hydraulik_ 14.12.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Regulusy, z racji swojej budowy przypominającej chłodnicę, a przy tym dużej powierzchni wymiany ciepła, nadają się zarówno do niskotemperaturowych źródeł ciepła jak i ogrzewania parą - dopuszczenie do temperatury czynnika +110 oC. Ciśnienie robocze - 1.5 MPa Ciśnienie próbne przy próbie szczelności (każdy grzejnik) - 2.3 MPa Wytrzymają każdy udar ciśnienia w instalacji c.o. ====================================================== Ps. Przy takich ciśnieniach z paneli robi się balon jak termofor.. Tylko poco ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.12.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Są takie instalacje miejskie bez reduktorów ciśnienia... Nie wiedziałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.12.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Podajesz czas wzrostu temperatury o 4 C ,ale nie podajesz w jakiej temperaturze zewnętrznej Zabawny jesteś hydraulik.. Temperatura zewnętrzna podana jest w twoim pytaniu.. -20 oC Chciałeś, by ci podać czas. Czas podano. I to wszystko. EOT ... Edytowane 14 Grudnia 2012 przez boguslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.12.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Zabawny jesteś hydraulik.. Temperatura zewnętrzna podana jest w twoim pytaniu.. -20 oC Chciałeś, by ci podać czas. Czas podano. I to wszystko. EOT ... Co w tym zabawnego napisałeś tylko 17 minut .Jak miałem się domyślić ,że to dla -20 C Czyli policzę sam , mocą( 800 -700)/2-600 =150W jesteś w stanie podgrzać 30m3 powietrza w 17 minut o 4 C 800 moz grzejnika przy 16 C 700 moc grzejnika przy 20 C 600 straty OZC Jakie jest ciepło właściwe - 1020 J(K*kg) 1 m3 waży 1,2 kg 30m3 to 36 kg 1 J=1W*s do podgrzania 30 m3 o 1 stopień potrzeba 30600 J Podgrzanie o 4 stopnie to 4x 30600=122400J Czyli musimy dostarczyć 122400 J a mamy nadwyżkę mocy 150 W policzmy czas 122400 J to inaczej 122400 W*s Trzeba więc podzielić 122400 przez 150 co daje 816 s 13,6 minuty to czas podgrzania samego powietrza o 4 C .Trzeba dodać czas rozgrzewania grzejnika regulus 3 minuty ,lub 6 min płytowy podczas podgrzewana powietrza podgrzewamy też ściany . Policzę później Bogusławie ,takie obliczenia trudno podważyć. Ale nie uwzględniłeś pojemności cieplnej ścian. Trzeba by to też policzyć .Może wyjdzie drugie 15 minut ,ale to stałe dla każdego innego grzejnika. Masz inżynierów w firmie, mogą policzyć i wszystko będzie jasne. Podłogówkę policzę w niedzielę .Mam w tygodniu trochę pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.12.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 A jeszcze o oszczędnościach.Jeżeli obniżymy temperaturę o 4 stopnie w takim pomieszczeniu na 10 hto trzymamy średni uzysk energii na poziomie 30 w/h600/40=15 W 600 OZC40 dt (+20 -20)średnia temp w sezonie +2 (przyjąłem 0 C) czyli dziennie 300 Wh co dla gazu przekłada się na 6 groszy dziennie. Grosz do grosza i będzie kokosza. Przy długich wyłączeniach nie jest istotne jaki to grzejnik czy regulus ,czy płytowy .Wystarczy przesunąć czas startu i końca grania o 10-15 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Panowie, dajcie sobie spokój. Nie da się tego czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 15.12.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) jest na to bardzo prosty sposób, kliknij sobiePanel użytkownikaEdytuj listę ignorowanych tam wybierasz sobie uzera którego nie da się czytać i masz po problemie ja osobiście mam tak zbanowanego bogusława, i powiem ci że dla mnie forum od razu stało się bardziej merytoryczne jak nie muszę po 500 razy w kółko czytać tych jego kłamstw i matactw zamiast jego beznadziejnych wypocin mam tylko info:Ta wiadomość jest ukryta ponieważ boguslaw jest na Liście Ignorowanych. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez mxxxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.12.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Jestem gotów iść do sądu ,ale kłamiesz. Podajesz czas wzrostu temperatury o 4 C ,ale nie podajesz w jakiej temperaturze zewnętrznej Czy 30m3 powietrza zagrzejesz o 4 C w 17 minut ,a jak nie to z jakiego powodu? EOT pomine No i wyszło na moje... Oczekuję na przeprosiny. Ps. Widzę, że lubisz cyferki. Podanie samego wyniku cię nie satysfakcjonuje.. Próbujesz także pomiędzy cyferkami ukryć swoje... Świadomie pomiędzy cyferkami, skoro słowem ci nie wyszło? Bądź rzetelny! Przysłużysz się sobie i przysłużysz się Forum. Ps 2. Mpopi. Zyzolek ma na myśli wszystkich a p być może głównie ciebie... Ze mną korespondował postami na forum całkiem sympatycznie i całkiem normalnie... Zyzolek pisze: Panowie.... mataczu... ... Edytowane 15 Grudnia 2012 przez boguslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.12.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 A jeszcze o oszczędnościach. Jeżeli obniżymy temperaturę o 4 stopnie w takim pomieszczeniu na 10 h to trzymamy średni uzysk energii na poziomie 30 w/h 600/40=15 W 600 OZC 40 dt (+20 -20) średnia temp w sezonie +2 (przyjąłem 0 C) czyli dziennie 300 Wh co dla gazu przekłada się na 6 groszy dziennie. Grosz do grosza i będzie kokosza. Przy długich wyłączeniach nie jest istotne jaki to grzejnik czy regulus ,czy płytowy .Wystarczy przesunąć czas startu i końca grania o 10-15 minut. Skomentuj hydraulik taką powszechnie funkcjonującą mantrę: " Obniżenie temperatury wnętrza o 1 oC, daje obniżenie (oszczędność) zużycia energii na ogrzewanie o 6%." Krótko i na temat. W sposób przystępny dla wszystkich: prawda czy fałsz? ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.12.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Trzeba dodać czas rozgrzewania grzejnika regulus 3 minuty ,lub 6 min płytowy Jeśli udało ci się osobiście podgrzać panelaka w ciągu sześćiu minut, to w tych samych warunkach podgrzejesz regulusa do takich samych parametrów w czasie około 4,5 raza krótszym, czyli w przeciągu jednej minuty dwudziestu sekund.. http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/CzasReakcji.jpg Dlatego bardzo Cię proszę. Nie ustawiaj się w jednej linii z mpopim.... Dbaj o swoją reputację. .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.12.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Skomentuj hydraulik taką powszechnie funkcjonującą mantrę: " Obniżenie temperatury wnętrza o 1 oC, daje obniżenie (oszczędność) zużycia energii na ogrzewanie o 6%." Krótko i na temat. W sposób przystępny dla wszystkich: prawda czy fałsz? ... Masz rację , ale różnica w czasie działania regulus i panelowego to powiedzmy 5 minut. Jeżeli przyjmiemy obniżenie przez 10 h to oszczędność z tytułu zastosowania regulusa a nie panelowego wynisie 6% w 24 h to w 10 h da 2,5 % A teraz różnica pomiędzy zadziałaniem grzejnika to 5 minut w trybie 10 h przerwy 2,5 % /120 =0,021 % to zysk któremu trudno zaprzeczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.12.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Jeśli udało ci się osobiście podgrzać panelaka w ciągu sześćiu minut, to w tych samych warunkach podgrzejesz regulusa do takich samych parametrów w czasie około 4,5 raza krótszym, czyli w przeciągu jednej minuty dwudziestu sekund.. http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/CzasReakcji.jpg Dlatego bardzo Cię proszę. Nie ustawiaj się w jednej linii z mpopim.... Dbaj o swoją reputację. .... Ostatni wykres dotyczy instalacji . a nie grzejnika .Można to interpretować dwojako albo grzejniki i rurociągi sie rozgrzewają , Albo instalacja sprawniej oddaje ciepło i wolniej się rozgrzewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.12.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Skomentuj hydraulik taką powszechnie funkcjonującą mantrę: " Obniżenie temperatury wnętrza o 1 oC, daje obniżenie (oszczędność) zużycia energii na ogrzewanie o 6%." Krótko i na temat. W sposób przystępny dla wszystkich: prawda czy fałsz? ... policzmy Obliczeniowa różnica temperatur -20 i +20 daje 40 stopni średnia w sezonie to +2 .czyli śrdnia różnica to powiedzmy 20 stopni 100 % energii podzielone na różnice 20 stopni daj 5 % na każdy stopień (to tak szacunkowo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.12.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 No i wyszło na moje... Oczekuję na przeprosiny. Ps. Widzę, że lubisz cyferki. Podanie samego wyniku cię nie satysfakcjonuje.. Próbujesz także pomiędzy cyferkami ukryć swoje... Świadomie pomiędzy cyferkami, skoro słowem ci nie wyszło? Bądź rzetelny! Przysłużysz się sobie i przysłużysz się Forum. Ps 2. Mpopi. Zyzolek ma na myśli wszystkich a p być może głównie ciebie... Ze mną korespondował postami na forum całkiem sympatycznie i całkiem normalnie... Zyzolek pisze: Panowie.... mataczu... ... Bogusławie przyjmujesz tylko to co tobie pasuje negujesz to co jest Ci niewygodne. W odpowiedzi nie podałeś temperatury zewnętrznei dla jakiej liczyłeś i kompletnie nie uwzględniłeś oczywistego wpływu scian pomieszczenia na wzrost temperatury. Prawdą jest ,że 30m2 powietrza można podgrzać o 4 C w około 17 minut .Ale nie jest prawdą ,że temperatura w pokoju z realnymi ścianami i stropem i podłogą wzrośnie o 4 stopnie w 17 miniut Obliczają bezwładność podłogówki pokazałem jaki wpływ mają przegrody na zmianę temperatury. Zarzucasz mi ,że coś chcę ukryć w cyferkach ?????? Czy cyferki nie są jednoznaczne ,leprze jest gdybanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.12.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Hydraulik.Kłamiesz.W odpowiedzi podałem temperaturę zewnętrzną , dla której wykonywane było obliczenie..Odpowiedź była umieszczona w wątku " Jakie grzejniki njalepsze?"Nie komentuj odpowiedzi z jednego wątka w zupełnie innym wątku.....=====================================================Abstrahując od konkretnego czasu: regulus rozgrzeje się cztery i pół raza szybciej od odpowiadającego panelaka o zbliżonej mocy.Zatem nie 5 minut, lecz różnie...Jeśli ktoryś z regulusów będzie potrzebował na rozgrzanie się do pełnej mocy np. 10 minut, to odpowiadający mu panelak potrzebuje na to około 45 minut..Jeśli twierdzisz, że rozgrzejesz panelaka w sześć minut, to odpowiadającego mu regulusa rozgrzejesz w jedną minutę i dwadzieścia sekund... Instalacja i jej rozdział, jest mniej wiecej identyczny dla każdego typu grzejnika ściennego.Grzejniki różnią się pomiędzy sobą masą całkowitą ( masa grzejnika + zawartej w nim wody) a także powierzchnią czynną bioroącą udział w wymianie ciepła... W przeciągu 17 minut, w których nastąpiło nagrzanie powietrza w pomieszczeniu, wpływ temperatury przegród na tempo nagrzania tego powietrza jest nieznaczny..Przypomnę, że wyjściowa temperatura wszystkich przegród wynosi 16 oC.....========================================================== W przypadku zastosowania regulusów do ogrzania domu, występują dwie możliwości:1/. Wysoki komfort cieplny za te same pieniądze2/. Wysoki komfort cieplny za mniejsze pieniądze. Pierwszy przypadek występuje wówczas, gdy użytkownik nie robi nic. Grzeje i już. Dostanie dokładnie to co chce. Żadnych manipulacji temperaturą.Grzejniki dostosują się dokładnie do istniejącego sterowania. Grzanie będzie jedynie bardziej niż przy innych grzejnikach zsynchronizowane w czasie z potrzebami użytkownika. Na temat drugiej opcji wiele ostatnio pisałem... Jeśli użytkownik wie, gdzie, kiedy i jak może zaoszczędzić na ogrzewaniu, bez utraty a nawet w niektórych okolicznościach, ze wzrostem komfortu cieplnego,to z całą pewnością to zrobi.... 1/. Reakcja systemu c.o. na uzyski ciepła.2/. Planowe obniżenia dobowe temperatury Rozwinięcie tej myśli w postach kilka stron wyżej oraz w sąsiednim wątku "Jakie grzejniki najlepsze?" Wykonywanie tych manewrów szybko i o czasie możliwe jest wyłącznie przy układzie grzejnikowym o minimalnej bezwładności cieplnej... PozdrawiamBogusław ... Edytowane 15 Grudnia 2012 przez boguslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.12.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Oto twoje odpowiedzi w całości i widać kto kłamie i mataczy: "Rzuciłem okiem na analizę daną mi na biurko..Dla różnych typów grzejników, czasy te będą się różnić.Wystarczający (zadowalający) wynik daje grzejnik typ R4/100 - 17 minut..Nie ma chyba sensu, by ten czas był krótszy lub dłuższy - np. 40 minut..Cena grzejnika R4/100, z wieszakami i uszczelkami, przy średnim upuście na rynku wynosi 236.- PLN" i druga na priv "Witamy! Około 17 minut dla grzejnika typ R 4/100, który rekomendujemy do tego zadania.Obliczenie uwzględnia wszystkie aspekty związane z Pańskim pytaniem. W uzupełnieniu powyższej informacji:O jeden rząd wielkości mniejszy grzejnik - typ R4/90 posiada zbyt małą nadwyżkę mocy nad OZC.Do osiągnięcia oczekiwanego przez Pana efektu grzewczego potrzebowałby on aż 42 minuty Pozdrawiamy serdecznie Zespół REGULUS-system TYLE JEST WARTE TWOJE SŁOWO Szkoda na ciebie prądu do kompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.12.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.12.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) W czym problem?Efekt grzewczy w 17 minut zadowoli każdego... Stąd propozycja wybory grzejnika - R4/100.Chyba żaden inwestror nie chciałby czekać aż 42 minuty na spodziewany wzrost temperatury o 4 oC?Choć na większą część zimy taki grzejnik (R4/90) będzie całkowicie wystarczający. Minus dwadzieścia stopni przez wiele dni z rzędu, to rzadkość.. Z kolei skracanie czasu grzania poniżej 17 minut, poprzez zainstalowanie grzejnika mocniejszego R4/110 lub R4/120, to już byłaby sztuka dla sztuki, "przerost formy nad treścią"...Analiza przedstawiała czasy dla sześciu grzejników - po dwa z każdej typowej grupy: R4, R5, R6. Ps. Próbujesz się rakiem wycofać ze swoich obietnic co do obliczeń w weekend? Mpopi Cię postraszył? Myślę, że masz jaja i policzysz co obiecałeś... Ps2. W weekend coś się u Ciebie pogarsza odbiór... Regularnie. Oczekuję na kolejne przeprosiny. Tym razem do Twojego ostatniego postu. ... Edytowane 15 Grudnia 2012 przez boguslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.12.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 W czym problem? Efekt grzewczy w 17 minut zadowoli każdego... Stąd propozycja wybory grzejnika - R4/100. Chyba żaden inwestror nie chciałby czekać aż 42 minuty na spodziewany wzrost temperatury o 4 oC? Choć na większą część zimy taki grzejnik (R4/90) będzie całkowicie wystarczający. Minus dwadzieścia stopni przez wiele dni z rzędu, to rzadkość.. Z kolei skracanie czasu grzania poniżej 17 minut, poprzez zainstalowanie grzejnika mocniejszego R4/110 lub R4/120, to już byłaby sztuka dla sztuki, "przerost formy nad treścią"... Analiza przedstawiała czasy dla sześciu grzejników - po dwa z każdej typowej grupy: R4, R5, R6. Ps. Próbujesz się rakiem wycofać ze swoich obietnic co do obliczeń w weekend? Mpopi Cię postraszył? Myślę, że masz jaja i policzysz co obiecałeś... Ps2. W weekend coś się u Ciebie pogarsza odbiór... Regularnie. Oczekuję na kolejne przeprosiny. Tym razem do Twojego ostatniego postu. ... Zarzuciłeś mi ponownie kłamstwo .A ja pokazałem ,e to ty kłamiesz ,bo w żadnej odpowiedzi nie było napisane dla jakiej temperatury policzyłeś. Teraz tłumaczysz ,że -20 C jest rzadko . Jak pokazuję obliczenia to też to kwestionujesz . Za co mam przepraszać ?Za pokazywanie prawdy. Piszesz głupoty o jakiś cudownych własnościach regulusa A to zwykły grzejnik Pozwalający zwiększyć oszczędności paliwa o 0,021 procenta , Nigdy nie przedstawiłeś ,żadnych obliczeniowych argumentów .Rzucasz 17 minut i uważasz ,że masz rację Ja zadałem konkretne pytanie a ty mataczysz i jeszcze śmiesz żądać przeprosin. A ja będę wykazywał twoje kłamstwa do oporu ,nie znoszę głupoty i oszustów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.12.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 W czym problem? Ps. Próbujesz się rakiem wycofać ze swoich obietnic co do obliczeń w weekend? Mpopi Cię postraszył? Myślę, że masz jaja i policzysz co obiecałeś... Ps2. W weekend coś się u Ciebie pogarsza odbiór... Regularnie. Oczekuję na kolejne przeprosiny. Tym razem do Twojego ostatniego postu. ... Lecz się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts