kulibob 25.03.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Co się stało? -Ja u siebie przy biurku dorobiłem regulator ładowania czyli mam woltomierz i ładowarkę USB. Przynajmniej wie czy automat nie odpalił przetwornicy jak już przeszedłem na sieć.Lampkę biurkową sobie podepnę jak żarówy 24V z Chin dojadą.-Wybuchłem swoją ładowarkę do agregatu:) Z przetwornic DC DC step up wybuchły kondensatory jak zdjąłem krokodyli nie odłączając ładowarki z sieci. Jak dobrać napięcie załączania grzałek coś kiedyś mówiłeś o pracy poza poziomem nasycenia akumulatora??Teraz mam Start 2,65 Stop 25,52,68-25,827-26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.03.2018 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Działało sobie i zdechło...Grzałki na 28v i całe sterowanie działa jak należy, u mnie wszystkie zał/wył grzałek a także nagrzewnicy w kanale wentylacyjnym są w zakresie 26-27,5v...Przy okazji tych regulacji przedziałów napięcia wylazł problem z regulatorami ładowania akumulatorów bo rozjeżdżają się o 1,5v...Mam ustawione max 30v i o ile jeden ma np 28,5v to normalnie sobie pcha energię to drugi już"widzi" 30v i przestaje zasilać...Generalnie wszystko to bardzo zawęziło zakres użytecznych napięć i cały układ stał się bardzo nerwowy... Tak naprawdę to wszystko jest pod górkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.03.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Działało sobie i zdechło... Grzałki na 28v i całe sterowanie działa jak należy, u mnie wszystkie zał/wył grzałek a także nagrzewnicy w kanale wentylacyjnym są w zakresie 26-27,5v... Przy okazji tych regulacji przedziałów napięcia wylazł problem z regulatorami ładowania akumulatorów bo rozjeżdżają się o 1,5v... Mam ustawione max 30v i o ile jeden ma np 28,5v to normalnie sobie pcha energię to drugi już"widzi" 30v i przestaje zasilać... Generalnie wszystko to bardzo zawęziło zakres użytecznych napięć i cały układ stał się bardzo nerwowy... Tak naprawdę to wszystko jest pod górkę... Tak to jest jak klecisz w domowym zaciszu układ przez siebie wymyślony, który metodą prób i błędów chcesz doprowadzić do jakiegoś w miarę stabilnego działania. Lubisz, to grzebiesz, ale tak po prawdzie jak byś od początku przeprosił się z ZE to miałbyś święty spokój i min 900 kWh z 1 kWp mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.03.2018 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Nie zaczynaj tematu z ZE...Nie chcę i tyle... Jak na razie problemem nie jest że wymyślam jakąś tam instalację a ona nie chce działać a raczej jakość sprzętu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.03.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 .... Jak na razie problemem nie jest że wymyślam jakąś tam instalację a ona nie chce działać a raczej jakość sprzętu... Dziwisz się?? Pewnie jak jak budujesz z najtańszych podzespołów. Teraz zaczynam żałować używanych paneli uzyski mają ok 60%nowych. co daje koszt 1kW zbliżony do nowych paneli. Mają inne kąty ustawienia najwyżej latem to odszczekam.I po kiego masz 30V ustawione na regulatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.03.2018 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 To jest winowajca uszkodzenia przetwornicy a także prawdopodobnie to było przyczyną dwukrotnego uszkodzenia przetwornicy sinus pro 3000s która była podłączona w ubiegłym roku... A tak to badziewie wygląda w środku... Dwa niezależne przekaźniki, wystarczy że w jednym nastąpi sklejenie styku i mamy dwie fazy na sobie... Tylko idiota mógł coś takiego zaprojektować... Ten na zdjęciu wywalił tą najnowszą przetwornicę bo ma dalej jeden styk w pozycji załączenia a drugi w swojej normalnej spoczynkowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 03.04.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Wiem, ze teraz na tapecie macie inne "wynalazki", ale mam pytanko na temat czerpni spod polaci dachowej (nie wiem czy ja robic czy nie).Bede mial jakies 60m2 dachu o 30* skosie z tym ze zorientowanym na wschod (z lekkim , moze 15* odchyleniem na poludnie). Jestescie w stanie oszacowac czy ma sens robienie tam czerpni do reku? Jakbym mial na poludnie to bym sie nie wahal, ale z tym wschodem to nie wiem czy ma sens ekonomiczny.A, jeszcze jedno - czy przy czerpni trzeba miec odeskowanie czy niekoniecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.04.2018 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Wiem, ze teraz na tapecie macie inne "wynalazki", ale mam pytanko na temat czerpni spod polaci dachowej (nie wiem czy ja robic czy nie). Bede mial jakies 60m2 dachu o 30* skosie z tym ze zorientowanym na wschod (z lekkim , moze 15* odchyleniem na poludnie). Jestescie w stanie oszacowac czy ma sens robienie tam czerpni do reku? Jakbym mial na poludnie to bym sie nie wahal, ale z tym wschodem to nie wiem czy ma sens ekonomiczny. A, jeszcze jedno - czy przy czerpni trzeba miec odeskowanie czy niekoniecznie? Na tapecie jest wszystko co się nawinie... Wszystko zależy czego oczekujesz od takiej czerpni... Jeżeli nie masz GWC to taka zimowa czerpnia jest lepsza niż nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2018 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Pojawiły się kolejne "schody" w mojej instalacji... Spadek napięcia na przewodzie garaż-dom uniemożliwia poprawne działanie kaskady z grzałkami, im bardziej obciążam kolejnym odbiornikiem to tym bardziej spada napięcie uniemożliwiając załączenie kolejnego stopnia lub wręcz zapętlanie się załączanego... Wzrost napięcia powoduje załączenie np grzałki co z kolei skutkuje spadkiem napięcia na samym przewodzie i wyłączenie grzałki co z kolei powoduje ponowny wzrost napięcia i załączenie... Obniżenie dolnego progu rozłączenia skutkuje tym że nie ma możliwości naładowania baterii do pełna... Bezsens kompletny... Chyba Don Kichot miał łatwiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.04.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Pojawiły się kolejne "schody" w mojej instalacji... Spadek napięcia na przewodzie garaż-dom uniemożliwia poprawne działanie kaskady z grzałkami, im bardziej obciążam kolejnym odbiornikiem to tym bardziej spada napięcie uniemożliwiając załączenie kolejnego stopnia lub wręcz zapętlanie się załączanego... Wzrost napięcia powoduje załączenie np grzałki co z kolei skutkuje spadkiem napięcia na samym przewodzie i wyłączenie grzałki co z kolei powoduje ponowny wzrost napięcia i załączenie... Obniżenie dolnego progu rozłączenia skutkuje tym że nie ma możliwości naładowania baterii do pełna... Bezsens kompletny... Chyba Don Kichot miał łatwiej... Ech.... szkoda że masz kable w podłodze , jakbyś miał pex-a to byś zamontował raz pc i zapomniał o ,,wynalazkach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.04.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Ech.... szkoda że masz kable w podłodze , jakbyś miał pex-a to byś zamontował raz pc i zapomniał o ,,wynalazkach". Szkoda, że Jasiek nie wybrał ongrida, działało by od początku bez zarzutu i teraz mógłby już opracowywać nowy wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2018 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Ech.... szkoda że masz kable w podłodze , jakbyś miał pex-a to byś zamontował raz pc i zapomniał o ,,wynalazkach". E tam... Kable w podłodze nie przeszkadzają mi w montażu pomp ciepła... A "wynalazki" służą do stymulacji umysłu aby się nie zastał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2018 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Szkoda, że Jasiek nie wybrał ongrida, działało by od początku bez zarzutu i teraz mógłby już opracowywać nowy wynalazek Przecież zawsze mogę sobie zmienić na ON , wystarczy tylko dokupić inwerter sieciowy... Po prostu nie chcę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 04.04.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Szkoda, że Jasiek nie wybrał ongrida, działało by od początku bez zarzutu i teraz mógłby już opracowywać nowy wynalazek On-gird ma krótkie nóżki , a przynajmniej w naszym kraju, racze tak , na pewno tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.04.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Jaka grubość kabla i ile przez niego leci?? Ja też dałem dupy z częścią panrl co pojdize na wiatę grilową 5 sztuk poleci 14mm2 na ok30m dam tam panele używane to nie rozbujają i tak pełnej mocy Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.04.2018 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Jaka grubość kabla i ile przez niego leci?? Ja też dałem dupy z częścią panrl co pojdize na wiatę grilową 5 sztuk poleci 14mm2 na ok30m dam tam panele używane to nie rozbujają i tak pełnej mocy U mnie jest 38mb kabla 25mm2 i przy ok 50A jest ponad 2v spadku napięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.04.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Po ostatnich przemyśleniach wpiąłem parę rzeczy pod akumulatory pomijając przetwornicę Volta i ich zasilacze. Za to założyłem kilka przetwornic DC/DC. Teraz pod aku(24h) mam wpięte: laptop,ruter, lampkę biurkową, wentylator wyciągowy od WM, kilka termostatów/sterowników. Chciałem wpiąć alarm,CCTV i multi switch ale pobór chwilowy to 30-40W więc prawie 1kwh dziennie trochę za dużo zostawiłem to na przetwornicy AC/DC. Wywaliłem z chałupy wzmacniacz GSM od czasu postawienia nowych nadajników niepotrzebny a 1,5W bierze jakby nie patrzeć 13kwh rocznie:). wydajność maksymalna z 7 paneli to 40A więc dupa wina używanych paneli, chociaż w niewielkim stopniu wytłumaczalne kątem moc szczytowa paneli 90* spada a paneli 30* rośnie. Pomimo że nie działają jak powinny uciągną co mają i wode też zagrzeją. Widzę ostanio że przydały by sie panele na ścianie zachodniej jak te na południu już słabo dają to zachodnia ściana jest cała w słońcu. Myślę że warto by domontować jeden panel od wschodu i jeden od zachodu aby wydłużyć dzień świetlny czyli o kilka godzin w szczycie letnim odciążyć akumulatory i wydłużyć prace na przetwornicy. Z takich jeszcze nowości to agregat ma już wydech na zewnątrz w weekend dorobię mu wentylator wyciągowy. Brakuje mi jeszcze ładowarki. Wybuchłem drugą i spaliłem zasilacz do leadów . Koniec samoruby ma ktoś pomysł jaką kupić? Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 30.04.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Przeczytałem cały wątek w ostatnich dniach. Poniżej mój plan na obieg energi. Proszę o konstruktywną krytykę Muszę wymienić grunt pod płytą fundamentową na głębokość 1,5m. Tam prawie zawsze stoi woda, stąd wydaje się oczywistym ggwc podgrzewające czerpnię wentylacji mechanicznej (bez reku). W obieg glikolu włączę też zbiornik wody szarej, by do czerpni wentylacji podawać więcej ciepła. I jeszcze tuż przed nią nagrzewnica na wylocie z wentylacji. Czyli zbieram ciepło skąd się da i transportuję do czerpni. Latem odcinam z tego układu zbiornik wody szarej i puszczam obieg odwrotnie, by ggwc chłodziło czerpnię. Czy nagrzewnica na wylocie w tym układzie ma sens? Wydaje mi się, że już chyba nie, skoro ciepło będzie z wody szarej... Z wody szarej będę odzyskiwał też ciepło do wstępnego podgrzewania CWU do ok 17-18*C. Może więc tę wodę przepuścić jeszcze przez nagrzewnicę na wylocie wentylacji uzyskując kolejny 1-2*C? Tu mam wątpliwości, czy zysk > koszty (zwłaszcza, że to raczej nie wodę, a glikol by trzeba puścić, więc mniejsza sprawność i kolejna pompka)... Ale szkoda wywalać to ciepło z wentylacji... Jak je spożytkować? CWU - w połowie wątku już byłem zdecydowany na kolektor dachowy (dach będzie dwuspadowy z brązowej blachy, wschód-zachód o nachyleniu 25*. Czy taki kolektor ma sens po kilku latach Waszych doświadczeń, czy jednak lepiej założyć kolektory wodne na dachu skierowane tylko na Zachód? Czy to już wystarczy na uzyskanie CWU 55*C, czy jednak konieczne będzie jeszcze jej dogrzewanie? Jeśli kolektor dachowy ani kolektor wodny nie zapewnią mi CWU 55-60*, to chyba nie mają one sensu (w sytuacji, gdy wstępnie podgrzeję ją ciepłem wody szarej), a zamiast tych kolektorów raczej użyję ciepła procesora komputera (np. koparki kryptowalut), który bez problemu marnowanym ciepłem zagrzeje CWU na 65st. Ogrzewanie będzie elektryczne, w domu szkieletowym wystarczy grzejnik 500W na pokój (a może nawet 300W przy cieplejszym nadmuchu z wentylacji). Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 30.04.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Sprowadź cały system do najmniej skomplikowanego , a zapewniającego CO i CWU na bardzo małych rachunkach . Zamontuj PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 30.04.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Sprowadź cały system do najmniej skomplikowanego , a zapewniającego CO i CWU na bardzo małych rachunkach . Zamontuj PC Pompa ciepła i grzejniki na wodę odpadają. Co do prostoty układu, myślę jeszcze nad tym, by wyeliminować z tego obiegu podgrzewanie ZW, co można zrobić nagrzewnicą na wylocie z wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts