boguslaw 12.12.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Aż ty mącisz mataczu...Twoja metoda jest prosta jak budowa cepa.. Walniesz jakąś oczywistą bzdurę i w następnych postach przypisujesz ją mnie..Na szczęście ludziska dokładnie widzą co, kto i kiedy napisał...I myślą. Skoro walisz takie koniny, jedną za drugą, to znaczy, że masz forumowiczów za głupców. Ps.Jak cię interesują moje grzejniki R4/100 w tej cenie to sobie poszukaj..Podpowiem gdzie: Onninen, Tadmar i wszystkie inne większe polskie firmy sieciowe...Zresztą wiele mniejszych pewnie też by ci mogło sprzedać R4/100 w takiej cenie.. Ja z firmy z całą pewnością ci ich nie sprzedam. Nawet za 100% ceny. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.12.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Jaka płaska powierzchnia? W artykule poniżej, na zdjęciu masz budowę i kształt lameli aluminiowej.. Okazuje się, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Nigdy w życiu nie widziałeś regulusa na oczy, gdyż inaczej nie pisłbyś o "płaskiej powierzchni" Jest tak samo płaska, jak płaska jest blacha falista na dachach.. Miałem cię za poważniejszego, panie mgr inż. Marku M. http://www.regulus.com.pl/news/dynamiczne-grzejniki O grzejnikach panelowych mówi się radiacyjno- konwekcyjne... Z boku grzejnika panelowego czy też żeberkowego mamy do czynienia wyłącznie z radiacją ciepła czy też z radiacją i konwekcją? ... To rozwinięcie nie ma wpływu na zwiększenie efektu promieniowania. Wystarczy sobie rozrysować jak rozchodzi się promieniowanie cieplne A le przyjmując twoją logikę ,pytam -jaka jest różnica w promieniowaniu regulusa i płytowca podaj raz jakieś liczby .A ty tylko ,że niepoważny,matacz ,żałosny. PODAJ LICZBY Moje pytanie więc ponawiam jaka jest istotna różnica pomiędzy płytowym stalowym grzejnikiem a regulusem albo aluminiowym żeberkowym i regulusem Też mogę ci napisać ,że jesteś niepoważny wypisuję ,że regulus zagrzeje pomieszczenie o stratach 600 grzejnikiem o mocy 600 w 17 minut o 4 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.12.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Też mogę ci napisać ,że jesteś niepoważny wypisuję ,że regulus zagrzeje pomieszczenie o stratach 600 grzejnikiem o mocy 600 w 17 minut o 4 C Oooo! Uczysz się od mpopiego! Gdzie tak napisałem? Cytat. Poza tym, nie zauważyłeś? EOT. Ps. Niepoważny, żałosny i matacz to mpopi... Tobie takich cech nie przypisywałem. Chyba, że ty i mpopi to ta sama osoba... W mataczeniu nigdy mu nie dorównasz... Ale próbuj.. Chcesz się podlizać mpopiemu, czy to tak od siebie? Taki wewnętrzny imperatyw? Ps. Rozrysuj promieniowanie z powierzchni grzejnika mocno sfalowanej... Przyjrzyj się kątowi zasięgu promieniowania i stopniowi rozproszenia z jednego i drugiego typu grzejników. Może ci się conieco rozjaśni. Zaczynasz być niepoważny hydraulik... ... Edytowane 12 Grudnia 2012 przez boguslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.12.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Też mogę ci napisać ,że jesteś niepoważny wypisuję ,że regulus zagrzeje pomieszczenie o stratach 600 grzejnikiem o mocy 600 w 17 minut o 4 C W sąsiednim wątku napisałem: cyt: "Dlatego do ogrzania tego pomieszczenia potrzebny jest grzejnik odpowiednio większy niż 600-watowy.... O ile większy? Zależy jak szybko chcemy uzyskiwać ten czterostopniowy wzrost temperatury przy parametrach 55/45 C.. I taki ci powyżej zaproponowałem... (grzejnik R4/100) Przy temp. 55/45/20 ma moc 717 W." koniec cyt. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103549-Jakie-grzejniki-najlepsze/page74 Natomiast przy temperaturze wyjściowej pomieszczenia tj. 16 oC grzejnik typ R4/100 ma moc nieco ponad 800 W.... ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.12.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 - kaloryfery pracują cicho i bez niespodzianek. Jedynie jeden z nich podczas stygnięcia wydaje z siebie nieznaczne odgłosy, podobne do stygnącego samochodowego katalizatora. W ostatnim czasie to juz druga informacja o cykaniu regulusów. Pewnie spisek, nagonka i matactwo. A moje stalowe płyciaki jak były cicho tak są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 12.12.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Jaki fajny wątek. Rozgrzewający. Idealny na zimę. Jak widać i pewnie czuć, Regulusy niesamowicie rozgrzewają.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 13.12.2012 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jak cię interesują moje grzejniki R4/100 w tej cenie to sobie poszukaj.. Podpowiem gdzie: Onninen, Tadmar i wszystkie inne większe polskie firmy sieciowe.. po co ty tak kłamiesz ?? wymienione przez ciebie firmy nie mają w swojej ofercie żadnego regulusa to już 39 twoje kłamstwo mynia_pynia grzeje niskotemperaturowo, tak samo jak wszyscy posiadacze kotłów kondensacyjnych. Wynika to z logiki konstrukcji jej systemu centralnego ogrzewania i z dokonanych przez nią wyborów w tej kwestii poniżej cytat jaki konkretnie kocioł ma użytkowniczka regulusów piec na pelet jak widać wyraźnie nie jest to żaden kondensat, boguś skłamał po raz 40, i teraz pytanie skoro ona ma kocioł na paliwa stałe grzejący w przedziale 60-70 stopni to po jaką cholerę redukuje się temperaturę na regulusach do 38-50 stopni ?? bo mynia_pynia jest niekumatym inwestorem humanistą i łatwo można była ją naciągnąć na 2 krotne przewymiarowanie systemu ?? Natomiast przy temperaturze wyjściowej pomieszczenia tj. 16 oC grzejnik typ R4/100 ma moc nieco ponad 800 W. przypomnijmy potrzebujemy 10kWh na podniesienie temperatury aż o 4 stopnie, a mamy przewyższenie mocy tylko 0,5KW dla temperatury zewnętrznej +0, albo 0,2KW dla temperatury zewnętrznej -20, ergo: grzać trzeba 20 godzin bez przerwy żeby cokolwiek się wydarzyło, a nie tak jak to ty kłamiesz, że po przyjściu z dworu dotykasz głowicy termostatycznej i natychmiast wszędzie jest ciepło W ostatnim czasie to juz druga informacja o cykaniu regulusów nie dajmy się zwieść, było więcej wcześniej o strzelaniu regulusów, miedź ma dużą rozszerzalność cieplną a aluminium 2x większą od stali, ten typ po prostu tak ma i musi strzelać, i dlatego każdy normalny producent kaloryferów unika łączenia tych materiałów, a w produkcji używają go tylko tacy jak boguś co nie mają bladego pojęcia o ogrzewnictwie bo im się coś gdzieś zdawało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.12.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jesteś podłym mataczem mpopi... Coraz bardziej żałosnym w swojej zajadłej agresji.. Zaczynasz mnie śmieszyć.. Zamiast się tak pienić, odpowiedziałbyś merytorycznie na zarzuty mpoplawa. Najpierw kłamiesz, że mynia pynia ma kocioł kondensacyjny, a potem jak ktoś Ci to zarzuci, to mataczy i kłamie? To jaki kocioł ma w końcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 13.12.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 nie dajmy się zwieść, było więcej wcześniej o strzelaniu regulusów, miedź ma dużą rozszerzalność cieplną a aluminium 2x większą od stali, ten typ po prostu tak ma i musi strzelać, Poszperałem i znalazłem współczynniki rozszerzalności cieplnej: stal 12 miedź 16,5 aluminium 22,2 Nie dość, że aluminium i miedź mają większe współczynniki to jeszcze dochodzi łączenie tych materiałów w grzejnikach aluminiowo-miedzianych i powstające przy zmianie temperatur naprężania - elementy aluminiowe zmieniają wymiary bardziej niż miedziane. Cyk, cyk, cyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.12.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Zamiast się tak pienić, odpowiedziałbyś merytorycznie na zarzuty mpoplawa. Najpierw kłamiesz, że mynia pynia ma kocioł kondensacyjny, a potem jak ktoś Ci to zarzuci, to mataczy i kłamie? To jaki kocioł ma w końcu? Daleko mi do pienienia się... Póki co jest całkiem zabawnie. Mpopi i co poniektórzy pokazują swoją "wartość dodaną"... Ale to ostatnie podrygi... Ps. Mam świetną okazję objaśniać nowe doktryny ogrzewania.. Doktryny przyszłościowe w miarę wzrostu elektronizacji systemu grzewczego i relatywnego tanienia i wzrostu możliwości sterowników.. Inteligentny dom powoli stanie się normą... ========================================= Mynia_pynia cyt: "Nigdy nie trafiłam na ten temat. Mam w domu grzejniki regulusa sztuk 6. Mam normalne grzejniki w łazienkach - drabinki - sztuk 2. Mam podłogówkę - 6 pętli. Wszystko działa sprawnie. Już pisałam gdzieś że głupie uczucie jest dotykając regulusów bo są chłodne natomiast jak trzymasz dłoń w jakiejś tam odległości to wyraźnie czuć ciepło i znakomicie sobie radzą ogrzewając pomieszczenia, natomiast jak się chce przytulić to idę do łazienkowej drabinki. Mam piec na paliwo stałe i mimo że w całej instalacji jest bardzo mało wody piec jest stabilny. Grzeję na niskich krzywych grzewczych gdzie temperatura CO na kaloryferach jest w granicach 33-50 st.C " koniec cyt. =========================================== Mynia_pynia grzeje niskotemperaturowo, tak samo jak wszyscy posiadacze kotłów kondensacyjnych. (grzeją niskotemperaturowo - dopisek dla mało kumatych i obdarzonych złą wolą...) ... Edytowane 13 Grudnia 2012 przez boguslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.12.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Fragment z listu do studenta ciepłownictwa Politechniki Gliwickiej:Cyt;(...) Wszystkie produkcje podobnego typu skonstruowane są w ten sposób, iż lamele mają kołnierz, który tworzy pewną powierzchnię styku z rurką. A przecież przepływ ciepła na powierzchnię lamelek odbywa się i tak poprzez miejsce zagięcia tego kołnierza, niezależnie od długości tego kołnierza.Moc grzewcza naszych produktów jest poparta badaniami kilkunastu instytutów ciepłownictwa ze wszystkich tych krajów, do których je eksportujemy.Ponieważ aluminium ma inną rozszerzalność od miedzi, miejsce zagięcia kołnierza jest najsłabszym punktem takiego rozwiązania. Aluminium jest metalem kruchym więc w skrajnych przypadkach może, po dłuższym czasie, nastąpić nawet odłamanie kołnierza. My to robimy inaczej. Na miękkie rury miedziane nakładamy lamele z otworem pasownie wyciętym do wyjściowej średnicy rur. Następnie rozwalcowujemy rury od środka. Wszystkie jednocześnie. Średnica rur ulega poszerzeniu. Uzyskujemy trzy efekty: 1/. idealnie kalibrujemy rury od wewnątrz, 2/. rura wskutek walcowania utwardza się, 3/. prostopadle ustawiona krawędź lamelki aluminiowej wcina się w ściankę rury miedzianej tworząc silny i trwały w czasie !! styk obu metali. Wcięcie aluminium w ściankę rurki miedzianej (0,1-0,2mm) sprawia, iż odbiór ciepła z rury odbywa się większą powierzchnią, niżby to wynikało z grubości lamelek !!!Złącze obu metali, przemieszcza się wzdłuż osi grzejnika, w lewo i w prawo, wraz z naprzemiennie wydłużającymi się i kurczącymi się rurkami miedzianymi. Styk ten jest stykiem suchym, nie podlegającym korozji elektrochemicznej." koniec cyt.================================================== Problem jest prosty i coraz rzadszy....Nie wolno doprowadzać do naprężeń konstrukcji grzejnika wskutek błędów montażowych (np. krzywe ściany i dociąganie grzejnika "kolanem" do wieszaka, długie poziome odcinki gałązek zasilających w grzejnikach bocznozasilanych)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 13.12.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 A łyżka na to: niemożliwe.Cyk, cyk, cyk - wtóruje grzejnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.12.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) A jednak... Kula w płot...Pudło. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez boguslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 13.12.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Absurdalność twoich argumentów jest coraz bardziej żałosna i groteskowa czyli konkretnie co ?? kocioł na paliwa stałe grzejący CO o temperaturze +70 nie nadaje się dla regulusów i trzeba koniecznie montować zawór trójdrożny obniżający temperaturę na grzejnikach do 38-50 stopni bo inaczej nie będą grzały ?? a co się stało z twoją szumną zapowiedzią że regulusy można nawet parą zasilać ?? wycofujesz się z tego i teraz regulusy będą jedynie dla niskotemperaturowych źródeł ciepła ?? nie da się ukryć absurdalna wolta z twojej strony i co z tą ceną 236zł brutto za R4-100 ?? nawet już nie zaprzeczasz że to było zwykłe twoje perfidne kłamstwo ?? albo co z tą twoją zapowiedzią że po dotknięciu głowicy regulus natychmiast wszędzie robi się ciepło, nawet jeśli ściany są wyziębione do +16, nie dementujesz czyli dotarło jak perfidnie kłamałeś wcześniej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.12.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 W sąsiednim wątku napisałem: cyt: "Dlatego do ogrzania tego pomieszczenia potrzebny jest grzejnik odpowiednio większy niż 600-watowy.... O ile większy? Zależy jak szybko chcemy uzyskiwać ten czterostopniowy wzrost temperatury przy parametrach 55/45 C.. I taki ci powyżej zaproponowałem... (grzejnik R4/100) Przy temp. 55/45/20 ma moc 717 W." koniec cyt. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103549-Jakie-grzejniki-najlepsze/page74 Natomiast przy temperaturze wyjściowej pomieszczenia tj. 16 oC grzejnik typ R4/100 ma moc nieco ponad 800 W.... ... Ok Ponawiam pytanie skoro tamto było niejasne Ile czasu potrzeba żeby podgrzać pomieszczeni o kubaturze 30 m3 o 4 stopnie jeżeli zapotrzebowanie na ciepło wynosi 600 I mamy grzejnik (dobrany przez ciebie R4/100) o mocy 717 Wa przy temperaturze 16 800 W . Zaznaczam jeszcze jeden aspekt który zbagatelizowałeś .Interesuje mnie czas w temperaturze 0 stopni i -20 C Interesuje mnie jak uwzględniasz wpływ ścian? Postaraj sie przeczytać ze zrozumieniem. Nie będę już pisał o emocjach Podaj mi konkretny czas i sposób określenia tej wartości Myślę ,że inwestorzy chcieliby poznać te wartości. Zaczynam wątpić czy to da się wykazać .Ale ty mówisz ,że to jest oczywiste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.12.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Fragment z listu do studenta ciepłownictwa Politechniki Gliwickiej: Cyt; (...) Problem jest prosty i coraz rzadszy.... Nie wolno doprowadzać do naprężeń konstrukcji grzejnika wskutek błędów montażowych (np. krzywe ściany i dociąganie grzejnika "kolanem" do wieszaka, długie poziome odcinki gałązek zasilających w grzejnikach bocznozasilanych) ... Winny jest hydraulik:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.12.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 W sąsiednim wątku napisałem: cyt: "Dlatego do ogrzania tego pomieszczenia potrzebny jest grzejnik odpowiednio większy niż 600-watowy.... O ile większy? Zależy jak szybko chcemy uzyskiwać ten czterostopniowy wzrost temperatury przy parametrach 55/45 C.. I taki ci powyżej zaproponowałem... (grzejnik R4/100) Przy temp. 55/45/20 ma moc 717 W." koniec cyt. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103549-Jakie-grzejniki-najlepsze/page74 Natomiast przy temperaturze wyjściowej pomieszczenia tj. 16 oC grzejnik typ R4/100 ma moc nieco ponad 800 W.... ... Gdzie ten cytat znalazłeś podaj dokładniej to się odniosę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.12.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Regulusy, z racji swojej budowy przypominającej chłodnicę, a przy tym dużej powierzchni wymiany ciepła, nadają się zarówno do niskotemperaturowych źródeł ciepła jak i ogrzewania parą - dopuszczenie do temperatury czynnika +110 oC.Ciśnienie robocze - 1.5 MPa Ciśnienie próbne przy próbie szczelności (każdy grzejnik) - 2.3 MPaWytrzymają każdy udar ciśnienia w instalacji c.o.======================================================Ps.Przy takich ciśnieniach z paneli robi się balon jak termofor.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 14.12.2012 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Konkretny czas to 17 minut 10 sekund, w tym 3 minuty 25 sekund na rozgrzanie samego grzejnika do mocy maksymalnej dla temperatury czynnika 55 oC jeżeli grzejnik dysponuje mocą 800W co podobno było wielokrotnie potwierdzone w kilku ośrodkach badawczych i jest na to urzędowy certyfikat, to w tym czasie odda maksymalnie 206Wh koń by się uśmiał, bo taką ilością energii to można co najwyżej wodę na herbatę zagotować i nic ponadto, generalnie kolejne 40 już kłamstwo bogusława dopuszczenie do temperatury czynnika +110 oC dlaczego więc mynia_pynia nie może przekroczyć +50 ?? bo strzelają i spać nie dają ?? czy może są tak bardzo przewymiarowane że na zasilaniu +70 kurz by fruwał po całym domu jak tornado ?? Edytowane 14 Grudnia 2012 przez mxxxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.12.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Słabiutko... Hydraulik. Konkretny czas to 17 minut 10 sekund, w tym 3 minuty 25 sekund na rozgrzanie samego grzejnika do mocy maksymalnej dla temperatury czynnika 55 oC... Jeśli chodzi o ciebie to EOT. Ps. Masz rację. Winien jest hydraulik. ... Jestem gotów iść do sądu ,ale kłamiesz. Podajesz czas wzrostu temperatury o 4 C ,ale nie podajesz w jakiej temperaturze zewnętrznej Wiec zadam pytanie inaczej: ile czasu potrzeba na podniesienie temperatury o 4 C w namiocie o kubaturze 30m3 postawionym na śniegu w temperaturze zewnętrznej 0 C Czy 30m3 powietrza zagrzejesz o 4 C w 17 minut ,a jak nie to z jakiego powody? EOT pomine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts