Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie wjazd na działkę?

Recommended Posts

Witam. Posiadam działkę południową, tj wjazd jest od strony południowej. Działka jest 6 m. od średnio ruchliwej drodze z której jest wjazd (w przyszłości będzie dość ruchliwa gdyż jest to praktycznie droga dojazdowa do dużego osiedla, docelowo 200 domów, trochę usług itp).

Drogowcy w czerwcu będą robić nową nawierzchnię i kazali wytypować gdzie będę miał wjazd na działkę (ponieważ muszą obniżyć krawężniki drogi). Plan zagospodarowania jest, mogę budować właściwie dowolny domek min. 5 m. od granicy działki, więc min. dom byłby 11 (lub więcej) metrów od drogi. Pytanie tylko gdzie ustanowić ten wjazd na takiej działce? Wjazd będzie napewno dojazdem do garażu który muszę mieć.

Naprzeciwko stoi dom, z innych stron jeszcze sąsiadów nie ma, jednak chciałbym aby strona zachodnia była w jak najbardziej zakryta (ze względu na nieciekawy widok).

Proszę o Wasze opinie (interesuje mnie najbardziej osób którzy mają podobną sytuację - jak to jest u nich), serdecznie dziękuję.

Acha, działka ma 20x30 m., krótszy bok do ulicy.

mapka.JPG

Edytowane przez rolekc

Umiejscowienie domu i wjazdu trzeba przemyśleć, trudno tak wyrokować na podstawie małego obrazka. Chociażby - jaki projekt bierzesz pod uwagę?

Wjazd masz od południa: mało domów ma układ pomieszczeń biorący pod uwagę taki wjazd.

Ale w najczęstszych rozwiązaniach projektowych od wschodu lokalizowany jest garaż, a salon w narożniku południowo-zachodnim. Tym samym, aby droga do garażu była najkrótsza, usytuuj wjazd 3-4 m od prawego, dolnego narożnika (pd-wsch).

Dom raczej będzie parterowy z użytk. poddaszem. Myślałem o projekcie "Piasek Pustyni" http://www.extradom.pl/projekt-domu-piasek-pustyni-wrn1013 lub coś w stylu "Taverina" http://www.tooba.pl/projekt-domu-Teverina/a,s_pd,idp,8028.html. Tak sobie wymyśliłem aby garaż był od strony zachodniej, pokój dzienny od wschodu. Kuchnia może być od południa. Wczesne poranki w kuchni i wieczory to czas który zwykle tam spędzamy. Od strony północnej myślałem o rzędzie żywotników. Z tyłu domu ogród. Dom nie będzie wysoki więc będzie w miarę doświetlony (przynajmniej tak mi się wydaje) i w lato trochę cienia w południe.

kuchnia od południa latem będzie tak nagrzana, że trudno będzie w niej wytrzymać.

Ogród z tyłu domu jaką będzie miał szerokość, jeśli od frontu dom chcesz cofnąć o 11 m?

Znajdź projekt, gdzie garaż jest wysunięty do przodu z bryły budynku a nie cofnięty.

6 metrów to pas zieleni od drogi do mojej granicy. Więc pas zieleni plus 5 metrów mojej działki nieprzekraczalna linia zabudowy daje 11 metrów od drogi. To takie minimum. Elfir, masz na myśli garaż wysunięty od strony północnej? Jakoś upieram się na tą wersję ale może jestem w błędzie...

Chyba, że tak :) Myślałam, że dom cofnięty ma być względem granicy działki.

Garaż - może być po zachodniej stronie, ale wyprowadzony do przodu względem bryły budynku, jak na tym obrazku:

http://img.projektoskop.pl/domdlaciebie/756_a51600ca_main.jpg

Dzięki za podpowiedź. A jak myślisz o rozmieszczeniu pokoi? Wydaje się że salon powinien być od strony południowej/wskodniej a kuchnia tak od zachodniej, a z tyłu pewnie pokoje sypialne. Tylko czy znajdę jakiś projekt to nie jestem pewny.

Zupełnie jestem nieprzygotowany w tym temacie i trochę mnie drogowcy "przyspieszyli".

kuchnia powinna być od wschodu lub północy. Napisałam wcześniej dlaczego.

Na działce o wymiarach 20x30 m parterowy dom zajmie ogromną część ogrodu. Twoja działka to tylko 600 m2. Dom cofasz o 5 m. Przykładowy projekt, który ci się podobał *(ten drugi) ma prawie 13 m długości, to daje 12 m do granicy od północy.

Szerokość domu to również 13 m. Od strony garażu możesz dać 3 m, bo w projekcie nie ma okien. I zostają przepisowe 4 m do granicy zachodniej.

Jeszcze jedno pytanie. Dowiedziałem się że gmina obniży krawężniki tylko na odległości 5 m. Więc jeśli moja działka przyelga na długości 20 metrów do drogi gminnej to muszę wskazać 5 metrów do obniżenia krawężnika.

Na przykładowej mapce, zakładając że garaż będę miał od strony zachodniej, wg mnie wjazd zacznę 3 metry od zachodniej granicy. Później 5 metrów obniżonego krawężnika a później to co zastanie mnie po wybudowaniu drogi. Pewnie wysokość krawędzi na jakieś 15 cm. Jak Wy to widzicie? Mi się wydaje trochę trochę za mało na takie obniżenie, chciałoby się co najmniej 14 m :). W załączonym pliku zaznaczyłem przykładowy plan w którym wjazd do garażu będzie conajmniej 3 m. od granicy zachodniej.

obniżenie_krawężników.jpg

No wczoraj to mnie zatkało. Dowiedziałem się że gmina drogę wybuduje nie obniżając krawężników bo nie mam wytyczonego przez geodetę zjazdu do drogi gminnej od mojej działki (nie mam jeszcze planu), Więc będę miał krawężnik o wysokości około 12 cm. Czy tak można? Skoro gmina sprzedała działkę budowlaną to chyba musi mieć ona dojazd? I nie utrudniony przez krawężniki tylko wytyczony normalny dojazd bez względu na to czy ma ona już wytyczony zjazd przez geodetę. Coś tu mi nie gra. Dodam że obecnie jest droga bez krawężników i dojazd jest bezproblemowy.

Jeszcze jedno pytanie. Jak zaplanować wjazd na szerokości 20 metrowej działki. Będę miał dom (wjazd do garażu) odsunięty 3,5 - 4 metry od granicy zachodniej Będę miał możliwość obniżenia krawężnika na długości 5 metrów. Jak to wygląda u Was? Dodam że mam 5 metrowy podjazd od średnio ruchliwej drogi.

Myślałem aby wjazd zaczynał się 3 metry od zachodniej granicy.

Brama przesuwna? Jeśli chcesz aby się chowała do rogu działki, to musisz mieć 4m(szerokość bramy)+1,5m na ogon i się robi 5,5 metra, czyli masz 2,5m obniżenia przed płotem.

Przy bramie otwieranej tego problemu nie ma, ale sprawdź czy czasami nie będziesz miał skrzydła w świetle bramy garażowej :)

ppred - przecież furtka może być kompletnie z innej strony :o. Poza tym przesuwna brama może przesuwać się na furtkę bo jaka jest szansa, że jednocześnie ktoś chce skorzystać z furtki i bramy?

http://images42.fotosik.pl/432/1b09d5ebefa4561e.jpg

Wiem, sam tez tak kombinowałem u siebie, ale został wariant z przesuwem do rogu. Szans na jednoczesne korzystanie jest minimalna, ale przypadki się zdarzają (ktoś nie zamknie furtki itp.) i pozostanie obserwacja starcia Furtka (w lewym narożniku) vs Brama (w prawym narożniku).

Przy okazji widzę, że zaczął się odruchowo tworzyć projekt ogrodu :)