Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jbloch- ciekawe czy sąsiad z zazdrości nie wydrapie Ci tego styropianu po swojej stronie? ;)

Nie wiem , czy chciałbym mieć stale przed oczyma 80mb czarnego płotu. Niemniej pomysł fajny.

Spokojnie , mam dużą działkę ,więc nie tak przed oczami tego płotu nie będę miał. Tak sobie myślę , jakby ten płot przykryć ramką z szybą , taki nibu kolektorek?

Z sąsiadem żadnych kłopotów nie będzie , a po za tym kto powiedział że płot musi stać na granicy nieruchomości , mam sporo ziemi mogę się z płotem cofnąć o np. 0,5 m.

To może taki?:

http://ghs-polska.pl/pompy-ciep%C5%8...yczny-gdh.html

Owszem , znam te rozwiązanie , dość ciekawe , to może być świetna alternatywa dla ludzi którzy nie mają miejsca na kolektor poziomy.Tak logicznie myśląc gdyby ktoś zrobić zamierzał np 3 nitki kolektora spiralnego , powiedzmy jeden wykop miałby szerokość 3m i długość 30 m , to przecierzz można taki kolektor zakopać w ,,pionie''.Czyli myślę tak, koparka kopie rów o głębokości 5 m , na szerokość łyżki , wrzucamy rurę kolektora spiralnego , połapanego np. samozaciskowymi paskami i zakopujemy to 2 m ziemi .Oczywiście nie w każdym rodzaju gruntu dz się to zrobić.

Jeden z forumowiczów ma mieć taki kolektor robiony przez GHS polska , zobaczymy jak to się będzie sprawować , ale myślę że musi być ok.

Ja myślę o płocie energetycznym , ale mają to być takie panele ogrodzeniowe , w których ,,obudowane'' będą wiatraki z pionową osią - mieszkam na takiej dziczy ,na stoku , prawie zawsze piz-ga , jeszcze po wojnie stał wiatrak do mielenia zboża , no kolało w oczy komunę i już nie stoi

• 1 month później...
  • 1 month później...
witam,jestem świeży na forum.Mam południowy taras, na którym odpadają płytki :jawdrop: pod płytkami wylewka i 20cm styr(w planach był ogród zimowy,ale kasa...)Co myślicie o skuciu wylewki,położeniu pexa,nowej wylewki(koszt ok.800pln)+płytki,które muszę wymienić i wykorzystaniu takiego kolektora do dogrzewania oczka kąpielowego?Taras-24m/2,oczko ok.80m/3,odległość między obiektami 6m.Warto?Swoją drogą przewaliłem cały temat i jestem pod wrażeniem!

pestek731, jeśli chcesz grzać wodę w oczku kąpielowym, to będziesz wtłaczał zimną wodę w tą wylewkę. Płytki dalej będą Ci odpadać, a nawet bardziej :)

Jeśli będzie to startować w samo południe to tak pewnie byłoby. Ale gdyby pompkę załączać od rana? Ktoś wspominał kiedyś o podgrzewaniu CWU "tarasem" i problemów chyba nie było.

Witam .

Mam pytanie do Pana Jaśka 71.

Pan opisuje swój solar dachowy.W przyszłym moim domu /właśnie są wprowadzane zmian w projekcie/ chciałbym skorzystać z Pana pomysłu .Będę miał ok 80 m2 dachu krytego blachą /grafit mat / skierowanego na południowy zachód.Może on pracować jako solar powietrzny Pana pomysłu.Czy mógłby mi Pan oszacować ile ciepła z takiej powierzchni można otrzymać i jakich mogę spodziewać się temperatur Napisać jaka jest temperatura powietrza pod blachą..Czy skraplacze takie z agregatów chłodniczych nadawały by się do wymiennika powietrze woda pracujących w tych solarach .Można zastosować takie dwie ,trzy połączone razem ,są tanie.

Miłego wieczoru J.Korona

Edytowane przez jerzyka51

Witam .

Mam pytanie do Pana Jaśka 71.

Pan opisuje swój solar dachowy.W przyszłym moim domu /właśnie są wprowadzane zmian w projekcie/ chciałbym skorzystać z Pana pomysłu .Będę miał ok 80 m2 dachu krytego blachą /grafit mat / skierowanego na południowy zachód.Może on pracować jako solar powietrzny Pana pomysłu.Czy mógłby mi Pan oszacować ile ciepła z takiej powierzchni można otrzymać i jakich mogę spodziewać się temperatur Napisać jaka jest temperatura powietrza pod blachą..Czy skraplacze takie z agregatów chłodniczych nadawały by się do wymiennika powietrze woda pracujących w tych solarach .Można zastosować takie dwie ,trzy połączone razem ,są tanie.

Miłego wieczoru J.Korona

to ile uzyskasz energii z tego dachu zależy od tego co chcesz nim grzać i przede wszystkim jaka będzie wielkość tego "ustrojstwa" do pozyskiwania energii ...

tym samym urządzeniem możesz w ciągu jednego słonecznego dnia zagrzać ze 2m3 wody do 40-45* a nie móc zagrzać 100L do 65* ...;)

skraplacze są ok , trzeba zrobić układ o jak największej powierzchni wymiany i jak najmniejszych oporach przepływu powietrza ...

a co ma ogrzewać ten dach ...?

Po ponownym przeczytaniu wątku - czy dobrze rozumiem, że należy zebrać powietrze z połaci dwoma rurami, połaczyć w jedną i na niej zapodać np taką nagrzewnicę:

http://www.ventia.pl/centrale-wentylacyjne-komfovent/produkty-komfovent/centrale-domekt-60-720-m3h/akcesoria-domekt/product/nagrzewnice-wodne-kanalowe-dh?back=true

Za nią jakiś wentylator, rurki do i z nagrzewnicy połączyć ze zbiornikiem CWU plus pompka i powinno ładnie działać. Tylko czy w rurach ma krążyć CWU czy rury mają być połaczone z wężownicą?