Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRZEJNIKI - jakie wybrać? Co polecacie, jakie najlepsze?

vanka99

Recommended Posts

A 17 minut to między bajki można włożyć bez liczenia :-)

Z liczeniem na szybko to może i samo powietrze o wilgotności 50% by się zdążyło nagrzać o te 4'C, bo 30m3 wymaga do tego 154,8kJ, czyli przy nadwyżce mocy 150W jest to 17 minut i 12 sekund, ale gdzie nagrzanie grzejnika, gdzie czas nagrzania ścian i wymieszania się powietrza? Nie ma więc szans na nagrzanie pokoju do 20'C w 17 minut. A już na pewno nie będzie tam ciepło, nawet gdy powietrze osiągnie 20'C.

No proszę...

A hydraulik obliczył nawet, że 13,6 minuty...

Co ty na to hydraulik?

Przyszedł Indi i powiedził, że jesteś bajkopisarz....

Mpopi mu wtóruje... Mpopi będzie wtórował każdemu, choćby diabłowi, byle choć na chwilkę dołożyć Regulusowi...

Później dopiero wychodzi, ze podły matacz z niego...

...

Indi. Drobna rada.

Przeczytaj wątek.

Wówczas może lepiej poznasz kto, co i kiedy pisał.

Nie zamierzam udowadniać kolejnemu forumowiczowi, że nie jestem wielbłądem...

• Odpowiedzi 354
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kombinuj dalej...Piszesz tak, jakby przegrody ogrzewły się jednocześnie z powietrzem a tak nie jest..

Najpierw powietrze a dopiero od powietrza ściany...

To, że ogrzeję powietrze o 4 oC nie oznacza, że w tym samym czasie o tyle samo ogrzeją się ściany....

Temperatura laminarna powietrza przy samych przegrodach będzie w tym przypadku zawsze niższa....

Dla tynku współczynnik lambda wynosi 1W/(m2K).......

Kombinuj dalej hydraulik...

...

podaj źródło 1 W dla tynku.Opory przejmowania ciepła obliczone wg Polskiej Normy

Ja liczę , a ty kombinujesz.

Uzasadnij co robi ciepłe powietrze w pomieszczeniu kontaktując się ze ścianą i stropem w ciągu tych magicznych 17 minut.

Co powoduje zatrzymanie przepływu ciepła .przy rosnącej różnicy temperatur np (2 C)

nie kombinuj tylko podaj fakty poparte obliczeniami

No proszę...

A hydraulik obliczył nawet, że 13,6 minuty...

Co ty na to hydraulik?

Przyszedł Indi i powiedził, że jesteś bajkopisarz....

Mpopi mu wtóruje... Mpopi będzie wtórował każdemu, choćby diabłowi, byle choć na chwilkę dołożyć Regulusowi...

Później dopiero wychodzi, ze podły matacz z niego...

...

Indi. Drobna rada.

Przeczytaj wątek.

Wówczas może lepiej poznasz kto, co i kiedy pisał.

Nie zamierzam udowadniać kolejnemu forumowiczowi, że nie jestem wielbłądem...

Mataczu bogusławie

Ja pokazałem co ty uwzględniasz w obliczeniach bo ty cie bałeś podać prawdę.

Potem dodałem czas podgrzewania przegród .

Jesteś oszustem i próbujesz nas zkłucić ale fakty są takie jakie są.

Może ty jesteś po prostu głupi

30%

Poczytaj opracowanie Politechniki Łódzkiej

Nie zmienia to faktu ,że 17 minut przy proponowanym przez ciebie grzejniku to nieprawda

30%? A jaką drogą?

17 minut? Prawda, prawda... Nie daj się zwieść...

Policz opór cieplny ściany tynkowanej.. Policz dobrze..

Ps. Dlaczego niby, przy grzejnikach nie można trzymać niskiej temperatury ścian (wszystkich przegród - powiedzmy 19 oC) a przy podłogówce można?

W dobrze ocieplonym i dobrze akumulującym domu, różnica temperatury pomiędzy poszczególnymi przegrodami (i to tylko laminarnie przy ich powierzchni) wyniesie

max 1 oC....

Wytłumaczysz ślicznie?

Rozumiesz takie stwierdzenie?

Na marginesie...

Ja uważam, że można,,,,

I przy grzejnikach utrzymywać można niższą temperaturę ścian, gdyż w razie potrzeby można szybko podnieść temperaturę powietrza w pomieszczeniu....

Co ty na to hydraulik?

...

Temperatura laminarna powietrza przy samych przegrodach będzie w tym przypadku zawsze niższa....

Dla tynku współczynnik lambda wynosi 1W/(m2K).......

...

Nazywaj mnie jak chcesz.. Loto mi to... Nie wiem jak administratorowi FM...

http://www.mardeco.com.pl/pliki/przyklad-wyznacz-wsp-przen-ciepla.pdf

Ps.

I całkiem na marginesie...

Jakie jest OZC pomieszczenia, o którym rozmawiamy dla temperatury wewnętrznej 16 oC ??

...

Edytowane przez boguslaw

Uzasadnij co robi ciepłe powietrze w pomieszczeniu kontaktując się ze ścianą i stropem w ciągu tych magicznych 17 minut.

Co powoduje zatrzymanie przepływu ciepła .przy rosnącej różnicy temperatur np (2 C)

Problem w tym, ze przy samej ścianie dT nie jest już tak duża...

MIeszanie powietrza przy ścianach następuje dużo wolniej niż w otwartej przestrzeni...

Istnieją przyścienne opory przepływu powietrza i mikroturbulencje...

Obejrzyj ścianę przez lupę,,,

To nie jest gładka szyba.....

...

30%? A jaką drogą?

17 minut? Prawda, prawda... Nie daj się zwieść...

Policz opór cieplny ściany tynkowanej.. Policz dobrze..

Ps. Dlaczego niby, przy grzejnikach nie można trzymać niskiej temperatury ścian (wszystkich przegród - powiedzmy 19 oC) a przy podłogówce można?

W dobrze ocieplonym i dobrze akumulującym domu, różnica temperatury pomiędzy poszczególnymi przegrodami (i to tylko laminarnie przy ich powierzchni) wyniesie

max 1 oC....

Wytłumaczysz ślicznie?

Rozumiesz takie stwierdzenie?

Na marginesie...

Ja uważam, że można,,,,

I przy grzejnikach utrzymywać można niższą temperaturę ścian, gdyż w razie potrzeby można szybko podnieść temperaturę powietrza w pomieszczeniu....

Co ty na to hydraulik?

...

Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem to co napisałem

Też o to apeluję...

Czytaj ze zrozumieniem to co napisałem.

Nie przypisuj mi niewypowiedzianych treści i intencji..

======================

Nic nie stoi na przeszkodzie, by mając grzejniki, utrzymywać temperaturę obniżoną we wszystkich pomieszczeniach i w razie zaistnienia takiej potrzeby podnieść temperaturę powietrza na tak długo, jak trzeba i o tyle o ile potrzeba..

Po ustaniu planowanego okresu wzrostu temperatury powietrza, temperatura wnętrza powróci do punktu wyjścia..

Obniżenie stałej, bazowej temperatury w pomieszczeniach rzadziej użytkowanych może być znaczące.

...

bogusławie jak mam rozumieć temperaturę laminarną,jak mam rozumieć sformułowanie kombinujesz do moich obliczeń

jak mam rozumieć zarzucanie mi kłamstwa kiedy podaję podstawy moich obliczeń,Podaję źródła informacji

.Ty wszystko kwestionujesz bo tobie nie pasuje . Ja wyliczam opory przejmowania ,a ty piszesz ,ze ściana jest chropowata i mam obejrzeć lupą.

Ja powołuję się na normę ty z palca wyciągasz 1 W.

Ja piszę ,ze czas podgrzania powietrza jest 13 minut ,ale trzeba dodać czas na podgrzanie ścian .Podaję moc grzejnika który spełni te warunki.

Ale ty widzisz tylko 13 minut.

Ja piszę o twoim grzejniku ,a ty wyskakujesz ,że podłogówka dłużej.

To jak kiedyś ktoś powiedział : A u was biją murzynów.

To ten poziom

Dzisiaj uruchamiałem instalację po wymianie kotła.

Były tam regulusy ,aluminiowe ,żeliwne, i panelaki .

Najwydajniej ruszyły aluminiowe,

Regulusy były w pomieszczeniach technicznych ,pracowały podobnie do panelaków.

Ja stosuję głównie panelowe ,ale to było ciekawe doświadczenie.Aluminiowe w salonie moment zagrzały ,aż firany kiwały się

Regulusy mają dużą powierzchnię ,ale nie cała powierzchnia pracuję .Aluminiowe blaszki z jakich są wykonane ,śa ciepłe przy rurze miedzianej

ale temperatura szybko spada wraz z odległością od rury.

Wyobraźcie sobie kawał blachy aluminiowej o grubości 1 mm o wymiarach 1m x 1m z przechodzącą przez środek rurą miedzianą.

Można napisać ,że powierzchnia wynosi 2m2 , ale jakie to ma znaczenia.

Gdybyś w salonie powiesił regulusy, miałbyś to samo...

Przepływy są wyrównane względem oporów hydraulicznych?

Przy czterech typach grzejników w jednej instalacji to nie jest takie proste...

Przy temperaturze czynnika 60 oC - temperatura na powierzchni regulusa wyniesie 57 oC....

Poza najniższą częścią, lecz to dotyczy także innych typów grzejników.

Powierzchnia regulusów i tak będzie równiej "obdarzona" ciepłem od innnych typów grzejników, gdyż rozdział z pakietu rur miedzianych jest znacznie bardziej równomierny.

Odległość od zewnętrznej krawędzi rury do powierzchni grzejnika wynosi 4 cm a nie pól metra.. Cały grzejnik ma grubość 9 cm - rura 15 mm..

Temperatura spada wskutek przewietrzania wnętrza grzejnika - kominy konwekcyjne..

Wysokim grzejnikiem R8, R10 zgasisz zapałkę...

Ja wiem swoje, ty wiesz swoje..

Nie kwestionuję twoich obliczeń co do szybkości nagrzania powietrza w pomieszczeniu. Są jak najbardziej ok..

Obliczenie nagrzewania się ścian nie jest ok... Poza tym stabilizacja temperatury przegród o cztery stopnie w górę to kwestia wielu godzin.. A powietrze dawno nagrzane..

Ps. Piszę trochę chaotycznie, bo w tym czasie rozmaiwam przez telefon...

...

Edytowane przez boguslaw

Aluminiowe w salonie moment zagrzały ,aż firany kiwały się

I nie musiały nagrzać ścian aby było ciepło?

Wystarczyło nagrzać samo powietrze?

A "temperatura tła" jaka była?

Mam zacytować, jakimi epitetami ty mnie obdarzasz?

Pisałem ci. Skoro grzejnik jak grzejnik, to analogicznie kobieta jak kobieta, facet jak facet, samochód jak samochód, drewno jak drewno...

Pod względem formalnym niczym się nie różnią..

Diabeł tkwi w szczegółach.

W możliwościach...

A te są rozmaite...

...

Edytowane przez boguslaw

Nas różni to ,że ty nie uznajesz wpływu ścian ,a ja je uwzględniam i to wszystko.

Ja nawet wyliczyłem kiedy wpływ ścian jest istotny ,a kiedy można go pominąć (formalnie).

Jeżeli będziemy porównywać tylko grzejniki to regulus jest rekordzistą .

Ale my grzejemy domy nie grzejniki

Wykazałem ,że dla rozpatrywanego pomieszczenia przejmowanie ciepła odbywa sie z mocą 340 W n1 stopień

Więc jak mamy nadwyżke 150 W to potrwa długo (zależnie od materiały i masy ścian)

ale jak dodamy 1200W do OZC to damy rade w 17 minut o 4 C samo powietrze ,Bo ściany wiecej nie wezmą.

Ale trzeb podać prawdę OZC +1200 +150

Grzejemy nie domy, lecz powietrze w tych domach. Czy ktoś grzejący pomieszczenie myśli o tym, żeby nagrzać ściany, czy myśli o tym, żeby podnieść temperaturę powietrza?

To, że ściany "kradną" ciepło z powietrza to już inna inszość.

W niektórych przyupadkach technologii budowy domu jest to efekt zamierzony....

Prawda?

No to nie naciagaj wyników. Niuansów jest znacznie więcej...

Twoje obliczenie przejmowania ciepła od powietrza jest dobre dla wolno działającej podłogówki...

Dla grzejników jest nieprawdziwe, gdyż dT przyścienne jest inne niż twoje obliczeniowe, z powodu nieprzemieszania powietrza przy wszystkich ścianach, we wszystkich rogach itd..

To raz.

OZC dla 16 oC nie wynosi 600 W. 600W jest dla 20 oC wewnątrz i -20 oC zewnątrz.

To dwa.

Analogicznie wykonałeś twoje obliczenie dla podłogówki - 180 minut. Podłogówka ta nie jest oderwana od otoczenia. Traci na rzecz powietrza i kolejno musi podgrzać ściany.

To trzy.

Pamiętaj zatem, że każdy kijaszek ma dwa końce...

Grzejemy przede wszystkim powietrze, gdyż w środowisku powietrza żyjemy....

Temperatura powietrza może się wahać w granicach 2-3 oC i to właśnie jest dla użytkownika komfortowe, podczas gdy temperatura ścian jest mniej więcej fix...

To cała idea...

Przykład:

Idę spać - ogrzewanie sypialni stop!

Temperatura powietrza w sypialni ustabilizuje się na poziomie temperatury ścian...

Nazwanie tego obniżeniem nocnym jest tylko figurą retoryczną...

Chodzi jedynie o zaprzestanie grzania sypialni na czas nocy...

Spada wyłącznie temperatura powietrza, gdyż przecież temperatura ścian w przeciągu ośmiu godzin jest prawie fix...

Przy podłogówce jest to niewykonalne...

...

Edytowane przez boguslaw

I nie musiały nagrzać ścian aby było ciepło?

Wystarczyło nagrzać samo powietrze?

A "temperatura tła" jaka była?

Mam zacytować, jakimi epitetami ty mnie obdarzasz?

Pisałem ci. Skoro grzejnik jak grzejnik, to analogicznie kobieta jak kobieta, facet jak facet, samochód jak samochód, drewno jak drewno...

Pod względem formalnym niczym się nie różnią..

Diabeł tkwi w szczegółach.

W możliwościach...

A te są rozmaite...

...

Dom drewniany:(

Grzejemy nie domy, lecz powietrze w tych domach. Czy ktoś grzejący pomieszczenie myśli o tym, żeby nagrzać ściany, czy myśli o tym, żeby podnieść temperaturę powietrza?

To, że ściany "kradną" ciepło z powietrza to już inna inszość.

W niektórych przyupadkach technologii budowy domu jest to efekt zamierzony....

Prawda?

No to nie naciagaj wyników. Niuansów jest znacznie więcej...

Twoje obliczenie przejmowania ciepła od powietrza jest dobre dla wolno działającej podłogówki...

Dla grzejników jest nieprawdziwe, gdyż dT przyścienne jest inne niż twoje obliczeniowe, z powodu nieprzemieszania powietrza przy wszystkich ścianach, we wszystkich rogach itd..

To raz.

OZC dla 16 oC nie wynosi 600 W. 600W jest dla 20 oC wewnątrz i -20 oC zewnątrz.

To dwa.

Analogicznie wykonałeś twoje obliczenie dla podłogówki - 180 minut. Podłogówka ta nie jest oderwana od otoczenia. Traci na rzecz powietrza i kolejno musi podgrzać ściany.

To trzy.

Pamiętaj zatem, że każdy kijaszek ma dwa końce...

Grzejemy przede wszystkim powietrze, gdyż w środowisku powietrza żyjemy....

Temperatura powietrza może się wahać w granicach 2-3 oC i to właśnie jest dla użytkownika komfortowe, podczas gdy temperatura ścian jest mniej więcej fix...

To cała idea...

Przykład:

Idę spać - ogrzewanie sypialni stop!

Temperatura powietrza w sypialni ustabilizuje się na poziomie temperatury ścian...

Nazwanie tego obniżeniem nocnym jest tylko figurą retoryczną...

Chodzi jedynie o zaprzestanie grzania sypialni na czas nocy...

Spada wyłącznie temperatura powietrza, gdyż przecież temperatura ścian w przeciągu ośmiu godzin jest prawie fix...

Przy podłogówce jest to niewykonalne...

...

Mam inne zdanie

Skoro wyłączenie grzejnika nie zmienia wiele (fix) to nie włączaj rano.

Jak piszesz spadnie temperatura powietrza .A do jakie j temperatury spadnie .Ściany maja temperaturę powietrza .Co spowoduje ten spadek.

Spadek będzie więc powolny bo ściany działają stabilizująco na temperaturę powietrza .

Jeżeli jest inaczej wskaż czynnik powodujący spadek temperatury powietrza bez uwzględniania wpływu ścian .

Skoro grzejemy tylko powietrze to czy stygnie tylko powietrze

Czy wchodząc do jakiegoś pomieszczenia wyczujesz, czy znajduje się w nim jakikolwiek grzejący grzejnik czy nie?

Czy temperatura wszystkich przegród pomieszczenia jest jednakowa?

A pomieszczenia z oknem?

Jeśli przez większą część doby trzymasz w pomieszczeniu temperaturę powietrza i ścian np. 19 oC, czy jesteś w stanie podnieść temperaturę powietrza rano tylko na jedną godzinę do np. 21. 0C bez podniesienia temperatury ścian do 21 oC?

Skoro grzejemy tylko powietrze to czy stygnie tylko powietrze ? Nie, nie tylko powietrze.

Doprowadzamy do sytuacji, w której w pomieszczeniu nie ma żadnego przedmiotu o temperaturze wyższej od ustalonej, ustabilizowanej temperaturze wnętrza..

I to jest dzałanie, które musi przynieść oszczędność...

Głębokie obniżenie "temperatury tła" wykonamy odważnie tylko wówczas, gdy dysponujemy takim ogrzewaniem, które w sposób szybki, dynamiczny, pozwoli nam łatwo i w miarę tanio odzyskać temperaturę powietrza, którą uznamy za komfortową.

Kiedy tanio?

Kiedy elementy grzejące potrzebują relatywnie niewielkiego wydatku energii cieplnej do uzyskania pełnej mocy grzewczej...

...

jak zwykle w bogusiowym wywodzie żadnych cyferek tylko bla bla bla, co się potem dziwić że userzy piszą że tego się czytać nie da

może zamiast tego bełkotu marketingowego zacytujmy kogoś kto ma regulusy i tak robi ?? tylko jak to zrobić ?? nikt z posiadających regulusy nie potrafi tak zrobić jak to opisuje boguś, jedynie kbab tak robi ale on używa do tego celu PPCi bo płaci za kWh 0,18zł czyli 25% taniej niż za kaloryfery i dysponuje mocą 2x4KW za raptem 2500zł czyli regulus będzie znacznie droższy i w instalacji i w eksploatacji więc co się dziwić że nikt bogusiowego grzania dynamicznego regulusami nie uskutecznia

Bogusławie wynika z tego ,że podczas grzania ,ogrzewasz powietrze bez ścian.w 17 minut

A po wyłączeniu grzejnika nagrzane ??? ściany i przedmioty utrzymują ciepło w pomieszczeniu

CUD bo na pewno nie fizyka

Ciekawe ,że 150 W podgrzeje w 17 minut 30 m3

A chłodzenie =OZC 600W studzi powietrze przez wiele godzin

Teoretyczne powinno wystygnąć w 5 minuty

Prawo zachowa energii

Myśle ,że na tym przykładzie ewidentnie widać brak logiki lub wiedzy

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...