Kid_A 27.05.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Witam,Mam pytanie; przeglądam na allegro ofertę ceramiki sanitarnej, konkretnie f-my KOŁO, i zastanawia mnie skąd się biorą znaczne (dochodzące do 30%) rozbieżności w cenach, między cenami katalogowymi, a cenami np. na allegro, czy w sklepach internetowych? Czy na allegro sprzedają jakieś wybrakowane egzemplarze lub II gatunek? Potrafi mi ktoś to wytłumaczyć?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 27.05.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 W katalogu producenta masz podane ceny detaliczne dla klienta sklepu, na Allegro sprzedają hurtownicy, którzy kupili znacznie poniżej ceny katalogowej. Poza tym nie mają pełnej marży sklepowej, więc taniej. Tak jest ze wszystkim: kosmetyki apteczne o 30% tańsze w aptece na All niż w tej samej stacjonarnej... Identyczne zasady panują w sprzedaży bezpośredniej kosmetyków (Avon, Oriflame, Mary Kay) W katalogu detalicznym 100 zł, dystrybutorka kupuje od koordynatora reg. po 80 zł, koordynator regionalny kupił za 60, a firma i tak zarabia - wniosek? coś kosztuje u źródła 40 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Raczej ceny w katalogu sa tak wysokie, by dystrybutorom wydawało się, że wynegocjowali u producenta niesamowity rabat, a klientom wydawało się, że kupili niezwykle okazjonalnie towar. Ot, taka sztuczka marketingowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellezza_pl 28.05.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam na forum. Tutaj oczywiście racja,ceny katalogowe czasem są zawrotne,dlatego warto szukać taniej. W tym wypadku polecam też sklepy internetowe,gdzie marża jest zdecydowanie niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts