Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak małe zapotrzebowanie na ciepło ? Ile m2 ma mieć dom .bo nie chcę na to wydawać pieniędzy ok zrozumiałe , a na te kombinacje szarej wody i ggwc to nie szkoda pieniędzy. Przy pc nie ma potrzeby budowy kotłowni , pc zapewnia CO i CWU , zawsze w takiej ilości jak trzeba , bez względu na czynniki zewnętrzne

Odpadają, bo nie chcę na to wydawać pieniędzy i zajmować miejsca na kotłownię oraz prowadzić rur do grzejników. Dom ma mieć małe zapotrzebowanie na ciepło, stąd wystarczą małe grzejniki elektryczne, choć liczę jednak na ciepło wchodzące do wentylacji z wody szarej i ggwc.

A tej wody "szarej" to ile na dobę i ile energii na jej potrzeby...? (Jak wiadomo trzeba odpowiednio dużo CWU...)

Jak dla mnie to takie błędne koło z tym budowaniem domów z bardzo małym zapotrzebowaniem ...

Aby utrzymać komfort w takim budynku trzeba go dużo używać a więc zużywać dużo energii na potrzeby bytowe...

Na dzień dzisiejszy to PC jest jedynym słusznym rozwiązaniem...

A jak komuś jeszcze mało to sobie fotowoltaiki "dokręci"...

Pompa ciepła, która wymaga rur w każdym pokoju do grzejników i fotovoltaika, która się nigdy nie zwróci. Oba rozwiązania kosztowne i bez możliwości obniżenia tego kosztu własną pracą/pomysłem. Kurczę, wątek o wynalazkach prowadzony 6 lat a tu takie opinie na koniec...

Ja jedyną pompę ciepła, jaką dopuszczam to taka, która wyciągnie mi maksimum ciepła ze zbiornika wody szarej i przekaże to ciepło do wentylacji lub CWU. Czy są takie rozwiązania?

Edytowane przez humidorek

Pompa ciepła, która wymaga rur w każdym pokoju do grzejników i fotovoltaika, która się nigdy nie zwróci. Oba rozwiązania kosztowne i bez możliwości obniżenia tego kosztu własną pracą/pomysłem. Kurczę, wątek o wynalazkach prowadzony 6 lat a tu takie opinie na koniec...

Ja jedyną pompę ciepła, jaką dopuszczam to taka, która wyciągnie mi maksimum ciepła ze zbiornika wody szarej i przekaże to ciepło do wentylacji lub CWU. Czy są takie rozwiązania?

A nie zastanawia cię czasem dlaczego takie opinie po tylu latach eksperymentów...?

Jedynym rozwiązaniem które zawsze działa i ma najkorzystniejsze przełożenie cena/ wydajność jest kolektor powietrzny...

Cała reszta to tylko takie udowadnianie że się da...

Ja grzejników wodnych nie zainstaluję w tym budynku, więc pompa ciepła z nimi odpada. Stąd moje myśli na wykorzystanie ciepła wody szarej i z wyrzutni wentylacji. Ale na to założyłem oddzielny wątek (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214480-Odzysk-ciepła-z-wody-szarej-do-wentylacji), może tam zatem będę kontynuował, by tu Ci nie mieszać w koncepcjach :-)

Ja grzejników wodnych nie zainstaluję w tym budynku, więc pompa ciepła z nimi odpada. Stąd moje myśli na wykorzystanie ciepła wody szarej i z wyrzutni wentylacji. Ale na to założyłem oddzielny wątek (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214480-Odzysk-ciepła-z-wody-szarej-do-wentylacji), może tam zatem będę kontynuował, by tu Ci nie mieszać w koncepcjach :-)

"Wynalazki" to wynalazki i wątek jest jak najbardziej odpowiedni...

Widzisz z tą Twoją koncepcją jest podobnie jak z moim OFF grid-em...

Coś tam sobie ubzdurałem i udowadniam sam sobie że tak też się da...

W twoim pomyśle tak na prawdę nie ma energii w takich ilościach aby miało to sens ...

Po kiego grzyba chcesz się budować, skoro nic się nie zwróci. Możesz dać farelkę na pokój, będzie tanio. Dom to luksus, pytanie czy chcesz mieć dom i cie stać, czy koniecznie trzeba udowadniac, że da się za grosze i z odpadów.

ad 1 oczywiście że można obniżyć koszta własną pracą , nie takie oczywiste że pc taka droga

ad2 Chcesz w to wpiąć taka mni PC ?

Odpadają, bo nie chcę na to wydawać pieniędzy i zajmować miejsca na kotłownię oraz prowadzić rur do grzejników. Dom ma mieć małe zapotrzebowanie na ciepło, stąd wystarczą małe grzejniki elektryczne, choć liczę jednak na ciepło wchodzące do wentylacji z wody szarej i ggwc.

Swoją drogą , na le budowy dom , to te parę metrów pexa wrzuconego w posadzkę to faktycznie przekreśla opłacalność budowy domu

Może po prostu ludzie którzy już coś wybudowali , mają jakieś doświadczenie z ,,wynalazkami " podpowiadają że może brniesz w ślepą uliczkę . Może najpierw policz ile to wszystko pochłonie pieniążków w materiał i ile własnej pracy i jaki później będzie z ego pożytek .Napisałeś Ja jedyną pompę ciepła, jaką dopuszczam to taka, która wyciągnie mi maksimum ciepła ze zbiornika wody szarej i przekaże to ciepło do wentylacji lub CWU to ja się pytam jaka to będzie pc i za ile ? Z doświadczenia podpowie że jak już znajdziesz taka mini pc i policzysz ten pieniądz w wynalazki , to koszta przewyższą klasyczną PC

Oczywiście liczę to i jeszcze nie raz policzę. Czy ułatwi nam dyskusję określenie dobowego napływu wody szarej w ilości 3,6m3, zapotrzebowanie na CWU 1,7m3 i zapotrzebowanie na wentylację 1200m3/h? Moim zdaniem takie ilości uzasadniają wskazane przez Ciebie koszty i wysiłek, a później zapewnią zarówno zysk, jak i satysfakcję. Tylko nie mam z kim merytorycznie o tym podyskutować, na co tu liczyłem, same ataki...

Niezupełnie....

Im przez dom przepływa jakiś tam strumień energii.

Część tak jak chcą i lubią a część "bokiem".

O tym tu piszą....

Tobie TEŻ tak będzie przepływać.

Zobacz ILE oraz ZA ILE coś z tego uda Ci się zawrócić do wnętrza i GDZIE.

A za energię się płaci...

Jedyna darmowa ze Słoneczka pochodzi.

A ono kapryśne jest... Daje albo wszystko albo... nic.

Potrzebujesz wiaderka na to, co daje - jak daje!

Adam M.

Oczywiście liczę to i jeszcze nie raz policzę. Czy ułatwi nam dyskusję określenie dobowego napływu wody szarej w ilości 3,6m3, zapotrzebowanie na CWU 1,7m3 i zapotrzebowanie na wentylację 1200m3/h? Moim zdaniem takie ilości uzasadniają wskazane przez Ciebie koszty i wysiłek, a później zapewnią zarówno zysk, jak i satysfakcję. Tylko nie mam z kim merytorycznie o tym podyskutować, na co tu liczyłem, same ataki...

Pewnie czegoś nie rozumiem , ale Ty chcesz wentylować chałupę 1200 m3/h ?

Jedno wiem , ogrzewanie CWU za pomocą PC to koszt miesięczny 30-35 pln , nie wiem czy tutaj jest o co walczyć .Wiem że dobrze zaizolowany ( a tak jak chcesz grzać czystym prądem pewnie zamierzasz zbudować ) dom 100-120 m2 za pomocą PC ogrzejesz za ok 500 pln ROCZNIE , nie wiem czy jest tu o co walczyć żeby pomniejszyć ten rachunek . Sama instalacja PC jest prosta , a Twój układ/kombinacja ( a i tak raczej marnie zadziała ) jest mocno skomplikowany i rozbudowany i wcale tani nie będzie liczyć się musisz że coś tam nie zadziała i potrzebna będzie przeróbka , to stracony czas nie godzinka czy dwie .

Pisałeś że dom rocznie wychodzi za ogrzanie 1 pln za m2 , ale żeby tak wyszło najpierw trzeba w budowę wrzucić duuużo więcej $$$ niż w dom standartowy+PC

Edytowane przez Garażowiec

Pewnie czegoś nie rozumiem , ale Ty chcesz wentylować chałupę 1200 m3/h ?

Tak, bo to duży dom, mający też pokoje na wynajem oraz lokal usługowy w parterze.

Jedno wiem , ogrzewanie CWU za pomocą PC...

PC to bardzo duży koszt, spore ryzyko pretensji mieszkańców, jak w środku zimy padnie jej najdroższa część, konieczność rozprowadzania wody po budynku (konstrukcja szkieletowa, nie chcę, by sącząca się z jakiejś nieszczelności woda mi ją zawilgociła np. w pokoju wynajmowanym przez nieuważną osobę, która mi tego nie zgłosi). Już dajcie spokój z namawianiem mnie na rezygnację z grzania grzejnikami na prąd, nie widzę dla nich alternatywy uwzględniając te wady.

Twój układ/kombinacja ( a i tak raczej marnie zadziała ) jest mocno skomplikowany i rozbudowany i wcale tani nie będzie liczyć się musisz że coś tam nie zadziała i potrzebna będzie przeróbka , to stracony czas nie godzinka czy dwie .

Mój system to kilka dość prostych układów, jakie występują już u wielu osób, choć nie wszystkie naraz. Podchodząc do każdego z nich analitycznie można je uprościć/zmodyfikować. Tu czytam tylko krytykę (nawet nie konstruktywną), w moim wątku wreszcie ruszyła dyskusja merytoryczna.

Edytowane przez humidorek