Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

No tu trochę z tym jak wróżenie z fusów...

Bez zobaczenia całość raczej trudno wydać taką opinię...

Może być wiele innych rzeczy :)

:)

Ale na logikę - skoro jedyną rzeczą w instalacji która żre prąd jest reku, to przyczyną żarcia prądu jest zły reku :-) No bo co innego? Zapchane filtry? Janek przy maks zapchanych filtrach też zeżre kilkanaście złotych prądu, bo nie ma regulacji wydajności, a jedynie prędkości obrotowej wentyli :-)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie chcę naganiać ani nasuwać jedynie obowiązującego rozwiązania, bo pewnie są i inne dobre produkty, ale sam po krótkich doświadczeniach z różnymi centralami wybrałem Jan-Gazy i tylko te teraz montuję - są ciche, oszczędne, grzałki nawet nie mają - więc nie ma opcji by zeżarły prądu więcej jak za kilkanaście złotych miesięcznie do przeciętnego domku. No i produkowane są w Polsce, a nie w Chinach, co chyba najważniejsze.

Przeciętnie dobrze wykonana instalacja z takim rekuperatorem będzie pracować prawidłowo, i nie będzie niespodzianek z dużymi kosztami. Właściwie więc jedyne, co Ci mogę nieobiektywnie polecić (nie znam wszystkich central na rynku - jak znalazłem dobre przestałem szukać dalej) to zaznacz instalatorowi WM, że ma być koniecznie Janek. I już mamy 50% sukcesu :-)

Ja także wdziałem "Janki" i są w porządku a ich producent montuje je od lat i wiedział co i jak trzeba zrobić, żeby działało jak trzeba.

Ciągle udoskonalają konstrukcję - wiem bo miałem okazję porozmawiać z twórcami i zobaczyć samemu jak się je montuje.

Ceny także maja atrakcyjne, gratis dają projekt wentylacji itd.

Ciekaw jednak jestem czy wymienniki z odzyskiem wilgoci [celulozowe] nie są bardziej przyszłościowe [ponoć odzyskują ciepło utajone dzięki czemu mają większą sprawność, i odzyskują wilgoć co jest istotne zwłaszcza w rzadko zaludnionych nowych domach].

Odzysk wilgoci to sprawa trudna i można na niej się "przejechać".

Problem bliski "recyrkulacji wydalin i odchodów" dobry na stacji kosmicznej...

Było już o tym.

A spieprzyć da się wszystko. Łącznie z młotkiem, który w porównaniu - skomplikowany nie jest...

Mogę się mylić, ale tam, gdzie jest recyrkulacja to myślenie o braku odkażania, odgrzybiania i wyjaławiania jest lekkomyślnością.

Klima w autku to też odzysk i recyrkulacja...

Parametry ma fajne!

Te - fizyczne.

Adam M.

A tak poza tym to na janku świat nie kończy

:)

nie kończy ani nie zaczyna, tak samo jak i na innych centralach, to że ktoś woli montować jangaza nie tylko z ceny wynika ale i doświadczenia, możesz szukać nowych wyrobów pchany ciekawością albo inną motywacją, montowałem inne marki, każdy jest inny, na koniec wygrywa najmniej awaryjny i najbardziej oszczędny, zarówno z punktu widzenia użytkownika jak i instalatora, bajery po czasie okazują się... bajerami

No właśnie ale z drugiej strony w tej branży wszystko idzie do przodu i warto czasami otworzyć na nowe rozwiązania :)

A szczerze mówiąc mam dużo miłych wspomnień z brinkiem, j.e.storkair a nawet z mistralem i jego basenówkami..

Co do krajowego produktu uważam że dospel, berluf, nikol, bartosz nie są złe...

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Specjaliści od wentylacji prosze o pomoc?

Przeklejam moje pytanie z wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194979-Wady-wentylacji-mechanicznej-nawiewno-wywiewnej-z-odzyskiem-ciepła&p=5254912#post5254912

Czy wyrzutnię można zrobić w wolnym kanale komina wentylacyjnego? Tyle, że przekrój komina jest mniejszy w stosunku do rury czerpni 200 (nie wiem dokładnie jakie to wymiary, a męża nie ma w domu). Jeżeli ma to znaczenie to rekuperatur będzie zaraz przy kominie, więc odcinek wyrzutni byłby dużo krótszy niż odcinek nawiewu od czerpni do rekuperatora. Czy też bezwzglednie musi być nawiew i wywiew tak samo, czyli po 200

Specjaliści od wentylacji prosze o pomoc?

Przeklejam moje pytanie z wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194979-Wady-wentylacji-mechanicznej-nawiewno-wywiewnej-z-odzyskiem-ciepła&p=5254912#post5254912

Czy wyrzutnię można zrobić w wolnym kanale komina wentylacyjnego? Tyle, że przekrój komina jest mniejszy w stosunku do rury czerpni 200 (nie wiem dokładnie jakie to wymiary, a męża nie ma w domu). Jeżeli ma to znaczenie to rekuperatur będzie zaraz przy kominie, więc odcinek wyrzutni byłby dużo krótszy niż odcinek nawiewu od czerpni do rekuperatora. Czy też bezwzglednie musi być nawiew i wywiew tak samo, czyli po 200

TO zależy od przekroju i długości kanału kominowego oraz typu dmuchawy, ale na pewno taka wyrzutnia będzie miała dużo większy opór niż zwykła.

Najlepiej spytaj o to producenta centrali wentylacyjnej - powinien to wiedzieć najlepiej.

Przekrój kanału to 12cmx17cm czyli 0,0204m , licząc przekrój przewodu 160 wychodzi 0,020m a w przypadku przewodu 200 wychodzi 0,0314; długość przewodu kominowego 1,5 m + ok. 2m przewodu wyrzutni . Długośc przewodu czerpni ok. 7-8 m. Rekuperator najprawdopodobniej Brink. Jakie macie u siebie przekroje czerpni i wyrzutni? Moze dałoby sie wykorzystać ten przewód kominowy?

Jeśli do wyrzutni masz 3,5m, a do czerpni 8m, to można spokojnie dać wyrzut do kanału spalinowego. Trzeba tylko wykonać odkraplacz w kominie, najlepiej tuż poniżej wejścia z rekuperatora, żeby skropliny nie lały się po całym kominie. Komin też pasowałoby ocieplić, żeby jak najmniej wody się w nim skraplało. Sam czasem tak robię, i jest OK.

Jeśli do wyrzutni masz 3,5m, a do czerpni 8m, to można spokojnie dać wyrzut do kanału spalinowego. Trzeba tylko wykonać odkraplacz w kominie, najlepiej tuż poniżej wejścia z rekuperatora, żeby skropliny nie lały się po całym kominie. Komin też pasowałoby ocieplić, żeby jak najmniej wody się w nim skraplało. Sam czasem tak robię, i jest OK.

Dziękuję za odpowiedź. To odprowadzenie miałoby być do kanału wentylacyjnego a nie spalinowego. To chyba jest różnica jakaś, czy do wentylacyjnego może być (u mnie spalinowy to taki z wkładem ceramicznym, a wentylacyjny to taki zwykły z gotowych pustaków)? Mielibyśmy opcję wyprowadzenia wyrzutni w podbitce- najprawdopodobniej drewnianej (dom parterowy), albo do tegokomina wentylacyjnego, albo widze, ze niektórzy odprowadzają kominkiem wentylacyjnym przez dach.

Indiana napisz prosze, które wg Ciebie rozwiązanie byłoby najlepsze

Edytowane przez bdan

żeby tylko nie wystapił problem skraplajacej sie pary na kratkach komina i ściekajacej po kominie (wewnątrz czy z zewnątrz) zaciekami, nieszczelnosciami itp, no i prócz przekroju komina wentylacyjnego chyba warto pochylić sie nad przekrojem kratki/kratek na wylocie, bo czasem ich kształt potrafi zabić 50-70% pola przekroju kanału...

Sorki ale co za bzdury wypisujecie tutaj?!!!!!

@bdan

Spokojnie mozesz dac wyrzutnie w kominie wentylacyjnym.

"Poweim" tak, ja mam centralke przymocowana do komina ale na parterze w pom. gospodarczym, wyrzutnie dalem do wolnego zybu wentylacyjnego (jest tam tez odpowietrzenie kanalizacji ale juz na pietrze wchodzi do szybu), czerpnie mam sporo dalej niz wyrzutnie bo kilka metrow, wysokosc od centrali do konca komina to wysokosc calego komina w domu -pewnie z 6-7 metrow.

Jakie skraplanie? Zaczynacie tutaj jakies "modly nad deszczem" uprawiac. Temp. powietrza z centrali jest sporo nizsza niz w przypadku wentylacji grawitacyjnej a nikt nie zastanawia sie czy mu sie skropli para wodna w kominie etc. Warukni do skraplania sa zima a tak sie sklada ze zima dajemy najmniejsza wydajnosc centralek -ja mam aktualnie ustawione na 50m3/h a wilgotnosc w domu raptem 30% -z czego ta para ma sie skraplac?

Nie poddawaj sie "ogolnej" histerii, sa pewne granice rozparywania negatywnych rzypadkow i potencjalnych zagrozen, popadniemy w paranoje kombinujac jak ochronic sie przed ochrona ochrony zeby caly czas byla jakas ochrona.

http://blizniak-andromeda.blogspot.com/2009/07/wentylacja-mechaniczna-z-gruntowym.html - zdjecie 5 i 6 od dolu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?108338-Opinie-na-temat-rekuperatora-Brink-Renovent-HR&p=5262070&viewfull=1#post5262070 - pomiar

Pzdr.

Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Napiszcze jeszcze prosze jakie macie średnice przewodów czerpni i wyrzutni do Brinka. Rekuperator bedzie na nieuzytkowym poddaszu, czy oprócz odprowadzenia skroplin z rekuperatora należałoby zrobić dodatkowe odprowadzenia skroplin z tego kanału wyrzutni czy to jest to samo.