Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRZEJNIKI - jakie wybrać? Co polecacie, jakie najlepsze?

Recommended Posts

Krotność w ilości energii potrzebnej do osiągnięcia pełnej mocy nominalnej, nie oznacza także krotności w szybkości nagrzewania i stygnięcia..

już kumam, regulusy są tak magiczne że zasada zachowania energii ich nie dotyczy

PS myślałeś o nagrodzie Nobla ?? bo za obalenie zasady zachowania energii to Nobla masz jak w banku

• Odpowiedzi 354
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cholera chyba za dużo spałem w ławce szkolnej zamiast słuchać.....

Zakładając, że Twoja teoria jest słuszna...

Założenie:

Grzejnik żeliwny o mocy 1000W*. Zakładamy, że do osiągnięcia nominalnej mocy należy zużyć wiadro węgla o pewnej kaloryczności.

Pytanie:

Ile węgla tej samej kaloryczności należy zużyć do osiągnięcia nominalnej mocy w grzejniku Regulus o mocy 1000W*

Odpowiedź:

a) Tyle samo?

b) 11 razy mniej?

c) Pył z dna wiadra?

d) Może regulus wystarczy potrzeć?

*Moc grzejników podana dla identycznych parametrów sieci.

1/11 wiadra...

Pytanie było retoryczne, miałem nadzieję że nie będziesz na nie odpowiadał.

Pzrykro mi, że Cie zawiodłem

Pozdrawiam

Bogusław

Spadnie jego wydajność.

właśnie mam takie odczucie że coś jest nie tak, a mówili mi że to nie ma znaczenia, a wyraźnie widzę że nie nagrzewa sie tak jak powinien. dzieki. muszę to przerobić.:yes:

Ja właśnie planuje zakup grzejników i mam dylemat ,w całym domu mam podłogówkę plus wyjścia pod grzejniki w każdym pomieszczeniu miałem je zaślepiać bo podłogówka dawała sobie spokojnie radę w zeszłoroczne mrozy tylko ta bezwładność żeby podnieść temperaturę o 1 stopień potrzeba kilka godzin przy temp.wody 30-35 stopni. idzie to bez żadnych mieszaczy i chciałbym żeby tak pozostało jakie były by dobre w moim przypadku grzejniki panelowe czy może jakieś konwektory?Pozdrawiam
no to masz problem, dla tej temperatury zasilania nic nie dobierzesz, a jak podkręcisz zasilanie podłogówki to automatem domek będzie ci się w mig rozgrzewał tylko od podłogówki i kalafiory będą całkiem zbędne
Ja właśnie planuje zakup grzejników i mam dylemat ,w całym domu mam podłogówkę plus wyjścia pod grzejniki w każdym pomieszczeniu miałem je zaślepiać bo podłogówka dawała sobie spokojnie radę w zeszłoroczne mrozy tylko ta bezwładność żeby podnieść temperaturę o 1 stopień potrzeba kilka godzin przy temp.wody 30-35 stopni. idzie to bez żadnych mieszaczy i chciałbym żeby tak pozostało jakie były by dobre w moim przypadku grzejniki panelowe czy może jakieś konwektory?Pozdrawiam

Spróbój przymierzyć się do tego. Z wentylatorem lub bez..

http://www.regulus.com.pl/maly-grzejnik-z-duza-moca

Pozdrawiam

Bogusław

ta

na zasilaniu 35 stopni i powrocie 30 stopni osiągną moc w porywach do 150W

normalnie moc taka że aż porywa

150 W przy dT 5 oC dla grzejnika jakiej wielkości?

:rolleyes:

Zmontuj regulusa a zapłacisz 10% za ogrzewanie budynku w stosunku do żeliwnego

Coś źle doczytałeś...

I przez to źle wnioskujesz..

Chodzi o ilość paliwa potrzebnej do uzyskania pełnej mocy nominalnej...

Pozdrawiam

Bogusław

dla uzupełnienia moce grzejników ściennych wodnych wspomaganych wentylatorem w niskich temperaturach czynnika grzewczego...

http://www.regulus.com.pl/download/tabela-mocy-grzejniki-vent.pdf

Pozdrawiam

Bogusław

• 2 weeks później...
1/11 wiadra...

Kiedys dyskutowałem już o tych regulusach. 1/11 wiadra to jednostka energii, natomiast 1kW to jest moc - jak kolega (mogę tak mówić?) proponuje rozwiązać kwestię niejednoznaczności jednostek?

Te regulusy mają niewątpliwe zalety wynikające z dynamiki pracy - ale w większośći przypadków ta zaleta nie zasługuje na uwagę z racji specyfiki układów zasilania ciepłem - które posiadają dynamike tak wolną że "szybkość regulusów" przy tym nic nie znaczy. Np. kocioł rozgrzewa się do moninalnej temperatury 1h - regulus osiąga nominalną moc 1 min. To nam z szybkiej reakcji grzejnika jak cały system dopiero sie "rozgrzewa"? A już karygodne marnotractwo technologii mamy w przypadku używania buforów, bo po tej szybkości nawet śladu nie będzie. Inną kwestią jets dynamika pomieszczenia, jego bezwładność cieplna i dochodzenie do zakłądanej temperatury - ta też liczona jest raczej w godzinach a nie w minutach. Więc jeśliby regulus kosztował tyle samo lub tylko nieco więcej niż klasyczny grzejnik - prawdopodobnie bym go wybrał, jeśli miałbym za tą cenę mieć dwa kasyczne grzejniki to biore dwa grzejniki - będą one miały wtedy 2kW mocy :D - a na poważnie liczyliście współczynnik kW/pln dla grzejników?

liczyliśmy, wychodzi dla regulusów tragicznie, między 50 a 100% drożej za dokładnie to samo, a jeżeli do tego dodać jeszcze ekstra drogi system dynamicznej produkcji, dystrybucji, i sterowania ciepłem to całość jest już tak abstrakcyjnie droga że kompletnie bez sensu Edytowane przez mxxxx
Kiedys dyskutowałem już o tych regulusach. 1/11 wiadra to jednostka energii, natomiast 1kW to jest moc - jak kolega (mogę tak mówić?) proponuje rozwiązać kwestię niejednoznaczności jednostek?

Te regulusy mają niewątpliwe zalety wynikające z dynamiki pracy - ale w większośći przypadków ta zaleta nie zasługuje na uwagę z racji specyfiki układów zasilania ciepłem - które posiadają dynamike tak wolną że "szybkość regulusów" przy tym nic nie znaczy. Np. kocioł rozgrzewa się do moninalnej temperatury 1h - regulus osiąga nominalną moc 1 min. To nam z szybkiej reakcji grzejnika jak cały system dopiero sie "rozgrzewa"? A już karygodne marnotractwo technologii mamy w przypadku używania buforów, bo po tej szybkości nawet śladu nie będzie. Inną kwestią jets dynamika pomieszczenia, jego bezwładność cieplna i dochodzenie do zakłądanej temperatury - ta też liczona jest raczej w godzinach a nie w minutach. Więc jeśliby regulus kosztował tyle samo lub tylko nieco więcej niż klasyczny grzejnik - prawdopodobnie bym go wybrał, jeśli miałbym za tą cenę mieć dwa kasyczne grzejniki to biore dwa grzejniki - będą one miały wtedy 2kW mocy :D - a na poważnie liczyliście współczynnik kW/pln dla grzejników?

Widzę, że wziąłeś długi, drugi oddech...

Zabawne..

A jak to wychodzi przy kotle gazowym?

A jak to wychodzi przy kotle elektrycznym?

Branie ciepła z buforu jest precyzyjnym i natychmiastowym czerpaniem z jego magazynu...

Tyle ile trzeba i kiedy trzeba.

Przy niektórych typach kotła i niektórych strategiach palenia w kotle stałopaliwowym, nie ma innej opcji jak bufor..

Drogie?

Policz sobie.

Pamiętaj też, że przeżyją kilka pokoleń panelaków..

To taki mały bonusik..

Produkt szybki i precyzyjny sam w sobie nie wymaga żadnych skomplkowanych elementów sterowania.

Wręcz przeciwnie.

Wystarczy założyć rotametry na rozdzielaczach + pompa z elektroniczną modulacją przeływu..

Najprostsza regulacja systemem poboru, dystrybucji ciepła instalacji c.o. to wyregulowanie przepływów dla poszczególnych obwodów na rotametrach

i modulacja przepływu na pompie, poprzez elektroniczne śledzenie temperatury powrotu do kotła...

Temperatura czynnika spada (czyli pobór ciepła większy) cyrkulacja czynnika przyspiesza...

Pole manewru przelywem od zera do 100...

To najprostsza i najtańsza opcja.

Można włączać kolejne...

Sterowanie pogodowe na śmietnik..

Tylko niemal bezinercyjny system grzejnikowy ma sens w obecnie budowanych inteligentnych domach.

Każdy dystrybutor systemu sterowania takim domem, po obejrzeniu charakterystyki pracy regulusów piał z zachwytu..

...

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...