Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wygl?da przekrój pod?ogi na gruncie???

Senser

Recommended Posts

inwestor, po to miedzy innymi własnie folia na papę, żeby styropian się nie rozpuścił

Jesli zastosujesz lepiki na zimno z rozpuszczalnikami organicznymi to żadna folia ci nie pomoże. Procesy ulatniania się oparów rozpuszczalników trwają latami zawsze znajdzie się jakś szczelinka. Pod posadzką jest zamknia ta przestrzeń i opary nie moga się wydostać na zewnatrz. Wszystko to się kisi ze styropianem. Później okazuje się że nie wiadomo od czego ale styropian znika :o . Jeśli już to papę w izolacji przeciwwilgociowej należy układać na lepik na gorąco. Lepik ten co prawda nie rozpuści styropianu ale za to ma tendencje do pękania. Powstają mikropęknięcia przez które może podciagać woda. Z tego właśnie powodu napisałem że izolacja musi być trwale elastyczna.

Pozdrawiam

Planuję jako izolację poziomą zastosować jedną warstwę papy zgrzewalnej. Jednak zastanawia mnie, dlaczego niektórzy odradzają i polecają stary sposób: dwa razy zwykła papa na lepiku. Podobno lepiej, ale coś mi się wierzyć nie chce...

A co myślicie o zastosowaniu atlasowskiego Wodera S jako izolacji poziomej? Parametry ma niezłe (wytrzymuje kilka metrów słupa wody). Cena w zasadzie taka sama jak lepszej papy, więc...

No, nie wiem co zrobić.

inwestor, po to miedzy innymi własnie folia na papę, żeby styropian się nie rozpuścił

Jesli zastosujesz lepiki na zimno z rozpuszczalnikami organicznymi to żadna folia ci nie pomoże. Procesy ulatniania się oparów rozpuszczalników trwają latami zawsze znajdzie się jakś szczelinka. Pod posadzką jest zamknia ta przestrzeń i opary nie moga się wydostać na zewnatrz. Wszystko to się kisi ze styropianem. Później okazuje się że nie wiadomo od czego ale styropian znika :o . Jeśli już to papę w izolacji przeciwwilgociowej należy układać na lepik na gorąco. Lepik ten co prawda nie rozpuści styropianu ale za to ma tendencje do pękania. Powstają mikropęknięcia przez które może podciagać woda. Z tego właśnie powodu napisałem że izolacja musi być trwale elastyczna.

Pozdrawiam

Więc co radzisz dać pod folię zamiast papy na lepiku na gorąco?

Sorry zgubił mi się ten wątek. Jak już pisałem dałem u siebie wodną emulsję bitumiczną. Taka czarna maź. Gruntujesz tym beton potem malujesz i zostaje taka powłoka trochę lepka a trochę jak z gumy. Coś podobnego do Dysperbitu. Emulsje takie ma wiele firm ja zatosowałem Deitermann'a bo mozna malować mokre podłoże i szybko wysycha. Jeśli się na to zdecydujecie to konieczna jest konsultacja ze specjalistą gdyż rodzajów srodków jest multum i smemu jest bardzo trudno wybrać.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 5 years później...

Mam do zrobienia podłogę na gruncie w piwnicy...

Rozumiem, że tak:

1.) 20cm piachu zagęszczonego

2.)chudziak 10 cm?

3.)papa i folia? czy albo to albo to?

4.) styro EPS 100 - 10 cm

5.) folia

6.)posadzka

Tak??

Jakiej folii używaliście?

Czym zbroiliście posadzkę?

Będę wdzięczna za odpowiedź:)

Podłoga na gruncie:

-zagęszczony grunt -co 20 cm

-chudy beton np. B10, 8-10 cm

-papa termozgrzewalna podkładowa

-folia budowlana

-stropian FS20-najlepiej do 10 cm

-folia budowlana

-jastrych metodą nasyconą nie mniej niż 7 cm ze zbrojeniem (włókno polipropylenowe z plastyfikatorem i taśmą dylatacyjna przy ścianach)

Powinno byc ok!

A czy faktycznie potrzebna jest druga warstwa foli na styropianie. Nie zamykamy przez to ujścia ewentualnej wilgoci z podłogi?

Ja w projekcie nie mam tej drugiej foli i trochę mnie to zastanawia.

Mam do zrobienia podłogę na gruncie w piwnicy...

Rozumiem, że tak:

1.) 20cm piachu zagęszczonego

2.)chudziak 10 cm?

3.)papa i folia? czy albo to albo to?

4.) styro EPS 100 - 10 cm

5.) folia

6.)posadzka

Tak??

Jakiej folii używaliście?

Czym zbroiliście posadzkę?

Będę wdzięczna za odpowiedź:)

http://www.fundament.icopal.pl/