Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja na kuchnię - pomocy.

Recommended Posts

Witam Was serdecznie w ten wspaniały słoneczny dzień :)

Jestem przed etapem remontu mieszkania w domu dwurodzinnym. Potrzebuje pomocy przy koncepcji urządzenia kuchni. Jako, że wszystkie wymyślone przeze mnie koncepcje mi się nie podobają chciałbym zwrócić się do Was o pomoc :)

Kuchnia jest dosyć nietypowa, a może mi sie tak wydaje, bo nie moge nic 'ciekawego' wymyślić.

http://img403.imageshack.us/img403/3084/kuchniaaaa.jpg

Oczywiście na ścianie (298 cm) na przeciw okna powinny się znaleść drzwi wejściowe, ale jest możliwość ich 'przeniesienia' więc ich nie zaznaczałem. Drzwi po lewej od okna to drzwi do komórki, której nie wyobrażam sobie nie zachować.

Na dole ten prosokąt 74x34 to komin. Co ważne, czego nie zaznaczyłem na rysunku, to ujęcie wody. Znajduje się obok komina na ścianie 157,9 cm. :)

Te ograniczenia budowalne są dla mnie zdecydowanie nie do ogarnięcia. Najchętniej nie zmieniałbym przyłącza wody.

Ważne jest to, że bardzo zależy mi na tym, żeby w kuchni można było postawić stół z 4 krzesłami, by wspólnie z rodziną zjadać co żona, ja lub wspólnie upichcimy.

Jeśli ma ktoś jakieś pomysły to bardzo proszę o pomoc :)

Edytowane przez matektychy

No to tak, co do sprzętów, to chciałbym kuchnię zabudowaną, a co się ma w niej znajdować to:

Piekarnik - najlepiiej w dolnej szafce

Zlewozmywak 1 komorowy z okapem

Płyta indukcyjna - niekoniecznie nad piekarnikiem, ale nie mam nic przeciwko :)

Pochłaniacz

Mikrofala - nie, nie lubie mikrofali, w ogole nie będę miał mikrofali.

Lodówka - do zabudowy, zwykła

Cargo - mam komórkę :) , to będzie moje duuuuuże cargo :)

Co do zmywarki - temat przyszłości, jeśli będzie gdzie ją inteligentnie zmieścić to bardzo chętnie, jeśli nie, nie będę płakał.

Jak już piałem w 1 poście, chciałbym by w kuchni był stół, by można było wspólnie w 4 zjeść, a zależy mi na funkcjonalności.

Drzwi wejściowych do kuchni nie zaznaczałem (powinny być na ścianie 298 cm) bo one mogą zostać przesunięte, a to być może zależy od koncepcji aranżacji kuchni, dlatego jest to sprawa otwarta. Różne rozwiązania wchodzą w grę.

Przede wszystkim zmniejsz przejście do spiżarki/komórki do 70-60 cm. Dzięki temu wydłużysz ścianę przy której możesz ustawiać meble.

Mam dwa rozwiązania - przy wykorzystaniu obecnego układy instalacji (mało miejsca) oraz po przeniesieniu wody i kanalizy na drugą stronę (wygodna kuchnia):

http://images50.fotosik.pl/1595/c0e01b594fb36065.jpg

Wersja 1.

P - piekarnik pod blatem, płyta indukcyjna na szafce narożnikowej 80 cm (z magic corner na garnki), nad nią okap

Z - zmywarka 60 cm (można dać 45 cm i powiększyć szafkę na końcu zabudowy), zlew jednokomorowy na szafce 60 cm, szafka 40 cm. Nad zlewem ciąg szafek wiszących

Pod drugą ścianą lodówka i wysoka szafka do przechowywania naczyń.

Pod oknem stół

Wersja 2.

Od wejścia:

L - lodówka, P - piekarnik pod blatem, płyta indukcyjna na szafce 80 cm, szafka 60, szafka 120 narożnikowa z magic corner, szafka 60 cm ze zlewem, zmywarka 60 cm. Na ścianie bez okna ciąg szafek wiszących.

Po przeciwnej stronie stół.

Wersja 2 odpada bo nie mam jak podpiąć pochłaniacza :)

Wodę jeszcze można przenieść w ostateczności, ale ten komin to już nie za bardzo.

Wersja 1 - myślałem bardzo podobnie i mi się to nie podobało :p

po wtóre, kwestia drzwi, będę miał otwarty salon, który jest na przeciw wejścia do kuchni, więc chciałbym mieć w kuchni jakieś drzwi, teraz pytanie jakie? myślałem o przesuwnych bo skrzydła jakoś tam nie widzę.

Może jeszcze ktoś coś wymyśli :)

możesz podpiąć okap pod komin prowadząc przewód pod podwieszanym sufitem.

Mnóstwo ludzi tak ma.

Poza tym przy indukcji wystarczy pochłaniacz a nie wyciąg, bo nie ma tłustego osadu.

Drzwi przesuwne, jak najbardziej mogą być.

Elfir, mówisz o przewodzie z okapu pod sufitem, tam jest jakies 2,5m do komina, ten przewód nie powinien iść przypadkiem pod jakimś kątem?

Po 2 ile może kosztować przerzucenie wody na tą scianę pod oknem, orientujesz się może?

btw. pod oknem jest kaloryfer :) zapomniałem o nim napisać :)