Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRZEJNIKI - jakie wybrać? Co polecacie, jakie najlepsze?

vanka99

Recommended Posts

Zyzolek ma na myśli wszystkich a p być może głównie ciebie...

Ze mną korespondował postami na forum całkiem sympatycznie i całkiem

normalnie...

Zyzolek pisze: Panowie....

mataczu...

skoro mówisz że wiesz lepiej co on ma na myśli i co chciał powiedzieć to ja sobie poniżej zacytuję

podłogówka jest tańsza w eksploatacji i lepsza w komforcie. Teraz właśnie zlikwidowałem na powierzchni 80m2 kilka grzejników na rzecz podłogówki

jak widać wyraźnie bogusław potrafi każdy tekst zinterpretować na swoją korzyść, i nawet tam gdzie ktoś ewidentnie pisze o zaletach podłogówki i likwidacji grzejników on poczeka chwilę i gdy przyschnie wykręci kota ogonem i będzie bezczelnie wkładał komuś w usta swoje poglądy

• Odpowiedzi 354
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja pokazałem ,e to ty kłamiesz ,bo w żadnej odpowiedzi nie było napisane dla jakiej temperatury policzyłeś.

A ja będę wykazywał twoje kłamstwa do oporu ,nie znoszę głupoty i oszustów

Kłamiesz.

Temperatura dla jakiej został policzony czas, zawarta zostałą w twoim pytaniu !!

Prosiłem cię, byś zerknął ponownie do mojej odpowiedzi..

Ograniczałem sie do podania czasu, gdyż o czas właśnie pytałeś..

Przedstawianie sposobu obliczenia tego czasu mnie akurat nie epatuje..

======

Co do drugiego zdania: i vice versa...

Widzę, że przestajesz przebierać w argumentach...

Nie wystawia ci to najlepszego świadectwa...

======

Żadnych obliczeń nie kwestionuję.

Pokaż natomiast do reszty jak wygląda prawda a nie ćwierć prawda....

Ogrzanie posadzki o cztery stopnie to tylko ułamek potrzeb...

Chodziło ci o ogrzanie powietrza o cztery stopnie a to już kolejny etap..

Posadzka, w twoich obliczeniach, ma masę 333 razy większą od masy obliczeniowego grzejnika i jej "energia rozruchowa" jest nieporównywalnie większa... (Panelak ma masę średnio 4,5 raza większą od regulusa...)

W swoim obliczeniu ledwie "rozruszałeś" podłogę...

Jaką moc daje podłogówka przy dT 1- 2 - 3 - 4 oC ??

Licz dalej..

Ps.

Co do wielkości oszczędności: kłamstwo.

Różnica w czasie rakcji pomiędzy regulusami a panelakami jest większa niż 5 minut.

Zatem na planowanych i nieplanowanych !! wyłączeniach, można zaoszczędzić znacznie wiecej energii.

Dochodzi jeszcze zysk ze spożytkowania uzysków ciepła.

Ps. Dobrze myślałem, że EOT...

...

Edytowane przez boguslaw

Panowie, dajcie sobie spokój. Nie da się tego czytać.

Zyzolek ma na myśli wszystkich a być może głównie ciebie mpopi...

Ze mną korespondował postami na forum całkiem sympatycznie i całkiem

normalnie...

Zyzolek pisze w liczbie mnogiej: Panowie....

mataczu...

Akurat porównywanie nowoczesnych grzejników do podłogówki to jak porównywanie Golfa z Traktorem. Aczkolwiek takie porównanie jest dla Bogusława bardzo wygodne.

Zróbcie porównanie do grzejników aluminiowych czy stalowych.

Bez obrazy, ale jeśli chodzi o dynamikę, to podłogówkę można porównać co najwyżej z grzejnikami żeliwnymi.

Zarzuciłeś mi ponownie kłamstwo .A ja pokazałem ,e to ty kłamiesz ,bo w żadnej odpowiedzi nie było napisane dla jakiej temperatury policzyłeś.

11-12-2012 17:55 #1466 boguslaw

Napisał hydraulik_

Ile czasu potrzeba żeby podnieść temperaturę z 16C na 20 C w pomieszczeniu o kubaturze 30 m3 i zapotrzebowaniu na ciepło 600 W przy -20 C

Budynek murowany ,strop betonowy ,podłoga- parkiet.

Kocioł gazowy kondensacyjny .parametry pracy 55/45C regulacja pogodowa

interesuje mnie czas dla temperatury zewnętrznej -20 C

=================================================================

cyt:" interesuje mnie czas dla temperatury zewnętrznej -20 C" koniec cyt...

Rzuciłem okiem na analizę daną mi na biurko..

Dla różnych typów grzejników, czasy te będą się różnić.

Wystarczający (zadowalający) wynik daje grzejnik typ R4/100 - 17 minut (...)

EOT

...

Edytowane przez boguslaw

Oto ciąg dalszy manipulacji Bogusława

Pytania były takie:

Temat Jakie grzejniki są najleprze? z dnia10.12.2012

Wysłałem następujące pytanie do regulusa:

Interesuje mnie Ile czasu potrzeba żeby podnieść temperaturę z 16C na 20 C w pomieszczeniu o kubaturze 30 m3 i zapotrzebowaniu na ciepło 600 W przy -20 C

interesuje mnie czas dla temperatury zewnętrznej 0 C i -20 C

Z informacji uzyskanych na forum wynika ,że bardzo szybko.

Pozdrawiam

Koniec cytatu

oraz zadane firmie rgulus

cytat

:

Dostałem kontakt do waszej firmy na FM

Interesuje mnie Ile czasu potrzeba żeby podnieść temperaturę z 16C na 20 C w pomieszczeniu o kubaturze 30 m3 i zapotrzebowaniu na ciepło 600 W przy -20 C

interesuje mnie czas dla temperatury zewnętrznej 0 C i -20 C

Z informacji uzyskanych na forum wynika ,że bardzo szybko.

Pozdrawiam

Tak wygląda prawda , nie g.... prawda Bogusława

Akurat porównywanie nowoczesnych grzejników do podłogówki to jak porównywanie Golfa z Traktorem. Aczkolwiek takie porównanie jest dla Bogusława bardzo wygodne.

Zróbcie porównanie do grzejników aluminiowych czy stalowych.

Bez obrazy, ale jeśli chodzi o dynamikę, to podłogówkę można porównać co najwyżej z grzejnikami żeliwnymi.

Nikt nie kwestionuje prędkości rozgrzewania .

Piszemy o cechach.

Podłogówka ma jedną cechę która powoduje oszczędności .Podnosi temperaturę tła pozwala to obniżyć temperaturę powietrza nawet o 2 C

przy zachowaniu komfortu.Obniżenie temperatury o 2 C może dać nawet 10 % oszczędności bo trwa 24 h/dobę.

Ponadto pracuje przy skrajnie niskich temperaturach zasilania np 28/23 co jest bardzo korzystne w przypadku PC.

Tempera tura tła jest jednym z istotnych parametrów.

Wyobraź sobie dwa ogniska i temperaturę - 20C

Stań pomiędzy ogniskami ,ciekawe co poczujesz.Oczywiście nie za blisko:D

Powietrze tam gdzie stanie sz będzie miało -20

Nie kombinuj hydraulik.

Dostałeś odpowiedź dla temp. - 20 oC i to powinno ci wystarczyć.

Temperaturę 0 oC pominięto..

Przy temperaturze 0 oC znacznie zmienia się OZC.. Nieprawdaż?

A zatem znacznie łatwiej ogrzać powietrze w pomieszczeniu czy też nie będzie bardzo istotnej różnicy?

Odpowiedz rzetelnie. Policz to..

==================================================

Kiepski przykład z tymi ogniskami....

Jaka jest temperatura tych ognisk? 500 oC a może 800 oC, a może nawet więcej?

Zależy od rodzaju drewna i wiatru... Jak w kuźni....

Ogniska grzeją takiego "stacza" poprzez konwekcję czy poprzez promieniowanie?

Gdzie tu komfort cieplny zbliżony do tego jaki mamy w domu?

====================

Co z tą "temperaturą tła"?

Ściany mają niższą temperaturę? A niby czemu?

Jakieś nowe prawo fizyki forsujesz?

"Temperaturę tła" możesz utrzymywać niższą przy grzejnikach także, z tą różnicą, że przy grzejnikach możesz manewrować krótkoczasowo temperaturą powietrza a przy podłogówce nie....

...

Edytowane przez boguslaw

Nie kombinuj hydraulik.

====================

Co z tą "temperaturą tła"?

Ściany mają niższą temperaturę? A niby czemu?

Jakieś nowe prawo fizyki forsujesz?

"Temperaturę tła" możesz utrzymywać niższą przy grzejnikach także, z tą różnicą, że przy grzejnikach możesz manewrować krótkoczasowo temperaturą powietrza a przy podłogówce nie....

...

bez pojęcia

A jednak rzuć okiem na sąsiedni wątek i obejrzyj sobie dokładnie ten post, w którym odniosłem się do twojego pytania...

Dokładnie..

Może i ty i ja mamy rację ?

Czepiactwo? Skup się na meritum...

Ps.

Miałeś coś obliczyć...

Zapomniałeś czy robisz uniki?

...

A jednak rzuć okiem na sąsiedni wątek i obejrzyj sobie dokładnie ten post, w którym odniosłem się do twojego pytania...

Dokładnie..

Może i ty i ja mamy rację ?

Czepiactwo? Skup się na meritum...

Ps.

Miałeś coś obliczyć...

Zapomniałeś czy robisz uniki?

...

poco? żebyś znowu pisał ,że kłamię .To bez sensu.

Kto manipuluje cytatami?

Ja uznałem wyniki i nawet sam policzyłem to samo.A ty i tak jesteś przeciw.

A ściany też trzeba rozgrzać .I ten proces odbywa się jednocześnie a nie jak ty sugerujesz po zagrzaniu powietrza.

proces wygląda następująco .Grzejnik podgrzewa powietrze a powietrze podgrzewa ścianę ,strop i podłogę.

Ściana zewnętrzna ma zazwyczaj temperaturę o 1 stopień niższą niż ściana wewnętrzna (prosto sprawdzić pirometrem.

Wynika z tego ,że grzejnik musi dostarczyć tyle energii ,żeby zagrzać powietrze i ściany i strop i podłogę.

Ty to kwestionujesz albo z powodu złej woli albo braku wiedzy .Wierzę ,że to to drugie.

Powierzchnia przegród jest pokaźna i porównywalna z powierzchnią grzejnika.Pomieszczenie które rozpatrywaliśmy np 30m3 =12m2

może mieć 12+12+7*2,5=41,5 m2 przegród o temperaturze 16 C

czas podgrzani jednej przegrody policzyłem 180 podłoga.Dodaj resztę.to proste

Temperatura powietrza a temperatura otaczających powierzchni

Badania wzajemnych wpływów temperatury powietrza i otaczających powierzchni (nazywaną temp. promieniowania) wykazały, że odczucie temperatury przez człowieka odpowiada w przybliżeniu średniej pomiędzy wartościami tych obu temperatur. Duże różnice pomiędzy temperaturą powietrza a temperaturą promieniowania odczuwane są przez człowieka jako dyskomfort nawet przy wystarczająco wysokich temperaturach powietrza. Szczególnie nieprzyjemne są duże, zimne powierzchnie ścian lub okien.

W takim przypadku jak pogrubiony użytkownik podniesie temperaturę powietrza wyżej niż potrzeba.(kiedyś wyśmiałeś to jak napisałem o przegrzaniu powietrza)

Warto wpisać w google komfort cieplny

Nie pada tu co prawda nazwa temperatura tła.Ale ja tak nazywam (tak to określano na PW). Ale chodzi o temperaturę przegród (otoczenia).

Edytowane przez hydraulik_

Oraz też wikipedia tylko trzeba chcieć:

Utrata ciepła z organizmu człowieka zachodzi głównie przez skórę. W normalnych warunkach pracy człowiek traci około 50-70% ciepła swego ciała drogą wypromieniowania ciepła do otaczających powierzchni i przedmiotów. W chłodnym środowisku pracy, przy niskiej temperaturze ścian, utrata ciepła drogą wypromieniowania może wynosić 80% i więcej.

To jest już odczuwane jako dyskomfort

Wiec podgrzanie powietrza nie wystarczy .To połowa sukcesu .A połowa to nie sukces

Ciekawe z ilu postów przecietny czytelnik się zorientuje, że bogusław mataczy, nie dopowiada prawdy, przekłamuje, przemilcza itp. Wystarczy 5 czy 10? A co jeśli tych postów jest pare tysięcy przeplecionych pseudonaukowym bełkotem dynamicznym grzaniu, optymalnej produkcji ciepła,optymalnej dystrybucji ciepła itp bla bla bla. - czy wtedy też jest łatwo wyciągnąć taie wnioski? Spamerstwo, szukanie naiwnych i celowe wprowadzanie błąd, oto czym się tu bogusław zajmuje.

Ciekawe z ilu postów przecietny czytelnik się zorientuje, że bogusław mataczy, nie dopowiada prawdy, przekłamuje, przemilcza itp. Wystarczy 5 czy 10? A co jeśli tych postów jest pare tysięcy przeplecionych pseudonaukowym bełkotem dynamicznym grzaniu, optymalnej produkcji ciepła,optymalnej dystrybucji ciepła itp bla bla bla. - czy wtedy też jest łatwo wyciągnąć taie wnioski? Spamerstwo, szukanie naiwnych i celowe wprowadzanie błąd, oto czym się tu bogusław zajmuje.

To nie pisać?

Komfort cieplny w pomieszczeniu będzie zapewniony wtedy, gdy uda się utrzymać niemal stałe

warunki mikroklimatu wewnętrznego (rys. 3). Ze względu na wypromieniowanie ciepła z organizmu

ludzkiego duże znaczenie dla warunków komfortu cieplnego ma temperatura powierzchni przegród

tworzących to pomieszczenie (rys. 4). Szczególne znaczenie ma temperatura podłogi, ponieważ straty

cieplne z organizmu ludzkiego są tu dodatkowo powiększane przez przewodzenie ciepła (rys. 5.).

Nadmierna prędkość powietrza może wywoływać nieprzyjemne, miejscowe schłodzenie powierzchni

ciała (rys. 6).

Źródło jak wyżej Politechnika Łódka

opracował dr inż. Zbigniew Cebulski

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...