Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRZEJNIKI - jakie wybrać? Co polecacie, jakie najlepsze?

vanka99

Recommended Posts

Produkt szybki i precyzyjny sam w sobie nie wymaga żadnych skomplkowanych elementów sterowania.

Wręcz przeciwnie.

Wystarczy założyć rotametry na rozdzielaczach + pompa z elektroniczną modulacją przeływu..

Najprostsza regulacja systemem poboru, dystrybucji ciepła instalacji c.o. to wyregulowanie przepływów dla poszczególnych obwodów na rotametrach

i modulacja przepływu na pompie, poprzez elektroniczne śledzenie temperatury powrotu do kotła...

Temperatura czynnika spada (czyli pobór ciepła większy) cyrkulacja czynnika przyspiesza...

Pole manewru przelywem od zera do 100...

To najprostsza i najtańsza opcja.

Można włączać kolejne...

Sterowanie pogodowe na śmietnik..

Tylko niemal bezinercyjny system grzejnikowy ma sens w obecnie budowanych inteligentnych domach.

Każdy dystrybutor systemu sterowania takim domem, po obejrzeniu charakterystyki pracy regulusów piał z zachwytu..

...

Układ może i mało skomplikowany ale po co ta sama reakcja we wszystkich pomieszczeniach, jeden regulator umieszczony w reprezentatywnym miejscu niestety nie wystarczy aby uwidocznic cudowne własciwości regulusów. Tylko regulatory pomieszczeniowe i siłowniki mogą dać te niewielkie hiptetyczne oszczędności przy utrzymywaniu zadanej temperatury. Jeden tylko regulator sterujący przepływem tego nie dokona. Jezeli ktoś potrzebuje cos dobrego i taniego to po co mu są potrzebne dwie rzeczy. Zmniejszanie do minimum stopnia skomplikowania a tym samym kosztu instalacji doprowadza do zmniejszenia funkcjonalności całej instalacji i jej przewagi w stosunku do innych rozwiązan.

• Odpowiedzi 354
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj asolt

To jest punkt wyjścia, choćby do Twoich rozważań.

System najprostszy.

W zależności od potrzeb i konfiguracji instalacji c.o. można go stopniowo komplikować kolejnymi opcjami...

Nie chodzi o regulusy.

Optymalna produkcja ciepła.

Optymalne magazynowanie ciepła.

Optymalna dystrybucja ciepła.

Opcja "zerowych" stanów magazynowych nie zawsze jest możliwa i nie zawsze jest pożądana...

Pozdrawiam

Bogusław

Tu nie chodzi o potrzeby tylko o fakt ze w najprostszej konfiguracji przewaga Twoich grzejników jest praktycznie niezauwazalna w stosunku do do innych konkurencyjnych wyrobów. Jezeli zas nie widac róznicy to po co przepłacać. Jezeli chodzi o system bezinercyjny to aktualnie projektuję system grzewczy oparty na płaszczyznowych promiennikach podczerwieni. W takim przypadku zarówno bezinercyjność jak i dokładność dozowania energii jest niedościgniona dla jakichkolwiek grzejników hydraulicznych w tym również i dla Twoich wyrobów. Nawiązując do wczesniejszych dyskusji w innym wątku przyszłość lezy w grzejnikach elektrycznych a nie hydraulicznych.

Przetwarzanie energii elektrycznej w cieplną jest łatwe i mozna ją stosunkowo tanio i precyzyjnie regulować.

W takim przypadku zarówno produkcja jak i dystrybucja ciepła jest optymalna w najlepszym mozliwym stopniu. A magazynować jej nie musimy, magazynem jest siec energetyczna ze zerowym stanem magazynowym dla koncowego odbiorcy.

Edytowane przez asolt

Tu nie chodzi o potrzeby tylko o fakt ze w najprostszej konfiguracji przewaga Twoich grzejników jest praktycznie niezauwazalna w stosunku do do innych konkurencyjnych wyrobów. Jezeli zas nie widac róznicy to po co przepłacać. Jezeli chodzi o system bezinercyjny to aktualnie projektuję system grzewczy oparty na płaszczyznowych promiennikach podczerwieni. W takim przypadku zarówno bezinercyjność jak i dokładność dozowania energii jest niedościgniona dla jakichkolwiek grzejników hydraulicznych w tym również i dla Twoich wyrobów. Nawiązując do wczesniejszych dyskusji w innym wątku przyszłość lezy w grzejnikach elektrycznych a nie hydraulicznych.

Przetwarzanie energii elektrycznej w cieplną jest łatwe i mozna ją stosunkowo tanio i precyzyjnie regulować.

W takim przypadku zarówno produkcja jak i dystrybucja ciepła jest optymalna w najlepszym mozliwym stopniu. A magazynować jej nie musimy, magazynem jest siec energetyczna ze zerowym stanem magazynowym dla koncowego odbiorcy.

Jesteś asolt obecnie zafascynowany tym , nad czym obecnie pracujesz. To zrozumiałe.

Jak już pisałem uważam to rozwiązanie za bardzo interesujące, przy czym dodam, równoprawnie interesujące.

Skala zastosowania moich produktów jest i będzie znacznie większa, z uwagi na wielość źródeł ciepła, które można wpiąć do systemu ogrzewania hydraulicznego.

Jest ponadto kwestia klimakonwektórów, które będą coraz to powszechniej stosowane.

Moja produkcja ma wielokierunkowe możliwości rozwoju.

Siedzę i słucham opinii.

Grupka moich przeciwników z tego forum, jest czasem dla mnie bardzo cenna.

Szkoda tylko, że tak rzadko daje mi podpowiedzi merytorycznie istotne.

Są to wypowiedzi głównie typu atak ad personam i typu walki konkurencyjnej bez przebierania w słowach.. A szkoda.

Warto się spierać. Konstruktywnie.

Gdybyśmy siedzieli twarzą w twarz, dysputa byłaby, jak myślę, znacznie bardziej merytoryczna.

Cały czas forsuję taki sposób patrzenia na proces grzania, by podzielić go na trzy elementy: produkcja, magazynowanie, dystrybucja.

Na każdym z tych etapów można dopuścić do nieuzasadnionych strat.

Sądząc z Twojej ostatniej wypowiedzi, w całości rozumiesz moją ideę.

Najsprawniejszym systemem grzewczym jest system produkcji i dystrybucji ciepła oparty na zerowych stanach magazynowych.

Czyli elektryczny. Płaszczyznowy lub wodny - (kocioł elektryczny + regulusy).

Co do pierwszego akapitu Twojej wypowiedzi.

Jeśli wykonałbyś wykres obrazujący przesunięcie czasowe otrzymywania ciepła w stosunku do potrzeb cieplnych użytkownika, zobaczyłbyś najdobitniej, jaki na ten czas ma wpływ większa czy też mniejsza bezwładność układu grzewczego.

Przy najprostszej konfiguracji może nie będzie wyraźnie taniej, lecz z całą pewnością będzie bardziej komfortowo za te same pieniądze... Bez pogodówki..

Przepłacać? Dziwne hasło. Czy grzejnik z miedzi i aluminium ma kosztować tyle co blaszak?

O ile drożej? Policzyłeś kiedyś faktyczną, rynkową cenę nabycia, po uwzględnieniu obowiązujących średnich rabatów?

Czy w skali kosztu całej instalacji c.o. jest to kwota znacząca?

A bonusik w postaci długowieczności grzejników?

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Jesteś asolt obecnie zafascynowany tym , nad czym obecnie pracujesz. To zrozumiałe.

Jak już pisałem uważam to rozwiązanie za bardzo interesujące, przy czym dodam, równoprawnie interesujące.

......

Przepłacać? Dziwne hasło. Czy grzejnik z miedzi i aluminium ma kosztować tyle co blaszak?

O ile drożej? Policzyłeś kiedyś faktyczną, rynkową cenę nabycia, po uwzględnieniu obowiązujących średnich rabatów?

Czy w skali kosztu całej instalacji c.o. jest to kwota znacząca?

A bonusik w postaci długowieczności grzejników?

Pozdrawiam

Bogusław

Prądem jestem "zafascynowany" od lat 33 gdy przekroczyłem próg technikum elektrycznego, 10 lat kształcenia w tej dziedzinie, uzupełnione innymi studiami inzynierskimi daje mi pełny obraz mozliwości i zastosowań energii elektrycznej. Gdyby nie fakt ze energia elektryczna w naszym kraju jest relatywnie droga nawet nie w stosunku do innych nośników energii a raczej do możliwości nabywczych przecietnego jej uzytkownika to ogrzewanie elektryczne w róznych postaciach byłoby bardziej popularne.

Tak się dzieje w krajach gdzie koszt energii elektr. jest relatywnie mały (Francja, Norwegia)

Co do uniwersalności instalacji hydraulicznej jest to jej wielka zaleta ale jest jedno "ale". Coraz wiecej domów jest budowane jako energooscczedne o bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło. Dyrektywa w tej sprawie (o której Ty masz wątpliwości czy wejdzie w życie) zacznie obowiązywać w 2020 to wymusi. Nawet jezeli by sie tak stało ze UE by się rozpadła lub przekształciła a tym samym jej dyrektywy nie byłyby obowiazujące to nieustanny wzrost cen nosników energii wymusi budownictwo energooszczędne i zeroenergetyczne. W takich budynkach instalacje co hydrauliczne nie bedą miały prawa bytu, z róznych wzgledów a przede wszystkim finansowych.

Edytowane przez asolt

Co do popularności w zastosowaniu prądu do celów grzewczych...

Zdecydowanie tak.

Poszukaj od ilu lat, również na tym Forum, popularyzuję zastosowanie kotłów elektrycznych c.o. z regulusami, z instalacją napełnianą płynem niezamarzającym, do ogrzewania domków letniskowych..

Uruchamianie centralnego ogrzewania drogą radiową..

W obiektach ciepłych koszt takiej instalacji w porównaniu z komfortem w późniejszym jej użytkowaniu jest niewielki...

Bez straty miejsca na jakąkolwiek kotłownię, bez komina spalinowego itd...

Mówiąc "panta rhei" miałem również na myśli, że mogą się jeszcze pojawić nowe warianty paliw.

Instalacja winna być modyfikowalna i możliwie najbardziej uniwersalna.

Tylko dynamiczny system grzewczy jest na tyle elastyczny, by dopasować się do wszelkich opcji, dziś najbardziej nawet futurystycznych.

Fotovoltaika czy też solary w naszym umiarkowanym klimacie mogą być niestety jedynie marginesem...

Pozdrawiam

Bogusław

W 33 roku przekroczyłeś próg technikum? To który Ty jesteś rocznik?

W 33 roku przekroczyłeś próg technikum? To który Ty jesteś rocznik?

Nie napisałem ze w 33 roku tylko ze interesuje się prądem od lat 33, dokladnie jesli Ciebie to razi to już 33 lata. Zawsze się staram pisać gramatycznie, stylistycznie i bez błedów ortograficznych, po prostu stara dobra szkoła.

A który rocznik, to akurat łatwo przeliczyć, przyjmując, że w tych odległych czasach były dobre, sprawdzone szkoły podstawowe ośmioklasowe.

Edytowane przez asolt

Sorry.

Nie jestem purystą językowym, lecz gdybyś napisał od "33 lat"... Miałem prawo wyjaśnić zaskakującą dwuznaczność?

Co do kosztów... Im cieplejszy obiekt, tym różnice w kosztach konfigurowaniu systemu grzewczo-chłodzącego będą niższe...

Temperatura powietrza winna być dostosowana do chwilowych potrzeb użytkownika.

Zmieniać się one mogą nawet kilkakrotnie w ciągu dnia... w zależności od tego co robimy i jak się czujemy..

Także przy zmianach w wilgotności powietrza..

Co do wentylacji.... Zdecydowanie podstawowym parametrem powinien być poziom tlenu, drugim wilgotność powietrza...

....

Chyba nie sądzisz ze jestem 92 letnim starszym człowiekiem ?

A po co dopasowywać temperaturę powietrza do chwilowych potrzeb i jak to zrobić ?, Zaden układ nie jest na tyle inteligentny zeby czytać w ludzkich myślach i do nich dopasowywać temperaturę , wilgotność i poziom tlenu w danym pomieszczeniu/ach. Może kiedyś. A co w przypadku gdy obok jest kilka osób i kazda ma inne potrzeby.

To juz science-fiction, może pora zejść na ziemię

Edytowane przez asolt

Chyba nie sądzisz ze jestem 92 letnim starszym człowiekiem ?

A po co dopasowywać temperaturę powietrza do chwilowych potrzeb i jak to zrobić ?, Zaden układ nie jest na tyle inteligentny zeby czytać w ludzkich myślach i do nich dopasowywać temperaturę , wilgotność i poziom tlenu w danym pomieszczeniu/ach. Może kiedyś. A co w przypadku gdy obok jest kilka osób i kazda ma inne potrzeby.

To juz science-fiction, może pora zejść na ziemię

Chwilowe potrzeby? Zainstaluj regulusy... Będziesz wówczas wiedział, jak to zrobić.

Science-fiction? Ludzie latają w kosmos..

Stała temperatura we wszystkich pomieszczeniach przez cały sezon grzewczy, to nie jest szczyt komfortu cieplnego..

Ludzie są różni i są w rozmaitym stanie co do wieku, kondycji, zdrowia... Jedni chodzą po domu szczelnie ubrani, drudzy rozebrani do rosołu..

Bywają też, na krócej lub dłużej goście, być może o jeszcze innych preferencjach.

Są uzyski ciepła.

To ludzie zawsze powinni być priorytetem każdego działania.

Urządzenia mają służyć człowiekowi a nie człowiek urządzeniom.

A jaki priorytet należy zadać Twoim zdaniem wentylacji?

Skąd wiemy, że wentylacja jest skuteczna? Po obecności lub braku bólu głowy? Po senności lub aktywności?

Tak, tak regulusy panaceum na wszystko. Tylko one zapewnią szczyt komfortu, jezeli w domu mamy kilka pokoleń a kazde z nich ma inne potrzeby i jezeli czesto przebywają razem w tych samych pomieszczeniach to tylko regulusy zapewnią im komfort i dopasują się do indywidualnych potrzeb ? Jak w jednym pomieszczeniu potrafią tak selektywnie odziaływac na róznych ludzi jednocześnie. Gdzie sprzężenie zwrotne miedzy konkretną osobą a częscią grzejnika która ogrzewa tę osobę, to jest czyste science fiction, a loty w kosmos nie mają nic do tego. Wybacz, ale tego nie potrafią zadne grzejniki. Jest to to szczyt przekłamań odnośnie mozliwości twoich wyrobów.

Powinna być jakaś granica w ocenie ich mozliwości, po przekroczeniu to tylko smieszność.

Znowu ta sama płyta i to chyba na dodatek zacięta.

Edytowane przez asolt

Nadinterpretujesz moją wypowiedź..

Przecież wiadomo asolt , że nie chodzi o różną temperaturę dla każdego w tym samym pomieszczeniu...

Jednakże żyję w środowisku powietrza a nie w posadzce czy też w ścianie..,

Mogę doprowadzać do szybkiego całkowitego wyłączenia grzania lub szybkiego uruchomienia grzania, nawet bardzo intensywnego- krótkoczasowego, na kwadrans lub dłużej.

Zamiast gorącego prysznica... To tak trudno pojąć?

Nie wszyscy tak muszą robić, lecz fajnie jest gdy mogą...

Moja produkcja ma wielokierunkowe możliwości rozwoju.

Siedzę i słucham opinii

co powiesz na energooszczędne aluminiowe imadła albo kowadła, wszak dzięki małej masie będą szybo się nagrzewać dając wymierne korzyści finansowe w kuźniach

pamiętaj To ludzie zawsze powinni być priorytetem każdego działania, i dlatego musisz natychmiast uruchomić produkcję

Są to wypowiedzi głównie typu atak ad personam i typu walki konkurencyjnej bez przebierania w słowach

dla tych co jeszcze nie znają bogusia poniżej link gdzie widać wyraźnie jak na dłoni co on sądzi o forumowiczach bez przebierania w słowach

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103549-Jakie-grzejniki-najlepsze&p=5600930&viewfull=1#post5600930

popularyzuję zastosowanie kotłów elektrycznych c.o. z regulusami, z instalacją napełnianą płynem niezamarzającym, do ogrzewania domków letniskowych

i czemu się dziwić że ta bzdura nie zyskała żadnego uznania ?? zamieniać energię elektryczną w kotle elektrycznym na ciepło tylko po to żeby pchać to w kaloryfery ?? 1000 razy łatwiej i taniej jest to robić bezpośrednio w taniutkim promienniku podczerwieni czy innym grzejniku elektrycznym z wymierną korzyścią finansową

Widzę, że wziąłeś długi, drugi oddech...

Zwalczyłem w sobie "don Kichoterię" nie walczę już z wiatrakami na forach - pokiwam głową, ponarzekam na upadek obyczajów, zapale fajkę i będe obserwował jak świat się zmienia :D

Zabawne...

Zabawna jest ta cała idea "dynamicznego grzania" - świat tak nie robi po prostu, tam gdzie faktycznie trzeba szybko nagrzać to są zainstalowane duże moce, a nie szybkie grzejniki.

Taki "starzyk" już jesteś?

Fajka, gołąbecki, ławecka... a w kadłubku kos..?

Wprowadziłem grzejniki ścienne, wodne z wentylatorem. Czy świat tak robi? Nie.

Wprowadziłem system grzejników wewnątrzściennych INSIDE. Czy świat tak robi? Nie.

Wprowadziłem system podestów posezonowych do ogrzewania kanałowego. Czy świat tak robi? Nie.

Wszystkie w/w zdobywają nagdody na targach i są coraz powszechniej wdrażane w projektach..

Duże moce? W małym domu jednorodzinnym? O małych potrzebach grzewczych?

Zakres mocy grzejnika ściennego z wentylatorem to od 0 do 130%. ( bez wentylatora od 0-100, wentylator +30%)

Dużą moc można zastąpić szybszą reakcją systemu i jego wielką elastycznością.

Czas pracuje na naszą korzyść...

I jeszcze jedno. Prócz dynamicznego grzania jest jeszcze dynamiczne zaprzestanie grzania...

W żadnym wypadku nie należy stracić z pola widzenia tego drugiego aspektu ogrzewania niskoinercyjnego.. Korzystanie z uzysków ciepła oraz planowane przerwy w grzaniu...

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

a kiedy wprowadzisz aluminiowe energooszczędne siekiery i młotki ?? caluteńki świat na to czeka, wszak lekkie siekiery i młotki to kolosalna oszczędność energii przy zamachu, jakże dynamiczne będzie rąbanie drewna, jakże dynamicznie będzie można zaprzestać rąbania drewna, w skali świata jakie kolosalne i wymierne będą to oszczędności energii, zaraz potem wprowadź energooszczędne aluminiowe gwoździe, bo tam też się energia marnuje, pomyśl tylko ile da się zaoszczędzić trzymając leciutkie aluminium zamiast ciężkiej stali ??

a jakiż to będzie komfort termiczny, ile w tym dobra dla człowieka, rąbiąc lekką enerooszczędną aluminiową siekierą każdy mniej się spoci, W żadnym wypadku nie należy stracić z pola widzenia tego drugiego aspektu rąbania niskoinercyjnego

PS a co powiesz o nożach z filcu, nikt tego nie produkuje, będziesz jedyny i niepowtarzalny, i na pewno zbierzesz masę nagród

Edytowane przez mxxxx

Wprowadziłem grzejniki ścienne, wodne z wentylatorem. Czy świat tak robi? Nie.

Wprowadziłem system grzejników wewnątrzściennych INSIDE. Czy świat tak robi? Nie.

Wprowadziłem system podestów posezonowych do ogrzewania kanałowego. Czy świat tak robi? Nie.

Wszystkie w/w zdobywają nagdody na targach i są coraz powszechniej wdrażane w projektach..

Duże moce? W małym domu jednorodzinnym? O małych potrzebach grzewczych?

Zakres mocy grzejnika ściennego z wentylatorem to od 0 do 130%. ( bez wentylatora od 0-100, wentylator +30%)

Dużą moc można zastąpić szybszą reakcją systemu i jego wielką elastycznością.

Czas pracuje na naszą korzyść...

Pozdrawiam

Bogusław

Elastyczność systemów grzewczych uzyskuje się stosując większe moce - sam to zrozumiałeś dodając wentylatory do grzejników. Zwiększasz w ten sposób maksymalną możliwą do "oddania" przez grzejnik moc - bo przypomne że moc grzejnika oznacza jego mozliwośći w transporcie energii (tu ciepła).

co powiesz na energooszczędne aluminiowe imadła albo kowadła, wszak dzięki małej masie będą szybo się nagrzewać dając wymierne korzyści finansowe w kuźniach

pamiętaj To ludzie zawsze powinni być priorytetem każdego działania, i dlatego musisz natychmiast uruchomić produkcję

dla tych co jeszcze nie znają bogusia poniżej link gdzie widać wyraźnie jak na dłoni co on sądzi o forumowiczach bez przebierania w słowach

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103549-Jakie-grzejniki-najlepsze&p=5600930&viewfull=1#post5600930

i czemu się dziwić że ta bzdura nie zyskała żadnego uznania ?? zamieniać energię elektryczną w kotle elektrycznym na ciepło tylko po to żeby pchać to w kaloryfery ?? 1000 razy łatwiej i taniej jest to robić bezpośrednio w taniutkim promienniku podczerwieni czy innym grzejniku elektrycznym z wymierną korzyścią finansową

W przytoczonych cytatach widać wyraźnie jak na dłoni, nie co sądzę o forumowiczach, tylko o tobie mpoplaw, ponadto starannie przebierając w słowach...

Rozumiem z twojej wypowiedzi, że produkcję kotłów elektrycznych centralnego ogrzewania uważasz za kompletną bzdurę...

Napisz to do Kospela, Siemensa i innych..

Niech się chłopaki nie wygłupiają...

Niech produkują słoneczka...

Słoneczko w każdym pomieszczeniu! a w dużych pomieszczeniach po kilka !!

I instalacja elektryczna do każdego gniazdka, która zniesie te najmarniej 2 kW...

Na marginesie. W kotle elektrycznym następuje produkcja ciepła a jego "pasem transmisyjnym" na obwód czyli nośnikiem jest woda.

Tak samo zresztą jak w każdym innym kotle..

...

Edytowane przez boguslaw

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...