Piczman 18.07.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Ja kupowałem ostatnio te http://wentylacjaklimatyzacja.pl/index.php?page=produkt&p_id=640&poz=2&kw_id=213&pk=200 Ale też nie do końca szczelne, zadzwoń tam i zapytaj, może mają jakiś wariant z gumą, możesz też zrobić uszczelnienie sam, uszczelka z frezem osadzona na przepustnicy załatwi sprawę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 18.07.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Piczman, też wszystko u nich kupuję. I mam dokładnie te co wskazałeś.Guma z frezem - oczywiste, ale skąd taką pasującą gumę wziąć? No i założenie jej też chyba byłoby kłopotliwe.Poniekąd rozwiązaniem jest taka przepustnica i 2 zawory zwrotne (one są szczelne). Sprawdziłem - tego wentylator PPC nie ruszy.Ale gdy już otworzę przepustnicę, mam spory opór ma pokonanie tych zaworów zwrotnych. Więc rozwiązanie jest, ale słabe. Dzwoniłem do nich, są takie już z uszczelką - dostępne na zamówienie. Więc ten kłopot zażegnany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 18.07.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Wygląda na to, że najlepsza byłaby czerpnia dużej powierzchni, dalej zwężana (rura) do średnicy ca. 200. Można to jakoś sensownie zrealizować, są na rynku takie kratki XXL? Są typowe czerpnie/wyrzutnie odlewane z aluminium fi 315. poszukaj googlem "czerpnia usav 315". Ja kupiłem taką z hurtowni elementów wentylacyjnych poprzez allegro, ale większość sklepów z materiałami do inst. wentylacyjnych powinna ci to bez problemu sprowadzić jeśli nie mają od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.07.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 A jeszcze swoją drogą jedna uwaga. Przepustnice ogólnie dostępne są NIESZCZELNE przy pełnym zamknięciu. Macie może namiar na jakieś inne? Bo nie chciałbym w okresach przejściowych puszczać zimnego powietrze do rekuperatora (element nr 7)... Alnor ma takie w ofercie... zobacz ten katalog... ostatnia pozycja http://www.ampar-silesia.pl/wpliki/przepustnice-jednoplaszczyznowe-okragle_214_102.pdf Są jeszcze takie http://www.halton.pl/halton/pl/cms.nsf/prodpages/22128CD21479614AC2257235003ED2BA?opendocument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.07.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Wiesz co, narysowałem schemat aktualny, oraz zaznaczyłem proponowaną przez ciebie zmianę (czerwony dodać, niebieski usunąć). Czy to faktycznie aż tyle zmieni? Bo w zasadzie teraz te nawiewy też się sumują i reku pomaga "ciągnąć" wentylatorowi PPC. Choć jak się zastanowić - wydaje się, że różnica będzie. Różnica będzie bankowo, bo bez tej zmiany wydmuch z PPC niepotrzebnie "siłuje się" z wentylem centrali went. Zawór zwrotny nr 8 nie będzie potrzebny gdy przepustnica będzie szczelna. Jestem ciekaw jak to będzie działać w praktyce bo sam myślę o takim rozwiązaniu PS jaką PPC kupiłeś i za ile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatiJ 18.07.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 WitamPanowie czy mógłby ktoś z Was pochylić się nad moim planem wentylacji mechanicznej? Bardzo dziękuje z góry za wszelkie sugestie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183058-Rekuperator-instalacja-potrzebna-pomoc-w-ocenie-projektu&p=4816287#post4816287 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bes_ 18.07.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) Witam jutro instalatorzy kończą pierwszy etap rozkładania systemu. Mam pewną wątpliwość związaną z rozmieszczeniem rur nawiewowych w salonie. Sufit w salonie musi być maksymalnie wysoko ze względu na antresolę. Takie ułożenie nie da możliwości zaizolowania termicznego dachu w ilości wełny w jakiej jest przewidziana. Pod rury trudno będzie cokolwiek upchnąć. Membrana nie możne dotykać do dachówki. Przewidziane ocieplenie 20 cm wełny mineralnej. Jutro mamy jeszcze możliwość jakiejkolwiek zmiany, dlatego proszę o opinię. Edytowane 18 Lipca 2011 przez bes_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.07.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Mina !!!Latem będzie Ci dmuchało gorące powietrze, a zimą zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snajper7 18.07.2011 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Mina, mina i to duża !!!Jeżeli masz możliwość zmiany to zmieniaj , najlepiej ekipę ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 19.07.2011 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Różnica będzie bankowo, bo bez tej zmiany wydmuch z PPC niepotrzebnie "siłuje się" z wentylem centrali went. Zawór zwrotny nr 8 nie będzie potrzebny gdy przepustnica będzie szczelna. Jestem ciekaw jak to będzie działać w praktyce bo sam myślę o takim rozwiązaniu PS jaką PPC kupiłeś i za ile ? No właśnie tak i mi się wydaje jak piszesz. A powiem ci że z tej PPC leci naprawdę zimne powietrze. Szkoda go zmarnować. Mam Hewalexa 3.8kW 300litrów z trzema wężownicami. Jedna pod pompę, jedna pod kocioł, a pod środkową mam podłączony obieg podłogówki. Właśnie wygrzewam podłogówkę używając tej PPC. A kupiłem ją za 7tyś brutto. Nie przemawiały za mną Dimplexy i inne typy z mocą prawie 2x mniejszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bes_ 19.07.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Jani_63 Snajper7 - Dzięki. Ekipy już nie zmienię ale zmieniamy układ rur. Będą biegły pod hebami a nie nad tak jak teraz. Niestety nie jest to dobre rozwiązanie wizualne, bo będzie trzeba zrobić zabudowę ale skoro trzeba to nie ma wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.07.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 No właśnie tak i mi się wydaje jak piszesz. A powiem ci że z tej PPC leci naprawdę zimne powietrze. Szkoda go zmarnować. Mam Hewalexa 3.8kW 300litrów z trzema wężownicami. Jedna pod pompę, jedna pod kocioł, a pod środkową mam podłączony obieg podłogówki. Właśnie wygrzewam podłogówkę używając tej PPC. A kupiłem ją za 7tyś brutto. Nie przemawiały za mną Dimplexy i inne typy z mocą prawie 2x mniejszą... Coraz tańsze te PPC - szkoda, że gdy budowałem dom były tak drogie, teraz jakoś trudno mi tyle wydać, ale na pewno gdy trafi szlag zasobnik CWU wtedy taką kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 20.07.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Coraz tańsze te PPC - szkoda, że gdy budowałem dom były tak drogie, teraz jakoś trudno mi tyle wydać, ale na pewno gdy trafi szlag zasobnik CWU wtedy taką kupię. W zasadzie podobają mi się pumpy ciepła, ale z racji GZ50 (gaz do kuchni wymagany, kondensat, podłogówka wodna) odpuściłem. Czy warto rozważać takiego Hewalexa na CWU, przy planie 4-litrowca, reku+gwc, GZ50, 5 osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.07.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 W zasadzie podobają mi się pumpy ciepła, ale z racji GZ50 (gaz do kuchni wymagany, kondensat, podłogówka wodna) odpuściłem. Czy warto rozważać takiego Hewalexa na CWU, przy planie 4-litrowca, reku+gwc, GZ50, 5 osób? Grzanie GZ50 jest sporo droższe niż ekogroszkiem, więc może się przydać do CWU, a nawet CO [to zależy od układu instalacji], a i chłodzenie wspomoże gdy GWC nie wystarczy. To kiedy się zwróci nakład na PPC jest trudne do obliczenia [zależy od zużycia CWU oraz tego czy można nią będzie grzać w okresach przejściowych]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuscan 19.09.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam,Po tygodniowej czytance tylko pod tym jednym tematem nie dowiedziałem się tylko tego, czy podłączyć pod wentylacje ogród zimowy?W zimie jest to chyba najcieplejsze pomieszczenie więc chyba nieźle ogrzewało by wpadające powietrze. Czy ktoś tak już zrobił? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.09.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Ja myslę że większy zysk da tam nawiew niż wywiew . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.09.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 O żesz ty! No to jest myśl! Takie banalne rozwiązanie i człowiek się głowi i kombinuje...ehh. Tym bardziej, że zaraz za czerpnią mam zawór zwrotny, więc na bank pchnie mi to wszystko w domek. Muszę spróbować! Dzięki Suspenser! Wiesz co, narysowałem schemat aktualny, oraz zaznaczyłem proponowaną przez ciebie zmianę (czerwony dodać, niebieski usunąć). Czy to faktycznie aż tyle zmieni? Bo w zasadzie teraz te nawiewy też się sumują i reku pomaga "ciągnąć" wentylatorowi PPC. Choć jak się zastanowić - wydaje się, że różnica będzie. Ta przepustnica na czerwono - nie mam jej (brakło mi) a muszę ją tam dodać. http://img199.imageshack.us/img199/7348/ppcpm.jpg A jeszcze swoją drogą jedna uwaga. Przepustnice ogólnie dostępne są NIESZCZELNE przy pełnym zamknięciu. Macie może namiar na jakieś inne? Bo nie chciałbym w okresach przejściowych puszczać zimnego powietrze do rekuperatora (element nr 7)... Może troszkę późno.. a może się przyda. Są przepustnice z uszczelkami - szczelne Są także przepustnice szczelne z uszczelką z obejście - ręczne lub z siłownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 07.10.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Ostatecznie udało mi się kupić taką przepustnicę z uszczelką, szczelna faktycznie jest.Sporo droższa była (za głupią uszczelkę)... Ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 07.10.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Z ciekawości ile zapłaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 09.10.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 65zł za fi160 z uszczelką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts