duduś 23.05.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Witam nie umiem znależć czy istnieje taki temat ( jeżeli tak to proszę o przekierowanie ) a w między czasie zadam pytanie bo pilnie potrzebuję odpowiedzi- czy szyszki sosnowe , igły , które opadły jesienią ( ale nie mam gwarancji że opadały z przyczyn naturalnych - ponoć to była osódka ?) i grube kawałki kory można dać na dno dołka ? Ogólnie to wiem jakie powinno być podłoże ale gł. chodzi o GRUBE kawałki kory ( NIE MAM CZYM ZMIELIĆ ) , o te stare ale nie rozdrobnione szyszki i te stare z tamtego roku - podejrzane igły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 23.05.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Nie, nie można robić takich rzeczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.05.2012 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 ale dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 23.05.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Dlatego, że przyroda tak to wymyśliła. Nieprzekompostowany materiał organiczny nie dostaje się pod korzenie roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.05.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 bądż tu mądry i pisz wiersze , cyt. z innego forum : "pod moje rh razem z torfem kwaśnym, ziemią, kompostem i bardzo mocno przekompostowanym obornikiem wymieszałem korę sosnową i igły z sosny / moje sosny są zdrowe / , w tej mieszance posadzilem rh wiosną, podłoże przygotowałem jesienią ubiegłego roku. Rabata jest usytuowana pod sosnami, jako sciółkę zastosowałem igły sosnowe.Mysle, że kore i szyszki sosnowe możesz spokojnie wykorzystać natomiast jeśli igły opadły na wskutek jakiejś choroby sosen to nie ryzykowałbym ... ale niech wypowiedzą się eksperci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 23.05.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Jako ściółkę - jak najbardziej tak (i jako domieszkę do wierzchniej warstwy nasypowej też). Na spód dołka, pod korzenie - nie. Takie jest moje zdanie, a Ty zrobisz jak zechcesz. PS Przy sadzeniu nie zapomnij też o innych zasadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 mozna ewentualnie domieszać kory ale przekompostowanej, gdy ma się cieżkie gleby i trzeba je rozluźnić, ale twoich gleb to nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts