Kolinml 13.05.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witajcie Mam pytanie. Czy w czasie budowy domu lepiej mieć własny prąd na budowę czy ciągnąć od sąsiada? Proszę o podpowiedź Jaki jest też koszt podłączenia własnego prądu. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 13.05.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 22.05.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 U mnie będę miał prąd z PGE, dla 7kW mocy zapotrzebowanej, opłata na miesiąc w granicach 50zł (płaci się od mocy), do tego doszło mi przyłącze kablowe (1200-płatne w Zakładzie Elektrycznym) , moja skrzynka z gniazdkami i zabezpieczeniami (700-płatne u lokalnego elektryka). Jeśli masz sąsiada, który użyczy ci prądu, to jest to najtańsze rozwiązanie.Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 02.06.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Ja wlasnie bede mial zakladana wkrotce prowizorke i zakladany licznik. Moj elektryk ktory pracuje w Enerdze stwierdzil ze zalozy najnizsza moc i powinno sie to zamknac kwota 20-40zl abonamentu miesiecznie. Ale szczegolow jeszcze nie znam, w drugie polowie czerwca cos wiecej napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 02.06.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 My na początku pożyczaliśmy od sąsiada ( przedłużacz z licznikiem ) i to naprawdę wychodzi najtaniej - zużyliśmy prądu za 10zł od fundamentów po płytę. Później mieliśmy już podłączoną prowizorkę i prąd z Taurona - masakra, zużycie znikome a rachunki co miesiąc po 100zł. heine84 ma rację, jeżeli nie budujesz szybko to najlepiej pożyczać bo prąd budowalny jest drogi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 04.06.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 My na początku pożyczaliśmy od sąsiada ( przedłużacz z licznikiem ) i to naprawdę wychodzi najtaniej - zużyliśmy prądu za 10zł niewiele, my do stropu zużyliśmy jakieś 310kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 05.06.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 A ja właśnie o mało nie padłam. Dostałam rachunek za dwa miesiące, czyli od początku do sso bo nam tak szybko poszło to budowanie i stoi jak byk 1036 kWh za kwotę 750 zł!!!! Aż wierzyć mi się nie chce, faktem jest mam stróża, ale czyżby aż tyle na tym telewizorku i małym grzejniku mógł naciągnąć prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 05.06.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 S.P nie sadze żeby stróż zużył zbyt wiele, moje 300kwh to łącznie z pomieszkiwaniem 4-5 osób przez 6 dni w tygodniu ( ekipy budowlanej) w starym domu ( tam mamy m.in termę na wodę która trochę ciągnie, stara lodówkę,farelke itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 05.06.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 ja placilem za samo podlaczenie 2200 + 300 w zakladzie energetycznym. jak mozesz, bierz od sasiada. ja nie mialem takiej mozliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justynka14 12.08.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Czy ktoś ciągnął prąd na budowę od sąsiada nad drogą? Wiecie jakie są za to kary jak komuś życzliwemu się to nie spodoba i doniesie do elektrowni? Czy ktoś miał już z tym problemy?Chodzi mi o prąd jednofazowy do betoniarki 230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 15.08.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Czy ktoś ciągnął prąd na budowę od sąsiada nad drogą? Wiecie jakie są za to kary jak komuś życzliwemu się to nie spodoba i doniesie do elektrowni? Czy ktoś miał już z tym problemy? Chodzi mi o prąd jednofazowy do betoniarki 230V. Ja ciągne do tej pory (ok 5 miesięcy) od sąsiada, rozwijam codziennie przedłużacz i podłączam do jego gniazda zewnętrznego, problemów de tej pory nie miałem, ale fakt, sąsiad już się trochę niecierpliwi teraz bo usłyszał że to "handel prądem" i dopytuje kiedy nas przyłączą, a przyłączą chyba na dniach....A jakie z tego mogą być probemy? Słyszałem że ze skarbówką bo powinien mi wystawić fakturę i odprowadzić podatek ale to i tak nie byłoby legalne chyba w więc nie wiem dokładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Sąsiad nie ma prawa sprzedawać prądu. Więc ani faktur ani podatków - nic z tego. Chyba,że sąsiad się nazywa RWE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 16.08.2012 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Mam zamiar rozpocząć budowe w następnym miesiącu. Dostałem z Energi umowę o warunki przyłącza - wyliczyli mi 12,5kW. Teraz mam dylemat czy podpisać i odesłać, czy może się wstrzymać do końca roku i zobaczyć jak pójdzie budowa...Z pomocą banku jestem w stanie skończyc budowę w rok jeśli nic strasznego sie nie wydarzy. Gdyby mi sie udało to może dojść do sytuacji ze mógłbym sie wprowadzić a niestety nie będzie przyłącza a przez to odbioru domu. Ktoś może podpowiedzieć co z tym fantem zrobić? Ten " prąd budowlany(a raczej dzierżawa)" jest drogi, ale może lepiej zapłacić ciut wiecej i mieć pewność ze mi założą ten prąd na czas?Może ktoś na Kartuzach ma doświadzczenia jak dlugo energia może zakladać przyłącze i ile może kosztować prąd budowlany dla 12,5kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 16.08.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Sąsiad to najtańsze rozwiązanie... ale to "tylko człowiek" - coś mu nie podpasuje i odetnie Cię w środku budowy.... ekipa podłączy betoniarkę - żeby murowac a tu prak prądu i szukaj nowego sąsiada a podłaczenia od zakłądu energetycznego to nie jest kwestia tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlanka11 16.08.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 ile może kosztować prąd budowlany dla 12,5kW? Też jestem ciekawa, ile wynoszą faktycznie rachunki za prąd budowlany? Możecie napisać? I czy płaci się je co 2 miesiące, tak jak przy mieszkalnym, czy przy budowlanym jest inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 16.08.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Sąsiad to najtańsze rozwiązanie... ale to "tylko człowiek" - coś mu nie podpasuje i odetnie Cię w środku budowy.... ekipa podłączy betoniarkę - żeby murowac a tu prak prądu i szukaj nowego sąsiada a podłaczenia od zakłądu energetycznego to nie jest kwestia tygodnia chyba ze sąsiad ma nam budować dom skłaniam sie do podpisania umowy, bo może inaczej jak ktos systemem gospodarczym to faktycznie sie nie opłaca. a może ktoś podpowiedzieć czy te 12,5kW wystarczy na dom z budynkiem gospodarczym ( hobbystyczny warsztat samochodowy)... czytałem troche ale zdania są podzielone... bo na moje oko to ciut za mało, chyba ze można zwiększyć pożniej bez jakiś dodatkowych opłat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 16.08.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Też jestem ciekawa, ile wynoszą faktycznie rachunki za prąd budowlany? Możecie napisać? I czy płaci się je co 2 miesiące, tak jak przy mieszkalnym, czy przy budowlanym jest inaczej? Prąd budowlany (14 kW) od PGE - opłaty stałe: opłata handlowa - 20,91zł / m-c opłata stała za dystr. - 29,27zł / m-c opłata przejściowa - 18,25zł / m-c abonament dystr. - 3,69zł / m-c w sumie opłat stałych: 72,12 zł / m-c Do tego 0,71 zł za każdy zużyty kW Rachunki można płacić co 2 m-ce, co 3 m-ca lub co pół roku. Decyzję podejmuje odbiorca w momencie podpisania umowy. My płacimy co 2 m-ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 31.08.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 a podłaczenia od zakłądu energetycznego to nie jest kwestia tygodnia podpisalismy umowe na poczatku sierpnia - termin podlaczenia mamy na kwiecien przyszlego roku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 04.09.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszeK 22.09.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 A Czy na działkę niemożna podłączyć normalnego prądu i zakończyć wszystko właściwym licznikiem ? Jeśli np. nie chce domu na działce a chce prąd do kosiarki to muszę budowlany zakupywać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts