sonieczka 25.05.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 W dzień tego nie słyszę, ale w nocy od kilku dni nie pozwala mi zasnąć. Najpierw myślałam, że to pompa u sąsiada, może włącza się podlewanie trawnika. Ale w końcu wyszłam na ogród. Stanęłam nad tym miejscem z którego to burczenie było słychać, a tam nic. Ani dziury w ziemi, ani żadnego stworzenia nie widać. I słychać to w naszym ogrodzie. Jakby jakaś pompa pracowała pod ziemią. Ale to jest na środku grządki. Nie potrafię zidentyfikować tego dźwięku. Niski, burczący. Może jakiś duży owad, ale jaki i dlaczego pod ziemią i nic nie widać? Co to może być? Moi faceci w domu myśleli, że coś kombinuję, że kosmici itp. ale ich zaprowadziłam i też usłyszeli i nie wiedzą, co to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.05.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 taki dzwięk?: http://www.youtube.com/watch?v=2QZ9Lr1C-SY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonieczka 27.05.2012 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 A to łobuz! Dzięki bardzo. To na pewno ten dźwięk, choć wydawał mi się nieco niższy. I potrafi tak długo, jednostajnie. Nie lubimy się z turkuciami od dawna, ale nigdy ich nie słyszałam. Nie wiedziałam, że turkuć tak potrafi hałasować po nocy. Przybliżył się widać do domu. O moje biedne powojniki...Czy będą zjedzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 zalezy od tego jak duża to populacja. One jedzą nie tylko korzonki, ale i szkodniki glebowe (np. larwy chrząszczy) Zrob pułapki i je schwytaj. http://www.wymarzonyogrod.pl/1255_39.htm turkucia zjadają krety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts