Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała łazienka i problematyczne okno

Mark Uri

Recommended Posts

Hej, właśnie stałem się posiadaczem małej łazienki. Byłem zachwycony faktem, że posiada okno - do momentu dokładniejszego rozplanowania co i gdzie powinno stać po jej remoncie.

Wymiary łazienki 180x150cm, na dole drzwi wejściowe (80cm), po lewej rury centralnego ogrzewania (od podłogi - do sufitu). Po prawej stoi aktualnie wanna, aż do okna. Wnęka pod oknem jest zabudowana - okno na wysokości 140cm, 20cm parapetu, dostępna dla wanny przestrzeń jest symetryczna do lewej wnęki (tam gdzie nie ma okna). W środku pomiędzy wnękami biegną piony.

lazienka.png

Aktualnie jak już pisałem w łazience stoi wanna (140x70). Początkowo myślałem nad prysznicem bez brodzika, jednak wydaje wydaje się, że szyba która musiała by go oddzielać od drzwi w każdej kombinacji będzie zbyt blisko wejścia. Na rozwiązanie bez szyby wnętrze jest za małe. A w rogu gdzie jest okno chyba nie może on stać bo okno jest na wysokości 140cm - woda będzie lała się na parapet/wnękę. Wygląda na to, że muszę zostać z wanną i zasłonką prysznicową? Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł.

Pralka będzie stała poza łazienką. W łazience tylko WC + umywalka + prysznic albo wanna.

Możesz wstawić kabinę narożnikową 70 cm szerokości, jest mała, ale da się wykąpać.

Ja zwęziłam drzwi do łazienki do 60 cm. 80 cm to naprawdę szerokie wejście - zwęź je do 70 cm i wówczas wejdzie kabina 80 cm narożnikowa.

http://images39.fotosik.pl/1528/72b8034fd9c0fa3d.jpg

Pod oknem będziesz miał nawet miejsce na płytką pralkę schowaną w szafce

Dzięki Elfir za pomysł z drzwiami, zobaczę jak to wygląda.

Pralka na pewno nie wejdzie bo jak pisałem w tej wnęce pod oknem 20cm to taki wysoki parapet, zabudowane. Troszkę źle to narysowałem na tym planie.

Ja wczoraj wieczorem narysowałem sobie jeszcze jakby mogło to wyglądać gdyby jednak dało się zrobić prysznic pod oknem. Nie jestem pewny tego rozwiązania. Dodatkowo nie wiem czy WC może być tak daleko od pionów - odpływ jest w środkowej części na górnej ścianie, pomiędzy wnękami. Może kogoś zainspiruje, wklejam poniżej.

okr%25C4%2585g4_4.png

U mnie jest ten sam problem z oknem. Zrobiłam tak. Kupiłam roletę z plastikowymi elementami,chowaną w kasetce.Materiał wybrałam najbardziej zakrywający i tym sposobem na czas kąpieli zasłaniam okno sobie.Po kapieli w lecie otwieram-uchylam okno i czekam az mi roleta wyschnie,w zimie podkręcam grzejnik i równiez przez noc wysycha.Można wybrać takli specjalny materiał ,który nie przepuszcza wody .