Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż działki rekreacyjnej

Recommended Posts

Witam,

Jeżeli powielam temat to przepraszam, szukałem odpowiedzi na moje pytania jednak jej nie znalazłem na forum.

Mam działkę rekreacyjną 300m2 z domkiem murowanym niepodpiwniczonym (ROD), kupując ją nie zwróciłem uwagi na poziom wód gruntowych i w wykopanej studni poziom wody utrzymuje się ok 10 cm poniżej poziomu posadzki w domku, a ziemia jest ciągle wilgotna i miejscami "bagnista". W przypadku kilku dni obfitych deszczów zbiera mi się woda w domku ( w pomieszczeniu gdzie nie ma wylanej posadzki i jest ona o ok. 10 cm niżej od wejścia) Zależy mi na zrobieniu drenażu domku i działki żeby dziecko mogło spokojnie bawić się na trawie a nie na małym bagnie;)

Działka jest długa na 25 m szeroka na 15 m. Domek usytuowany jest po ok 17 m od wejścia na działkę w zał przesłałem rysunek działki.

Prosiłbym o pomoc lub ew. rysunek jak zrobić drenaż jakich materiałów użyć. Jestem totalnym laikiem ale dwie ręce mam chętne do pracy;)

Zależy mi na rysunku z którego wynikać będą średnice rur drenarskich oraz ew. studnie bo gdzieś wyczytałem że robi się takowe.

Pozdrawiam,

Damian

Działka.jpg

mała szansa, że ktoś ci zaprojektuje na forum instalację drenarską, bo zwykle się za to płaci.

Poczytaj forum i pokombinuj sam , a być może uzyskasz wskazówki.

Na początek zastanów się, gdzie chcesz odprowadzić zebraną wodę? Skoro woda jest 10 cm od poziomu gruntu, to rów musi być jej pełen? Może po prostu rów melioracyjny jest niedrożny i dlatego woda stoi?

No właśnie to mnie dziwi że wody w rowie melioracyjnym brak, natomiast na działce były właściciel wykopał małą studzienkę i poziom wody w tej studni jest ok 10 cm niższy niż posadzka w domku. Rów melioracyjny jest ok 30-40 cm poniżej poziomy posadzki

Skoro w rowie brak wody to zrób drenaż wokół budynku i odprowadź go do rowu.

W innej części działki wykop nieckę i posadź w niej rośliny wilgociolubne (błotne) - tojeść, języczkę, pałkę, sity, krwawnicę, jaskry, pełnika itp.

Właśnie widziałem że sąsiad ma tj zrobioną nieckę tylko nie wiem jakie warunki panują na trawie czy dalej jest mokro czy nie. W związku z tym pytanie czy jak podniosę teren o ok 15 cm wzdłuż działki zrobię nieckę to mogę ją "odgrodzić" np tujami lub czymś podobnym?