grzeniu666 30.01.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 A pędzenie przez wężownicę (glikol 30%) w najlepszym razie da o ile mniejszą wydajność (temperatura CWU i/lub czas jej uzyskania), tak pi*drzwi? Zasobnik 140L Kospel dwupłaszcz (27kW@80/15/45*C). Zakładając że nagrzewnica nie będzie wąskim gardłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 31.01.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Po ponownym przeczytaniu wątku - czy dobrze rozumiem, że należy zebrać powietrze z połaci dwoma rurami, połaczyć w jedną i na niej zapodać np taką nagrzewnicę: http://www.ventia.pl/centrale-wentylacyjne-komfovent/produkty-komfovent/centrale-domekt-60-720-m3h/akcesoria-domekt/product/nagrzewnice-wodne-kanalowe-dh?back=true Za nią jakiś wentylator, rurki do i z nagrzewnicy połączyć ze zbiornikiem CWU plus pompka i powinno ładnie działać. Tylko czy w rurach ma krążyć CWU czy rury mają być połaczone z wężownicą? Ja bym raczej myslał o pewnym rodzaju okapie ale działającego odwrotnie. taki lejek do zasysania powietrza. od strony chldnicy wyprofilowane przyłacze np fi 200 a od strony połaci cos w podobie tacki . Do chłodnicy glikol i dokładasz zbiornik z wężownicą przed CWU głównym (bojlerem) tak aby mógł pobierać już wstępnie ogrzaną wodę. Ma to swoje plusy : - nie zamarznie - nie musisz transportoać wody pod dach i w przypadku nieszczelości wyleci ci tylko glikol - mozna dac mega proste sterowanie Edytowane 31 Stycznia 2014 przez sly1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.03.2014 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 coś do rozruszania bo jakiś zastój ... pomysł wpięcia bezpośrednio w obieg podłogówki wodnej "jaśkowego solara" tj. pędzenie powrotu z rozdzielaczy przez chłodnicę na strychu i przedmuchiwanie jej ciepłym powietrzem z pod połaci a dalej do kociołka ... obieg wodny na sztywno cały czas a wentylator "dachowca" włączany sterownikiem kiedy pod dachem cieplej niż na powrocie z podłogi ... jak dla mnie to skuteczne i genialne w swojej prostocie ... oczywiście sama chłodnica z rurkami doskonale ocieplona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.03.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 nie bedzie problemu w mrozy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.03.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Nie sądzisz jasiek,że jak już chcemy podgrzewać wodę ,to najprościej będzie wodny kolektor ? Mniej pośredników to lepsza efektywność. Chyba,że uznałeś że jak już masz kolektor powietrzny to dołożenie wymiennika nie jest problemem.Wydaje mi się,że jednak od nowego, jak jest koncepcja grzania wody, to raczej kolektor wodny a nie powietrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.03.2014 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 taaa... kolektor wodny działający w sezonie grzewczym wybudowany za grosze ... już to widzę... ja mówię o dachu który i tak robimy, dodajemy tylko kawałek rury z chłodnicą i prostym sterownikiem ... akurat ja wiem z doświadczenia jak działa taki wynalazek ... Konrad sam wymiennik razem z rurkami dobrze zaizolowany z ciągłym przepływem obiegu CO, sterowanie samym wentylatorem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.03.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Jak by wszyscy mieli powietrzne albo wodne,to nie było by o czym dyskutować Nie obawiasz się zimą jak nie będzie słońca, jakiegoś ruchu powietrza w tym wymienniku,choćby z powodu,że ciągle przez niego przepływała będzie woda z obiegu CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.03.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Przeznacz na wodny z 1000zł a zrobię ci w elewacji ściany południowej z 10m2 po radiatorze .Dołóż trochę to i szkłem przykryję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.03.2014 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Jak by wszyscy mieli powietrzne albo wodne,to nie było by o czym dyskutować Nie obawiasz się zimą jak nie będzie słońca, jakiegoś ruchu powietrza w tym wymienniku,choćby z powodu,że ciągle przez niego przepływała będzie woda z obiegu CO. dwie przepustnice zwrotne załatwią sprawę niekontrolowanego wychładzania, już przerabiałem ten temat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.03.2014 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Przeznacz na wodny z 1000zł a zrobię ci w elewacji ściany południowej z 10m2 po radiatorze .Dołóż trochę to i szkłem przykryję. taki betonowiec nie działa w zimie ... zaczniesz go usprawniać to szybko dojedziesz do cen fabrycznych, układ powietrzny wykorzystujący połać dachu jest znacznie skuteczniejszy a jego wydajność zależy tylko i wyłącznie od wentylatorów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.03.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Konrad sam wymiennik razem z rurkami dobrze zaizolowany z ciągłym przepływem obiegu CO, sterowanie samym wentylatorem... jesli zaizolowane to wychladzac moze sie i ewentualnie na chlodnicy - chyba ze ta chlodnica gdzies "wewnatrz " domu dwie przepustnice zwrotne załatwią sprawę niekontrolowanego wychładzania, już przerabiałem ten temat ... jesli przepustnice zamkniete to brak obiegu , i wtedy ryzyko zamarzania ukladu - patrz -15-20 w nocy - znow pytanie gdzie i jak umiejscowiona chlodnica ... by nie zamarzala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.03.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 @Jaśku, z tą podłogówką to pomysł chyba o tyle dobry, że nie potrzeba temperatury tak wysokiej jak dla CWU, ale jednak potrzebna nagrzewnica (trudno łapnąć taką okazję jak Ty, tj. fancoil za chyba 300?), powiedzmy tysiak, plus wentyl, kawałek rurki, duperele, pewnie suma 1500-2000. A może jak już ktoś inaczej ma spiętego dachowca i nagrzewnicę, to dołożyć jakiś wymiennik płytowy za 200-300zł (wiem, wtedy nie jest bezpośrednio)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.03.2014 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 @Jaśku, z tą podłogówką to pomysł chyba o tyle dobry, że nie potrzeba temperatury tak wysokiej jak dla CWU, ale jednak potrzebna nagrzewnica (trudno łapnąć taką okazję jak Ty, tj. fancoil za chyba 300?), powiedzmy tysiak, plus wentyl, kawałek rurki, duperele, pewnie suma 1500-2000. A może jak już ktoś inaczej ma spiętego dachowca i nagrzewnicę, to dołożyć jakiś wymiennik płytowy za 200-300zł (wiem, wtedy nie jest bezpośrednio)? zwykła chłodnica od samochodu nówka sztuka za 150zł spokojnie wystarczy, obudowę dla niej zrobisz z płyt styropianowych klejąc pianką ... Konrad u mnie na zaizolowanym strychu swego czasu było trochę różnych klamotów z wodą w rurach i jakoś nie chciało zamarznąć pomimo braku dodatkowych izolacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.03.2014 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Tyle zabawy... a rachunki takie same... tylko adres inny:lol2: jak zwykle wypowiedź godna Olimpa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Tyle zabawy... a rachunki takie same... tylko adres inny:lol2: Ta zabawa też ma sens i nawet nie ukryty.Niektórzy tak mają że lubią coś własnymi rękoma zbudować .Takie hobby.Czasami się uda, czasami gorzej ale radochy do bólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 18.03.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) coś do rozruszania bo jakiś zastój ... pomysł wpięcia bezpośrednio w obieg podłogówki wodnej "jaśkowego solara" .... oczywiście sama chłodnica z rurkami doskonale ocieplona... skusiłbym się . Czerpnia dachowa jest., ponad 100 mkw powierzchni dachu pod blachą płaską , kolor grafit , ekspozycja poł -zachodnia ale kąt nachylenia 15 C. Tylko poddasze nieogrzewane Izilacja po stropie Jak nic przy mrozach coś strzeli. Nawet dobrze zaizolowane. kiedy mrozy, temp na zewnątrz a temp pod blachą prawie taka sama . Kiedy plusowa tak jak teraz temp o 5 *C większa niż na zewnątrz. Jak to obejść ? Się chyba nie da . Albo nie tanio. Edytowane 18 Marca 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 18.03.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Czyli jeśli chce to robić na stryszku nad poddaszem to najlepiej połacie ocieplić do końca chyba. I ściany szczytowe także. W sumie wyjdzie na jedno czy bym miał kłaść wełnę na podłogę stryszku czy na połacie nad strzyszkiem. Rożnica pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 @Jaśku, ja się chłodnicy samochodowej boję, nie znam się, nie mam pewności czy się sprawdzi na pewno. Muszę kombinować ew. inaczej... @noname, musi się dać, względnie tanio, zamierzam się z tym mierzyć (izolować znaczy, też mam poddasze "bezużyteczne"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.03.2014 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 @Jaśku, ja się chłodnicy samochodowej boję, nie znam się, nie mam pewności czy się sprawdzi na pewno. Muszę kombinować ew. inaczej... a co gryzie...? taki wymiennik w samochodzie ma znacznie gorsze warunki pracy niż w chałupie a jakoś sobie dzielnie radzi latami np. taka...http://allegro.pl/chlodnica-wody-ford-sierra-82-87-i4038672533.html albo taka ... http://allegro.pl/ford-mondeo-93-00-1-6-1-8-2-0-chlodnica-wody-nowa-i4031099044.html lub każda inna tego typu... o wydajność nie musisz się martwić bo i tak nie jesteś w stanie wykorzystać ich możliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 18.03.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Czy taka chłodnica będzie tak samo wydajna jak nagrzewnica kanałowa? U mnie będzie tylko bufor do ogrzewania cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts