agnes 29.05.2002 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Niedawno posadziłam na działce jałowce .po paru dniach pojawiło sie tam mnóstwo czarnych bezskorupowych ślmaków.czy objadają one iglaki ,jak je tępić ,póki mało co jest posadzone. W ziemi również jest dużo pędraków /obrzydlistwo/czy to też jakieś roślinne szkodniki,czy pozwolic im życ swobodnie Niedawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 18.06.2002 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga99 27.06.2002 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 Można wysypać wokół rabat i drzew sól kuchenną albo wapno nie gaszone. To bariera nie do pokonania przez ślimaki, jednak wapno może zaszkodzić kwasolubnym roślinkom. Nie do przebycia przez ślimaki jest również "ogrodzenie" z trocin. Jeśli faktycznie jest ich plaga polecam chemiczny środek firmy Bayer (Mesurol). Użyłam go gdy zeżarły mi połowę kwiatów. Naprawdę jest skuteczny. Nie polecam pozostawienia ślimaków samych sobie, bo potrafią spustoszyć cały ogród. Na wszystkie szkodniki ssące (czyli wgryzające się w liście) dość powszechnym środkiem jest Owadofos. Ja jednak używam go ostrożnie z obawy by nie zniszczyć pożytecznych stworzonek. Jednak na ojadanie lilii nie pozwolę No i postaraj się stworzyć w przyszłości dobre warunki w ogrodzie dla ptaków. Są skutecznymi sprzymierzeńcami w walce z owadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clif 02.12.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 troche soli i po nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clif 02.12.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 moze byc takze saletra amonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 03.12.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Skuteczne i ekologiczne są też pokruszone skorupki jajek. Sporo ich trzeba wysypać, ale slimaki je omijają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Żadnej soli - chcesz wysuszyc krzewy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.12.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 A pędraki wyżrą wszystko. Jałowca nie- tego o dziwo nie jadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 03.12.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 A pędraki wyżrą wszystko. Jałowca nie- tego o dziwo nie jadają. Jestem przerażona tym, co piszesz Gdzie nie ruszę łopatą, to wykopuję tego obrzydliwstwa po kilka sztuk Są w zasadzie na całej działce Jak się ich pozbyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 03.12.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Kret je zjada. Chcesz jednego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 03.12.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Kretów mam full - kopce co 0,5 - 1 metra Może dlatego tych kretów też tak dużo akurat na mojej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.12.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 03.12.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 No i co teraz? Jak się pozbyć takich duetów krety - pędraki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.12.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 W UE brak jakiegokolwiek środka dopuszczonego do stosowania w tym celu.Ostatnio zabroniono Boverii (grzybek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.12.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 No i co teraz? Jak się pozbyć takich duetów krety - pędraki? Kret wy żre pędraki i sam sobie pójdzie Tylko daj mu czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 04.12.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 No i co teraz? Jak się pozbyć takich duetów krety - pędraki? Kret wy żre pędraki i sam sobie pójdzie Tylko daj mu czas. Nie wiem czy wyżre wszystkie z 30 arów Jest tego prawdziwa plaga - zarówno pędraków, jak i kretowisk (kretów też musi być sporo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.12.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Nie wiem czy wyżre wszystkie z 30 arów Jest tego prawdziwa plaga - zarówno pędraków, jak i kretowisk (kretów też musi być sporo) Wyżre wyżre, tylko mu pozwól. Co do ilości kretowisk jeden kret potrafi ich spreparować całkiem sporo. Kretowiska sobie potem zagrabisz wiosną i będzie git a pędraczki nawet jeśli jakieś pojedyncze zostaną to Ci ogrodu nie zrujnują tak jak mogłaby to zrobić ta plaga, którą masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 04.12.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Tak właśnie robię - na razie obserwuję i czekam na wiosnę Kilka kopców już jest zagrabionych, reszta stoi, bo w pewnym momencie odpuściłam Na pewno nie chciałabym stosować drastycznych środków chemicznych p/kretom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksyrpo 06.12.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Jeżeli nie masz jeszcze trawnika z prawdziwego zdarzenia to zaproponowałbym,wiosna wysiać grykę.Wyjątkowo skuteczna. O skuteczności możesz porozmawiać z właścicielem szkółki Dawid i syn w Jaskrowie k/Częstochowy.Jeżeli zechcesz to podam Ci telefon na p.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 06.12.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Co do pędraków to pisze tu http://wrzos.phorum.pl/viewtopic.php?t=187 jak je zwalczać bez chemii.Jak zwalczać lub odstraszać ślimaki bez użycia chemii podane jest tu http://wrzos.phorum.pl/viewtopic.php?t=120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts