chirac 10.05.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam, Czy działka z wydanym pozwoleniem na budowę jest więcej warta niż działka bez pozwolenia na budowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 pozwolenie nie ma żadnego wpływu na cenę.Chyba, że sprzedawany jest też projekt na którego pozwolenie wydano i kupujący w ogóle chce taki projekt realizować. Wówczas można doliczyć koszt projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 10.05.2012 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 ale jak były przedtem tylko warunki zabudowy to po pozwoleniu na budowę działka ma już oficjalnie status budowlany, a warunki zabudowy czasem mogą wygasnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Nie. Zgodnie z art. 61 ust. 1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym uzyskanie warunków zabudowy jest możliwe, gdy są spełnione następujące warunki:co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy i zagospodarowania terenu (tak zwany warunek dobrego sąsiedztwa);teren ma dostęp do drogi publicznej – bezpośredni lub przez drogę wewnętrzną albo przez ustanowienie służebności drogowej istniejące albo projektowane uzbrojenie terenu jest wystarczające dla funkcjonowania planowanego obiektu;teren, na którym planujemy budowę, objęto zgodą na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc, lub teren nie wymaga zgody na zmianę przeznaczenia na cele nierolnicze i nieleśne (dotyczy to nieużytków oraz innych gruntów o najniższej przydatności produkcyjnej);decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi (między innymi przepisami dotyczącymi ochrony środowiska i ochrony zabytków). Wniosek o wydanie warunków zabudowy należy złożyć w urzędzie miasta lub gminy. A więc działka spełniające powyższe będzie budowlana. Skoro raz uzyskała WZ nie jest to działka rolna. Nawet jak WZ wygasną, to pozostaną warunki ustawowe. To WZ określają już czy działka jest budowlana. Po kiego grzyba mi pozwolenie na budowę wg. projektu, który nie będzie mi odpowiadał? Inwestor wystąpi i tak o nowe pozwolenie na budowę, więc po co mu stare? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 18.05.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Kupiłem działkę rolną z ważnym pozwoleniem na budowę, w momencie gdy poprzedni plan zagospodarowania dla tego terenu już wygasł a w nowym działka nie była przeznaczona pod zabudowę. Bez tego pozwolenia nie wybudowałbym domu. Ważne, żeby pozwolenie zostało przeniesione na nowego właściciela budowy i nie wygasło (muszą być wpisy w dzienniku budowy). Później można wykonać projekt zamienny innego budynku i zmienić pozwolenie na budowę - byleby był zgodny z warunkami zabudowy na podstawie których zostało wydane pierwotne pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.pluzanski 21.05.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 To zasadniczo zależy od tego czy w danym obszarze jest uchwalony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. W takim przypadku dodaj do kosztu działki ok 6 miesięcy na formalności pozwolenia na budowę (n.p. koszt najmu mieszkania o 6m dłużej) + koszt projektu (to taki koszt alternatywny jaki trzeba ponieść jeśli pozwolenia nie ma). Długość trwania formalności zależy od powiatu, najlepiej dopytać się na miejscu.Jeśli planu nie ma, a działka uzyskała wuzetkę (warunki zabudowy i zagospodarownia terenu) i dopiero potem pozwolenie na budowę, to zmienia sytuację diametralnie. Na przykład w nowym planie ten teren może być przeznaczony na „pastwiska” i nici z budowy. Ale jeśli rozpoczniesz budowę przed uchwaleniem nowego planu, to jest OK. Plus formalności z wuzetką potrafią przeciągnąć się do kilku lat (koszt alternatywny trochę trudny do policzenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 16.08.2012 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 od kiedy uzyskałem pozwolenie na budowę płacę wyższy podatek, czy ten podatek zmaleje gdy pozwolenie na budowę wygaśnie ? gdy miałem same warunki zabudowy płaciłem podatek od gruntów rolnych a teraz płacę od budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 no, ale teraz masz działkę budowalną a nie rolną i po wybudowaniu domu nie zmieni się pownownie w rolną, nadal będzie budowlaną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.08.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 No chyba, że zbudujesz ziemiankę, a na niej posiejesz proso... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 16.08.2012 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Chodzi mi o to co bedzie jak nie zaczne budowac domu i pozwolenie wygaśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 nic, nadal będziesz dysponował działką budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 16.08.2012 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 czyli podatek od działki budowlanej ? I literka "b" pozostanie na mapie ewidencyjnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 16.08.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Tak. Nikt nie przekształci twojej działki budowlanej w rolną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 16.08.2012 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Czyli był sens uzyskiwać pozwolenie na budowe jezeli nie zamierzam budować. Czy lepiej bylo zostać przy samych warunkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.08.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Ale o co pytasz ? Ja nie widzę sensu płacenia wyższych podatków jeśli się nie zamierza budować tam domu czy sprzedać działki jako budowlanej.Warunki dziś są , a jutro jest uchwalony pzp i można je sobie w butki wsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 16.08.2012 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Czy warto było uzyskiwać pozwolenie jeżeli zamierzam dzialke sprzedać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 budowlana na pewno jest droższa od rolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 17.08.2012 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 no tak, ale czy ona mając warunki zabudowy była już budowlana czy nie do końca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 budowlana jest w momencie odrolnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 17.08.2012 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 czyli w momencie kiedy zacząłem płacić podatek około 300 zł rocznie ? bo przed uzyskaniem pozwolenia na budowę nic nie płaciłem. Czyli była wtedy rolna mimo że miałem warunki zabudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts