Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRZEJNIKI - jakie wybrać? Co polecacie, jakie najlepsze?

vanka99

Recommended Posts

Gorący kominek i gorący regulus to to samo

rzeczywiście bogusław ma rację

Regulusem zagrzejęmy pomieszczenie po 4 godzinach , a kominkiem po 4 i pół godzinie trzeba rozpalić

Tylko kto zamontuje regulusa 7 kW i odpali kocioł na maxa

Podłoga może kosztować nawet 44000000 zł

Ale to nie koszt podłogówki jak sugerowałeś .

???

• Odpowiedzi 354
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytaj powoli posty.

A najlepiej klikanaście ostatnich.

Wówczas nie stracisz kontekstu.

Zyzolek napisał, że koszt wykonania jego podłogówki o powierzchni 80 m2 wynosił 14.000.-

Ja napisałem, że co najmniej drugie tyle będzie go kosztowała wykończeniówka.. (kafelki z kładzeniem, obróbki, stolarka, malowanie etc.)

Czyli razem circa 30.000.- PLN.

Pytałem zyzolka o źródło ciepła.

Pytałem zyzolka o koszty ogółem.

Zyzolka pytałem.

Po co te wstawki z waszej strony?

To sie właśnie nazywa mataczenie..

...

.

Zyzolek napisał, że koszt wykonania jego podłogówki o powierzchni 80 m2 wynosił 14.000.-

Ja napisałem, że co najmniej drugie tyle będzie go kosztowała wykończeniówka.. (kafelki z kładzeniem, obróbki, stolarka, malowanie etc.)

Czyli razem circa 30.000.- PLN.

To sie właśnie nazywa mataczenie..

...

A co chcesz pokazać podając koszt 80 m2 za 30000 zł.Kogo chcesz wprowadzić w bład?

My po prostu czuwamy nad rzetelnością wypowiedzi ,i informujemy ,że to nie jest koszt podłogówki .Bo styropian ,wylewka i kafelki i tak by były ,Nawet montując regulusa w tym pomieszczeniu

zagadkę mam, jak myślicie kto napisał poniższe i dlaczego tak napisał ??

Grzejniki konwektorowe - inne niż wszystkie

(...)

Wymiennik jest zbudowany z rur miedzianych z gęsto nałożonymi aluminiowymi lamelami

(...)

Gwarancją dobrej wydajności konwektorów jest zapewnienie im wyższych parametrów pracy niż innym grzejnikom. Doskonale nadają się do nowoczesnych instalacji c.o., w których dobrze współpracują z automatyką, szybko reagując na zmieniające się zapotrzebowanie na ciepło.

Nie należy ich jednak kupować do instalacji z kotłem kondesacyjnym, ponieważ podaną moc cieplną osiągają przy temperaturze wyższej niż temperatura pracy takiego kotła (kondensacja pary wodnej w spalinach następuje przy temperaturze niższej niż 42°C).

Wadą konwektorów w porównaniu z innymi grzejnikami jest mniej korzystny rozkład temperatury. W ogrzewanych nimi pomieszczeniach pod sufitem może się gromadzić ciepłe powietrze, a przy podłodze, gdzie najbardziej go potrzeba – chłodniejsze.

Poniżej fragment tekstu z Informatora Instalacyjnego „MURATOR” z 2008 roku:

Cyt:” Grzejniki Regulus (…) nie mieszczą się w tradycyjnej nomenklaturze grzejników.

Nie są one ani żeberkami, ani panelami, nie są też konwektorami z definicji.

Co prawda w budowie zbliżone są do konwektorów, lecz już sposobie pracy są zdecydowanie bliższe grzejnikom płytowym.

Z badań przeprowadzonych przez ITGiS w Radomiu wynika, że charakterystyka cieplna grzejników REGULUS®-system, jest charakterystyką typową dla grzejników radiacyjnych.

Wszelkie definicje opisują konwektor jako: „grzejnik składający się z użebrowanych stalowych lub miedzianych rur (i tu formalne podobieństwo do regulusów się kończy), umieszczonych w obudowie blaszanej.

Obudowa konwektora jest zimna, wskutek całkowitego braku kontaktu z układem grzejnym.

Tymczasem w regulusach użebrowanie rur stanowi jednocześnie ich powierzchnię czołową i tylną.

Fakt ten sprawia, że w procesie wymiany ciepła, intensywny udział ma wielka w rozwinięciu powierzchnia zewnętrzna (promieniowanie). Nawet po całkowitym przesłonięciu przepływu powietrza przez wnętrze grzejnika, grzeje on nadal swą powierzchnią boczną i to grzeje mocno!” koniec cyt.

...

A w ogóle co to jest ta nowoczesna instalacja CO? Automatyka, szybka reakcja - skądś to znam.

jest pewna firma konkurencyjna dla bogusława reklamująca się w muratorze pod hasłem system inteligentnie zarządzający ogrzewaniem, obiecują że za mniej więcej 10 tyś zł NETTO założą automatykę na dowolny system CO dzięki czemu pomieszczenia nieużytkowane będą nieogrzewane i koszty spadną

ponieważ z innowacyjnym FIBARO zaoszczędzisz ok. 15% na ogrzewaniu wodnym lub nawet do 20% na ogrzewaniu elektrycznym, szybko reagując i zapewniając pożądaną temperaturę w okamgnieniu

Wszelkie definicje opisują konwektor jako: „grzejnik składający się z użebrowanych stalowych lub miedzianych rur umieszczonych w obudowie blaszanej

patrzcie jak bogusław mataczy, ja pisałem o grzejniku z rur miedziany z aluminiowymi lamelami, a ten oczy mydli blaszaną obudową

Edytowane przez mxxxx

Konkurencyjna firma?

Wręcz przeciwnie..

Wszystkie systemy inteligentnego sterowania ogrzewaniem zainteresowane są regulusami..

Przytoczyłeś tekst o konwektorach..

Regulusy nie są konwektorami.

Mataczysz..

Dla wielu firm instalujących kotły kondensacyjne, regulusy są najlepszymi grzejnikami z wyboru.

Podkreślają to na każdym kroku..

Spytaj ich dlaczego...

Wielu użytkowników pomp ciepła, po dwóch, trzech latach ich użytkowania z samą podłogówką, obecnie dokłada do niej grzejniki..

Świat się zmienia...

...

AD1 pisałem o miedzianej rurze z aluminiową lamelą, chcesz powiedzieć że twoje produkty już takie nie są ??

AD2 pamiętam: jakiś rok temu chwaliłeś się że twój program doboru grzejników przewymiaruje o 100% dzięki czemu da się wycisnąć z frajera podwójną kasę, i każda firma montująca regulusy zarobi więcej a mniej się narobi a niekumaty inwestor humanista jeszcze w rękę pocałuje jak zobaczy profesjonalny wydruk doboru grzejników

AD3 nie spotkałem jeszcze nikogo kto by dokładał do podłogówki grzejniki, tobie się jak zwykle coś pomerdało, pewnie chodzi ci o zyzolka który demontuje grzejniki żeby założyć podłogówkę

Edytowane przez mxxxx

AD1 pisałem o miedzianej rurze z aluminiową lamelą, chcesz powiedzieć że twoje produkty już takie nie są ??

AD2 pamiętam: jakiś rok temu chwaliłeś się że twój program doboru grzejników przewymiaruje o 100% dzięki czemu da się wycisnąć z frajera podwójną kasę, i każda firma montująca regulusy zarobi więcej a mniej się narobi a niekumaty inwestor humanista jeszcze w rękę pocałuje jak zobaczy profesjonalny wydruk doboru grzejników

AD3 nie spotkałem jeszcze nikogo kto by dokładał do podłogówki grzejniki, tobie się jak zwykle coś pomerdało, pewnie chodzi ci o zyzolka który demontuje grzejniki żeby założyć podłogówkę

Pro memoria...

Poniżej fragment tekstu z Informatora Instalacyjnego „MURATOR” z 2008 roku:

Cyt:” Grzejniki Regulus (…) nie mieszczą się w tradycyjnej nomenklaturze grzejników.

Nie są one ani żeberkami, ani panelami, nie są też konwektorami z definicji.

Co prawda w budowie zbliżone są do konwektorów, lecz już sposobie pracy są zdecydowanie bliższe grzejnikom płytowym.

Z badań przeprowadzonych przez ITGiS w Radomiu wynika, że charakterystyka cieplna grzejników REGULUS®-system, jest charakterystyką typową dla grzejników radiacyjnych.

Wszelkie definicje opisują konwektor jako: „grzejnik składający się z użebrowanych stalowych lub miedzianych rur (i tu formalne podobieństwo do regulusów się kończy), umieszczonych w obudowie blaszanej.

Obudowa konwektora jest zimna, wskutek całkowitego braku kontaktu z układem grzejnym.

Tymczasem w regulusach użebrowanie rur stanowi jednocześnie ich powierzchnię czołową i tylną.

Fakt ten sprawia, że w procesie wymiany ciepła, intensywny udział ma wielka w rozwinięciu powierzchnia zewnętrzna (promieniowanie). Nawet po całkowitym przesłonięciu przepływu powietrza przez wnętrze grzejnika, grzeje on nadal swą powierzchnią boczną i to grzeje mocno!” koniec cyt.

...

Podaj źródło tego cytatu

Interesuje mnie jak grzejnik Radiacyjny ogrzewa powietrze

też tak myślę:)

To jest najbardziej radiacyjny i najbardziej konwekcyjny jednocześnie

oddaje 100% przez promieniowanie i 100% przez konwekcje jednocześnie

I to wszystko przy niskiej temperaturze powierzchni bocznej która jest płaska i rozwinięta jednocześnie

Genialne albo ......

Każdego człowieka szanuję a priori..

Mój szacunek do ciebie, z każdym twoim wpisem maleje skokowo..

Co tobą kieruje?

Dlaczego wypisujesz takie mało poważne teksty?

Zainspirowałeś się mpopim?

Ps. Skąd wziął się u ciebie taki zlepek słów: "niska temperatura powierzchni bocznej, która jest płaska i rozwinięta jednocześnie"?

Zlepek słów z różnych tekstów?

Po co to robisz?

Bawi cię to?

...

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...