klinik 08.05.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witajcie. Stoję przed dylematem. Podłoga na gruncie u nas będzie izolowana 20cm styro lub XPS. Spadek na działce powoduje, że w momencie jeśli dam na chudziaku 20cm ocieplenia poziomego do dochodzi mi dodatkowy schodek do wejścia. Czy można dać ocieplenie 20cm jeszcze w warstwie bloczków fundamentowych, czyli chudziak jest nieco obniżony względem szczytu ścian fundamentowych czy też ocieplenie na gruncie powinno być już w wysokości porothermu? Jeśli w warstwie bloczków lub częściowo w warstwie bloczków a cześciowo w porothermie to nie tworzą się żadne mostki cieplne? http://drumcenter.pl/data/include/cms/budowa/ocieplenie-problem.jpg Dla przykładu rysunek o co mi chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.05.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Gdzie ocieplenie ściany fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinik 08.05.2012 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Nie patrzcie na tej przekrój powyżej. On ma tylko zobrazować czy ocieplenie poziome na gruncie na chudziaku w warstwie bloczków fundamentowych może być czy też musi być wyprowadzenie do poziomu porothermu. Z tego rysunku może więcej będzie wynikało: http://drumcenter.pl/data/include/cms/budowa/ocieplenie-fundamentow1.jpg Edytowane 8 Maja 2012 przez klinik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 14.11.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam. Widzę że właściciel tamtu nie uzyskał zadowalajacej odp, co zrobić jak ja prawie całe ocieplenie podłogi w domu mam w warstwie fundamentów z bloczków, fundamenty mam ocieplone tylko 6 cm wyżej juz mam ściany z 15 grafitu, według mnie mam bardzo duży błąd bo ocieplenie powinno być podłogi położone na poziomie 0 a ja mam prawie całe pod poziomem 0. Co robić jak od ocieplenia ścian wystają mi tylko 30 cm fundamentów i dalej jest wylewka betonowa wokół domu a jak bym miał ocieplić fundamenty do poczatku ocieplania podłogi w domu to brakuje mi jeszcze 13 cm w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papaya 17.11.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Borykam się z tym samym problemem, z tymże różnica wynika ze zbyt cienkiej warstwy styropianu, którą planuję zwiększyć o ok. 10 cm. Zastanawiam się nad położeniem styropianu pod chudziakiem, ale wątpliwości pojawiają się przy wydajności ogrzewania podłogowego przy GPC - nie spowoduje to zbyt długiego oczekiwanie na ciepełko, które w dużej mierze najpierw będzie ogrzewać beton? Przez to dłużej będziemy czekać na efekty ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.12.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Ocieplenie tylko na chudziaku a nie pod.Najlepsze efekty osiąga się jeśli całość ocieplenia jest umieszczona już na warstwie ścian naziemnych czyli porotermu lub suporeksu.Wtedy najmniejsza ilość ciepła przedostaje się do ścian fundamentowych.Jeżeli rozważasz dawanie styropianu pod chudziakiem to zamiast tego lepiej spożytkować go ocieplając ściany fundamentowe także od wewnątrz.. Styropian pod tylko w przypadku fundamentowej płyty grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts