Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

świerki - brązowiejące igły i "wata"

Recommended Posts

Witam,

od zeszłego lata borykam się z brązowiejącymi igłami na świerkach. Dodatkowo pojawia się taka jakby wata/pajęczynka między igłami. Po bliższym przyjrzeniu się, na igłach widoczne są takie bardzo niewielkie (wielkości dziesiętnych części milimetra-mniejsze od główki szpilki) ciemne kuleczki - jest ich kilka, do nawet kilkunastu na jednej igiełce :( prosze o pomoc

mszyca to na pewno nie jest, natomiast słyszałem już o przędziorku i kilkakrotnie stosowałem różne preparaty antyprzędziorkowe, lecz bezskutecznie. Pajęczynki nadal się pojawiają i ciemne kuleczki nadal są na igłach i gałązkach

Witam,

Przepraszam, że podpinam się pod ten sam temat.. ale zdaje się, że mam podobny problem z moimi tujami (odmiana szmaragd albo columna- ciężko stwierdzić).

Załączam zdjęcia i mam ogromną prośbę o rozszyfrowanie co zaatakowało moje tuje. Dodam, że dwa tygodnie temu je zasiliłam, w zasadzie jak co roku. Dziś zauważyłam taką jakby pajęczynkę na niektórych drzewkach. Tuje nie rdzewieją, od środka są ładne, zieloniutkie.

Podjechałam do ogrodnicznego i padło hasło, że to przędziorka. Na razie polecili mi, aby spryskać - Substral, Magiczna siła - Interwencyjnay nawóz do iglaków.

Jestem totalnie zielona w tych sprawach. Elfir, doradź coś :)

1.jpg

2.jpg

Dzięki za porady!

Pozdrawiam,

Ania

mszyca to na pewno nie jest, natomiast słyszałem już o przędziorku i kilkakrotnie stosowałem różne preparaty antyprzędziorkowe, lecz bezskutecznie. Pajęczynki nadal się pojawiają i ciemne kuleczki nadal są na igłach i gałązkach

A nie jest to wełnowiec?

to zwykły pająk.

Nie pryskać!

Przędziorek objawia się schnięciem, a skoro są zielone to sa zdrowe.

Poważnie- zwykły pająk? ;)

Pojedyncze suche igiełki się pojawiły.. nie widzę, żeby schły jakoś masowo. Poobserwuję je jeszcze i jakby się coś zadziało to trzeba będzie zadziałać.

A czy ew ten preparat może im zaszkodzić?

Przedziorkowa robota wygląda tak:

http://utahpests.usu.edu/uppdl/images/uploads/Spruce%20Spider%20Mite%20Petr%20Kapitola%20State%20Phytosanitary%20Institute%20Bugwood.jpg

Luminda, słuchaj się Elfir, to nie jest przędziorek.

endrju Może byś jednak wrzucil zdjęcie, byłoby łatwiej bez zgadywania...

Nie wiem czy wiesz, ale nie wszystkie środki działają na wszystkie stadia rozwojowe przędziorka (równocześnie mogą występować na jednej roślinie jaja, larwy i osobniki dorosłe - co z tego, że wybijesz dorosłe, skoro nowe pokolenie za chwile z jaj się wykluje). Dodatkowo przędziorki bardzo szybko uodparniają się na chemię.

Edytowane przez dorota.k

ok, spróbuję dziś wieczorem zrobić zdjęcie u wrzucić na forum. ale wygląda to podobnie jak na ostatnim zdjęciu - takie pajęczynki wzdłuż gałązek. Plus jeszcze dochodzą te czarne kuleczki na igłach. Wrzucę zdjęcie, to może coś mi podpowiecie.

Nie rozpieszczasz tych swoich świerków.

Zdjęcie jest niewyraźne, więc nadal pozostaje zgadywanie: tak to może być przędziorek. W momencie gdy jest dużo pajęczynek środki chemiczne niewiele dają (ewentualnie pozostaje Promanal lub Treol). Przędziorki nie lubią wilgoci - zraszanie roślin może trochę pomóc.

Na wszystkie stadia szkodnika działa Magus, poza tym warto stosować mieszanki preparatów np: Nissorun + Ortus lub Nissorun + Talstar (Talstar tylko w temperaturze do 18 stopni!) dodając koniecznie Superam. Pryskać bardzo dokładnie.

I koniecznie w marcu zastosować Promanal lub Treol.

Proszę Was o pomoc.

Mam trzy świerczki, kupione tej wczesnej wiosny, w donicach stojące na balkonie. Z tej trójki jeden ma się świetnie. Drugi jakby zaczął wypuszczać przyrosty, ale się rozmyślił i ma sporo "pajęczyn". Świerk trzeci, pośrodku, przyrosty ma, ale też trochę tej pajęczyny i brązowieją mu trochę igły. Przędziorek?

DSCN0154.JPG

DSCN0155.JPG

DSCN0153.JPG

DSCN0156.JPG

Według teorii spiskowej, to mogli mi też sprzedać resztki z choinek świątecznych, nie mam pojęcia jak tam się mają ich korzenie, w szkółce przesadzili do dużych donic.

• 2 weeks później...

Świerki pospolite lubią świeżą, żyzną glebę. Nie przepadają za suchym, zanieczyszczonym powietrzem. Może to warunki środowiskowe?

Poza tym:

http://www.wiki.lasypolskie.pl/doku.php?id=z:zamieranie-zgorzel-pedow-swierka

http://www.wymarzonyogrod.pl/ogrodnik/odpowiedz/9667