Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rośliny małoatrakcyjne dla złodzieja

Recommended Posts

witam

Tak ostatnio się zastanawiam (pomny na własne doświadczenia - kilka razy już zrabowali mi posadzone przeze mnie krzewy) czy są jakieś rośliny, które są w miarę ładne a nie "dostają nóg". Chodzi mi głównie o krzewy liściaste i iglaste, które można by posadzić bez większych obaw, że zaraz znikną.

Dzięki.

Też zauważyłem, że autochtoniczne gatunki są raczej bezpieczne (sadziłem dlatego rodzime sosny i brzozy), ale nie chciałbym się ograniczać tylko do nich. Niestety (moje ulubione iglaki, m.in. tuje szmaragdowe) kradną.

Może macie jakieś propozycje roślin?

Pozdrawiam

Edytowane przez wp03

Dzięki Elfir

W wolnej chwili poczytam i pooglądam sobie rośliny przez Ciebie zaproponowane.

Gleba u mnie w większości słaba - piaszczysta (kl.VI), z tylko fragmentami lepszymi (nie potrafię dokładnie określić, kiedyś ziemia orna, trochę nawiezionego chyba czarnoziemu, trochę też kiedyś nawożona), które zasilam kompostem (produkcja kwitnie:lol2:). Tam też chcę posadzić jakieś krzewy. Najlepiej kolczaste, światłolubne, o wysokości najlepiej do 2-3 metrów. Takie dodatkowe wzmocnienie i zasłonięcie mojego praktycznego ale niezbyt urodziwego ogrodzenia. Niestety słyszałem, że w mojej okolicy nie tylko iglaki dostają nóg, ale czasami również znikają ogrodzenia, zwłaszcza metalowe.

pozdrawiam

Edytowane przez wp03

Jak się trafi chłop praktyczny, co to nie ścierpi widoku że u sąsiada coś jest i się marnuje to nie ma rady, wszystko się przyda. U mnie wykopali 5 letnią gruszkę i modrzewie i co ciekawe brzozy btw 200 m dalej rosły podobnej wielkości samosiejki na nieużytku. Formalnie czyjeś jak wszystko, ale nie bardzo wiadomo czyje i pewnie właściciel gruntu nawet nie wie co tam rośnie. Te rosną dalej a moje widać jakieś lepsze były. Nawet betonowy słup (taki po linii energetycznej 12 m waga tona z kawałkiem) okazał się być dla kogoś niezbędny.

Pooglądałem sobie i z zaproponowanych powyżej szczególnie przypadała mi tarnina i ałycza. Może nawet bardziej ta pierwsza tylko zastanawiam się jak będzie wyglądał z niej żywopłot formowany, bo na razie nie znalazłem zdjęcia takowego. Myślę o formowanym ponieważ najpierw chciałbym obsadzić miejsce, które złodziej sobie upodobał najbardziej, a tam nie jest za szeroko.

Czy możecie przy okazji zaproponować jakieś szybko rosnące rośliny, które w miarę szybko stworzą ekran izolujący od hałasującego sąsiada? Marzyły mi się świerki serbskie, ale za wolno rosną (sąsiad tłucze granit sześć dni w tygodniu) i nie wiem czy tam ocaleją. Zastanawiam się nad proponowaną ałyczą, ale trochę obawiam się opadających i gnijących owoców. Doradźcie mi czy ałycza nadaje się na front działki?

Dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o dalszą

Pozdrawiam