chcialbympompe 14.05.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Zadałem pytanie w innym wątku ale nie widzę zainteresowania więc spytam tutaj:Mianowicie mam obecnie zbiornik 2700l z propanem, który przez 7 lat dzielnie zasilał kocioł gazowy i kuchenkę. Niedawno zainstalowałem pompę ciepła i sens tego zbiornika staje się bardzo wątpliwy (a przy tym generuje koszty).Czy mogę zlikwidować zbiornik a pod istniejącą instalację gazową w domu legalnie podpiąć umieszczone na zewnątrz budynku dwie (jedna jako zapas) butle 11kg (lub jeżeli to niezbędnie konieczne 30kg)? Jakich wymaga to formalności? Generalnie już wiem, że mogę to zrobić. Spotkałem się z opinią, że tylko na butlach 30/33kg ale w przepisach nie znalazłem nic co zabraniało by użyć butli 11kg. Plan mam taki: 2 butle 11kg z propanem (lub latem P-B), automatyczny reduktor przełączający butle i to wszystko podpięte do istniejącej instalacji gazowej (miedziana) w domu. Nie wiem tylko jak to zrobić formalnie by mieć wszystko "na legalu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.05.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 poczekaj do maja przyszłego roku i przeanalizuj rachunki za prąd może się okazać że sens istnienia tego zbiornika jest jak najbardziej niewątpliwy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 15.05.2012 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Nie do końca rozumiem co sugerujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.05.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 15.05.2012 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Powiedziałeś A to powiedz proszę B... Uważasz, że koszt ogrzewania PC będzie wyższy niż propanem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.05.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 przecież napisałem że to się okaże za rok... dolicz też amortyzację "pompy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 16.05.2012 05:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 dolicz też amortyzację "pompy"... Wg obliczeń amortyzacja zamknie się w 7 lat. Oczywiście praktyka może obliczenia zweryfikować ale nie widzę szans by wychodziło drożej niż propan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 08.07.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Wg obliczeń amortyzacja zamknie się w 7 lat. Oczywiście praktyka może obliczenia zweryfikować ale nie widzę szans by wychodziło drożej niż propan. A po ile kupowałeś propan ostatnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts