farmi 06.05.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Na ostatnich targach Budma wypatrzyłem nawierzchnie z kruszywa zespojonego żywicą. Wygląda to niesamowicie i może być stosowane zarówno jako wykończenie tarasu jak i podjazd, a nawet stosują to na parkingi dla tirów. Można używać różnych kruszyw -żwiry, grysy, otoczki itp a także do wyboru mamy różne żywice -bezbarwne i kolorowe. Są to nawierzchnie całkowicie przepuszczalne wodę, nie tworzą sie na nich kałuże i nie wymagają stosowania spadków dla odwodnienia- wystarczy tylko że taka nawierzchnia jest lekko wyniesiona np ponad trawnik. Wszystko ładnie i cudnie do póki nie padną ceny - bo nawierzchnia 2-3cm z materiałem i robocizną startuje od ok 200 zł w górę. Może jest ktoś z szanownych forumowiczów, kto doradziłby w doborze odpowiedniej żywicy i proporcji dla samodzielnego wykonania takich nawierzchni?- wystarczy mała betoniarka i kruszywo można samemu zrobić sobie wypasiony podjazd.Wiem że chyba musiałaby to być żywica poliuretanowa np bezbarwna która nie zżółknie pod wpływem promieni UV - ilość tej żywicy pewnie dobierze się metodą kilku prób i błędów - głównie chodzi jaki rodzaj/firme żywicy użyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.09.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Wkrótce minie 10 lat od tego posta, a tu nic. Czy można gdzieś kupić taki beton w workach? Potrzebuję niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.09.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Nie wiem co to jest beton żywiczny, ale wypełniacze na bazie żywic można kupić w firmach z kostką brukową. To jest masa o gęstej konsystencji, kruszywo drobne + żywica. Kupuje się to w wiadrach nie workach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts