Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

układ mebli i sprzętów w przechodniej kuchni-prośba o podpowiedzi :)

voyt77-v1

Recommended Posts

Witam

już od jakiegoś czasu walczę z zaplanowaniem układu mojej przyszłej przechodniej kuchni

zużyłam setki kartek (opracowywuję temat tradycyjnie bo obsługa programów do tego celu przeznaczonych sprawia mi trudnosc)

i nadal nic nie wymysliłam :(

obejżałam już chyba wszystkie galerie kuchni w necie i przeczytałam mnóstwo porad na temat funkcjonalnosci w kuchni i jestem coraz bardziej zielona

bardzo proszę o podpowiedzi jaki byłby najwygodniejszy układ jesli chodzi o meble i sprzety

bardzo zależy mi tez na miejscu na stół dla 4osób i takiej niedużej szafo-spiżarce ok 80-100cm

z góry przepraszam za rysunek z powodu jak wyżej (nawet z paintem kiepsko mi idzie)

kuchnia.JPG

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Początek jest dobry, ale wrzuć proszę wiecej informacji.

Po pierwsze dokładniejsze wymiary, Tzn. odległości okna od ścian, wymiary drzwi i ich odległości od ścian. Po drugie: gdzie masz przyłącza wody i czy można je przesuwać? Czy można przesuwać otwory drzwiowe? do jakich pomieszczeń prowadzą poszczególne drzwi? Co chcesz w tej kuchni zmieścić (np. jaka lodowka jaka zmywarka itd)? Jakie masz jeszcze oczekiwania?

Zajrzyj sobie w międzyczasie do wątku użytkownika ignacy75 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198764-Pro%C5%9Bba-o-aran%C5%BCacj%C4%99-kuchni jego kuchnia ma na pierwszy rzut oka podobny plan do Twojej i myślę, że skoro chcesz stół, to taka zabudowa moze sprawdzić s

Edytowane przez Aantenka

doprecyzowałam rysunek :)

otwory drzwiowe zostają ze wzgledów technicznych

wlot do kuchni z korytarza/wylot poprzez mini korytarzyk prowadzacy do łazienki i dalej do pokoju

lodówka standard 70cm szeroka w zabudowie najlepiej w ciagu zaraz za zabudowana po sam sufit szafko spizarką na ok 80cm /zmywarka 60cm/kuchenka standard 50cm

myślałam o układzie w literę L dłuzszy4m bok plus wzdłuz okna sciana

ale wtedy słabo ze stołem

nijak nie mogę sie zmiescic ze wszystkim :(

http://www.voila.pl/072/emba6/index.php?get=1&f=1

duś a stolik ci się mieści ? na cztery osoby ?

ja sie obawiam że te 2,60 sciany sąsiadującej z łazienką ,po odjęciu głebokosci mebli z pod okna zostawia za mało miejsca i bedziemy siedziec w przejsciu - a to niewygodne :(

a jak rozmiesciłas sprzety ? lodówke,kuchenke ,zlew ?

Edytowane przez voyt77-v1

Ściana 260 cm. 60 cm zajmą szafki. Na ustawienie stołu pozostaną 2 m. Stół BJÖRKUDDEN z ikea ma ok 74 cm szerokości, co daje 126 cm na odsuwanie krzeseł, czyli po 63 cm z każdej strony.

Masz błąd w wymiarach: ściana z oknem ma mieć 3,5 m, a po wyszczególnieniu: 1,4+1,5+0,9 m= 3,8 m. Ile jest w rzeczywistości?

Edytowane przez Elfir

bardzo dziękuję Elfir za taką fajna wizualizację :)

sama takiej nie potrafię stworzyć ..

faktyczne w pomiary wkradł sie błąd-ściana z oknem ma 3,80 a ta sąsiadująca z łazienka będzie miała 2,60

piszę będzie bo jeszcze jej nie ma,mogłaby miec nawet 2,80 ale wtedy na korytarz zostanie nam tylko 1,20 a to chyba ciut mało

a kuchni chyba te 20cm nie pomoże

pozwoliłam sobie skorzystac z twojej wizualizacji i w paincie poprzestawiałam układ na lewoboczny ,bo taki też miałam wczesniej na myśli

może tak byłoby wygodniej ?

http://www.voila.pl/355/gdbyz/index.php?get=1&f=1

choć ciag szafek w tym układzie miałby 6,40 a w pierwszej wersji jest to 7,80

różnica spora jednak jak policzyłam ile zajmują podstawowe sprzety:spiżarka ,lodówka,kuchenka,zlew,zmywarka ,wyszło mi 3,60 więc zostałoby jeszcze 2,80 na blaty ,a własciwie 3,40 bo nad zmywarka tez blat..

nie wiem czy dobrze to kombinuję ?

Dwie uwagi do układów proponowanych przez Elfir.

Układ nr 2 ma IMO najkorzystniejsze ustawienie stołu. Wydaje mi się, że w tym układzie piekarnik można zrobić w półsłupku. Cała ściana z oknem będzie lżejsza.

W projekcie nr 1 mozna natomiast wykorzystać 90cm na lodowke side by side. Wtedy nie burzymy ładnej wysokiej zabudowy spiżarka plus piekarnik, na którą będize widok z salonu. No i strefa pieczenia jest ładnie wydzielona. Stolik musi natomiast zostać na środku, w przeciwnym razie będize utrudnione korzstanie z lodówki. Ale taki stolik na środku można postrzegać jako mini-wyspę robocza.

voyt - Twoja propozycja też jest w porządku, ale jak wspominała Elfir, może masz więcej luzu, ale nie masz szafki-spiżarki.

dzięki dziewczyny za pomoc jak popatrzyłam na te wizualizacje to od razu łatwiej sobie tą przestrzeń wyobrazić

jednak obawiam się że ta ciasna kuchnia będzie źródłem ogromnych frustracji

duzo czasu spędzam w kuchni i funkcjonalniej byłoby gdyby kuchnia była wieksza tak żeby zmiescic w niej duży wygodny stół,najlepiej okrągły :)

zastanawiam się nad przesunięciem sciany działowej tworzącej przyszłą łazienkę by powiększyc kuchnie o ok 2m na szerokość

w tym wypadku łazienka musiałaby być w zupełnie innym miejscu domu,jednocześnie łazienka byłaby większa bo tamto pomieszczenie ma o1m2 wiecej

a moze taka duża kuchnia to przesada

już sama nie wiem

poradzicie ?

Kuchnia 4x3,5 nie jest kuchnią małą, ale żaden z niej gigant, jeśli bierzesz pod uwagę fakt, że kuchnia jest w domu, a nie w bloku.

Dla mnie prawie 15m2 kuchni to powierzchnia wystarczająca, zwłaszcza w drugiej opcji proponowanej przez Elfir - jest wystarczająco blatu, jest luz, jest wysokiej zabudowy trochę, jest stolik dla 4 osób. Natomiast nie gotuję na cztery ręce i 12 garnków, więc nie potrzebuję niczego więcej.

Jak dla mnie można przemyśleć powiększenie kuchni. Wrzuć plan parteru, jak prosiła Elfir, bo ona ma dobre pomysluy

Aantenka obszar użytkowy kuchni liczę bez ciagu komunikacyjnego ,czyli własciwie 3,80 na 2,60

wychodzi niecałe 10m2 :(

ta druga opcja jest super ale...2,60 - 60(głębokość szafki) - 74cm (szerokosc blatu stołu) zostaje 126cm

i nie wiem czy to wystarczy na swobodę dla siedzących na krzesłach ?

zmierzyłam u siebie przy stole ,który mam obecnie i 60cm jest w miarę swobodnie ,ale w tym układzie przy odsuniętym krześle nie będzie ani centymetra miejsca miedzy blatem szafek a krzesłami ,tył krzesła dotykałby praktycznie drzwiczek szafki

nie żebym koniecznie musiała otwierac szakę gdy ktos będzie akurat siedział przy stole ,niemniej może być to kłopotliwe ..hmmm

wrzucam rzut ,nadal zastanawiam sie nad miejscem dla łazienki,niby miała byc miedzy kuchnią a pokoikiem,w bryle domu pewnie byłoby lepiej niz w przybudówce

z drugiej strony gdyby była w przybudówce ,będzie wieksza a i w domu luźniej

prosze o opinie

http://www.voila.pl/127/u8pg5/index.php?get=1&f=1

a myślałaś o tym, by kuchnię zrobić w przybudówce z własnym wejściem? Albo po prostu odwrócić sposób wejścia do budynku?

Do czego służyłoby pomieszczenie 15 m2?

Myslałam, że to jakiś nowy projekt, a tu widze przebudowa jakiegoś starego budynku?

pomieszczenie 15m2 jest do dyspozycji męża :)

nie wiem czy usytuowanie tam kuchni byłoby wygodne,główne wejscie do domu musi zostac tam gdzie jest,w tej kwestii przeróbki są niemozliwe

cała reszta praktycznie do dowolnej aranżacji ,poniewaz nie ma jeszcze scian działowych-tylko nośna , dzieląca budynek wzdłuż na pół...

to stare budownictwo i za wiele się nie da zrobić

przerabiałam juz kilka wersji układu wnętrza i najbardziej funkcjonalna wydaje mi się z kuchnia na wprost wejscia z korytarza,po drodze po lewej salon

no a ta łazienka nieszczęsna..w przybudówce byłaby ok/z salonu blisko/z bocznego wejscia od strony tarasu i ogrodu też,wygodnie tak chyba zaraz z podwórka do łazienki ..

mam straszny mętlik w głowie,wiem ze nie uniknę wielu błędów ale nie mam bladego pojecia o funkcjonalności układu w domu

z projektu aranżacji musieliśmy zrezygnować ,ponieważ projekt techniczny pożarł cały budżet na sprawy "papierkowe " i był ważniejszy niż projektowanie rozkładu pomieszczeń

dlatego męczę sie sama i przestawiam te pomieszczenia w kółko

za wszelkie podpowiedzi z góry dziekuje :)