Elfir 17.08.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Od każdych gruntów się płaci. Od rolnych też. Co najwyżej zalegasz Skarbowi Państwa podatki. Pozwolenia na budowę nie uzyskasz na działce rolnej (chyba, że jakies siedlisko rolne?). Musisz ją najpierw odrolnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 17.08.2012 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 od rolnych poniżej ileś tam metrów się nie płaci, przynajmniej u mnie w gminie. Czyli jak w końcu, gdy miałem warunki zabudowy ale nie płaciłem podatków to była to działka rolna czy budowlana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 17.08.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Na decyzji ustalającej wysokość podatku masz podstawę prawną na jaką urząd się powołuje ustalając podatek. Zerknij do ustawy czy uchwały rady gminy i będziesz widział na jakiej podstawie ustalono wysokość podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 WZ to nie jest pozwolenie na budowę. Weź się zdecyduj co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 17.08.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Moim zdaniem uzyskanie WZ na działkę nie zmienia sposób jej wykorzystania, dlatego gmina nadal liczyła podatek jak za rolną. Dopiero w momencie uzyskania PnB staje się faktycznie budowlaną, chociaż i tutaj mam wątpliwości. Myślę, że tak naprawdę dopiero po wybudowaniu domu jest budowlana i zmienia się sposób jej wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 17.08.2012 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 A dla kupca co jest atrakcyjniejsze? WZ czy PnB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 17.08.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 PnB jest atrakcyjniejsze, jeżeli nabywcy pasuje projekt domu, na które zostało wydane. Jeżeli nie, to kupujący i tak musi się starać o nowe PnB dla nowego projektu. Wtedy potrzebuje ważnych WZ. Jeżeli wszystkie zapisy WZ pasują do nowego projektu kupującego, to kompletuje papiery i składa o PnB. Jeżeli WZ nie pasują do nowego domu, to kupujący musi wystąpić o nowe WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chirac 17.08.2012 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Ja to wszystko wiem. Tylko czy kupujac działke z PnB kupujacy nie bedzie mial wieksza pewnosc ze dzialka jest na pewno budowlana i zawsze bedzie. Warunki przeciez moga wygasnac przy uchwaleniu nowego planu. A tak przynajmniej kupuje sie 100% dzialke budowlana. Gdy uzyskalem PnB oznaczenie na mapie zmienilo mi sie na Bp. Jezeli nie wybuduje domu to po 3 latach wroci na RV czy zostanie Bp ? I czy np. po 5 latach bede mogl zlozyc ten sam projekt na PnB ? Czy moze wystarczy im powiedziec ze juz maja 2egz. projektu i niech wystawia PnB jeszcze raz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 może to poczytaj:http://dom.money.pl/wiadomosci/poradniki/artykul/jak;kupowac;dzialke;rolna,212,0,241108.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts