kbab 22.11.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 czegoś nie rozumiem, ogrzewanie dynamiczne u kebab generuje wybitną stratę energetyczną bo okresowo przegrzewa sobie domek do +23, zamiast stale trzymać +20 Zyski są ewidentne (patrz w/w roczne dane), ale wg mnie to wpływ na to miało głównie obniżenie temp wew z 22* na 20*, natomiast czasowe podniesienie temp do 23* ma na celu jedynie poprawę komfortu cieplnego w odpowiednim czasie (tu głównie po obudzeniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 22.11.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 gdzie te roczne dane ?? bo znaleźć nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.11.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Zyski są ewidentne (patrz w/w roczne dane), ale wg mnie to wpływ na to miało głównie obniżenie temp wew z 22* na 20*, natomiast czasowe podniesienie temp do 23* ma na celu jedynie poprawę komfortu cieplnego w odpowiednim czasie (tu głównie po obudzeniu). Nie dawaj mu się wodzić za nos... On tylko udaje takiego ciemnego... Doskonale wie o co chodzi.... Przecież dobrze wiadomo, ze nie podgrzewasz domku do temp. 23 oC, tylko krótkoczasowo podnosisz temperaturę powietrza do 23 oC. Po ustaniu celowej, zamierzonej, krótkoczasowej zmiany temperatury powietrza na wyższą o 3 oC, temperatura powietrza po pewnym czasie wraca do punktu wyjścia tj. do temp. 20 oC. Podłogówka tego nie potrafi. To potrafi tylko klima i dynamicznie pracujące grzejniki... Pozdrawiam Bogusław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.11.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) gdzie te roczne dane ?? bo znaleźć nie mogę gdybyś dokładniej przeczytał poprzednią str? - tam było pytanie do Ciebie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-prąd-gaz-olej-węgiel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 Edytowane 22 Listopada 2012 przez kbab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 22.11.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) chodzi ci o to ??http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209328-Opinie-o-grzejnikach-REGULUS-od-urzytkowników&p=5631433&viewfull=1#post5631433 PS do swojej tabelki z kosztami CO możesz dodać kolejną kolumnę z stopniodniami sezonu ogrzewczego z wielolecia oraz zaznaczyć gdzie konkretnie zacząłeś używać grzania dynamicznego ??http://www.info-ogrzewanie.pl/p/o/tabela4.jpghttp://ogrzewnictwo.pl/uploaded/Image/Artykuly_uzyt/dopke/liczba stopniodni grzania dla 26 miast/liczba_stopbiodni_grzania_26_miast_04.png warszawa 2011 miała 2577wrocław 2011 miał 2159 Edytowane 22 Listopada 2012 przez mxxxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.11.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) chodzi ci o to ?? Nie o to, zarzuciłeś mi zimny słabo izolowany dom jak u kbab wtedy podałem swoje zużycie (to nie tylko koszt CO, ale wszystko) i zadałem pytanie jeśli zużywasz jej mniej, masz niższy koszt - to podaj i powiedz jak to robisz, chętnie skorzystam z dobrych rad "oświeconej góry" FM Klimę testuję 2 sezon - jest przydatna. W swoich danych nie wyodrębniam kosztu co czy cwu, podaję wszystko łącznie, te dane z faktur są pozbawione błędu. Edytowane 22 Listopada 2012 przez kbab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 22.11.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 więc cofam ten zimny i w zamian napiszę normowy zwykły 7-litrowy a co do klimatyzatora, zauważyłeś że twoje rachunki są bardzo skorelowane z stopniodniami z wielolecia ?? czyli w 2010 roku miałeś wysokie rachunki bo zima była mroźna, w 2011 mniejsze bo zima była lżejsza, a w 2007 najmniej i dokładnie wtedy była najlżejsza zima, generalnie ja nie widzę żadnych ekonomicznych oszczędności z dynamicznego bogusiowego grzania, i w sensie ekonomicznym pozytywów brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.11.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Nie o to, zarzuciłeś mi wtedy podałem swoje zużycie (to nie tylko koszt CO, ale wszystko) i zadałem pytanie Klimę testuję 2 sezon - jest przydatna. W swoich danych nie wyodrębniam kosztu co czy cwu, podaję wszystko łącznie, te dane z faktur są pozbawione błędu. kbab Obniżyłeś temperaturę z 22 oC do 20 oC, gdyż przy tej niższej lepiej wypoczywasz. Jednakże ta niższa temperatura w pewnych "sytuacjach życiowych" jest dla Ciebie zbyt niska. Chcesz ją móc krótkoczasowo podnosić Używasz w tym celu klimatyzatora. Podobne działanie mógłbyś wykonać, mając dynamicznie pracujące grzejniki.. Sama podłogówka jest dla Ciebie niekomfortowa, gdyż 22 oC podczas spania to za dużo a 20 oC podczas wstawania to za mało. Podłogówka nie posiada takiej opcji jak krótkoczasowa zmiana temperatury panującej w pomieszczeniu. Ot i wszystko.. Pozdrawiam Bogusław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.11.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) Oczywiście zapotrzebowanie domu jest zależne od stopniodni sezonu grzewczego, ale odnośnie oszczędności mam inne zdanie, o ile kasowo są niewielkie różnice (inflacja) to w kWh spore, obniżenie temperatury w całym domu czy w poszczególnych pomieszczeniach, następnie szybkie podnoszenie jej na wymagany czas obniża zapotrzebowanie na energię cieplną, oczywiście ciężko to osiągnąć regulacją podłogówki, ale dynamiczne dogrzewanie innym źródłem ma sens - w moim przypadku to poprawa komfortu i oszczędność energii. Podobne działanie mógłbyś wykonać, mając dynamicznie pracujące grzejniki.. Sama podłogówka jest dla Ciebie niekomfortowa, gdyż 22 oC podczas spania to za dużo a 20 oC podczas wstawania to za mało. W poprzednim mieszkaniu miałem grzejniki - dla mnie to był koszmar a nie komfort - niby ciepło bo 24-25* ale od podłogi potrafiło "przychłodzić", teraz z podłogówką jest lepiej - nie muszę chodzić w "ciepłych bamboszach" Edytowane 22 Listopada 2012 przez kbab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.11.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Oczywiście zapotrzebowanie domu jest zależne od stopniodni sezonu grzewczego, ale odnośnie oszczędności mam inne zdanie, o ile kasowo są niewielkie różnice (inflacja) to w kWh spore, obniżenie temperatury w całym domu czy w poszczególnych pomieszczeniach, następnie szybkie podnoszenie jej na wymagany czas obniża zapotrzebowanie na energię cieplną, oczywiście ciężko to osiągnąć regulacją podłogówki, ale dynamiczne dogrzewanie innym źródłem ma sens - w moim przypadku to poprawa komfortu i oszczędność energii. I nie tylko w Twoim przypadku. Poprawa komfortu i oszczędnośc energii.. AMEN ! Pozdrawiam Bogusław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 22.11.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 boguś ty jeszcze nie zauważyłeś że kbab ma pompę ciepła ??http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4907928&viewfull=1#post4907928oszczędność bierze się stąd że ona przepompowuje 3KW ciepła z zewnątrz do wewnątrz pobierając przy tym 1KW prądu, działa tak jak lodówka regulusy nigdy przenigdy tego nie zrobi, bo to nie ta bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.11.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 No i co z tego, że ma pompę ciepła?Co ma piernik do wiatraka? Sporo ludzi mających pompy ciepła ma zainstalowane regulusy. kbab prócz pompy ma też klimatyzator i o funkcję krótkoczasowego podnoszenia temperatury pomieszczeń tu chodzi.Komfort cieplny wtedy kiedy trzeba i taki jak trzeba...Podłogówka mu tego nie zapewnia.Stała temperatura pomieszczeń to 20 oC. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.11.2012 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) kbab ma klimatyzator inwerterowy z funkcją grzania, czyli w języku inżynierów jest to rodzaj powietrznej pompy ciepła (w skrócie PPCi) którą to właśnie wspomaga podłogówkę, i stąd się biorą oszczędności na rachunkach za prąd od 2011 czyli od momentu gdy zainstalował klimatyzator, ale jeśli chodzi o jego OZC to pozostało bez zmiany kliknij sobie tego linka powyżej, masz tam jego szczegółowy opis co kupił, i przestań się ośmieszać i udowadniać że grzejnik miedziany potrafi oszczędzać energię z takim samym skutkiem jak PPCi PS ma też kominek, i gdybyś też tego nie zauważył to on daje mu 60% całego OZC Edytowane 23 Listopada 2012 przez mxxxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.11.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Nie pomoże ani Święty Boże mpopi.. Faktów nie zmienisz żadną manipulacją i żadnym kłamstwem.Twój tekst jest nic nie znaczącym zlepkiem słów. Co ma piernik do wiatraka?A OZC niby dlaczego miałoby się zmienić po zamontowaniu klimatyzatora?To ile kbab daje kominek, nie ma znaczenia, gdyż kominek ma od początku, a zatem od początku jego obecność jest wkalkulowana w zużycie.. Nie wypowiadaj się w imieniu kbab...Nie mieszaj.Nie opowiadaj co kto ma, dlaczego i po co. Kbab wypowiada się w swoim imieniu. Nie interpretuj po swojemu co kbab miał na myśli, chyba, że sądzisz, że w końcu przestanie cię sprostowywać. To właśnie jest nieuprawniona manipulacja. Mataczenie.Chcesz zmienić sens, wydźwięk jego wypowiedzi, gdyż nasuwające się wnioski są wybitnie nie po twojej myśli... Klimatyzator to klimatyzator.Jaki ma cel jego klimatyzator napisał już kbab.Jakie są jego spostrzeżenia co do komfortu cieplnego i zysków ekonomicznych z jego zastosowania, też napisał. Jest taka opcja:Analogiczna strategia, którą stosuje kbab jest możliwa wówczas, gdy połączymy podłogówkę z szybko działającym system grzejnikowym..Mamy dwa w jednym.Temperaturę "bazową" ustala podłogówka a w momentach zapotrzebowania na zwyżkę temperatury, dłużej lub krócej trwającą, do akcji włączają się szybkie wymienniki, szybkie grzejniki.. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.11.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) w moim przypadku to poprawa komfortu i oszczędność energii czy mógłbyś napisać bogusławowi z czego wynika ta oszczędność energii ?? coś w tym stylu jak poniżej, tylko językiem zrozumiałym dla humanistów, bo nasz pan lekarz się trochę zakręcił i wnioski jakie wyciąga zahaczają już o paranoję W trym roku będę testował przydatność klimatyzatora do wspomagania ogrzewania w okresie przejściowym (będzie eksploatowany do czasu opłacalności tj kiedy koszt kWh ciepła przekroczy koszt kWh z gazu). Jest to tani klimatyzator inverterowy Elty EK-09SHEK (kosztował ok 1250zł, montaż samodzielny) mocy grzewczej 2,8kW. Obliczenia będę przeprowadzał przy maksymalnej pracy wentylatora (wydajność 450m3/h - dane producenta). Wyliczenia będą przeprowadzane dla różnicy temperatur na wlocie do jednostki wewnętrznej i nawiewie ogrzanego powietrza, temperatura będzie mierzona w stC. Dzisiaj próba, temp na zewnątrz 9stC, początkowa wewnątrz 21, po 5 min od uruchomienia pobór prądu był 1071W, różnica temp przy klimie 21stC, wyliczony cop=2,94, po 15min pobór prądu 275W, różnica 7stC, cop=3,82. Jak widać inwerter pracuje z różną sprawnością. Po 25 min temp w pomieszczeniu osiągnęła 24stC - został wyłączony. Oczywiście pomiary temperatur z uwagi na zaokrąglenie nie będą dokładne, za to obliczenia i wyniki wykażą jego przydatność jako źródła ciepła. Takie dane mogą być przydatne, ponieważ producenci ich nie podają, może w przyszłości zrobię tabelkę z wynikami. Dodam, że przy moim koszcie 0,5523zł/kWh prądu (z ost fakt G-11) koszt ciepła dla w/w cop wypada 14,5 do 18,8 gr za kWh - zatem nie jest źle. Edytowane 23 Listopada 2012 przez mxxxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.11.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Ale mataczysz...Oszczędność to oszczędność.Oszczędność połączona z komfortem cieplnym to marzenie każdego inwestora. Analogiczna strategia, którą stosuje kbab jest możliwa wówczas, gdy połączymy podłogówkę z szybko działającym system grzejnikowym..Mamy dwa w jednym.Temperaturę "bazową" ustala podłogówka a w momentach zapotrzebowania na zwyżkę temperatury, dłużej lub krócej trwającą, do akcji włączają się szybkie wymienniki, szybkie grzejniki..Temperaturę bazową mogą równie dobrze ustalać grzejniki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.11.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Analogiczna strategia, którą stosuje kbab jest możliwa wówczas, gdy połączymy podłogówkę z szybko działającym system grzejnikowym.. Mamy dwa w jednym.. Odnośnie ogrzewania grzejnikami tradycyjnymi wyraziłem swoje zdanie, ale powtórzę - za 2 klimatyzatory inwertery zapłaciłem 2,5kzł, dogrzewają sporo taniej niż gazem - zatem jaki jest sens inwestycji dodatkowo w grzejniki wodne??? Wyjdzie sporo drożej zarówno w koszcie inwestycji (sterowanie takim systemem będzie drogie) jak również późniejszej eksploatacji - uważam, że wybrałem korzystniejszy wariant - zwłaszcza, że dodatkowo zdywersyfikowałem swój system grzewczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.11.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Ale mataczysz... Oszczędność to oszczędność skoro sobie życzysz grać w grę kto kłamie to zagrajmy: według poniższych tabelek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5445547&viewfull=1#post5445547 kbab kupuje ciepło do grzejników wodnych po 0,246zł/kWh natomiast z klimatyzatora (PPCi) po 0,18zł/kWh a kominek to 0,07zł/kWh tak więc panie Bogusławie Wójcik, producencie grzejników regulus, namawiaj dalej do oszczędność na grzejnikach wodnych, gdzieś kiedyś na pewno trafisz na inteligentnego inaczej co uwierzy w twoją bajkę że 0,18zł/kWh to drożej niż 0,246zł/kWh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.11.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Odnośnie ogrzewania grzejnikami tradycyjnymi wyraziłem swoje zdanie, ale powtórzę - za 2 klimatyzatory inwertery zapłaciłem 2,5kzł, dogrzewają sporo taniej niż gazem - zatem jaki jest sens inwestycji dodatkowo w grzejniki wodne??? Wyjdzie sporo drożej zarówno w koszcie inwestycji (sterowanie takim systemem będzie drogie) jak również późniejszej eksploatacji - uważam, że wybrałem korzystniejszy wariant - zwłaszcza, że dodatkowo zdywersyfikowałem swój system grzewczy. kbab W Twoim przypadku temat jest zamknięty. Chodzi wyłącznie o fakt, że zauważyłeś, iż obniżenie temperatury w połączeniu z krótkoczasowym podwyższaniem temperatury w wybranych momentach i w wybranych pomieszczeniach jest i oszczędne i komfortowe. Sama podłogówka tego nie zrobi. Należy ogrzewanie, jak to ładnie ująłeś, "zdywersyfikować"... Ty to robisz przy pomocy klimy, ktoś inny może to zrobić przy pomocy szybko działających grzejników. Grzejniki pracujące w zasadzie na dogrzewanie nie będą wcale drogie a sterowanie nimi? Teraz korzystasz z pilota czy z czasówki? Jaki jest poziom hałasu pracującej klimy? Jest bezdźwięczna? Obniżenie temperatury tła i podnoszenie temperatury "na żądanie" można robić dysponując samymi grzejnikami.. Im niższa ich inercyjność, tym większa precyzja działania. Pozdrawiam Bogusław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.11.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) =kbab kupuje ciepło do grzejników wodnych po 0,246zł/kWh natomiast z klimatyzatora (PPCi) po 0,18zł/kWh a kominek to 0,07zł/kWh To były dane z lipca (ceny za ubiegły rok), wg ost faktury za gaz od 28.10.2011 do 25.10.2012 zużyłem 249m3 GZ50 zapłaciłem 808,05 (wypada drogo, ale przeszedłem do niższej taryfy tj W-1.1 - teraz nadwyżkę dostawca odda), zatem wypada 3,2452zł/m3 i 0,3255zł/kWh, również za prąd wg ost faktury jest drożej tj 0,614zł/kWh - jak w/w oszczędności w kWh zabierają podwyżki cen nośników energii. Teraz korzystasz z pilota czy z czasówki? Zwykła czasówka w gniazdku, korzystam z funkcji autorestart, w czuwaniu klima potrafi brać sporo energii, zwłaszcza zimą - podobno urządzenie czasem uruchamia grzałki. Trochę ją słychać (dmucha 450m3/h), ostatnio przywykłem i mnie już nie budzi. Edytowane 23 Listopada 2012 przez kbab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts