Barth3z 02.11.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Taki betonowy solar wydaje się być genialny w swojej prostocie i cenie wykonania , oczywiście temi ręcami. To może taki?: http://ghs-polska.pl/pompy-ciep%C5%82a-gdh/p%C5%82ot-energetyczny-gdh.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 02.11.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 jbloch- ciekawe czy sąsiad z zazdrości nie wydrapie Ci tego styropianu po swojej stronie? Nie wiem , czy chciałbym mieć stale przed oczyma 80mb czarnego płotu. Niemniej pomysł fajny. Spokojnie , mam dużą działkę ,więc nie tak przed oczami tego płotu nie będę miał. Tak sobie myślę , jakby ten płot przykryć ramką z szybą , taki nibu kolektorek? Z sąsiadem żadnych kłopotów nie będzie , a po za tym kto powiedział że płot musi stać na granicy nieruchomości , mam sporo ziemi mogę się z płotem cofnąć o np. 0,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 02.11.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 To może taki?:http://ghs-polska.pl/pompy-ciep%C5%8...yczny-gdh.html Owszem , znam te rozwiązanie , dość ciekawe , to może być świetna alternatywa dla ludzi którzy nie mają miejsca na kolektor poziomy.Tak logicznie myśląc gdyby ktoś zrobić zamierzał np 3 nitki kolektora spiralnego , powiedzmy jeden wykop miałby szerokość 3m i długość 30 m , to przecierzz można taki kolektor zakopać w ,,pionie''.Czyli myślę tak, koparka kopie rów o głębokości 5 m , na szerokość łyżki , wrzucamy rurę kolektora spiralnego , połapanego np. samozaciskowymi paskami i zakopujemy to 2 m ziemi .Oczywiście nie w każdym rodzaju gruntu dz się to zrobić. Jeden z forumowiczów ma mieć taki kolektor robiony przez GHS polska , zobaczymy jak to się będzie sprawować , ale myślę że musi być ok. Ja myślę o płocie energetycznym , ale mają to być takie panele ogrodzeniowe , w których ,,obudowane'' będą wiatraki z pionową osią - mieszkam na takiej dziczy ,na stoku , prawie zawsze piz-ga , jeszcze po wojnie stał wiatrak do mielenia zboża , no kolało w oczy komunę i już nie stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.12.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 @jaśku, pytanie o zasobnik do dachowca, pisałeś że masz taki z dodatkowym podłączeniem do trzonu kuchennego, a czy zasobnik bez tego bajeru myślisz by się nadał, np. wpiąć trójnikiem przy kotle do wejścia/wyjścia wody użytkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestek731 14.01.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 witam,jestem świeży na forum.Mam południowy taras, na którym odpadają płytki pod płytkami wylewka i 20cm styr(w planach był ogród zimowy,ale kasa...)Co myślicie o skuciu wylewki,położeniu pexa,nowej wylewki(koszt ok.800pln)+płytki,które muszę wymienić i wykorzystaniu takiego kolektora do dogrzewania oczka kąpielowego?Taras-24m/2,oczko ok.80m/3,odległość między obiektami 6m.Warto?Swoją drogą przewaliłem cały temat i jestem pod wrażeniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.01.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 pestek731, jeśli chcesz grzać wodę w oczku kąpielowym, to będziesz wtłaczał zimną wodę w tą wylewkę. Płytki dalej będą Ci odpadać, a nawet bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestek731 14.01.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 z jakiego powodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.01.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Różnica temperatur i kondensacja pary wodnej pod kafelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestek731 14.01.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 czyli zaoszczędziłem 800pln i sporo pracy!dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestek731 14.01.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestek731 15.01.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 a może jakieś pomysły na dogrzewanie oczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 15.01.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 pestek731, jeśli chcesz grzać wodę w oczku kąpielowym, to będziesz wtłaczał zimną wodę w tą wylewkę. Płytki dalej będą Ci odpadać, a nawet bardziej Jeśli będzie to startować w samo południe to tak pewnie byłoby. Ale gdyby pompkę załączać od rana? Ktoś wspominał kiedyś o podgrzewaniu CWU "tarasem" i problemów chyba nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 22.01.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Witam . Mam pytanie do Pana Jaśka 71. Pan opisuje swój solar dachowy.W przyszłym moim domu /właśnie są wprowadzane zmian w projekcie/ chciałbym skorzystać z Pana pomysłu .Będę miał ok 80 m2 dachu krytego blachą /grafit mat / skierowanego na południowy zachód.Może on pracować jako solar powietrzny Pana pomysłu.Czy mógłby mi Pan oszacować ile ciepła z takiej powierzchni można otrzymać i jakich mogę spodziewać się temperatur Napisać jaka jest temperatura powietrza pod blachą..Czy skraplacze takie z agregatów chłodniczych nadawały by się do wymiennika powietrze woda pracujących w tych solarach .Można zastosować takie dwie ,trzy połączone razem ,są tanie. Miłego wieczoru J.Korona Edytowane 26 Stycznia 2014 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 22.01.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Chętnie też się dowiem. Mam dach 155 metrów na południe z lekkim przekręceniem na pd-zach. Też będe ten solar robił. Kwestia co dać jako wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 26.01.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Doczytałem w temacie buforu ciepła ,gdzie Pan Jasiek podał ,że jego dach w jeden słoneczny dzięń nagrzewa taki bojler tyn sposobem do ok 60 stopni.Dobrze by było Gdyby Pan Jasiek to potwierdził. Miłego dnia J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.01.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam . Mam pytanie do Pana Jaśka 71. Pan opisuje swój solar dachowy.W przyszłym moim domu /właśnie są wprowadzane zmian w projekcie/ chciałbym skorzystać z Pana pomysłu .Będę miał ok 80 m2 dachu krytego blachą /grafit mat / skierowanego na południowy zachód.Może on pracować jako solar powietrzny Pana pomysłu.Czy mógłby mi Pan oszacować ile ciepła z takiej powierzchni można otrzymać i jakich mogę spodziewać się temperatur Napisać jaka jest temperatura powietrza pod blachą..Czy skraplacze takie z agregatów chłodniczych nadawały by się do wymiennika powietrze woda pracujących w tych solarach .Można zastosować takie dwie ,trzy połączone razem ,są tanie. Miłego wieczoru J.Korona to ile uzyskasz energii z tego dachu zależy od tego co chcesz nim grzać i przede wszystkim jaka będzie wielkość tego "ustrojstwa" do pozyskiwania energii ... tym samym urządzeniem możesz w ciągu jednego słonecznego dnia zagrzać ze 2m3 wody do 40-45* a nie móc zagrzać 100L do 65* ... skraplacze są ok , trzeba zrobić układ o jak największej powierzchni wymiany i jak najmniejszych oporach przepływu powietrza ... a co ma ogrzewać ten dach ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 26.01.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Mój ma grzać cwu. Ale technicznie jestem laik więc prosiłbym o jakieś nakierowanie. Chłodnica? Klimakonwektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 29.01.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 witam wielkie brawa dla pomysłodawcy!!! Jaśko czy twój patent na dogrzewanie gruntu pod budynkiem sprawdziłby sie przy izolowanej płycie fundamentowej? (20-30cm ) pozrawiam i gratululuję geniuszu. łubu dubu łubu dubu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 30.01.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Po ponownym przeczytaniu wątku - czy dobrze rozumiem, że należy zebrać powietrze z połaci dwoma rurami, połaczyć w jedną i na niej zapodać np taką nagrzewnicę: http://www.ventia.pl/centrale-wentylacyjne-komfovent/produkty-komfovent/centrale-domekt-60-720-m3h/akcesoria-domekt/product/nagrzewnice-wodne-kanalowe-dh?back=true Za nią jakiś wentylator, rurki do i z nagrzewnicy połączyć ze zbiornikiem CWU plus pompka i powinno ładnie działać. Tylko czy w rurach ma krążyć CWU czy rury mają być połaczone z wężownicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.01.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Cwu i nie koniecznie dwoma rurami zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts