Gruchmen 21.05.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 (edytowane) Witam!Nie mogę znaleźć żadnych materiałów na temat klejenia płyt XPS od spodu płyty betonowej. Potrzebuję ocieplić płytę stropową wychodzącą poza obrys budynku na jakieś 170 cm jako podcień, zadaszenie - coś w stylu długiego balkonu. Od góry mam docieplone (dach płaski), od dołu myślałem o podklejeniu cienkich płyt XPS (bo lepsze od styropianu więc mogą być cieńsze), ale...1. mam płyty gładkie. Muszę je chyba "poorać", żeby klej (jaki?) się trzymał (klejone na stropie od dołu). Dobrze myślę?2. jakieś specjalne wskazówki klejenia takich płyt?3. jak ciąć takie płyty? Nożem? Piłką? Czymś specjalnym?4. czy pasek czoła płyty stropowej też muszę ocieplić (płyta wychodzi z budynku na 170 cm)?Dzięki za info i pozdrawiam! Edytowane 21 Maja 2012 przez Gruchmen błąd w nazwie materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 22.05.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) Witaj, pozwól ze na początku podpowiem ci że zastosowanie cienkich płyt termoizolacyjnych ni jak ma się do możliwych pozyskanych wartości cieplnych. Nie ma zasadności cząsteczkowego docieplania. Albo wykonuje się ją w pełni i zgodnie z systemem, albo lepiej się do tego nie zabierać. Dlaczego tak? Wprawdzie EPS od XPS posiada róznice współczynnikowe, ale nie są one mocno rozbieżne. To styropian i to styropian. Zdezydowanie od różnic termoizolcyjnych różni ich konstrukcyjność samego materiału. XPS jast twardszy i może mieć inne zastosowanie od zwykłego styropianu. Natomiast grubosci powinny być zastosowane podobne, czyli takia jką określa nam dokumentacja budynku. Oczywiście masz racje w założeniach o dociepleniu konstrukcyjnej płyty żelbetowej od zewnatrz. To jest standartowe docieplenie budynku, ale standartowe nie znaczy proste. Jak każdą prace budowlaną wykonujemy zgodnie z projektem, albo z obliczeniami termoizolacyjnymi dla konkretnego obiektu. Tu nie mamy takich informacji, dlatego najlepiej należało by zkontaktować się z aytoryzowanym wykonawcą, konktetnie określonych systemów dociepleniowych. Myśle że o takie tu chodzi. PS. wszystkie elementy zewnetrzne budynku w tym również czoło płyty żelbetowej musi być docieplone. Jeżeli projekt nie określa tego w samym przekroju warstwy strop-podłoga, należy wykonać to od zewnątrz. Klej i materiały wykończeniowe (tynki, wyprawy, grunty) należało by dobierać zawsze systemowo. Daje to gwarancje poprawnie wykonanego dzieła przez wykwalifikowanych wykonawców. I pamietaj nie oraj płyt styropianowych nie ma takiej potrzeby, zastosuj poprawny klej do niego.Pozdrawiam Wiesiu Edytowane 22 Maja 2012 przez WiesiuS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gruchmen 28.05.2012 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam!No to ja już mam trochę po jabłkach, bo:- projekt jest indywidualny, w dodatku robiony bez niektórych szczegółów - np. właśnie bez ocieplenia tego nawisu.- jest już zrobione opierzenie ściany attykowej, która wieńczy brzeg tego tarasu, więc nie mogę już ocieplić płyty od czoła. Mogę jedynie od dołu (od góry już jest ocieplona w systemie dachu odwróconego) i pobożnie liczę na to, że na długości 170cm na zewnątrz + 44 cm w ścianie to mi za dużo ciepła nie ucieknie przez nieocieplone czoło takiej płyty. Mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupi80 28.05.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Ciepła ucieknie... ale to wszystko zależy ile to bedzie % w Twoim domu. Zrób OZC będziesz wiedział czy dużo czy mało. Pogoglaj sobie na temat poliizocyjanuratu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.07.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Rupi pamiętasz swojego dostawcę styroduru? Już nie wolno o tym pisaćponieważ nie wolno pisać prawdy bo wątek zostaje skasowany, będę pisał w wątkach innych. Ze swojego doświadczenia nie polecam kupowania styroduru ( xps-a) w firmie Seguro pana Łukasza Chrabąszcza. Redakcja i w/w wiedzą dlaczego. Ponawiam wątek tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228578-styrodur-c-firmy-basf-od-seguro-reaktywacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.04.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Nie mogę znaleźć żadnych materiałów na temat klejenia płyt XPS od spodu płyty betonowej. Ja mam nieco inną kwestię. W projekcie mam ławy, ale na etapie wykonawstwa będę je zastępował płytą fundamentową. I teraz moje pytanie. Najpierw pójdzie chudziak, a czy między chudziak a płytę fundamentową (pod piwnicą) będzie można dać styrodur? Czy on wytrzyma ciężar płyty i całego podpiwniczonego domu? Czy osoby, które mają płytę fundamentową, mają termoizolację pod płytą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts