Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, nie pamiętam czy to w tym wątku był poruszany temat zbyt słabej wentylacji w sypialni, jeśli nie w tym to poproszę o linka do właściwego, bo znalazłem chyba rozwiązanie problemu.

Przedstawię je krótko w kilku punktach:

1. Centralny nawiew/ kilka nawiewów (w zależności od układu domu)

2. Wywiew w każdym pomieszczeniu

3. !!! Anemostaty wywiewne higrosterowane :D

I teraz kilka problemów i rozwiązań związanych tego typu instalacją:

- Anemostaty ustawione tak, aby możliwa była stała wymiana na poziomie 5-15m3/h(Średnio 10), co nam daje w typowym domu (3sypialnie, 2łazienki, kuchnia, pokój dzienny) 70m3/h

- nawiew większy o 30-50 m3/h lub wiecej (dobieramy indywidualnie do sposobu użytkowania domu)

- W pomieszczeniu, w którym przebywają ludzie anemostat otwiera się i odbiera nadmiar powietrza - pomieszczenie lepiej wentylowane)

Nawiew można zrównoważyć z wywiewem na czas nieobecności domowników, lub zwiększyć w miarę potrzeb stosując odpowiednie sterowanie (można pokusić się o jakąś automatykę w oparciu o miernik CO2, czujki itp.)

Problem - nie widziałem takich anemostatów, ale coś się chyba da zrobić w tej kwestii :D

Może to być układ z reku, lub tylko nawiewny po dobrym GWC lub GWC + GMC + RŚ 8)

malachio - nawiewniki higrosterowane dostaniesz, anemostaty ustawia się raczej raz, bo nikt nie lata z drabinką i je zamyka lub otwiera.

Skoro nie ma higroregulowanych, to coś w tym musi być. Przykłady:(m. in. regulowane... sznurkiem ;-) ): http://www.flaktwoods.pl/produkty/zawory-wentylacyjne/anemostaty-wywiewne-do-monta-u-ciennego-lub-suf/

A tak w ogóle myślisz, że wystarczy wymiana 70m3/h?

- nawiewniki higrosterowane dostaniesz, anemostaty ustawia się raczej raz

No właśnie dlatego higrosterowane z nastawą wstępną byłyby wskazane. Minimalna wymiana ustawiona stale, a anemostat otwierałby się przy zwiększonej wilgotności/stężeniu co2 w pomieszczeniu powodując lepszą wentylację.

A tak w ogóle myślisz, że wystarczy wymiana 70m3/h?

Nie ale wiem że wymiana około 100 m3 jest wystarczająca przez większość czasu, gdyby powietrze trafiało tam gdzie ma w pierwszej kolejności to myślę że nawet byłaby za duża. Zauważ że napisałem że nawiew powinien być o 30-50m3 większy podczas naszej obecności w domu niż ustawiony minimalny wywiew. Właśnie po to by te dodatkowe 30-50 m3 mogło znaleźć mocniej otwarty anemostat. Wtedy w pokoju robi się nie 5-15m3/h a 35-65m3/h lub więcej jeśli jest taka potrzeba. Nie trzeba robić wichury w całej chacie, żeby wentylować jedną sypialnię w której śpią dwie osoby.

jaśku, jak sądzisz czy jakby przy kolektorze dachowym do cwu, zamiast wody bezpośrednio w obiegu wymiennika pow-woda, zastosować zasobnik dwupłaszczowy (np. taki) i czynnik pośredni to jakby spadła wydajność tego podgrzewania (wolałbym dać tam mieszankę z glikolem)?

Jak uważasz, jak uważacie?

jaśku, jak sądzisz czy jakby przy kolektorze dachowym do cwu, zamiast wody bezpośrednio w obiegu wymiennika pow-woda, zastosować zasobnik dwupłaszczowy (np. taki) i czynnik pośredni to jakby spadła wydajność tego podgrzewania (wolałbym dać tam mieszankę z glikolem)?

Jak uważasz, jak uważacie?

A jakby bezpośrednio puścić w ten wymiennik powietrze z podpołaciowca- omijamy jeden czynnik pośredni?

Swoją drogą nie wiedziałem, że po sąsiedzku, takie rzeczy produkują.

Czy wydatek na to ustrojstwo ok. 700zł jest opłacalny?

A jakby bezpośrednio puścić w ten wymiennik powietrze z podpołaciowca- omijamy jeden czynnik pośredni?

Swoją drogą nie wiedziałem, że po sąsiedzku, takie rzeczy produkują.

Czy wydatek na to ustrojstwo ok. 700zł jest opłacalny?

Hę, w płaszcz wymiennika?! Nieeee ;) chyba nie przejdzie (dosłownie), raczej mikra powierzchnia wymiany i calowa rureczka.

Wiesz, taki sam potrzebny zasobnik ale bez płaszcza (jak u Jaśka) do tego wynalazka kosztuje za 2-3 stówki mniej. Pytanie co ze skutecznością, tj. na ile spadnie.

Wiesz, taki sam potrzebny zasobnik ale bez płaszcza (jak u Jaśka) do tego wynalazka kosztuje za 2-3 stówki mniej. Pytanie co ze skutecznością, tj. na ile spadnie.

nie bardzo mogę ciebie zrozumieć...:(

po co zasobnik z płaszczem ???

przy czynniku pośrednim znacznie spada skuteczność całości, masz grzać bezpośrednio wodę której używasz...

przecież to nie zamarznie bo sam wymiennik jest w ciepłym miejscu a wentylator załącza się tylko jak temp. powietrza jest wyższa niż w zasobniku ...

nie bardzo mogę ciebie zrozumieć...:(

po co zasobnik z płaszczem ???

przy czynniku pośrednim znacznie spada skuteczność całości, masz grzać bezpośrednio wodę której używasz...

przecież to nie zamarznie bo sam wymiennik jest w ciepłym miejscu a wentylator załącza się tylko jak temp. powietrza jest wyższa niż w zasobniku ...

No wiem wiem że spadnie skuteczność :( ciekawym tylko na ile. Ja mam pietrowy ("kotłownia" na parterze) i poddasze nieużytkowe, ciężko mi to pożenić. Staram się to poskejać jakoś (zacząłem wreszcie to rozrysowywać) i co rusz to trudność. Ten czynnik pośredni by mi zapewne załatwiał sprawę.

Druga sprawa to nagrzewnica. Taki dil z fancoilem (jak Tobie) to pewnie nie trafię, a mam przeciw zamarzaniu reku to nieszczęsne GGWC, i na glikolu obskoczył bym (tak sądzę, mam nadzieję) jedną nagrzewnicą i ten kolektor i antyzamarzanie. Tak to tymczasem rozpatruję. PS. Cały czas nie mam pewności jak z trwałością fancoila, czy on min. 10 latek bez problemu pożyje (nie chcę w tym grzebać za prędko)?

Może podpytam u solarników o ten spadek wydajności, szkoda by mi było odpuszczać bo to super pomysł z tym kolektorem, dach mam do tego jak malowany (na grafitowo), no i się podpaliłem już.

Edytowane przez grzeniu666

tu nie chodzi o podgrzanie silnika do 6-8stC, musisz osiągnąć odpowiednio wysoką temp płynu chłodzącego aby ci instalacja gazowa nie zamarzła. Promiennikiem tego nie osoągniesz.

Moja fura zapala na gazie przy -30 :)

Zależy jaka instalacja. Wywalić czujnik, obejść go i nie będzie problemu.

jasiek71Napisz proszę, jakie masz zyski z dachu.

Wczoraj byłem na budowie, sprawdzałem ręką dachówki betonowe, były ciepłe.

Jakie masz zyski?

przecież ja w swoim domu nie mam dachu skierowanego w odpowiednią stronę...:bash:

ten kolektor dachowy zamontowałem u mojego kuzyna mieszkającego prawie 300km ode mnie tak że raczej ciężko będzie o jakieś pomiary ...:cool:

ale jak jest słonecznie nawet w mroźny dzień w zimie to nagrzeje 140 L do ok.30*...

w takich warunkach jak teraz to pewnie ze 40* złapie...

Ja bym się tak szczerze nie śmiał.On to wykorzystuje trochę inaczej jak by się na pierwszy rzut oka wydawało.W okresie letnim ma pełne pokrycie na CWU.W okresie przejściowym ma nadmuch ciepłego powietrza do domu.Zimą jak to zimą,przy kilku słonecznych dniach,czego oczekujesz. A że kosztowało go to kilkaset złotych zamiast 12-15kPLN,to sobie zrobił bo umiał.:D.

Witam, zapowiadałem parę tygodni temu, że robię "jaśkowy wynalazek" dachowy na swój rozum. Zależało mi na jak najłatwiejszej i najtańszej działającej instalacji. Instalacja ma wywierać jak najmniejszy wpływ na istniejącą konstrukcjię dachu. Mam zamiar w przyszłości sprzedawać te instalacje i już mam parę przeglądających się tej konstrukcji, klientów. Na zdjęciu folia z warstwą aluminiową. Zakładam, że tego "ocieplenia" powinno wystarczyć. Folia tworzy kanał dla powietrza oraz odbija ciepło do wewnątrz kanału. Czerpnia kanału będzie w podbitce. Na końcu kanału będzie zamontowany grzejnik stalowy (płytowy). Dom mam umiejscowiony niemalże idealnie południe-północ. Więc wyprowadzę kanał przez dachówkę na północną stronę. Spodziewam się, że powstały ciąg powietrza będzie wystarczający i nie będzie potrzebny nadmuch przymusowy. Grzejnik na 80 cm, idealnie wejdzie we wnękę. Grzejnik będzie najprawdopodobniej podłączony do zasobnika CWU, do grzejnika będzie wchodziła zimna woda prosto z wodociągu.

Dziś w kanale było 20C, na polu 14C. Czyli cel osiągnięty, ciepło mamy.

Zdjęcie022.jpg

pkorol- ten kanał zrobiłeś między pokryciem dachu, czy pod membraną, bo na zdjęciu nie widać? Jeśli pod membraną to moim zdaniem szkoda roboty- mało zysku. Grzejnik gdyby miał dodatkowe radiatory lepiej odbierałby ciepło. Poza tym pomyśl o spuszczeniu wody z grzejnika na zimę, bo może strzelić i zaleje dom.

Pod membraną. Membrana musi zostać, gdyż jest częścią kanału. No i mam dachówkę, musiałbym je uszczelniać i odcinać od reszty dachu by stworzyć kanał. Lub włożyć kanał z blachy. No i mamy koszta oraz przeróbki. W imię czego? Jakich zysków? Folia ułożona tak, by wyprowadzać ewentualne skropliny wody na dół poza podbitkę. Więc nieszczelny grzejnik żadnych szkód nie wyrządzi.

Gdybym otworzył u góry membranę i skierował powietrze z pod dachówki na grzejnik to miałbym większe zyski w upalny dzień. Natomiast dziś miałby nieco więcej niż 14C ale nie 20C, bo wiatr pod dachówką hula tam i z powrotem, więc nie da się uzyskać ciągu bez zastosowania wentylatorka. Jasiek pisze, że teraz ma 40C. Nie wiem jak wygląda jego dachowiec, bo z rysunku nie wiele wynika, nie wiem ile kosztowała mu całość. Na ile pamiętam wymiennik kupił za 300zł, teraz takich cen niema i najtańszy na allegro mamy za 800zł.

Mój dachowiec: folia 15 zł, zszywki 4 zł, grzejnik 50 zł, rury alu-pex 70zł, złączki 30zł=170

Takich kanałów mogę zainstalować na moim dachu 14 sztuk o pojemności około 40 l wody.

Czyli 2400 zł., zero wydatków pośrednich (prąd itd.).

Z zestawień wydatków na CWU w miesiącach letnich w roku ubiegłym wyszło mi 450 zł za gaz. Ciekaw jestem czy 3 kanałów wystarczy na CWU.:yes:

Pod membraną. Membrana musi zostać, gdyż jest częścią kanału. No i mam dachówkę, musiałbym je uszczelniać i odcinać od reszty dachu by stworzyć kanał. Lub włożyć kanał z blachy. No i mamy koszta oraz przeróbki. W imię czego? Jakich zysków? Folia ułożona tak, by wyprowadzać ewentualne skropliny wody na dół poza podbitkę. Więc nieszczelny grzejnik żadnych szkód nie wyrządzi.

Gdybym otworzył u góry membranę i skierował powietrze z pod dachówki na grzejnik to miałbym większe zyski w upalny dzień. Natomiast dziś miałby nieco więcej niż 14C ale nie 20C, bo wiatr pod dachówką hula tam i z powrotem, więc nie da się uzyskać ciągu bez zastosowania wentylatorka. Jasiek pisze, że teraz ma 40C. Nie wiem jak wygląda jego dachowiec, bo z rysunku nie wiele wynika, nie wiem ile kosztowała mu całość. Na ile pamiętam wymiennik kupił za 300zł, teraz takich cen niema i najtańszy na allegro mamy za 800zł.

Mój dachowiec: folia 15 zł, zszywki 4 zł, grzejnik 50 zł, rury alu-pex 70zł, złączki 30zł=170

Takich kanałów mogę zainstalować na moim dachu 14 sztuk o pojemności około 40 l wody.

Czyli 2400 zł., zero wydatków pośrednich (prąd itd.).

Z zestawień wydatków na CWU w miesiącach letnich w roku ubiegłym wyszło mi 450 zł za gaz. Ciekaw jestem czy 3 kanałów wystarczy na CWU.:yes:

oj...

widzę że jeszcze daleka droga przed tobą ...:cool:

przecież w moim rozwiązaniu pod dachem nic nie jest zmieniane a bez wentylatora i szczelnego pokrycia tej energii będzie tyle co kot napłakał ...