wp03 12.05.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 witam Tak ostatnio się zastanawiam (pomny na własne doświadczenia - kilka razy już zrabowali mi posadzone przeze mnie krzewy) czy są jakieś rośliny, które są w miarę ładne a nie "dostają nóg". Chodzi mi głównie o krzewy liściaste i iglaste, które można by posadzić bez większych obaw, że zaraz znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.05.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Bezpieczniejsze są moim zdaniem liściaste, bo polacy zakochani są w thujach i cyprysikach( o betonowych płotach nie wspominając). Więc w/w krzewy można łatwo zamienić na "przelew". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 12.05.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 To chyba mniej zależy od gatunku rośliny, a bardziej od okolicy w której została posadzona. Choc rzeczywiście liściaste są "mniej chodliwe" na cmentarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 12.05.2012 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) Dzięki.Też zauważyłem, że autochtoniczne gatunki są raczej bezpieczne (sadziłem dlatego rodzime sosny i brzozy), ale nie chciałbym się ograniczać tylko do nich. Niestety (moje ulubione iglaki, m.in. tuje szmaragdowe) kradną. Może macie jakieś propozycje roślin? Pozdrawiam Edytowane 12 Maja 2012 przez wp03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.05.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 tarnina, świdosliwa, ałycza, róże pomarszczone, jarzębiny, dereń jadalny, kalina koralowa, kalina hordowina, krzewiaste irgi (błyszcząca, wielkokwiatowa, Dielsa) - zależnie od gleby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 14.05.2012 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 (edytowane) Dzięki Elfir W wolnej chwili poczytam i pooglądam sobie rośliny przez Ciebie zaproponowane. Gleba u mnie w większości słaba - piaszczysta (kl.VI), z tylko fragmentami lepszymi (nie potrafię dokładnie określić, kiedyś ziemia orna, trochę nawiezionego chyba czarnoziemu, trochę też kiedyś nawożona), które zasilam kompostem (produkcja kwitnie:lol2:). Tam też chcę posadzić jakieś krzewy. Najlepiej kolczaste, światłolubne, o wysokości najlepiej do 2-3 metrów. Takie dodatkowe wzmocnienie i zasłonięcie mojego praktycznego ale niezbyt urodziwego ogrodzenia. Niestety słyszałem, że w mojej okolicy nie tylko iglaki dostają nóg, ale czasami również znikają ogrodzenia, zwłaszcza metalowe. pozdrawiam Edytowane 14 Maja 2012 przez wp03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 14.05.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Jak się trafi chłop praktyczny, co to nie ścierpi widoku że u sąsiada coś jest i się marnuje to nie ma rady, wszystko się przyda. U mnie wykopali 5 letnią gruszkę i modrzewie i co ciekawe brzozy btw 200 m dalej rosły podobnej wielkości samosiejki na nieużytku. Formalnie czyjeś jak wszystko, ale nie bardzo wiadomo czyje i pewnie właściciel gruntu nawet nie wie co tam rośnie. Te rosną dalej a moje widać jakieś lepsze były. Nawet betonowy słup (taki po linii energetycznej 12 m waga tona z kawałkiem) okazał się być dla kogoś niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 z kolczastych - rokitnik, karagana, tarnina, dzikie róże (zwłaszcza pomarszczona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 21.05.2012 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Pooglądałem sobie i z zaproponowanych powyżej szczególnie przypadała mi tarnina i ałycza. Może nawet bardziej ta pierwsza tylko zastanawiam się jak będzie wyglądał z niej żywopłot formowany, bo na razie nie znalazłem zdjęcia takowego. Myślę o formowanym ponieważ najpierw chciałbym obsadzić miejsce, które złodziej sobie upodobał najbardziej, a tam nie jest za szeroko. Czy możecie przy okazji zaproponować jakieś szybko rosnące rośliny, które w miarę szybko stworzą ekran izolujący od hałasującego sąsiada? Marzyły mi się świerki serbskie, ale za wolno rosną (sąsiad tłucze granit sześć dni w tygodniu) i nie wiem czy tam ocaleją. Zastanawiam się nad proponowaną ałyczą, ale trochę obawiam się opadających i gnijących owoców. Doradźcie mi czy ałycza nadaje się na front działki? Dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o dalszą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 22.05.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Pooglądałem sobie i z zaproponowanych powyżej szczególnie przypadała mi tarnina i ałycza To może spasuje Ci także głóg ostrogowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 22.05.2012 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Dzięki Bardzo ciekawa propozycja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 tarnina nie nadaje się na żywopłot formowany, bo ma odrosty korzeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 25.05.2012 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Szkoda, że tarnina nie nadaje się na formowany żywopłot. Mam nadzieję, że przynajmniej ałyczę i głóg ostrogowy będzie można bez problemow podcinać. Wielkie dzięki Elfir za zwrócenie uwagi w tej kwestii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts