Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

Ciesz się że nie zafundowałś sobie ogrzewania nadmuchowego bo wtedy to dopiero byś miała nie 40% wilgotności ale 25 % a czasem i mniej.

inwestorze, proszę.... staraj się podawać pełne informacje bo wprowadzasz ludzi w błąd.

Sprostowanie:

Ogrzewania nadmuchowe jest jedynym systemem grzewczym, który może być wyposażony w centralny nawilżacz powietrza umożliwiający utrzymanie stałej wilgotności w budynku z dokładnością do 1%. Urządzenie takie kosztuje 289 USD i zużywa 40 W ( carrier ).

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bogus

co ty wypisujesz ??? :o

1) recyrkulacja (czyli powrót części powietrza) - wg mnie daje ona ten zysk w stosunku do wentylacji grawitacyjnej - że powietrze nawilżone (z kuchni, łazienki) możemy doprowadzić do pomieszczeń suchszych (np. salonu)

Daj spokój przeczytaj i sie naprawde zastanów to niedopuszczalne rozwiazanie Chcesz smorody z łazienki i kuchni wpuszczać do salonu. ? reszty nie komentuje. Nie piszę o zaletach o tym wiedza wszyscy o wadach jakos sie dostawcy i handlowcy nie rozpisują więc uważam że takie podejście jest bardziej racjonalne i praktyczne. Sensowna wentylacja jest bardzo droga inwestycyjnie eksploatacyjnie i kłopotliwa w utrzymaniu. Podkreślam sensowna na przyzwoitym poziomie nie chodzi mi o byle jaka w której mamy parametry powietrza podobne jak przy grawitacyjnej.

Pozdrawiam

Sprawdzałeś te smrody? Jeśli nie - ja z ciekawości sprawdziłem - i byłłem zaskoczony wynikiem. Zapraszam Cię do siebie - puszczę na 90% recyrkulacji (sam robiłem wentylację więc mogę zmienić) a póżniej na 0% - albo w odwrotnej kolejności - będziesz mógł sprawdzić organoleptycznie. Poproszę Cię tylko o podanie - w którym przypadku było 90% a kiedy 0% - jeśli rozróżnisz - masz piwo. Później na pocieszenie piwo i tak Ci postawię żebyś o suchym pysku nie siedział ;) ;) ;) Pasuje ? ;)

A co do sensowna na przyzwoitym poziomie - to może dokładnie co masz na myśli? Znacznie łatwiej jest wytykać błędy - a troszeczkę gożej jest pokazać - patrzcie - to rozwiazanie uważam za dobre.

Powtarzam - wentylacja mechaniczna ma wady w porównaniu z grawitacyjną (nobody is perfect - czy to ktoś jeszcze pamieta ;) )(mówiąc generalnie - mówię o jakiejś takiej idealnej grawitacyjnej) - ale gorsza wilgotność (bo od tego zaczeła się dyskusja) - nią nie jest (jeśli porównujemy mechaniczną i grawitacyjną o takiej samej wentylacji pomieszczeń).

Pozdrawiam

Rafał

Jak masz jakieś watpliwości to możesz osobiście sprawdzić w swojej instalacji że wilgotnosc przy ogrzewaniu nadmuchowym jest tragicznie niska bez nawilzacza. Jeśli ktoś nie ma możliwości się osobiście przekonać na swojej wentylacji to niech sobie pojdzie do hipermarketu gdzie jest ogrzewanie nadmuchowe sufitowymi aparatami grzewczo wentylacyjnymi i zima odczyta sobie z higrometrów stojacych na połce ile pokazują. Jak kiedyś kupowałem higrometr i zobaczyłem jego wskazanie to myslałem że jest popsuty. Pokazywał zimą chyba "aż" 25 albo 26% dokładnie nie pamietam. Tak własnie się dzieje przy ogrzewaniu nadmuchowym. A że w USA się tym grzeja w swich tekturowych domkach to aż faktycznie dziwne bo to taki bogaty kraj a w byle czy mieszkają. Ogrzewanie nadmuchowe to chyba jeden z najgorszych systemów ogrzewania. No przepraszam ma jedna zaletę która własnie dobrze pasuje do domków tekturowych szybko mozna nagrzać pomieszczenia poza tym to dla mnie klapa na całej linii. Miałem niestety "nieprzyjemnośc " :wink: poprzebywać w tym nadmuchowym i dzięki wolę już konwektorki elektryczne. Zresztą nie tylko ja mam złe zdanie o nadmuchowym ogrzewaniu w domu. Z opinii osób nawet na tym forum które trochę pomieszkały w tym cudzie ameryki wynikaja jednoznaczne negatywne wnioski. Literatura fachowa (taka prawdziwa niezalezna od producentów) równiez jakoś tak nie bardzo zaleca ten rodzaj ogrzewania do momów mieszkalnych.

Pozdrawiam

Bogus to nie chodzi o to czy sprawdzałem smrody czy nie. Takie rozwiazanie wentylacji jest zabronione. Jesli chcesz zstosować recyrkulacje to bez powietrza z pomieszczeń sanitarnych i kuchennych.

Sprawdzałeś te smrody? Jeśli nie - ja z ciekawości sprawdziłem - i byłłem zaskoczony wynikiem. Zapraszam Cię do siebie - puszczę na 90% recyrkulacji (sam robiłem wentylację więc mogę zmienić) a póżniej na 0% - albo w odwrotnej kolejności - będziesz mógł sprawdzić organoleptycznie. Poproszę Cię tylko o podanie - w którym przypadku było 90% a kiedy 0% - jeśli rozróżnisz - masz piwo. Później na pocieszenie piwo i tak Ci postawię żebyś o suchym pysku nie siedział Pasuje ?
Jak przyzwoicie pierdniesz na klozecie w kiblu albo w kuchni bedziesz smarzył placki ziemniaczane albo rybę to wtedy sie przekonasz sam jak działa recyrkulacja ;-) Sorry za dosadny styl wypowiedzi.

Pozdrawiam

P.S.

Jak znajdę chwilke czasu to napiszę co rozumiem pod pojeciem dobrej wentylacji.

Inwestor, Bogus

Panowie wydaje sie że trzeba tutaj wspomniec o takich jak ja właścicielach budynków parterowych, gdzie wentylacja mechaniczna jest po prostu koniecznością ze względu na katastrofalną skutecznośc wentylacji grawitacyjnej w obliczu braku wystarczająco wysokich kominów. A jesli wentylacja mechaniczna to reku jest naturalnym jej uzupełnieniem. W końcu czas Syrenek juz minąła choc tez dobrze jeździły - prawda?

pozdrawiam

Bogus

Mogę teraz tak jak chciałeś nieco napisać co to jest moim zdaniem dobra wentylacja. Podkreslam jest to moje prywatne zdanie na tema t jaka powinna być wentylacja mechaniczna aby warto było sobie nią zawracać głowę. Mowa oczywiście o parametrach funkcjonalnych bo zawsze taka wentylacja bedzie bardzo droga i kłopotliwa w obsłudze. Pierwsza sprawa to hałas zgodnie z przepisami w domu maksimum 20 dB. Aby czegoś takiego dokonać to musimy zastosować specjalne rozwiazania (czyli sytasznie drogie) specjalne wentylatory, specjalne kanały dodatkowe tłumiki przed każdym nawiewnikiem itp. itd. Jak zastosujemy wytłumiane kanały takie elastyczne z warstwą wełny to nie będa się one nadawały do czyszczenia bo się zniszczą. Następna sprawa to sprzeczne wymaganie pomiędzy prędkościa wypływu powietrza z nawiewników która z jednej strony powinna być spora aby dobrze powietrze sie wymieszało i aby nie trzeba z tego powodu dodatkowo zwiekszać ilosci wymian, a z drugiej strony jak najmniejsza aby nie było uczucia ruchu powietrza. Nie jest to wcale prosta sprawa. Najgorzej moim zdaniem sprawa będzie wygladać przy ogrzewaniu nadmuchowym gdzie sa znacznie wieksze przepływy przez nawiewniki. Jak damy zbyt małą predkośc wypływu z kratki to gorace powietrze zostanie pod sufitem jak zwiekszymy ja to zacznie być odczuwalne dmuchanie z nawiewników. Czyli pierwszy wniosek aby wentylacja była sensowna to musi być droga bo dużo drogich kanałów o sporym przekroju, specjalne wentylatory dobre anemostaty itp. Następna sprawa to czystośc powietrza czyli w przypadku wentylacji przyzwoite filtry regularnie wymieniane czyli gdzieś raz na 1...2 miesiące a to rzecz upierdliwa i droga. Ady zapewnić długofalowo czyste powietrze to bez okresowego czyszczenia wentylacji sie nie obejdzie to następne pieniądze. Nie wspominam juz o sterylizatorach UV aby wybić to co wleci bo na to co sie zalegnie to w zasadzie sposobów nie ma. Jak ktoś jest alergikiem tak jak ja to jak wentylacja popracuje mu bez wymiany 10 no może 15 lat (oczywiście czyszczona) to będzie sukces bo nie wszystko da się z kanalów wyczyścić i niestety trzeba wymieniać. Następna sprawa to parametry powietrza czyli w miare stała temperatura nawiewu powiedzmy zimą + 18...20 oC Jeśli mamy GWC i rekuperator to będzie łatwiej może nawet uda się bez dodatkowej nagrzewnicy na kanale. Pozostale problem wilgotności zbyt małej zimą i zbyt dużej latem. Zimą możemy zastosować nawilżacz parowy. Jest to co prawda pożeracz prądu ale za to nie będziemy mieli problemów bakteriologicznych tak jak przy innych rozwiazaniach. Dojdzie nam dodatkowo sprawa odkamieniania i podprowadzenia zasilania wodnego i odpływu kanalizacyjnego do nawilżacza No i oczywiście następna spora kasa do wydania. Latem jeśli chcemy w instalacji wentylacyjnej utrzymywac stałą temperatutę to nietety bez urzadzeń chłodniczych nie damy rady to znowu nastepna kasa i to duża. Jak juz mamy uzadzenia chłodnicze to mozna by sie pokusić o osuszanie powietrza no ale wtedy takie osuszone powietrza jest bardzo zimne i wymaga podgrzania więc co nagrzewnica elektryczna następna automatyka i nastepna kasa. Jeszcze zapomniałem o jednym przy reku. potrzebny jest jeszcze dodatkowy filtr na wywiewie i to o przyzwoitych parametrach bo inaczej reku to bedzie atrapa a nie odzysk ciepła. I tak w skrócie moim prywatnym zdaniem mogłaby wygladać wentylacja na sensownym poziomie. Widać że wymaga ciagłej obsługi stałego dopływu sporego strumienia kasy do utrzymania. Oczywiście nie każdy musi mieć zaraz jakieś tam wymagania. Niektórym wystarcza wentylator, kawałek materiału zamiast filtra i kanały z rur PVC i hałas 35 dB w sypialni. Ja osobiście nie chce tej całej maszynerii tej całej mitręgi, ciagłego dogladania i wiecznych wydatków. Wole podrasować sobie grawitacyjną za smieszne pieniadze i mieć swiety spokój i dużo wiecej kasy w kieszeni którą musiałbym wydać na to całe ustroistwo. Oczywiście coś za coś. Tylko aby to cos przy wentylacji mechanicznej było warte to naprawde ogromna kasa na inwestycję i spora na utrzymanie jest potrzebna.

Pozdrawiam

Rafał

Jak masz jakieś watpliwości to możesz osobiście sprawdzić w swojej instalacji

A więc sprawdziłem dzisiaj rano, temeratura zewnętrza +2 C, temperatura wewnętrzna +22 C, wilgotność wewnętrzna względna 45%. I powiem ci jeszcze w tajemnicy, że wilgotność nigdy nie spada poniżej 45% mimo że posiadam tak krytykowane przez ciebie ogrzewanie nadmuchowe i wentylację machaniczną.

Chciałbym zaproponować przyznanie Inwestorowi tytułu największego maklontenta* na forum ! Jak sobie przypominam to zaciekle krytykuje wentylację mechaniczną, ogrzewanie powietrzne, ogrzewanie podłogowe, odkurzacze centralne, budowę w jeden sezon i coś tam jeszcze. Inwestorze, wiecej otwartości na nowe technologie :)

*malkontent: człowiek niezadowolony ze wszystkiego, we wszystkim doszukujący się wad, niedostatków, ujemnych stron.

Mam wentylację mechaniczną z reku i GWC, ogrzewanie podłogowe w całym domu (w sypialniach również), działający i używany odkurzacz centralny, zbudowałem się w jeden sezon i ze wszystkich tych rozwiązań jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony :D

Działają, sprawdziłem w praktyce.

Rafał

przeczytaj uważnie napisałem że chodzi o zimę :wink: . Taką wiesz prawdziwą jak będzie - 5 a nawet - 10 oC. Teraz to żadna sztuka mieć w domu 45% wilgotnośc kiedy na dworze jest szaro i deszczowo a wilgotność prawie 100%.

Poza tym Rafał nie jestem malkontentem jedne rzeczy kryrtykuje a inne nie. Widzę że moje opinie ci przeszkadzają nic nie stoi na przeszkodzie abyś zamieszczał swoje opinie i doświadczenia. Forumowicze bedą mieli wtedy pełniejsza wiedzę i trafniej i optymalniej wybiorą to co im pasuje najlepiej. Ja zawsze wolę poznać jak najwięcej opinii przed podjaciem decyzjii o zakupie drogich rzeczy. W końcu chyba forum do tego służy aby sie chwalić i dzielić własnymi opiniami. :wink:

Pozdrawiam

Mogę teraz tak jak chciałeś nieco napisać co to jest moim zdaniem dobra wentylacja. Podkreslam jest to moje prywatne zdanie na tema t jaka powinna być wentylacja mechaniczna aby warto było sobie nią zawracać głowę.

(ciach)

Z całym szacunkiem, ale to już jest chyba KLIMATYZACJA a nie wentylacja. Obniżanie temperatury w lecie, sterowanie wilgotnością...

To chyba jest właśnie różnica między wentylacją a klimatyzacją.

Rafał

przeczytaj uważnie napisałem że chodzi o zimę :wink: . Taką wiesz prawdziwą jak będzie - 5 a nawet - 10 oC. Teraz to żadna sztuka mieć w domu 45% wilgotnośc kiedy na dworze jest szaro i deszczowo a wilgotność prawie 100%.

no tak, Inwestorze zapomniałem, że nie bardzo się orentujesz w tym temacie. Powiem zatem jaśniej, temperatura wewnętrza i wewnętrzna wilgotność wzgędna są parametrami, które się programuje i jak ustawisz je na poziommie np. 22C i 45% to tak będzie przez całą zimę. System jest obliczony do -25 C temp. zewnętrznej.

Mam wentylację mechaniczną z reku i GWC, ogrzewanie podłogowe w całym domu (w sypialniach również), działający i używany odkurzacz centralny, zbudowałem się w jeden sezon i ze wszystkich tych rozwiązań jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony :D

Działają, sprawdziłem w praktyce.

WG tak też napisałem że nie wszyscy musza mieć zaraz wszystko najlepsze, tak właśnie należy rozumieć moją wypowiedź :D Bardzo dobrze że jesteś zadowolony ze swoich instalacji.

Rafał natomiast nie bardzo zrozumiał to że aby dobrze wybrać i być później zadowolonym ze swojego wyboru to najpierw trzeba poznać wszystki plusy i minusy.

Pozdrawiam

Rafał naprawde czytaj uważnie to co napisałem. Bo widze że chcesz wywołać awanture bez powodu. Wyraźnie napisałem że chodzi o system bez nawilżacza. No chyba że amerykanie :wink: juz cos takiego wymyślili że przy minus 25 oC potrafia osiagnac wilgotność 45%. Pewnie tak sie da zrobić tylko ile świeżego powietrza wtedy jest w domu. I naprawdę powtórzeę jeszcze raz zmiast atakowć mnie czytaj uważnie to co jest napisane. Jeśli masz super system wentylacyjny pewnie do tego za grosze i jeszcze do tego najlepszy bo amerykański i jeszcze jesteś z niego zadowolony to chwała ci za to.

Pozdrawiam i życze zadowolenia z niego bo pewnie był wybierany ze świadomościa jego zalet i wad a inni też by tak chcieli. Więc może czasem o wadach też byś napisał bo o zaletach to wiedza wszyscy :wink:

Inwestor

dzieki za katalog spraw do rozważenia przy wentylacji z rekuperacja. Wiadomo, ze cel czasami moze być odległy ale dobrze wiedziec do czego warto dążyć. Pamietajmjy, że jeszce 10 lat temu wymagania i prakr\tyka ocieplania ścian zalecała 5..6cm a jak przed zima ocieplali móej budynek na osiedlu (porzadny blok 10 pietrowy) to minimum stosowane było 12cm. Świat idzie naprzód i z wentylacja powoli tez dojdziemy do porządku. Wymaga to po prostu postania zapotrzebowania rynku ...

Ja musze zastosowac wentylacje z reku bo mam dom parterowy i grawitacyjna niestety nie pociągnie...

pozdrawiam

Inwestorze, ale po co piszesz o parametrach bez nawilżacza, skoro jest on standardowym wyposażeniem tych instalacji w domach jednorodzinnych. Taki sposób podawania informacji wprowadza ludzi w błąd, i to mi się nie podoba w Twoich wypowiedziach.

Ja nie jestem osobom bezkrytyczną wobec siebie na mojej stronie każdy może przeczytać co mi się nie udało na budowie lub z czego nie jestem zadowolony.

Również pozdrawiam.