mxxxx 26.10.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Krotność w ilości energii potrzebnej do osiągnięcia pełnej mocy nominalnej, nie oznacza także krotności w szybkości nagrzewania i stygnięcia.. już kumam, regulusy są tak magiczne że zasada zachowania energii ich nie dotyczy PS myślałeś o nagrodzie Nobla ?? bo za obalenie zasady zachowania energii to Nobla masz jak w banku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.10.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Cholera chyba za dużo spałem w ławce szkolnej zamiast słuchać..... Zakładając, że Twoja teoria jest słuszna... Założenie: Grzejnik żeliwny o mocy 1000W*. Zakładamy, że do osiągnięcia nominalnej mocy należy zużyć wiadro węgla o pewnej kaloryczności. Pytanie: Ile węgla tej samej kaloryczności należy zużyć do osiągnięcia nominalnej mocy w grzejniku Regulus o mocy 1000W* Odpowiedź: a) Tyle samo? b) 11 razy mniej? c) Pył z dna wiadra? d) Może regulus wystarczy potrzeć? *Moc grzejników podana dla identycznych parametrów sieci. 1/11 wiadra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 26.10.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 1/11 wiadra... Pytanie było retoryczne, miałem nadzieję że nie będziesz na nie odpowiadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.10.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Pytanie było retoryczne, miałem nadzieję że nie będziesz na nie odpowiadał. Pzrykro mi, że Cie zawiodłem Pozdrawiam Bogusław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 28.10.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 mam pytanko. czy jest różnica w pracy grzejnika jak odwrotnie jest podłączone zasilanie z powrotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.10.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Spadnie jego wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 28.10.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Spadnie jego wydajność. właśnie mam takie odczucie że coś jest nie tak, a mówili mi że to nie ma znaczenia, a wyraźnie widzę że nie nagrzewa sie tak jak powinien. dzieki. muszę to przerobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 28.10.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ja właśnie planuje zakup grzejników i mam dylemat ,w całym domu mam podłogówkę plus wyjścia pod grzejniki w każdym pomieszczeniu miałem je zaślepiać bo podłogówka dawała sobie spokojnie radę w zeszłoroczne mrozy tylko ta bezwładność żeby podnieść temperaturę o 1 stopień potrzeba kilka godzin przy temp.wody 30-35 stopni. idzie to bez żadnych mieszaczy i chciałbym żeby tak pozostało jakie były by dobre w moim przypadku grzejniki panelowe czy może jakieś konwektory?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 29.10.2012 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 no to masz problem, dla tej temperatury zasilania nic nie dobierzesz, a jak podkręcisz zasilanie podłogówki to automatem domek będzie ci się w mig rozgrzewał tylko od podłogówki i kalafiory będą całkiem zbędne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.10.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Ja właśnie planuje zakup grzejników i mam dylemat ,w całym domu mam podłogówkę plus wyjścia pod grzejniki w każdym pomieszczeniu miałem je zaślepiać bo podłogówka dawała sobie spokojnie radę w zeszłoroczne mrozy tylko ta bezwładność żeby podnieść temperaturę o 1 stopień potrzeba kilka godzin przy temp.wody 30-35 stopni. idzie to bez żadnych mieszaczy i chciałbym żeby tak pozostało jakie były by dobre w moim przypadku grzejniki panelowe czy może jakieś konwektory?Pozdrawiam Spróbój przymierzyć się do tego. Z wentylatorem lub bez.. http://www.regulus.com.pl/maly-grzejnik-z-duza-moca Pozdrawiam Bogusław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 29.10.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 tana zasilaniu 35 stopni i powrocie 30 stopni osiągną moc w porywach do 150W normalnie moc taka że aż porywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.10.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 ta na zasilaniu 35 stopni i powrocie 30 stopni osiągną moc w porywach do 150W normalnie moc taka że aż porywa 150 W przy dT 5 oC dla grzejnika jakiej wielkości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.10.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) 1/11 wiadra... Zmontuj regulusa a zapłacisz 10% za ogrzewanie budynku w stosunku do żeliwnego Edytowane 30 Października 2012 przez hydraulik_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.10.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Zmontuj regulusa a zapłacisz 10% za ogrzewanie budynku w stosunku do żeliwnego Coś źle doczytałeś... I przez to źle wnioskujesz.. Chodzi o ilość paliwa potrzebnej do uzyskania pełnej mocy nominalnej... Pozdrawiam Bogusław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.10.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Ja właśnie planuje zakup grzejników i mam dylemat ,w całym domu mam podłogówkę plus wyjścia pod grzejniki w każdym pomieszczeniu miałem je zaślepiać bo podłogówka dawała sobie spokojnie radę w zeszłoroczne mrozy tylko ta bezwładność żeby podnieść temperaturę o 1 stopień potrzeba kilka godzin przy temp.wody 30-35 stopni. idzie to bez żadnych mieszaczy i chciałbym żeby tak pozostało jakie były by dobre w moim przypadku grzejniki panelowe czy może jakieś konwektory?Pozdrawiam dla uzupełnienia moce grzejników ściennych wodnych wspomaganych wentylatorem w niskich temperaturach czynnika grzewczego... http://www.regulus.com.pl/download/tabela-mocy-grzejniki-vent.pdf Pozdrawiam Bogusław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.11.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 a czym grzejesz .może mocy brakujeMożesz przecież podnieść na chwilę temperaturę do np 40-45 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 12.11.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 1/11 wiadra... Kiedys dyskutowałem już o tych regulusach. 1/11 wiadra to jednostka energii, natomiast 1kW to jest moc - jak kolega (mogę tak mówić?) proponuje rozwiązać kwestię niejednoznaczności jednostek? Te regulusy mają niewątpliwe zalety wynikające z dynamiki pracy - ale w większośći przypadków ta zaleta nie zasługuje na uwagę z racji specyfiki układów zasilania ciepłem - które posiadają dynamike tak wolną że "szybkość regulusów" przy tym nic nie znaczy. Np. kocioł rozgrzewa się do moninalnej temperatury 1h - regulus osiąga nominalną moc 1 min. To nam z szybkiej reakcji grzejnika jak cały system dopiero sie "rozgrzewa"? A już karygodne marnotractwo technologii mamy w przypadku używania buforów, bo po tej szybkości nawet śladu nie będzie. Inną kwestią jets dynamika pomieszczenia, jego bezwładność cieplna i dochodzenie do zakłądanej temperatury - ta też liczona jest raczej w godzinach a nie w minutach. Więc jeśliby regulus kosztował tyle samo lub tylko nieco więcej niż klasyczny grzejnik - prawdopodobnie bym go wybrał, jeśli miałbym za tą cenę mieć dwa kasyczne grzejniki to biore dwa grzejniki - będą one miały wtedy 2kW mocy - a na poważnie liczyliście współczynnik kW/pln dla grzejników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 12.11.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) liczyliśmy, wychodzi dla regulusów tragicznie, między 50 a 100% drożej za dokładnie to samo, a jeżeli do tego dodać jeszcze ekstra drogi system dynamicznej produkcji, dystrybucji, i sterowania ciepłem to całość jest już tak abstrakcyjnie droga że kompletnie bez sensu Edytowane 12 Listopada 2012 przez mxxxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.11.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Kiedys dyskutowałem już o tych regulusach. 1/11 wiadra to jednostka energii, natomiast 1kW to jest moc - jak kolega (mogę tak mówić?) proponuje rozwiązać kwestię niejednoznaczności jednostek? Te regulusy mają niewątpliwe zalety wynikające z dynamiki pracy - ale w większośći przypadków ta zaleta nie zasługuje na uwagę z racji specyfiki układów zasilania ciepłem - które posiadają dynamike tak wolną że "szybkość regulusów" przy tym nic nie znaczy. Np. kocioł rozgrzewa się do moninalnej temperatury 1h - regulus osiąga nominalną moc 1 min. To nam z szybkiej reakcji grzejnika jak cały system dopiero sie "rozgrzewa"? A już karygodne marnotractwo technologii mamy w przypadku używania buforów, bo po tej szybkości nawet śladu nie będzie. Inną kwestią jets dynamika pomieszczenia, jego bezwładność cieplna i dochodzenie do zakłądanej temperatury - ta też liczona jest raczej w godzinach a nie w minutach. Więc jeśliby regulus kosztował tyle samo lub tylko nieco więcej niż klasyczny grzejnik - prawdopodobnie bym go wybrał, jeśli miałbym za tą cenę mieć dwa kasyczne grzejniki to biore dwa grzejniki - będą one miały wtedy 2kW mocy - a na poważnie liczyliście współczynnik kW/pln dla grzejników? Widzę, że wziąłeś długi, drugi oddech... Zabawne.. A jak to wychodzi przy kotle gazowym? A jak to wychodzi przy kotle elektrycznym? Branie ciepła z buforu jest precyzyjnym i natychmiastowym czerpaniem z jego magazynu... Tyle ile trzeba i kiedy trzeba. Przy niektórych typach kotła i niektórych strategiach palenia w kotle stałopaliwowym, nie ma innej opcji jak bufor.. Drogie? Policz sobie. Pamiętaj też, że przeżyją kilka pokoleń panelaków.. To taki mały bonusik.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.11.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Produkt szybki i precyzyjny sam w sobie nie wymaga żadnych skomplkowanych elementów sterowania.Wręcz przeciwnie.Wystarczy założyć rotametry na rozdzielaczach + pompa z elektroniczną modulacją przeływu..Najprostsza regulacja systemem poboru, dystrybucji ciepła instalacji c.o. to wyregulowanie przepływów dla poszczególnych obwodów na rotametrachi modulacja przepływu na pompie, poprzez elektroniczne śledzenie temperatury powrotu do kotła... Temperatura czynnika spada (czyli pobór ciepła większy) cyrkulacja czynnika przyspiesza...Pole manewru przelywem od zera do 100...To najprostsza i najtańsza opcja.Można włączać kolejne...Sterowanie pogodowe na śmietnik.. Tylko niemal bezinercyjny system grzejnikowy ma sens w obecnie budowanych inteligentnych domach.Każdy dystrybutor systemu sterowania takim domem, po obejrzeniu charakterystyki pracy regulusów piał z zachwytu.. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts