Honorata 02.04.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 inwestor, po to miedzy innymi własnie folia na papę, żeby styropian się nie rozpuścił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.04.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 inwestor, po to miedzy innymi własnie folia na papę, żeby styropian się nie rozpuścił Jesli zastosujesz lepiki na zimno z rozpuszczalnikami organicznymi to żadna folia ci nie pomoże. Procesy ulatniania się oparów rozpuszczalników trwają latami zawsze znajdzie się jakś szczelinka. Pod posadzką jest zamknia ta przestrzeń i opary nie moga się wydostać na zewnatrz. Wszystko to się kisi ze styropianem. Później okazuje się że nie wiadomo od czego ale styropian znika . Jeśli już to papę w izolacji przeciwwilgociowej należy układać na lepik na gorąco. Lepik ten co prawda nie rozpuści styropianu ale za to ma tendencje do pękania. Powstają mikropęknięcia przez które może podciagać woda. Z tego właśnie powodu napisałem że izolacja musi być trwale elastyczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 03.04.2004 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Planuję jako izolację poziomą zastosować jedną warstwę papy zgrzewalnej. Jednak zastanawia mnie, dlaczego niektórzy odradzają i polecają stary sposób: dwa razy zwykła papa na lepiku. Podobno lepiej, ale coś mi się wierzyć nie chce... A co myślicie o zastosowaniu atlasowskiego Wodera S jako izolacji poziomej? Parametry ma niezłe (wytrzymuje kilka metrów słupa wody). Cena w zasadzie taka sama jak lepszej papy, więc... No, nie wiem co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 03.04.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 A co sądzicie o folii np. DELTA jako izolacja pozioma na fundament i pod podłogę. Podobno przy położeniu na zakład sama się wulkanizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 04.04.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 inwestor, po to miedzy innymi własnie folia na papę, żeby styropian się nie rozpuścił Jesli zastosujesz lepiki na zimno z rozpuszczalnikami organicznymi to żadna folia ci nie pomoże. Procesy ulatniania się oparów rozpuszczalników trwają latami zawsze znajdzie się jakś szczelinka. Pod posadzką jest zamknia ta przestrzeń i opary nie moga się wydostać na zewnatrz. Wszystko to się kisi ze styropianem. Później okazuje się że nie wiadomo od czego ale styropian znika . Jeśli już to papę w izolacji przeciwwilgociowej należy układać na lepik na gorąco. Lepik ten co prawda nie rozpuści styropianu ale za to ma tendencje do pękania. Powstają mikropęknięcia przez które może podciagać woda. Z tego właśnie powodu napisałem że izolacja musi być trwale elastyczna. Pozdrawiam Więc co radzisz dać pod folię zamiast papy na lepiku na gorąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 06.04.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 No właśnie czekamy na alternatywę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.04.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Sorry zgubił mi się ten wątek. Jak już pisałem dałem u siebie wodną emulsję bitumiczną. Taka czarna maź. Gruntujesz tym beton potem malujesz i zostaje taka powłoka trochę lepka a trochę jak z gumy. Coś podobnego do Dysperbitu. Emulsje takie ma wiele firm ja zatosowałem Deitermann'a bo mozna malować mokre podłoże i szybko wysycha. Jeśli się na to zdecydujecie to konieczna jest konsultacja ze specjalistą gdyż rodzajów srodków jest multum i smemu jest bardzo trudno wybrać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 18.04.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 I na górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 12.11.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Mam do zrobienia podłogę na gruncie w piwnicy... Rozumiem, że tak: 1.) 20cm piachu zagęszczonego 2.)chudziak 10 cm? 3.)papa i folia? czy albo to albo to? 4.) styro EPS 100 - 10 cm 5.) folia 6.)posadzka Tak?? Jakiej folii używaliście? Czym zbroiliście posadzkę? Będę wdzięczna za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlom 13.11.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Podłoga na gruncie: -zagęszczony grunt -co 20 cm -chudy beton np. B10, 8-10 cm -papa termozgrzewalna podkładowa -folia budowlana -stropian FS20-najlepiej do 10 cm -folia budowlana -jastrych metodą nasyconą nie mniej niż 7 cm ze zbrojeniem (włókno polipropylenowe z plastyfikatorem i taśmą dylatacyjna przy ścianach) Powinno byc ok! A czy faktycznie potrzebna jest druga warstwa foli na styropianie. Nie zamykamy przez to ujścia ewentualnej wilgoci z podłogi? Ja w projekcie nie mam tej drugiej foli i trochę mnie to zastanawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlom 13.11.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Nie doczytałem, ma być ogrzewanie podłogowe więc ta druga warstwa foli chyba jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.11.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Nie zamykamy przez to ujścia ewentualnej wilgoci z podłogi? wilgoć ma zostać pod podłogą. Jak będzie wychodziła to parkiety wstają, pleśń, grzyb itp. Folię przed końcową wylewką położyć nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 14.11.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Mam do zrobienia podłogę na gruncie w piwnicy... Rozumiem, że tak: 1.) 20cm piachu zagęszczonego 2.)chudziak 10 cm? 3.)papa i folia? czy albo to albo to? 4.) styro EPS 100 - 10 cm 5.) folia 6.)posadzka Tak?? Jakiej folii używaliście? Czym zbroiliście posadzkę? Będę wdzięczna za odpowiedź http://www.fundament.icopal.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts