pshemko84 28.08.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam.Ja osobiście polecam "Regulusy" lub "Quinn Radiators" w zależności od rodzaju i charakterystyki układu grzewczego.I jedne i drugie przetestowałem osobiście, polecam je klientom i uważam że są to jedne z lepszych grzejników.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.08.2012 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Witam. Ja osobiście polecam "Regulusy" lub "Quinn Radiators" w zależności od rodzaju i charakterystyki układu grzewczego. I jedne i drugie przetestowałem osobiście, polecam je klientom i uważam że są to jedne z lepszych grzejników. Pozdrawiam. czym sa lepsze od innych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.08.2012 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Witam. Ja osobiście polecam "Regulusy" lub "Quinn Radiators" w zależności od rodzaju i charakterystyki układu grzewczego. I jedne i drugie przetestowałem osobiście, polecam je klientom i uważam że są to jedne z lepszych grzejników. Pozdrawiam. czym sa lepsze od innych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pshemko84 29.08.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam. czym sa lepsze od innych? Złośliwi powiedzą że lepsze są dla tego bo mam większy rabat na nie i zarabiam... Ale to złośliwi są Tak poważnie to powiedzmy na przykładzie "Quinów": Mają większą moc cieplną w porównaniu do innych grzejników o tych samych wymiarach, gwarancja 10 lat na powłokę lakierniczą bez względu na to gdzie są zamontowane (niektórzy producenci mają w gwarancji gwiazdkę z dopiskiem że nie dotyczy pomieszczeń wilgotnych typu łazienka), zaokrąglona dolna krawędź (bezpieczniej dla dzieci i mniej zgrzewów), i jeszcze kilka mniej lub bardziej znaczących różnic. Oczywiście wybór należy do klienta, ale jak pytają co polecam to tak JW. A tak nawiasem nawiązując do małej dygresji na początku mojego posta, to "Quiny" mogę zaoferować klientowi po takiej cenie po jakiej nawet Kermi po wszystkich rabatach dla instalatora nie dostane... Aczkolwiek obecnie nowa konstrukcja Kermi Therm X2 przesunął się w "moim rankingu" na drugie miejsce a Regulusy na trzecie... Oczywiście każdy ma swoje zdanie i mimo argumentów z drugiej strony będzie się trzymał swego. Ja nikomu nic nie narzucam gdyż każdy chwali to co lubi. Wchodzą nowe konstrukcje i mój prywatny "ranking" jest na bieżąco weryfikowany. Po prostu chce żeby klient był zadowolony i jeśli mu ktoś powie że przepłacił bo w "Casto" są o połowę tańsze to On będzie miał świadomość że dopłacił te parę złoty za jakość, niezawodność, itp., itd... Pozdrawiam. Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez pshemko84 literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proterm 31.08.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 WitamZe swojej strony mogę polecić grzejniki Purmo i Nanopanel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael_28 06.09.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 WitamA my mamy w domu już od kilkunastu lat grzejniki Kermi. W ogrzewaniu gazowym pracują glanc. Tylko w łazience grzejnik trochę rdzewieje od spodu ze względu na dużą wilgotność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusz_kowal 13.09.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 A ja mam w domu jeszcze żeliwne długo się rozgrzewają ale i długo trzymają ciepło Ale temat ciekawy, bo i tak niedługo przyjdzie pora na wymianę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.10.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 W grzaniu to one wszystkie są podobne. Różnica w zasadzie jest głównie na żywotności. Nieprawda. Grzejnik grzejnikowi nierówny. Różnice w sposobie ogrzewania oraz w dynamice grzania są zasadnicze. Mają one wpływ na ekonomikę grzania, na komfort cieplny oraz na możliwość współpracy z różnymi źrodłami ciepła. Czy uważasz, że moje regulusy grzeją podobnie do grzejników żeliwnych lub żeberkowych aluminiowych lub płytowych? Co to znaczy podobne? Samochód do samochodu też jest podobny. Każdy ma cztery koła, silnik i karoserię.... A co do żywotności... Jedne zaczną rdzewieć niemal natychmiast po zakupie, inne przeżyją inwestora. Bogusław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaasztaan 10.10.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam! Szukam pomocy w doborze grzejników elektrycznych. Mam pomieszczenie biurowe o łącznej powierzchni 74m2, podzielone na 5 mniejszych pomieszczeń, 1 naprawdę mały sekretariat i korytarz, z którego można wejść do każdego z tych pomieszczeń. W linku poniżej znajduję się schemat rozmieszczenia pomieszczeń http://www.sendspace.com/file/18u06b Do każdego pomieszczenia potrzebowałbym oszczędnego i w miarę taniego grzejnika elektrycznego. Fajnie byłoby gdyby grzejnik był mobilny (jakieś kółeczka, stojaczek czy coś w tym stylu). Widziałem np: w Tesco jakieś takie grzejniki o mocy ok. 1500 W za ok 200/250 zł. Zanim jednak dokonam zakupu chciałem zapytać się ekspertów, bo może jest jakiś polecany grzejnik, który wypada znacznie oszczędniej od reszty? Bardzo zależy mi na tym, aby grzejniki były oszczędne. Dodam, że grzanie nie musi odbywać się 24/7. Ciepła w pomieszczeniach potrzebować będę powiedzmy od 15 do 22. Chociaż ze względu na instrumenty muzyczne znajdujące się w biurze fajnie byłoby gdyby w zimie nigdy nie było tragicznie zimno. No chyba, że taki luksus byłby za drogi to zrezygnowałbym z niego. Ostatnie pytanko. Nie mam pojęcia ile takie grzanie elektryczne może mnie miesięcznie kosztować. Czy znając metraż oraz szacunkowy czas grzania potraficie oszacować ile kosztować mnie może taka przyjemność? Okna plastiki, budynek ocieplony. Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.10.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) W grzaniu to one wszystkie są podobne. Różnica w zasadzie jest głównie na żywotności. Można by tak było powiedzieć, gdyby nasz dom stanowił statyczny, zamknięty układ. Lecz przecież tak nie jest. Sytuacje mające wpływ na zapotrzebowanie na ciepło, zarówno w samym domu jak i poza nim ( pogoda, temperatura, wiatr, wilgotność powietrza) są bardzo dynamiczne i to z dynamiką zmienna i nieprzewidywalną... Cytuje ze strony www. Regulusa. cyt."Wykresy porównawcze miedziano-aluminiowych grzejników REGULUS-system z grzejnikami żeliwnymi i stalowymi obrazują, że miedziano-aluminiowe grzejniki REGULUS-system zdecydowanie szybciej podejmują funkcję grzewczą w porównaniu do grzejników żeliwnych i stalowych. Ich charakterystyczne cechy: niewielka pojemność wodna i mała masa własna decydują o ich dużej sterowalności. Niewielkim początkowym wydatkiem energii Regulusy osiągają pełną moc nominalną, właściwą dla temperatury podanej na zasilaniu. Aby osiągnąć temperaturę normatywną instalacji 75º/65ºC grzejnik REGULUS-system rozgrzeje się przy pięciokrotnie mniejszym wydatku energii w stosunku do grzejnika stalowego oraz 11-krotnie mniejszym zużyciu energii w porównaniu do grzejnika żeliwnego. Sytuacja ta ma znaczący wpływ na globalne zużycie energii przez instalację grzewczą, na którą składa się przecież zestaw grzejników. Czas potrzebny do osiągnięcia normatywnej temperatury pracy 75º/65ºC wynosi dla grzejnika REGULUS-system ok. 5 minut, z kolei grzejnik stalowy rozgrzeje się po ok. 25 minutach a żeliwny aż po ok. 55 minutach. Długi czas rozgrzewania się grzejnika może negatywnie wpływać na komfort cieplny. Powyższe czasy rozgrzewania zostały obliczone przy założeniu przepływu nominalnego na poziomie 140 kg/h, oraz różnicy temperatur między zasilaniem a powrotem na poziomie 10 K." koniec cytatu. A przecież to nie są wszystkie istotne różnice.... Pozdrawiam Bogusław Edytowane 14 Października 2012 przez boguslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.10.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 a ja w leju mam komfort cieplny -wolę w naszym obecnym domu stare 30 letnie żeliwniaki które dlużej się nagrzewają ale za to dłużej stygną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.10.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 a ja w leju mam komfort cieplny - wolę w naszym obecnym domu stare 30 letnie żeliwniaki które dlużej się nagrzewają ale za to dłużej stygną Można i tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 25.10.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Przecież 1000 W w grzejniku żeliwnym a 1000 W w regulusie to ta sama moc na odbiorze Nieprawda. Grzejnik grzejnikowi nierówny http://www.regulus.com.pl/news/dynamiczne-grzejniki : jaka jest różnica pomiędzy 1 kW mocy w regulusach a 1 kW mocy w innych grzejnikach?..... Żadna. i co wy na to ?? są chętni na przetłumaczenie tego na język polski ?? Edytowane 25 Października 2012 przez mxxxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.10.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 http://www.regulus.com.pl/news/dynamiczne-grzejniki i co wy na to ?? są chętni na przetłumaczenie tego na język polski ?? 100 KM w jednym silniku to takie samo 100 kM jak w innym silniku. 100 km/godz w jednym samochodzie, to to samo 100 km/godz co w drugim samochodzie, jednakże samochody różnią się i to znacznie w szybkości dochodzenia do owych 100 km/godz. Dla niektórych jest to nawet kilka sekund. Samochody o różnej masie różnią przyspieszeniem i różnią się ponadto drogą i czasem hamowania. Grzejnik grzejnikowi nierówny. Kobieta kobiecie nierówna. Mężczyzna mężczyźnie nierówny.. Moc kontra moc to nie to samo co grzejnik kontra grzejnik... Kapujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrenalin 25.10.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Interesujący ranking..http://budujemydom.pl%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dspecialblogcategory%26act%3Dview_ranking%26id%3D%26rankingid%3D11276%26Itemid%3D39 Pzdr.A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 26.10.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Moc kontra moc to nie to samo co grzejnik kontra grzejnik... Kapujesz? nie nie kapuję, wytłumacz na cyferkach, dlaczego 1000W na panelaku to zupełnie co innego jak 1000W na regulusie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.10.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 nie nie kapuję, wytłumacz na cyferkach, dlaczego 1000W na panelaku to zupełnie co innego jak 1000W na regulusie Gdy samochód osiągnie 100 km/godz. to jedzie z identyczną prędkością co drugi samochód, który osiągnie 100 km/godz. Gdy jakiś grzejnik osiągnie moc 1000 W to grzeje z taką sama mocą co inny typ grzejnika, który osiągnie 1000 W Jednakże: grzejnik REGULUS-system rozgrzeje się do takiej mocy szybciej i przy pięciokrotnie mniejszym wydatku energii w stosunku do grzejnika stalowego oraz 11-krotnie mniejszym zużyciu energii w porównaniu do grzejnika żeliwnego. Tak samo samochód lekki zużyje mniej paliwa na dojście do "setki" i zrobi to znacznie szybciej od np. TIR-a.... Jest jeszcze drugi koniec - bezwładność... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 26.10.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 i jaki mam konkretnie zysk z tego że regulus stygnie 11 razy szybciej od żeliwniaka ?? ile w liczbach wymiernych muszę wydać więcej na CO bo przecież 11 razy częściej muszę kocioł odpalać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.10.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) i jaki mam konkretnie zysk z tego że regulus stygnie 11 razy szybciej od żeliwniaka ?? ile w liczbach wymiernych muszę wydać więcej na CO bo przecież 11 razy częściej muszę kocioł odpalać Skąd taki pomysł? Co ma jedno do drugiego? Mniejsza krotność ilości energii potrzebnej do osiągnięcia mocy 1000 W, nie oznacza krotności włączania się i wyłączania kotła... Ta zależy wyłącznie od sterowników pracy kotła i ich czułości... Krotność w ilości energii potrzebnej do osiągnięcia pełnej mocy nominalnej, nie oznacza także krotności w szybkości nagrzewania i stygnięcia.. Edytowane 26 Października 2012 przez boguslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 26.10.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Skąd taki pomysł? Co ma jedno do drugiego? Mniejsza krotność ilości energii potrzebnej do osiągnięcia mocy 1000 W, nie oznacza krotności włączania się i wyłączania kotła... Ta zależy wyłącznie od sterowników pracy kotła i ich czułości... Krotność w ilości energii potrzebnej do osiągnięcia pełnej mocy nominalnej, nie oznacza także krotności w szybkości nagrzewania i stygnięcia.. Cholera chyba za dużo spałem w ławce szkolnej zamiast słuchać..... Zakładając, że Twoja teoria jest słuszna... Założenie: Grzejnik żeliwny o mocy 1000W*. Zakładamy, że do osiągnięcia nominalnej mocy należy zużyć wiadro węgla o pewnej kaloryczności. Pytanie: Ile węgla tej samej kaloryczności należy zużyć do osiągnięcia nominalnej mocy w grzejniku Regulus o mocy 1000W* Odpowiedź: a) Tyle samo? b) 11 razy mniej? c) Pył z dna wiadra? d) Może regulus wystarczy potrzeć? *Moc grzejników podana dla identycznych parametrów sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts