem na pewno dadzą radę ?

O żesz ty! No to jest myśl! Takie banalne rozwiązanie i człowiek się głowi i kombinuje...ehh.

Tym bardziej, że zaraz za czerpnią mam zawór zwrotny, więc na bank pchnie mi to wszystko w domek.

Muszę spróbować! Dzięki Suspenser!

Wiesz co, narysowałem schemat aktualny, oraz zaznaczyłem proponowaną przez ciebie zmianę (czerwony dodać, niebieski usunąć).

Czy to faktycznie aż tyle zmieni? Bo w zasadzie teraz te nawiewy też się sumują i reku pomaga "ciągnąć" wentylatorowi PPC.

Choć jak się zastanowić - wydaje się, że różnica będzie.

Ta przepustnica na czerwono - nie mam jej (brakło mi) a muszę ją tam dodać.

http://img199.imageshack.us/img199/7348/ppcpm.jpg

A jeszcze swoją drogą jedna uwaga. Przepustnice ogólnie dostępne są NIESZCZELNE przy pełnym zamknięciu.

Macie może namiar na jakieś inne? Bo nie chciałbym w okresach przejściowych puszczać zimnego powietrze do rekuperatora (element nr 7)...

Po namyśle...