Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

Ja kupowałem ostatnio te http://wentylacjaklimatyzacja.pl/index.php?page=produkt&p_id=640&poz=2&kw_id=213&pk=200

Ale też nie do końca szczelne, zadzwoń tam i zapytaj, może mają jakiś wariant z gumą, możesz też zrobić uszczelnienie sam, uszczelka z frezem osadzona na przepustnicy załatwi sprawę .

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piczman, też wszystko u nich kupuję. I mam dokładnie te co wskazałeś.

Guma z frezem - oczywiste, ale skąd taką pasującą gumę wziąć? No i założenie jej też chyba byłoby kłopotliwe.

Poniekąd rozwiązaniem jest taka przepustnica i 2 zawory zwrotne (one są szczelne). Sprawdziłem - tego wentylator PPC nie ruszy.

Ale gdy już otworzę przepustnicę, mam spory opór ma pokonanie tych zaworów zwrotnych. Więc rozwiązanie jest, ale słabe.

Dzwoniłem do nich, są takie już z uszczelką - dostępne na zamówienie. Więc ten kłopot zażegnany.

Wygląda na to, że najlepsza byłaby czerpnia dużej powierzchni, dalej zwężana (rura) do średnicy ca. 200. Można to jakoś sensownie zrealizować, są na rynku takie kratki XXL?

Są typowe czerpnie/wyrzutnie odlewane z aluminium fi 315. poszukaj googlem "czerpnia usav 315". Ja kupiłem taką z hurtowni elementów wentylacyjnych poprzez allegro, ale większość sklepów z materiałami do inst. wentylacyjnych powinna ci to bez problemu sprowadzić jeśli nie mają od ręki.

A jeszcze swoją drogą jedna uwaga. Przepustnice ogólnie dostępne są NIESZCZELNE przy pełnym zamknięciu.

Macie może namiar na jakieś inne? Bo nie chciałbym w okresach przejściowych puszczać zimnego powietrze do rekuperatora (element nr 7)...

Alnor ma takie w ofercie... zobacz ten katalog... ostatnia pozycja

http://www.ampar-silesia.pl/wpliki/przepustnice-jednoplaszczyznowe-okragle_214_102.pdf

Są jeszcze takie

http://www.halton.pl/halton/pl/cms.nsf/prodpages/22128CD21479614AC2257235003ED2BA?opendocument

Wiesz co, narysowałem schemat aktualny, oraz zaznaczyłem proponowaną przez ciebie zmianę (czerwony dodać, niebieski usunąć).

Czy to faktycznie aż tyle zmieni? Bo w zasadzie teraz te nawiewy też się sumują i reku pomaga "ciągnąć" wentylatorowi PPC.

Choć jak się zastanowić - wydaje się, że różnica będzie.

Różnica będzie bankowo, bo bez tej zmiany wydmuch z PPC niepotrzebnie "siłuje się" z wentylem centrali went.

Zawór zwrotny nr 8 nie będzie potrzebny gdy przepustnica będzie szczelna.

Jestem ciekaw jak to będzie działać w praktyce bo sam myślę o takim rozwiązaniu ;)

PS jaką PPC kupiłeś i za ile ?

Witam

jutro instalatorzy kończą pierwszy etap rozkładania systemu.

Mam pewną wątpliwość związaną z rozmieszczeniem rur nawiewowych w salonie.

Sufit w salonie musi być maksymalnie wysoko ze względu na antresolę. Takie ułożenie nie da możliwości zaizolowania termicznego dachu w ilości wełny w jakiej jest przewidziana. Pod rury trudno będzie cokolwiek upchnąć. Membrana nie możne dotykać do dachówki. Przewidziane ocieplenie 20 cm wełny mineralnej.

Jutro mamy jeszcze możliwość jakiejkolwiek zmiany, dlatego proszę o opinię.20110718246.jpg

Edytowane przez bes_

Różnica będzie bankowo, bo bez tej zmiany wydmuch z PPC niepotrzebnie "siłuje się" z wentylem centrali went.

Zawór zwrotny nr 8 nie będzie potrzebny gdy przepustnica będzie szczelna.

Jestem ciekaw jak to będzie działać w praktyce bo sam myślę o takim rozwiązaniu ;)

PS jaką PPC kupiłeś i za ile ?

No właśnie tak i mi się wydaje jak piszesz. A powiem ci że z tej PPC leci naprawdę zimne powietrze. Szkoda go zmarnować.

Mam Hewalexa 3.8kW 300litrów z trzema wężownicami. Jedna pod pompę, jedna pod kocioł, a pod środkową mam podłączony obieg podłogówki.

Właśnie wygrzewam podłogówkę używając tej PPC. A kupiłem ją za 7tyś brutto.

Nie przemawiały za mną Dimplexy i inne typy z mocą prawie 2x mniejszą...

No właśnie tak i mi się wydaje jak piszesz. A powiem ci że z tej PPC leci naprawdę zimne powietrze. Szkoda go zmarnować.

Mam Hewalexa 3.8kW 300litrów z trzema wężownicami. Jedna pod pompę, jedna pod kocioł, a pod środkową mam podłączony obieg podłogówki.

Właśnie wygrzewam podłogówkę używając tej PPC. A kupiłem ją za 7tyś brutto.

Nie przemawiały za mną Dimplexy i inne typy z mocą prawie 2x mniejszą...

Coraz tańsze te PPC - szkoda, że gdy budowałem dom były tak drogie, teraz jakoś trudno mi tyle wydać, ale na pewno gdy trafi szlag zasobnik CWU wtedy taką kupię.

Coraz tańsze te PPC - szkoda, że gdy budowałem dom były tak drogie, teraz jakoś trudno mi tyle wydać, ale na pewno gdy trafi szlag zasobnik CWU wtedy taką kupię.

W zasadzie podobają mi się pumpy ciepła, ale z racji GZ50 (gaz do kuchni wymagany, kondensat, podłogówka wodna) odpuściłem. Czy warto rozważać takiego Hewalexa na CWU, przy planie 4-litrowca, reku+gwc, GZ50, 5 osób?

W zasadzie podobają mi się pumpy ciepła, ale z racji GZ50 (gaz do kuchni wymagany, kondensat, podłogówka wodna) odpuściłem. Czy warto rozważać takiego Hewalexa na CWU, przy planie 4-litrowca, reku+gwc, GZ50, 5 osób?

Grzanie GZ50 jest sporo droższe niż ekogroszkiem, więc może się przydać do CWU, a nawet CO [to zależy od układu instalacji], a i chłodzenie wspomoże gdy GWC nie wystarczy.

To kiedy się zwróci nakład na PPC jest trudne do obliczenia [zależy od zużycia CWU oraz tego czy można nią będzie grzać w okresach przejściowych].

• 1 month później...

Witam,

Po tygodniowej czytance tylko pod tym jednym tematem nie dowiedziałem się tylko tego, czy podłączyć pod wentylacje ogród zimowy?

W zimie jest to chyba najcieplejsze pomieszczenie więc chyba nieźle ogrzewało by wpadające powietrze.

Czy ktoś tak już zrobił?

pozdrawiam

O żesz ty! No to jest myśl! Takie banalne rozwiązanie i człowiek się głowi i kombinuje...ehh.

Tym bardziej, że zaraz za czerpnią mam zawór zwrotny, więc na bank pchnie mi to wszystko w domek.

Muszę spróbować! Dzięki Suspenser!

Wiesz co, narysowałem schemat aktualny, oraz zaznaczyłem proponowaną przez ciebie zmianę (czerwony dodać, niebieski usunąć).

Czy to faktycznie aż tyle zmieni? Bo w zasadzie teraz te nawiewy też się sumują i reku pomaga "ciągnąć" wentylatorowi PPC.

Choć jak się zastanowić - wydaje się, że różnica będzie.

Ta przepustnica na czerwono - nie mam jej (brakło mi) a muszę ją tam dodać.

http://img199.imageshack.us/img199/7348/ppcpm.jpg

A jeszcze swoją drogą jedna uwaga. Przepustnice ogólnie dostępne są NIESZCZELNE przy pełnym zamknięciu.

Macie może namiar na jakieś inne? Bo nie chciałbym w okresach przejściowych puszczać zimnego powietrze do rekuperatora (element nr 7)...

Może troszkę późno.. a może się przyda.

Są przepustnice z uszczelkami - szczelne

Są także przepustnice szczelne z uszczelką z obejście - ręczne lub z siłownikiem

• 3 weeks później...