Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

U mnie będę miał prąd z PGE, dla 7kW mocy zapotrzebowanej, opłata na miesiąc w granicach 50zł (płaci się od mocy), do tego doszło mi przyłącze kablowe (1200-płatne w Zakładzie Elektrycznym) , moja skrzynka z gniazdkami i zabezpieczeniami (700-płatne u lokalnego elektryka). Jeśli masz sąsiada, który użyczy ci prądu, to jest to najtańsze rozwiązanie.

Adam.

• 2 weeks później...
My na początku pożyczaliśmy od sąsiada ( przedłużacz z licznikiem ) i to naprawdę wychodzi najtaniej - zużyliśmy prądu za 10zł :) od fundamentów po płytę. Później mieliśmy już podłączoną prowizorkę i prąd z Taurona - masakra, zużycie znikome a rachunki co miesiąc po 100zł. heine84 ma rację, jeżeli nie budujesz szybko to najlepiej pożyczać bo prąd budowalny jest drogi. Pozdrawiam

A ja właśnie o mało nie padłam. Dostałam rachunek za dwa miesiące, czyli od początku do sso bo nam tak szybko poszło to budowanie i stoi jak byk 1036 kWh za kwotę 750 zł!!!! Aż wierzyć mi się nie chce, faktem jest mam stróża, ale czyżby aż tyle na tym telewizorku i małym grzejniku mógł naciągnąć prądu?

• 2 months później...
Czy ktoś ciągnął prąd na budowę od sąsiada nad drogą? Wiecie jakie są za to kary jak komuś życzliwemu się to nie spodoba i doniesie do elektrowni? Czy ktoś miał już z tym problemy?

Chodzi mi o prąd jednofazowy do betoniarki 230V.

Ja ciągne do tej pory (ok 5 miesięcy) od sąsiada, rozwijam codziennie przedłużacz i podłączam do jego gniazda zewnętrznego, problemów de tej pory nie miałem, ale fakt, sąsiad już się trochę niecierpliwi teraz bo usłyszał że to "handel prądem" i dopytuje kiedy nas przyłączą, a przyłączą chyba na dniach....A jakie z tego mogą być probemy? Słyszałem że ze skarbówką bo powinien mi wystawić fakturę i odprowadzić podatek ale to i tak nie byłoby legalne chyba w więc nie wiem dokładnie...

Mam zamiar rozpocząć budowe w następnym miesiącu. Dostałem z Energi umowę o warunki przyłącza - wyliczyli mi 12,5kW. Teraz mam dylemat czy podpisać i odesłać, czy może się wstrzymać do końca roku i zobaczyć jak pójdzie budowa...

Z pomocą banku jestem w stanie skończyc budowę w rok jeśli nic strasznego sie nie wydarzy. Gdyby mi sie udało to może dojść do sytuacji ze mógłbym sie wprowadzić a niestety nie będzie przyłącza a przez to odbioru domu.

Ktoś może podpowiedzieć co z tym fantem zrobić?

Ten " prąd budowlany(a raczej dzierżawa)" jest drogi, ale może lepiej zapłacić ciut wiecej i mieć pewność ze mi założą ten prąd na czas?

Może ktoś na Kartuzach ma doświadzczenia jak dlugo energia może zakladać przyłącze i ile może kosztować prąd budowlany dla 12,5kW?

Sąsiad to najtańsze rozwiązanie...

ale to "tylko człowiek" - coś mu nie podpasuje i odetnie Cię w środku budowy.... ekipa podłączy betoniarkę - żeby murowac a tu prak prądu :)

i szukaj nowego sąsiada :)

a podłaczenia od zakłądu energetycznego to nie jest kwestia tygodnia :(

chyba ze sąsiad ma nam budować dom :D

skłaniam sie do podpisania umowy, bo może inaczej jak ktos systemem gospodarczym to faktycznie sie nie opłaca.

a może ktoś podpowiedzieć czy te 12,5kW wystarczy na dom z budynkiem gospodarczym ( hobbystyczny warsztat samochodowy)... czytałem troche ale zdania są podzielone... bo na moje oko to ciut za mało, chyba ze można zwiększyć pożniej bez jakiś dodatkowych opłat ?

Też jestem ciekawa, ile wynoszą faktycznie rachunki za prąd budowlany? Możecie napisać? I czy płaci się je co 2 miesiące, tak jak przy mieszkalnym, czy przy budowlanym jest inaczej?

Prąd budowlany (14 kW) od PGE - opłaty stałe:

opłata handlowa - 20,91zł / m-c

opłata stała za dystr. - 29,27zł / m-c

opłata przejściowa - 18,25zł / m-c

abonament dystr. - 3,69zł / m-c

w sumie opłat stałych: 72,12 zł / m-c

Do tego 0,71 zł za każdy zużyty kW

Rachunki można płacić co 2 m-ce, co 3 m-ca lub co pół roku. Decyzję podejmuje odbiorca w momencie podpisania umowy. My płacimy co 2 m-ce.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...