Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak traktować Yukkę

Recommended Posts

Witam proszę o informację czy te rośliny ( posadzone tydzień temu ) jeszcze się przyjmą ? One ponoć nie lubią za wilgotno ale rozumiem że skoro posadzone to należy obficie podlewać ? ( roślinki miały malutkie korzonki - tylko po jednym lub 2 ))to są rośliny z podziału - rozrosły się znajomej i podzieliła

http://img844.imageshack.us/img844/8971/img1794d.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img853.imageshack.us/img853/3484/img1793b.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez duduś

Po posadzeniu na pewno podlać, potem zależy jak natura podleje. Nie ma się co nadmiernie przejmować. Juka jest mało wymagająca i niekapryśna. Moja wygrała konkurencje z trawą choć pieliłem ją średnio staranie i nieregularnie. Podlana po posadzeniu i już nigdy więcej nie podlewana, nie nawożona, rosła całkiem ładnie. Po rozdeptaniu przez szwagra a następnie dwukrotnym przejechaniu samochodem w odstępie 2 tygodni też odżyła zaskakująco szybko. Dopiero jak karczownik zjadł wszystko co było pod ziemią to nie odrosła. Ale dosłownie zostały tylko liście rozsypane wokół sporej dziury w ziemi, więc nie miało z czego odrastać.

ja przycięłabym - tym bardziej, jak pisałaś, maja wątłe korzonki. Faktycznie - trochę za głęboko siedzą. I pewnie są za ciężkie

Możesz połowę przyciąć połowę zostawić, jesli chce Ci się eksperymentować.

Może bardziej doświadczeni jeszcze sie wypowiedzą ....

Kiedys bałam sie i żal mi było ciąć roslinki i rosły takie... długie i cherlawe. Teraz pewnie przesadzam w drugą stronę ;)