Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRZEJNIKI - jakie wybrać? Co polecacie, jakie najlepsze?

vanka99

Recommended Posts

Bogusławie wynika z tego ,że podczas grzania ,ogrzewasz powietrze bez ścian.w 17 minut

A po wyłączeniu grzejnika nagrzane ??? ściany i przedmioty utrzymują ciepło w pomieszczeniu

Ciekawe ,że 150 W podgrzeje w 17 minut 30 m3

A chłodzenie =OZC 600W studzi powietrze przez wiele godzin

Teoretyczne powinno wystygnąć w 5 minuty

Nic nie ogrzewam.

Juz jest nagrzane.

Dokładnie tyle ile chciałem.

Wyłączam ogrzewanie do zera. Nul, nic, zero.

Nic nie grzeje.

Wyłączamo ogrzewanie kiedy chcę i na ile chcę.

===============================================

Brak obiektywizmu, a przede wszystkim brak wyobraźni występuje u ciebie hydraulik...

A swoją niepełną wiedzę wykorzystujesz wybiórczo, podając ekstremalne, rzadko występujące casusy...

Bez cyferek nie umiesz myśleć?

Ps.

OZC 600W występuje tylko przy -20 oC...

W 5 minut to wystygnie twój szałas z poprzedniego postu i to tylko jak zawieje...

Domy nie stygną.

Stygnie to zupa.

Nie czytasz jak sie ludzie chwalą na FM? Temperatura im spada o 1 oC przez trzy dni, pomimo, ze nie grzeją...

Kłamią ??

Piszę aktualnie o wyłączeniach w całym domu lub w jego wybranych segmentach..

To jedna z możliwości obniżenia kosztów ogrzewania.

Odważniej realizowana przy posiadaniu ogrzewania taniego do wystartowania i szybko regującego na potrzeby użytkownika..

Po co tu wciskasz jakiś swój kaziustyczny przykład?

Jakie 17 minut?

Po co 17 minut?

Zmień sobie grzejnik.. Zmień parametry, Będziesz mieć zwyżkę temperatury powietrza i w 12 minut...

Co ma piernik do wiatraka?

Liczy się idea...

Żadne plucie i szydzenie nic tu nie pomoże..

Są tacy, którzy się w tej idei odnajdą..

Odnajdą się świetnie..

Będą mieć i tanio i komfortowo..

...

Edytowane przez boguslaw

• Odpowiedzi 354
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nic nie ogrzewam.

Juz jest nagrzane.

Nic nie grzeje.

Wyłączamo ogrzewanie kiedy chcę i na ile chcę.

===============================================

Brak obiektywizmu, a przede wszystkim brak wyobraźni występuje u ciebie hydraulik...

A swoją niepełną wiedzę wykorzystujesz wybiórczo, podając ekstremalne, rzadko występujące casusy...

Bez cyferek nie umiesz myśleć?

Ps.

OZC 600W występuje tylko przy -20 oC...

W 5 minut to wystygnie twój szałas z poprzedniego postu i to tylko jak zawieje...

Domy nie stygną.

Stygnie to zupa.

Nie czytasz jak sie ludzie chwalą na FM? Temperatura im spada o 1 oC przez trzy dni, pomimo, ze nie grzeją...

Kłamią ??

Odważniej realizowana przy posiadaniu ogrzewania taniego do wystartowania i szybko regującego na potrzeby użytkownika..

Po co tu wciskasz jakiś swój kaziustyczny przykład?

Jakie 17 minut?

Po co 17 minut?

Zmień sobie grzejnik.. Zmień parametry, Będziesz mieć zwyżkę temperatury powietrza i w 12 minut...

Co ma piernik do wiatraka?

Liczy się idea...

Żadne plucie i szydzenie nic tu nie pomoże..

Odnajdą się świetnie..

Będą mieć i tanio i komfortowo..

...

Znowu insynuacje

Więc jesteś albo tępy albo oszust

Matematyka i fizyka cię przerasta

Pozostań w sferze magi i insynuacji

Nic nie stoi na przeszkodzie, by mając szybko reagujące grzejniki, utrzymywać temperaturę obniżoną we wszystkich pomieszczeniach i w razie zaistnienia takiej potrzeby podnieść temperaturę powietrza na tak długo, jak trzeba i o tyle o ile potrzeba..

Po ustaniu planowanego okresu wzrostu temperatury powietrza, temperatura wnętrza powróci do punktu wyjścia..

Obniżenie stałej, bazowej temperatury w pomieszczeniach rzadziej użytkowanych może być znaczące.

...

Nic nie ogrzewam.

Juz jest nagrzane.

Nic nie grzeje.

Wyłączam ogrzewanie kiedy chcę i na ile chcę.

====================================

Odważniej realizowane obniżenie "temperatury bazowej" może nastąpić przy posiadaniu ogrzewania taniego do wystartowania i szybko regującego na aktualne potrzeby użytkownika..

=====================================

...

Bardzo kulturalny i wyważony komentarz.

Wyjdź z tego swojego dwunastometrowego pomieszczenia..

Ja już dawno nie o tym.

Siedzisz hydraulik w sześcianiku utworzonym z kilku cyferek.

Oglądałeś może "Total recall"?

Open your mind...

Open your mind...

...

Super wymiana poglądów...

Liczy się idea... Czytelne wskazówki.

Żadne sarkanie i szydzenie nic tu nie pomoże..

Odnajdą się świetnie..

Będą mieć i tanio i komfortowo.. I zdrowo.

Życie popycha praktykę i technikę do przodu...

Rutyna i skostnienie wyobraźni jest najgorszym doradcą..

...

Nic nie stoi na przeszkodzie, by mając szybko reagujące grzejniki, i w razie zaistnienia takiej potrzeby podnieść temperaturę powietrza na tak długo, jak trzeba i o tyle o ile potrzeba

problem w tym że ta potrzeba wynosi 200 dni w roku, lub jak kto woli 4800 godzin, tak więc daruj sobie bajki że twoje kaloryfery włączone raz w roku na 17 min pokryją całe roczne zapotrzebowanie na ciepło

dla przypomnienia, mynia_pynia i sadam jakoś nic nie piszą o dynamicznym grzaniu, zaproponuj im siedzenie w +16 stopniach, ciekawe co ci odpiszą

Edytowane przez mxxxx

Nic nie stoi na przeszkodzie, by mając szybko reagujące grzejniki, utrzymywać temperaturę obniżoną we wszystkich pomieszczeniach i w razie zaistnienia takiej potrzeby podnieść temperaturę powietrza na tak długo, jak trzeba i o tyle o ile potrzeba..

Po ustaniu planowanego okresu wzrostu temperatury powietrza, temperatura wnętrza powróci do punktu wyjścia..

Obniżenie stałej, bazowej temperatury w pomieszczeniach rzadziej użytkowanych może być znaczące.

...

Poziom temperatury bazowej, którą może ustalić użytkownik, wynika li tylko z jego upodobań..

Inną temperaturę ustawi użytkownik mający "ciepłolubną" żonę, a inną ktoś, kto lubi "zimny wychów".

Przykład: baza całego domu w tym i sypialni = 20 oC

Podczas wstawania użytkownik chce mieć temperaturę w sypialni i łazience 23 oC.

Instalacja sterowana programatorem czasowym uruchamia się odpowiednio wcześniej...

Grzeje godzinę czy też ile potrzeba... Kwestia zaprogramowania..

Jeszcze przed wyjściem z domu do pracy instalacja się wyłącza.

Temperatura, niedługo po wyjściu domowników, wraca do punktu wyjścia tj. do poziomu 20 oC.

Analogicznie można wykonać po przyjściu z pracy, kiedy przemarznięci czy też wychłodzeni użytkownicy chcą się rozgrzać w nieco wyższej temperaturze..

Wyłączenie okresowe grzania do zera, to nie tylko zmniejszenie zbędnych strat ciepła w kierunku głównie przegród zewnętrznych (brak dT pomiędzy powietrzem a przegrodami, która jest zawsze, gdy cokolwiek i jakkolwiek grzeje) lecz przede wszystkim znaczne ograniczenie wentylacyjnych strat ciepła przy braku rekuperacji.

Druga droga oszczędności na ogrzewaniu, poza utrzymywaniem obniżonej temperatury, to także wykorzystywanie pojawiających się uzysków ciepła...

Celem podstawowym jest nie zawsze i nie tylko obniżenie kosztów grzania, lecz utrzymywanie unikalnie wysokiego komfortu cieplnego.

Unikalnie wysoki komfort cieplny, to taka temperatura powietrza, jakiej chwilowo wymaga użytkownik. Raz moze być ona wyższa, raz niższa (bazowa)..

Wymagania użytkowników rzadko dotyczą wachnięć temperatury powietrza większych od 2-3 oC...

Dla większości użytkowników poruszanie się w kanale temperatury powietrza 20-23 oC uważane jest za wysoce komfortowe..

=====================

W dawnych czasach mieszkańcy palili w piecach kaflowych wyłącznie w tych pomieszczeniach, które użytkowali.

Dzisiaj taka sytuacja rzadko jest realizowana, choć założę się, że w większych domach, budowanych z myślą o rozwoju rodziny, znajdzie się kilka pomieszczeń nieogrzewanych lub ogrzewanych szczątkowo..

Zawsze je można szybko podgrzać według potrzeb, jeśli dysponuje się odpowiednim do tego typem ogrzewania.

...

Edytowane przez boguslaw

Jakie 4 oC?O czym ty piszesz?

Ty dalej o tym pomieszczeniu hydraulika?

Już dawno piszę w innym temacie. W innej kwestii

Nie zauważyłeś?

Ps.

Cztery stopnie w cztery minuty?

Niezły wynik...

Skoro 150 W nagrzeje powietrze w 17 minut, to 600 W wychłodzi w 4,25 minuty. Czy może masz zastrzeżenia do tych obliczeń?

Mam zastrzeżenia co do pojawienia się w ogóle takiej relacji problemu, jaki zaprezentowałeś....

Mój post, do którego raczyłeś się odnieść dotyczył całkiem czegoś innego.

Ja już dawno nie jestem w pomieszczeniu hydraulika.

Pisałem o sytuacji wyjściowej, w której to i powietrze i ściany są nagrzane do tej samej temperatury...

Czytaj uważniej i jak to chętnie niektórzy piszą: "ze zrozumieniem" a przynajmniej bez zbędnych uprzedzeń a priori...

...

Nic nie ogrzewam.

Już jest nagrzane.

I powietrze i przegrody..

Nic nie grzeje.

Wyłączam ogrzewanie kiedy chcę i na ile chcę.

Ps.

Średnia temperatura zimy to +3 oC...

I to jest prawidłowy punkt odniesienia a nie ekstremalne sytuacje...

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...