Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRZEJNIKI - jakie wybrać? Co polecacie, jakie najlepsze?

vanka99

Recommended Posts

Elastyczność systemów grzewczych uzyskuje się stosując większe moce - sam to zrozumiałeś dodając wentylatory do grzejników. Zwiększasz w ten sposób maksymalną możliwą do "oddania" przez grzejnik moc - bo przypomne że moc grzejnika oznacza jego mozliwośći w transporcie energii (tu ciepła).

Dzięki chris_w, że mi to objaśniłeś w tak prosty, trafiający wprost do serca i umysłu sposób.

Wygląda na to, że uważasz, że mogłem nie wiedzieć co wymyśliłem..

Przynajmniej teraz wiem co produkuję...

Zgadza się - moc do oddania przy wspomaganiu grzejników wentylatorami to 130%.

Takie sobie c.o. dopalacze.

Serdecznie pozdrawiam

Bogusław

...

Edytowane przez boguslaw

• Odpowiedzi 354
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W przytoczonych cytatach widać wyraźnie jak na dłoni, nie co sądzę o forumowiczach, tylko o tobie mpoplaw, ponadto starannie przebierając w słowach

popatrz a ja tam widzę że obrażasz wszystkich kogo tylko się dało, nawet żonę hydrauli która na tym forum nigdy nie była

Super się zapętliłeś chris_w....

Kit to wciskasz Ty..

Kłamiesz. Dlaczego?

Manipulujesz chris_w.

W jakim celu?....................

No to się dowiedziałeś. Na naukę nigdy nie jest za późno..

Kombinujesz, jak koń pod górę j-j. Uważasz się za sprytnego?

Ależeś się 1950 rozpisał... Ale cię boli... Ośmieszasz się.

Nie widzisz tego?

Panowie doradcy również mają dużo luk w swojej wiedzy.

Szczególnie co do wiedzy na tematy zdrowia i fizjologii człowieka..

Oni też są na tym forum by się uczyć...

Zjawiają się grupą.

Pilnują grupowo, moderują opinie pojawiające się na FM

Jesteś zwykłym mikrym kłamczuszkiem Kazimierzu...

Ale kręcisz asolt.

Spodziewałem się po Tobie czegoś więcej

Słabiutko hydraulik..

Słabiutko.

Ps.

Twoja kobieta też jest jak każda inna?

Ps.2

Do poprzedniej propozycji preparatów Gingko + lecytyna, dołącz to co polecałem Arturo72. Masz zbyt dużą huśtawkę emocjonalną. Czasem lepiej się ugryźć w język

wiec te posty powyżej to do mnie były ??

PS kotły elektryczne robi się przede wszystkim dla CWU, a nie dla CO, znowu coś ci się zdaje

popatrz a ja tam widzę że obrażasz wszystkich kogo tylko się dało, nawet żonę hydrauli która na tym forum nigdy nie była

wiec te posty powyżej to do mnie były ??

PS kotły elektryczne robi się przede wszystkim dla CWU, a nie dla CO, znowu coś ci się zdaje

A gdzie w przytoczonych cytatach obraza mpoplaw?

Leciutki, stonowany sarkazm co najwyżej....

Jak na moje dziewięć lat obecności na FM to niewiele w moich wypowiedziach ironicznych wstawek...

PIszesz: cyt:" kotły elektryczne robi się przede wszystkim dla CWU, a nie dla CO, znowu coś ci się zdaje " koniec cyt..

Chyba jednak to tobie coś się zdaje...

Poniżej link:

http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/ekcoln2.html

A może zadzowń do Kospela by zmienili wpis na str. www. zgodnie z twoją opinią o zastosowaniu kotłów c.o.

Pokazujesz co rusz forumowiczom, jaka jest twoja wartość jako doradcy a także pokazujesz całkowity brak bezstronności, a właśnie bezstronność winna cechować rzetelnego doradcę...

Edytowane przez boguslaw

Dzięki chris_w, że mi to objaśniłeś w tak prosty, trafiający wprost do serca i umysłu sposób.

Wygląda na to, że uważasz, że mogłem nie wiedzieć co wymyśliłem..

Przynajmniej teraz wiem co produkuję...

Zgadza się - moc do oddania przy wspomaganiu grzejników wentylatorami to 130%.

Takie sobie c.o. dopalacze.

Serdecznie pozdrawiam

Bogusław

...

No wiesz, miałem wątpliwości czy do końca wiesz co wymysliłeś :D Po wypowiedziach o "szybkości grzania"... przepraszam... "szybkości rozgrzewania grzejnika" - sądziłem że to był właśnie powód montowania wentylatora - aby grzejnik jeszcze szybciej zaczynał przekazywać ciepło użyteczne, a że przy okazji wzrosła moc grzejnika to dodatkowy bonus z którym liczyłeś się dopiero po fakcie - jak już jest, to niech będzie :D Poważnie, tak sobie pomyślałem.

Hm... dopalacze powiadasz...

Ty, do grzejnika dorzuciłeś wentylator - ja bym zrobił inaczej do wentylatora dorzucił nagrzewnice wodną. Osiągnąłbym przy tej samej cenie 10x większe moce, przy tych samych gabarytach kilka razy większe moce, czas reakcji też większy - pomijamy całkowicie źródło zasilania ciepłem - moje systemy będą porównywalne jak F16 z polonezem :D Tyle wyniknie z zabawy w "dopalacze".

Na temat obrażania - to norma na forach - człowiek kulturalny dąży do koncepcji "nadczłowieka" (F. Nietzsche), niektórzy przeciwnie.

Przypomne: według Nietzsche'go rolą człowieka jest porzucić małpie odruchy - dążyć do perfekcji.

Otóż to, otóż to... Obrażanie to norma na forach? To smutne...

Kopany przez niektórych po kostkach czasem się leciutko odgryzę.

Jedni zrozumieją aluzje i wybastują.

Inni nie.. Huzia! Wszystkie chwyty dozwolone (???).

Produkuję grzejniki, nie nagrzewnice nadmuchowe. Póki co.

Technologia umożliwia produkcję każdej opcji sprawnego ogrzewania i każdej opcji sprawnego chłodzenia.

Wentylator ma na celu zwiększenie mocy grzejników (+30%), bez zwiększania ich gabarytów. Wentylator bardzo małej mocy, praktycznie niesłyszalny...

Grzejnik z wentylatorem jest to produkt dedykowany głównie dla niskotemperaturowych układów c.o.

Większą część sezonu grzejnik pracuje bez włączania wentylatora.

Stąd sformułowanie "dopalacz". Jak w silniku samochodu... Chyba takie miałeś skojarzenie? Nieprawdaż?

Wentylator jest przystosowany do wpinania go w grzejnik i wypinania w bardzo łatwy sposób.

W zasadzie bez patrzenia, "po omacku" (mocowanie na magnesach).

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

przypomnijmy, była propozycja korupcyjna potem aluzje a na koniec groźba zbanowania i usuwania postów dla każdego kto będzie miał inne zdanie niż twoje, ewidentnie tak właśnie postępuje ten co uczciwiej krytyki się nie boi

co do mojej bezstronność to jak na razie jesteś jedynym który ją neguje, więc przejmować się nie zamierzam, tym bardziej że połowa tego forum ma ciebie za paranoika

co do wentylatorów w grzejnikach nadal pozostaję przy swoim zdaniu, kompletnie bezużyteczny i bezwartościowy gadżet jak kwiatek do kożucha, albo piąte koło do woza, bo

Wentylator użytkować można sporadycznie, tylko podczas największego zapotrzebowania na ciepło

co do twoich sarkazmów

Słabiutko hydraulik(...)

Typowy brak kompetencji przykryty chamstwem ,zero konkretów tylko insynuacje

jak widać nie wszyscy odbierają to jak lekkie odgryzanie się

Edytowane przez mxxxx

Na temat obrażania - to norma na forach - człowiek kulturalny dąży do koncepcji "nadczłowieka" (F. Nietzsche), niektórzy przeciwnie.

Przypomne: według Nietzsche'go rolą człowieka jest porzucić małpie odruchy - dążyć do perfekcji.

Może chcesz coś dodać chris_w ?

Co mam dodać? Erystyke znam, filozofię znam - wiem co to jest demagogia, nie znam tylko wielu przypadków takiego zaparcia intelektualnego żeby być całkowicie głuchym na argumenty (przez 2 lata). Jednak rozumiem że nie możesz się wycować, ogłosić ze racji nie miałeś, bo to obaliłoby cały twój usilnie wybudowany mit propagandowy - i ja to akceptuję - nie przyznasz się, bo to za duża strata moralna dla Ciebie (o ekonomicznej pisał nie będę).

Co mam dodać? Erystyke znam, filozofię znam - wiem co to jest demagogia, nie znam tylko wielu przypadków takiego zaparcia intelektualnego żeby być całkowicie głuchym na argumenty (przez 2 lata). Jednak rozumiem że nie możesz się wycować, ogłosić ze racji nie miałeś, bo to obaliłoby cały twój usilnie wybudowany mit propagandowy - i ja to akceptuję - nie przyznasz się, bo to za duża strata moralna dla Ciebie (o ekonomicznej pisał nie będę).

No to w takim razie ja też nie znam takiego przypadku, żeby być całkowicie głuchym na argumenty co do ewidentnych korzyści z dynamicznego grzania..

Uzyski ciepła. wyłączenia okresowe, wzrost temperatury pomieszczeń "na żądanie".

Jeśli to nie przemawia to... umywam ręce...

Byłeś w wątku sąsiednim, czytałeś co napisał kbab.. Używa klimatyzatora. Efekt podobny..

Taniej i bardziej komfortowo...

To nie mit.

To rzeczywistość.

Tobie było w bloku fajnie.. Było Ci za gorąco ... Otwierałeś okno..

Miałeś swoje pojęcie komfortu cieplnego.

Znam finał... wyjdzie na moje...

Pozdrawiam

Bogusław

...

kbab

"oświecona góra" nie ma, jak widać, ochoty Ci odpowiedzieć.

Ani w tym wątku ani w innym.

Wykazałeś ewidentnie, że obniżenie temperatury dało Ci poważne oszczędności w zużyciu energii..

Fakt, że potrafisz klimatyzatorem podnieść temperaturę powietrza o pożądane, dla poczucia komfortu wstawania, trzy stopnie Celsjusza, nie oznacza przecież, że masz ciepły czy też zimny dom...

Metodą dynamiczną zawsze podniesiesz temperaturę powietrza do takiego poziomu, jaki zechcesz akurat mieć by nie telepać się z chłodu przy wychodzeniu rano z łóżka...

Obiekt o dużej akumulacyjności ma dużą zdolność samoregulacji temperatury.

W procesie samoregulacji uczestniczy wszystkie, sześć przegród każdego pomieszczenia (przeważnie sześć - cztery ściany, posadzka oraz sufit) oraz elementy wyposażenia pomieszczeń.

Po ustaniu każdego krótkoczasowego, celowego działania, skutkującego zmianą temperatury powietrza, temperatura w pomieszczeniu stabilizuje się na powrót do parametru wyjściowego.

Przykład pierwszy: wietrzenie pomieszczeń

Przykład drugi: krótkoczasowe (celowe) podniesienie temperatury powietrza.

Temperatura komfortu cieplnego w przeciągu dnia może ulegać i ulega zmianom..

U każdej osoby mogą wystąpić inne potrzeby co do komfortu cieplnego.

Organizm człowieka gorzej znosi temperaturę długotrwale wyższą od potrzeb, niż długotrwale niższą od potrzeb.

http://www.regulus.com.pl/komfortowe-grzanie-komfortowe-schladzanie-organizmu

Pozdrawiam

Bogusław

Byłeś w wątku sąsiednim, czytałeś co napisał kbab.. Używa klimatyzatora. Efekt podobny..

Taniej i bardziej komfortowo...

To nie mit.

To rzeczywistość.

tylko że ta rzeczywistość u kbab-a nazywa się thermodom, a więc praktycznie zerowa akumulacja ścian...;)

też mieszkam w domu zbudowanego w tej technologii ...:yes:

tylko że ta rzeczywistość u kbab-a nazywa się thermodom, a więc praktycznie zerowa akumulacja ścian...;)

Nie tak do końca, 15cm betonu w ścianach akumuluje ciepło, do tego dochodzą wewnętrzne ściany z ceramiki i płyty podłogowe + fundamentowa - to nie zła masa, na pewno sporo ponad 100t.

Edytowane przez kbab

Nie tak do końca, 15cm betonu w ścianach akumuluje ciepło, do tego dochodzą wewnętrzne ściany z ceramiki i płyty podłogowe + fundamentowa - to nie zła masa, na pewno sporo ponad 100t.

te 15cm betonu jest odizolowane styropianem...;)

swego czasu mierzyłem temp. tego rdzenia i jest daleka do tej wewnątrz ...

Jasne, że akumuluje, ale przy innym poziomie temperatur, a więc tej energii akumuluje mniej.

To raz.

Dwa, że akumuluje później, bo zanim ciepło tam dotrze, minie w cholerę dużo czasu.

Trzy, że równie długo będzie później oddawać to ciepło, co zresztą nie jest stricte oddawaniem, tylko zmniejszeniem strat ciepła przez pierwszą warstwę styropianu.

Dla technologii budowania obiektów o niskiej akumulacyjności, ogrzewanie dynamiczne jest podstawowym rozwiązaniem.

Rozwiązaniem z wyboru.

Decydujące znaczenie ma w nich temperatura powietrza i utrzymywanie jej w granicach pożądanego komfortu cieplnego.

kbab sam doszedł do optymalnej dla siebie strategii grzania: "tło" temperaturowe zapewnia mu podłoga, manewry temperaturą powietrza wykonuje u niego klima..

Taki sam efekt, co do komfortu cieplnego "na żądanie", kbab uzyskałby przy dynamicznie pracujących grzejnikach, nawet pracujących w niskiej temperaturze czynnika..

Pozdrawiam

Bogusław

czegoś nie rozumiem, ogrzewanie dynamiczne u kebab generuje wybitną stratę energetyczną bo okresowo przegrzewa sobie domek do +23, zamiast stale trzymać +20, ewidentnie więc mamy dowód że pożądany bogusławowy komfort termiczny to wyższe koszty CO, a miało być przecież dokładnie odwrotnie

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...