piotrrek 08.05.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam, Planuję budowę domku letniskowego w technologii kanadyjskiej i jako iż mam jeszcze zerowe doświadczenie w dziedzinie budowy oraz sprzedaży działek, bardzo proszę o wskazówki gdzie i w jakiej kolejności należy sie udać. Cały proces podzieliłem na dwa etapy. Pierwszy to pozyskanie wystarczającej kwoty dzięki sprzedaży działki (obecnie pole rolne) i drugi - rozpoczęcie budowy domku. A więc pole jest obecnie w statusie rolnym o powierzchni nieco ponad 50 arów, chciałbym sprzedać połowę tego czyli około 27 arów. Co najpierw muszę załatwić ? Przekształcić polę na działkę budowlaną a następnie zlecić geodecie wytyczenie określonej powierzchni i wyrys mapek pod budowę ? Czy mapka leży już w interesie potencjalnego kupca ?? Jakie jeszcze muszę posiadać dokumenty aby potem móc tylko sporządzić umowę sprzedaży z kupującym ?? Kwestia budowy jeszcze odległa ale też proszę o podpowiedzenie co najpierw należy załatwić abym mógł zacząć już zbierać poszczególne dokumenty i pozwolenia. Czy budowa domku letniskowego wymaga mniej załatwień niż zwykły dom całoroczny ?? Domek ma stanąć na działce na której stoi obecnie stary pusty dom. Gdzie i po co muszę się udać w tym przypadku aby móc bez problemu zlecić firmie budowlanej budowę ??Oraz co trzeba załatwiać po ukończonej budowie. Chodzi mi o sprawy z prądem, wodą etc. Będę bardzo wdzięczny za odpwiedzi. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Do diabła. Użyj wyszukiwarki. Przejrzyj forum i jego działy. Zajrzyj do tematówhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?36013-PRZECZYTAJ-ZANIM-NAPISZESZ-SW%C3%93J-PIERWSZY-POST!-czyli-jak-szuka%C4%87-informacjihttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?11387-Budowa-domu-pytania-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych To wszystko juz było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 08.05.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dużo pytań, wiekszość chyba z lenistwa Z własnego doświadczenia mogę napisać że podział działki to nie jest takie hop-siup jak myślisz. Papiery i geodeta to koszt ( w moim przypadku) 3500 , ale to akurat można przeżyć. Gorsze jest to ile trwa podział działki- u mnie ponad rok. Oczywiście pomyslałeś o drodze dojazdowej? Napisałeś za dużo na raz . Działka ma 50 arów, część chcesz sprzedać a co z resztą? To tam ma stanąć domek letniskowy czy na innej działce? I co z tym starym domem chcesz zrobić? Nie piszesz czy chcesz wyburzyć czy ma zostac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 08.05.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 ciekawie będzie, jak podliczysz dodatkowe parapodatki dla gminy: adiacencką za podział (od 0% do 30% różnicy ceny WOLNORYNKOWEJ przed podziałem i po podziale); opłata planistyczna (różnica pomiędzy ceną rolnej, a budowlanej). Może się okazać, że gmina najlepiej wyjdzie na Twoim pomyśle, bo zgodnie z PRAWEM nieźle na Tobie zarobi. Paragrafy, mówiące o tym, że MOŻNA naliczać opłaty w obecnej sytuacji finansowej gmin interpretowane są jako MUSZĄ, bo powstanie szkoda i zarzuty z Izby Obrachunkowej. NIESTETY!! 50 arów to 5000m2, a z każdego z nich gmina naliczy dla siebie duże pieniądze - kwestia statystyki: 5000m2 x kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt złotych na m2. Będzie bolało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrek 10.05.2012 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) Witam Dzięki za zainteresowanie tematem mimo jego powtarzalności. Dużo pytań, wiekszość chyba z lenistwa . Nie tyle chodzi o lenistwo jak o odpowiedzi skierowane konkretnie pod moje zapytania Wszystko napisałem faktycznie chaotycznie ale robiłem to tuż przed pracą. A więc teraz dla rozjaśnienia: Z własnego doświadczenia mogę napisać że podział działki to nie jest takie hop-siup jak myślisz. Papiery i geodeta to koszt ( w moim przypadku) 3500 , ale to akurat można przeżyć. Gorsze jest to ile trwa podział działki- u mnie ponad rok. Cenę akurat znam w przybliżeniu i faktycznie powala na kolana ale trzeba to niestety wliczyć w koszta całej inwestycji. Natomiast, że ponad rok czekania na sam podział, jestem w ogromnym szoku... Z takim tempem domek którego budowa trwa około miesiąca powstałby za 2-3 lata..... No ale w tym kraju absurdu nie zdziwi mnie już raczej nic. Oczywiście pomyslałeś o drodze dojazdowej? Pole znajduje się bezpośrednio obok drogi asfaltowej gdzie łączy je mostek wjazdowy. Działka ma 50 arów, część chcesz sprzedać a co z resztą? To tam ma stanąć domek letniskowy czy na innej działce? I co z tym starym domem chcesz zrobić? Nie piszesz czy chcesz wyburzyć czy ma zostac. Jeśli doszłoby do podzielenia nad czym teraz się zastanawiam czy w ogóle warto, to druga część pozostałaby jako pole rolne. Domek natomiast miałby stanąć na innej działce, a stary dom do rozbiórki. ciekawie będzie, jak podliczysz dodatkowe parapodatki dla gminy: adiacencką za podział (od 0% do 30% różnicy ceny WOLNORYNKOWEJ przed podziałem i po podziale); opłata planistyczna (różnica pomiędzy ceną rolnej, a budowlanej). Może się okazać, że gmina najlepiej wyjdzie na Twoim pomyśle, bo zgodnie z PRAWEM nieźle na Tobie zarobi. Paragrafy, mówiące o tym, że MOŻNA naliczać opłaty w obecnej sytuacji finansowej gmin interpretowane są jako MUSZĄ, bo powstanie szkoda i zarzuty z Izby Obrachunkowej. NIESTETY!! 50 arów to 5000m2, a z każdego z nich gmina naliczy dla siebie duże pieniądze - kwestia statystyki: 5000m2 x kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt złotych na m2. Będzie bolało. Pozdrawiam. Czyli generalnie wychodzi na to aby pole sprzedać w całości przekształcając je jedynie na status działki budowlanej, aby uniknąć polskiego cudownego opodatkowania podatków przez podatki...?? Czy błędnie zrozumiałem kolegi tekst ? Pozdrawiam Edytowane 10 Maja 2012 przez piotrrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 10.05.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Tak szczerze to nie rozumiem dlaczego podział działki trwa tak długo, samej roboty papierkowej i w terenie geodety wyszłoby najwyżej kilka dni Reszta to załatwianie róznego rodzaju dokumentów i czekanie aż urząd łaskawie na nie zerknie i odpowie a skoro na każdą odpowiedź mają 3 tygodnie to w moim przypadku dokładnie tyle czasu potrzebują. Może da się coś przyśpieszyć jeśli masz chody w urzędach lub mrugniesz zalotnie do pań tam pracujących Pytałam czy po podziale obie działki będą miały dostep do drogi? Skoro dom będziesz budowac na innej działce to dlaczego chcesz tylko połowę pola sprzedać? Nie wiem jakie sa wymiary tego pola, ale moze warto pomyślec o wydzieleniu kilku działek. Ostatnie słowa nie są moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.05.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Część pierwsza sprzedaż części działki:Należy zacząć od uzyskania odpowiedzi na następujące pytania ?1. Czy Gmina posiada miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ? ( pytanie do Urzędu Gminy )2. Jaka jest klasa ziemi ?( pytanie do wydziału geodezji starostwa powiatowego)3. Jesli Gmina posiada plan zagospodarowania przestrzennego jaki status ma w nim ta działka ? ( patrz. pkt 1)4. Jeśli nie posiada czy istnieje możliwość wystąpienia o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarownai terenu i podziału? ( patrz pkt 1)5. Jeśli klasa ziemi większa ub równa III R i nie ma planu to ogólnie d...pa zbita i możesz sobie pomarzyć do czasu uchwalenia planu o podziale działki czy przekształceniu jej na budowlaną. Część druga : budowa domku letniskowego ( rozumiem że mówimy o innej działce )1. procedura jak dla domu całorocznego2. Czy Gmina posiada miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ? ( pytanie do Urzędu Gminy )3. Jaka jest klasa ziemi ? ( pytanie do wydziału geodezji starostwa powiatowego)4. Jesli Gmina posiada plan zagospodarowania przestrzennego jaki status ma w nim ta działka ( patrz. pkt 2)5. Jeśli nie posiada czy istnieje możliwość wystąpienia o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarownai terenu( patrz pkt 2)Znajdź odpowiedzi na te pytania i możemy dalej rozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 10.05.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 żartobliwie: "to mówiłem ja, Jarząbek". O opłatach dla gminy przekonałem się obecnie, gdy chcąc budować się na swoim trzeba przewidzieć multum kasy dla gminy za podział, budowę instalacji wod-kan, ... i cała ta "urzędnicza" droga przez mękę. Odbiera chęć do budowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 10.05.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) Jeżeli gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego na ten teren i nie zdołasz uzyskać warunków zabudowy, to ta działka jest niepodzielna, ponieważ nie można dzielić działek rolnych na działki o pow. mniejszej niż 3000 mkw, a w tym przypadku przynajmniej jedna z działek nie spełnia tego warunku. Pzdr. Edytowane 10 Maja 2012 przez Crazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrek 10.05.2012 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Ostatnie słowa nie są moje Aj przepraszam bardzo, pomyłka przy cytowaniu Nie mogłem odszukać selektywnego cytowania. Pytałam czy po podziale obie działki będą miały dostep do drogi? Tak, ponieważ po drugiej stronie pola biegnie droga tyle, że polna. Ogólnie umiejscowienie jest bardzo korzystne dla sprzedaży. Skoro dom będziesz budowac na innej działce to dlaczego chcesz tylko połowę pola sprzedać? Nie wiem jakie sa wymiary tego pola, ale moze warto pomyślec o wydzieleniu kilku działek. Hmm druga połowa na przysłowiowe gorsze czasy bo raczej tylko takie nas czekają... A co do podziału na kilka działek to wydałbym połowę ze sprzedaży na geodetę dzięki ich kosmicznym cennikom. Choć w zasadzie ceny uzależnione są od ilości punktów podziałowych ale kwota napewno byłaby nie przyjemna dla portfela. aglig super, właśnie o taki spis pierwszorzędnych załatwień mi chodziło, wielkie dzięki. A czy punkt 3 o klasie ziemi w kwestii budowy jest nadal aktualny jeśli domek ma stanąć na działce na której obecnie jest puste dawne gospodarstwo ?? Tzn stary dom i budynek gospodarczy. żartobliwie: "to mówiłem ja, Jarząbek". O opłatach dla gminy przekonałem się obecnie, gdy chcąc budować się na swoim trzeba przewidzieć multum kasy dla gminy za podział, budowę instalacji wod-kan, ... i cała ta "urzędnicza" droga przez mękę. Odbiera chęć do budowania. Pozdrawiam. To mnie właśnie przeraża... Ale tak jak wspomniałem wyżej domek, stanął by na działce z dawnym gospodarstwem więc podział raczej nie wchodził by w grę. Nad instalacją wod - kan muszę się jeszcze zorientować ponieważ wiem, że swego czasu prowadzono tam wykopy pod wodę i wyciągnięte są hydranty. Generalnie to myślę o podłączeniu się do wody po przez studnię która znajduje się w miejscu potencjalnej budowy co dużo by mi ułatwiło życia chyba. Myślę, że dopiero w poniedziałek uda mi się zacząć zdobywać pierwsze odpowiedzi, niestety pracuję i przebywam poza miejscem zamieszkania.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts