prz_woj 17.05.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 (edytowane) Witam,Wybrałem nieruchomość, w której chcę kupić mieszkanie, natomiast mam problem z wyborem lokalu. Do wyboru mam dwa, posiadają ilość pomieszczeń, która mnie interesuje, ale są bardzo małe. Zwykle na tym metrażu jest o 1 pokój mniej, ale mnie potrzebne jest właśnie tyle, a na większe mieszkanie mnie nie stać. Pytanie do Was to które z nich wybralibyście? Pierwsze znajduje się w odpowiednim miejscu w bloku, dlatego skłaniam się ku niemu - drugie jest w rogu bloku w kształcie litery L i sypialnie byłyby ciemne oraz widok z nich to balkony sąsiadów. Z drugiej stony to drugie ma większy salon (i tak mały). W necie nie ma zbyt wielu zdjęć pomieszczeń o takim metrażu, które spełniają funkcje kuchni i salonu. Obawiam się, że nie "upchnę" tego wszystkiego do nico ponad 17m2.1.http://i222.photobucket.com/albums/dd212/zlotyy/1-1.gif 2.http://i222.photobucket.com/albums/dd212/zlotyy/2.gif Edytowane 17 Maja 2012 przez prz_woj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 17.05.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 (edytowane) Ja mam chyba 19 mkw w pokoju dziennym i półotwartej kuchni Da się http://www.domplusdom.pl/sites/default/files/imagecache/the_look_gallery/images/look/13_0.jpg Wzięłabym pierwsze - wydaje się jaśniejsze... W drugim po południu będziesz mieć jasno tylko w sypialniach... Teoretycznie, bo skoro to parter, mieszkanie w wewnętrznym narożniku bloku L, to może być ciemno cały dzień Widzę, co się dzieje u mnie w bloku - masakra... Edytowane 18 Maja 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 17.05.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Drugie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 17.05.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Drugie wydje sie lepiej rozplanowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 17.05.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 czy to 2 ma ogród? pytanie czy będziesz z niego korzytał. zwróć uwagę, że ogród jest wschodni, więc w ciagu dnia będziesz miał tam sporo cienia. 1 z kolei ma okna po zachodniej stronie, co daje obietnicę odrobiny słońca w godzinach popołudniowych. brałabym 1 pod warunkiem, że mogłabym trochę poprzesuwać ścianki. na chwilę obecną może i jest trochę nieszczęśliwie, ale popróbowałabym je odrobinę poprzesuwać i dopasować do indywidualnych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prz_woj 18.05.2012 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Duś, a masz pomysł jak poprzesuwać ścianu, żeby wycisnąć z tego metrażu bardziej optymalną przestrzeń? Przypominam, że zależy mi na 2 sypialniach. Tak, w 2 jest ogród, ale równie dobrze mogę kupić mieszkania o takim samym układzie na 1, 2 lub 3 piętrze bo sam zastanawiam się czy będę korzystał z tego "ogrodu", który ma w dodatku ok 3m szerokości Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 18.05.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Trochę rozwijając to, co napisała joliska... Jako że mieszkanie jest na parterze, to w zasadzie kwestia doświetlenia mieszkania jest nie tyle uzalezniona od kierunków świata co od tego co jest lub będzie wybudowane przed blokiem. Na planie lepiej doświetlone jest miekszanie nr 1. Natomiast jest jednostronne. Więc jeśli naprzeciwko masz blok, albo wielką działkę na której za dwa lata będzie blok, to w efekcie możesz mieć może mieszkanie jasne ale niekoniecznie słoneczne (bo wielopiętrowa budowla w dozwolonym prawnie odstępie po prostu będzie stać na drodze promieni słonecznych). Poza tym rozkład jest dość średni. jeden pokój jest malutki drugi pokój to kiszka i dość mało miejsca na szafy... (metrażowo chyba w ogóle jest mniejsze) Mieszkanie nr 2 ma zdecydowanie lepszy rozkład. Natomiast światło rozłoży się tak, że salon z kuchnią będzie doświetlony rano a sypialnie po południu. Dla osób lubiących słońce - układ niezbyt korzystny. Tak więc jak dla mnie kwestia wyważenia, czego tak naprawdę Wam potrzeba do szczęścia - lepszego doświetlenia (to wberw pozorom nei jest banał, wiem po sobie bo mam salon zacieniony i cierpię z tego powodu) czy lepszej ustawności (bo jak się 7 dni pracuje od rana do nocy a potem wyjeżdzą na prawie każdy weekend, to nie ma czasu na rozkoszoanie się salonem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 18.05.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 P.S. Jeśli parter jest sensownie położony, to dobry ogródek nie jest zły, zwłaszcza jeśli się ma dzieci. Przy niskim parterze lub niekorzystnym polożeniu balkonu (np. ruchliwa droga, chodnik, przy sklepie mononpolowym) i braku zamilowań ogrodniczych raczej wolałabym wyższe piętra z balkonem. W takim ogródku możesz sobie stoliczek z parasolem postawić, ale roweru czy czegoś w tym stylu - niekoniecznie (chyba że osiedle grodzone). im wyżej tym lepszy dostęp słońca. Natomiast podejrzewam że parter jest tańszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prz_woj 18.05.2012 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Mieszkania na wszystkich piętrach są w tej samej cenie, więc niby parter najgorszy, ale za to ma ogródek. Osiedle zamknięte, bez ruchliwej ulicy obok. Wokół również zabudowa bloków 3 piętrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 18.05.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Probowalabym przesunąć łazienkę "w dół" żeby wyrównać metraż sypialni. Tyle ze nie jestem architektem, więc niestety nie widzę czy to jest możliwe jeśli chodzi o przyłącza itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts