Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

slimaki i p?draki

Recommended Posts

Niedawno posadziłam na działce jałowce .po paru dniach pojawiło sie tam mnóstwo czarnych bezskorupowych ślmaków.czy objadają one iglaki ,jak je tępić ,póki mało co jest posadzone. W ziemi również jest dużo pędraków /obrzydlistwo/czy to też jakieś roślinne szkodniki,czy pozwolic im życ swobodnie :smile:

Niedawno

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Można wysypać wokół rabat i drzew sól kuchenną albo wapno nie gaszone. To bariera nie do pokonania przez ślimaki, jednak wapno może zaszkodzić kwasolubnym roślinkom. Nie do przebycia przez ślimaki jest również "ogrodzenie" z trocin. Jeśli faktycznie jest ich plaga polecam chemiczny środek firmy Bayer (Mesurol). Użyłam go gdy zeżarły mi połowę kwiatów. Naprawdę jest skuteczny. Nie polecam pozostawienia ślimaków samych sobie, bo potrafią spustoszyć cały ogród. Na wszystkie szkodniki ssące (czyli wgryzające się w liście) dość powszechnym środkiem jest Owadofos. Ja jednak używam go ostrożnie z obawy by nie zniszczyć pożytecznych stworzonek. Jednak na ojadanie lilii nie pozwolę:smile: No i postaraj się stworzyć w przyszłości dobre warunki w ogrodzie dla ptaków. Są skutecznymi sprzymierzeńcami w walce z owadami.

• 6 years później...
Nie wiem czy wyżre wszystkie z 30 arów :roll: Jest tego prawdziwa plaga - zarówno pędraków, jak i kretowisk (kretów też musi być sporo) :wink:

Wyżre wyżre, tylko mu pozwól. Co do ilości kretowisk jeden kret potrafi ich spreparować całkiem sporo. Kretowiska sobie potem zagrabisz wiosną i będzie git a pędraczki nawet jeśli jakieś pojedyncze zostaną to Ci ogrodu nie zrujnują tak jak mogłaby to zrobić ta plaga, którą masz.