Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura gazowa

JaxJix

Recommended Posts

Witam

Obecnie rura gazowa w mieszkaniu leci przy suficie w kuchni. Planuje ja obciac na wejsciu do kuchni i puscic za scianka kg z innymi rurami i wypuscic dolem przy podlodze

Stad kilka pytan:

-co bedzie najsolidniejsze- odciecie i pospawanie/lutowanie bez zadnych zlaczek?

-czy porobic zdjecia dla gazownika-kominiarza w razie jakis kontroli ?

-czy zostawic mala dziure w sciance kg za szafkami zeby mozna bylo sprawdzic przy kontrolach miernikiem i moze odrazu tu bym umiescil zawor?

Komu to zlecic -gazownikowi ,spawaczowi ?

Dziekuje

Edytowane przez JaxJix

najsolidniejsze oczywiście będą połączenia spawane, zdjęć nie musisz robić (chyba, że na pamiątkę) osoba wykonująca przeróbkę musi mieć uprawnienia i to ona wystawia Ci odpowiednie protokoły. Jeśli wszystko będzie spawane, to nie musisz zostawiać rewizji, jednak zabezpieczoną antykorozyjnie rurę musisz zasłonić warstwą tynku nie powodującego korozji (czyt. nie gipsowy) oraz "łatwo usuwalnego" taki jest mniej więcej zapis w przepisach...

...pamiętaj o wymaganych odległościach rury gazowej od innych instalacji w tej ściance

Na scianie ktorej bedzie zabudowa KG jest wlasnie kanal wentylacyjny-kratka. Poczatkowo myslalem zeby przedluzyc ta kratke wentylacyjna blacha na scianke z kg i na niej zamontowac kratke. Teraz mysle ze skoro ta rura od gazu bedzie tam zabudowana za ta scianka to czy da rade po prostu zamontowac kratke na tej sciance kg bez przedluzania tego blacha.. Pozostawic tylko wolna przestrzen.

Ps. Mam nadzieje ze ktos mnie zrozumie

Dziekuje