matektychy 19.05.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 (edytowane) Witam Was serdecznie w ten wspaniały słoneczny dzień Jestem przed etapem remontu mieszkania w domu dwurodzinnym. Potrzebuje pomocy przy koncepcji urządzenia kuchni. Jako, że wszystkie wymyślone przeze mnie koncepcje mi się nie podobają chciałbym zwrócić się do Was o pomoc Kuchnia jest dosyć nietypowa, a może mi sie tak wydaje, bo nie moge nic 'ciekawego' wymyślić. http://img403.imageshack.us/img403/3084/kuchniaaaa.jpg Oczywiście na ścianie (298 cm) na przeciw okna powinny się znaleść drzwi wejściowe, ale jest możliwość ich 'przeniesienia' więc ich nie zaznaczałem. Drzwi po lewej od okna to drzwi do komórki, której nie wyobrażam sobie nie zachować. Na dole ten prosokąt 74x34 to komin. Co ważne, czego nie zaznaczyłem na rysunku, to ujęcie wody. Znajduje się obok komina na ścianie 157,9 cm. Te ograniczenia budowalne są dla mnie zdecydowanie nie do ogarnięcia. Najchętniej nie zmieniałbym przyłącza wody. Ważne jest to, że bardzo zależy mi na tym, żeby w kuchni można było postawić stół z 4 krzesłami, by wspólnie z rodziną zjadać co żona, ja lub wspólnie upichcimy. Jeśli ma ktoś jakieś pomysły to bardzo proszę o pomoc Edytowane 20 Maja 2012 przez matektychy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 powiększ wymiary, bo nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matektychy 20.05.2012 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Anyone help me? please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 20.05.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 zacznijmy od tego jakie sprzęty mają się w tej kuchni znaleźć: lodówka (zwykła, sbs, w zabudowie?), zmywarka, zlew (jedno-, dwu-, 1,5- komorowy), piekarnik (w słupku, pod płytą), mikrofala (w zabudowie, w szafce, wolnostojąca)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matektychy 21.05.2012 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 No to tak, co do sprzętów, to chciałbym kuchnię zabudowaną, a co się ma w niej znajdować to: Piekarnik - najlepiiej w dolnej szafce Zlewozmywak 1 komorowy z okapem Płyta indukcyjna - niekoniecznie nad piekarnikiem, ale nie mam nic przeciwko Pochłaniacz Mikrofala - nie, nie lubie mikrofali, w ogole nie będę miał mikrofali. Lodówka - do zabudowy, zwykła Cargo - mam komórkę , to będzie moje duuuuuże cargo Co do zmywarki - temat przyszłości, jeśli będzie gdzie ją inteligentnie zmieścić to bardzo chętnie, jeśli nie, nie będę płakał. Jak już piałem w 1 poście, chciałbym by w kuchni był stół, by można było wspólnie w 4 zjeść, a zależy mi na funkcjonalności. Drzwi wejściowych do kuchni nie zaznaczałem (powinny być na ścianie 298 cm) bo one mogą zostać przesunięte, a to być może zależy od koncepcji aranżacji kuchni, dlatego jest to sprawa otwarta. Różne rozwiązania wchodzą w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Przede wszystkim zmniejsz przejście do spiżarki/komórki do 70-60 cm. Dzięki temu wydłużysz ścianę przy której możesz ustawiać meble. Mam dwa rozwiązania - przy wykorzystaniu obecnego układy instalacji (mało miejsca) oraz po przeniesieniu wody i kanalizy na drugą stronę (wygodna kuchnia):http://images50.fotosik.pl/1595/c0e01b594fb36065.jpg Wersja 1. P - piekarnik pod blatem, płyta indukcyjna na szafce narożnikowej 80 cm (z magic corner na garnki), nad nią okapZ - zmywarka 60 cm (można dać 45 cm i powiększyć szafkę na końcu zabudowy), zlew jednokomorowy na szafce 60 cm, szafka 40 cm. Nad zlewem ciąg szafek wiszącychPod drugą ścianą lodówka i wysoka szafka do przechowywania naczyń.Pod oknem stół Wersja 2.Od wejścia:L - lodówka, P - piekarnik pod blatem, płyta indukcyjna na szafce 80 cm, szafka 60, szafka 120 narożnikowa z magic corner, szafka 60 cm ze zlewem, zmywarka 60 cm. Na ścianie bez okna ciąg szafek wiszących.Po przeciwnej stronie stół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matektychy 21.05.2012 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Wersja 2 odpada bo nie mam jak podpiąć pochłaniacza Wodę jeszcze można przenieść w ostateczności, ale ten komin to już nie za bardzo. Wersja 1 - myślałem bardzo podobnie i mi się to nie podobało po wtóre, kwestia drzwi, będę miał otwarty salon, który jest na przeciw wejścia do kuchni, więc chciałbym mieć w kuchni jakieś drzwi, teraz pytanie jakie? myślałem o przesuwnych bo skrzydła jakoś tam nie widzę. Może jeszcze ktoś coś wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 możesz podpiąć okap pod komin prowadząc przewód pod podwieszanym sufitem.Mnóstwo ludzi tak ma. Poza tym przy indukcji wystarczy pochłaniacz a nie wyciąg, bo nie ma tłustego osadu. Drzwi przesuwne, jak najbardziej mogą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matektychy 21.05.2012 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Elfir, mówisz o przewodzie z okapu pod sufitem, tam jest jakies 2,5m do komina, ten przewód nie powinien iść przypadkiem pod jakimś kątem? Po 2 ile może kosztować przerzucenie wody na tą scianę pod oknem, orientujesz się może? btw. pod oknem jest kaloryfer zapomniałem o nim napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 nie wiem ile kosztuje przerzucenie pionów. Kaloryfer spod okna dajesz na ścianę za drzwiami komórki. Okap nie musi iść skosem, bo ma wyciąg wymuszony a nie grawitacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 21.05.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 1 jest słaba bo choć przyłącza sie fajnie zgrywaja, wszystko jest wcisniete, w ogóle brak tam blatu roboczego i powierzchnia kuchni jest w ogóle nie wykorzystana.2 rewelacyjnie nadrabia te mankamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matektychy 22.05.2012 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Tylko teraz pytanie, w zasadzie jest to piętro domu dwwurodzinnego z 1950 roku, więc jak pociągnąć wodę pod okno? w podłodze? tam są przeca legary, pewnie nie da się ich tknąć. ma ktos jakis pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts