Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton żywiczny

Recommended Posts

Na ostatnich targach Budma wypatrzyłem nawierzchnie z kruszywa zespojonego żywicą. Wygląda to niesamowicie i może być stosowane zarówno jako wykończenie tarasu jak i podjazd, a nawet stosują to na parkingi dla tirów. Można używać różnych kruszyw -żwiry, grysy, otoczki itp a także do wyboru mamy różne żywice -bezbarwne i kolorowe. Są to nawierzchnie całkowicie przepuszczalne wodę, nie tworzą sie na nich kałuże i nie wymagają stosowania spadków dla odwodnienia- wystarczy tylko że taka nawierzchnia jest lekko wyniesiona np ponad trawnik.

Wszystko ładnie i cudnie do póki nie padną ceny - bo nawierzchnia 2-3cm z materiałem i robocizną startuje od ok 200 zł w górę.

Może jest ktoś z szanownych forumowiczów, kto doradziłby w doborze odpowiedniej żywicy i proporcji dla samodzielnego wykonania takich nawierzchni?

- wystarczy mała betoniarka i kruszywo można samemu zrobić sobie wypasiony podjazd.

Wiem że chyba musiałaby to być żywica poliuretanowa np bezbarwna która nie zżółknie pod wpływem promieni UV - ilość tej żywicy pewnie dobierze się metodą kilku prób i błędów - głównie chodzi jaki rodzaj/firme żywicy użyć???

• 8 years później...